Reinfiintarea birourilor de turism din afara Romaniei pare, in momentul de fata, impulsul de care turismul de incoming are nevoie, conditia este ca acestea sa functioneze productiv, pe principiile unei companii private. Toate birourile de promovare turistica au fost inchise in 2017 de catre ministrul Turismului de atunci, Mircea Titus Dobre, pe motiv ca s-au descoperit numeroase nereguli la acestea de catre Curtea de Conturi.
Ele ar fi urmat sa fie redeschise de catre coalitia de guvernare pentru a atrage tot mai multi turisti straini catre Romania, dar nici pana in ziua de astazi nu s-a luat nici o masura in acest sens. Masura este pusa pe hartie in programul de guvernare, dar multi se tem ca acolo va ramane.
Mircea Dobre nu a mai avut timp sa le redeschida pentru ca guvernul din care facea parte a fost schimbat de Executivul lui Dancila, iar la minister a venit Bogdan Trif care a avut tot cam atatea realizari in turism cate a inregistrat si secretarul de stat, Razvan Pirjol, in guvernul Orban.
Dar cu toate acestea, problema birourilor nu a fost a celor precizati anterior cat a ultimilor 20 de ani, in care nu s-a realizat nimic pentru turism, desi la momentul intrarii in UE, Romania facuse un Master Plan pentru turism pe 20 de ani (2007 - 2026) de care s-a ales "Master-praful" el ramanand inchis prin sertarele ministerelor.
Cum a inceput decaderea si inchiderea birourilor turistice ale Romaniei
In ultimii 10 ani, Romania a avut un numar de 16 birouri de... mai mult
Joi, 07 Ianuarie 2021, ora 17:48
Pandemia a schimbat foarte mult asteptarile romanilor care pleaca in vacante in aceasta perioada si, in mod surprinzator, pare ca Romania nu este destul de incapatoare pentru toti turistii, este de parere Costin Corboianu, owner al agentiei Scorilo Travel Vacante. Acesta vorbeste despre felul in care comportamentul si asteptarile romanilor l-au facut si pe el sa se reinventeze pe anumite circuite pentru a multumi pe toata lumea.
"De cand a venit pandemia peste noi, lumea s-a apropiat foarte mult de natura, dar s-a apropiat in iulie si august dezordonat rau. Adica, am vazut niste aglomeratii si unde nu te asteptai. Spre exemplu, saptamana trecuta am fost pe Ceahlau si pe Varful Toaca ziceai ca suntem la metrou la Victoriei cand incep studentii cursurile", ne-a povestit Costin Corboianu.
Excursie fara sa se stie destinatia
Cand nu este plecat in excursii cu turistii, acesta sta cu nasul in carti si se documenteaza pentru circuite viitoare. Ziare.com l-a surprins facand cercetare pentru urmatoarea excursie "fara destinatie".
"Acum, am un alt gen de excursie, o data pe an fac o excursie fara sa am o destinatie. Adica este o destinatie surpriza pentru ca nimeni nu stie unde mergem si de fiecare data turistii au fost foarte multumiti. Pana acum am vreo 75-80 de persoane inscrise. Drumetiile montane prind foarte bine in aceasta perioada", a mai spus ghidul turistic.
Potrivit acestuia, de la excursii culturale cum erau inainte, acum se merge mai mult pe cele in... mai mult
Marti, 08 Septembrie 2020, ora 15:06
In vreme ce Virgil Popescu, ministrul Economiei, e convins ca lucrurile merg struna in turism chiar si in pandemie, specialistii il contrazic. "Ministrul Economiei a vazut buluceala de la mare dintr-un weekend si crede ca turismul e pe val, cand el, de fapt, se ineaca", spune taios consultantul in turism Traian Badulescu.
Expertul in turism afirma ca Virgil Popescu se hazardeaza cand spune ca turismul intern a avut un an foarte bun, pentru ca daca a vazut ca litoralul si muntele au fost ocupate la grad mare in weekend-uri nu inseamna ca totul a mers bine.
"Doar daca te uitai la Mamaia, Eforie Nord, Vama Veche si Valea Prahovei, puteai sa iti faci impresia ca turismul duduie, dar acestea nu reprezinta toata industria turismului din Romania", mai spune Badulescu.
Pana si cifrele statistice de la INS il contrazic pe ministrul Virgil Popescu. Astfel ca sosirile inregistrate in structurile de primire turistica au scazut in luna iulie 2020 cu 44,4% comparativ cu perioada similara a anului trecut, la 917.800 sosiri, iar innoptarile s-au redus cu 44,7%, la 2.436.500.
Din numarul total de sosiri, cele ale turistilor romani au reprezentat 96,7%, in timp ce turistii straini au reprezentat 3,3%.
Ziare.com a realizat in ultima vreme interviuri cu mai multi jucatori din turism care il contrazic pe ministrul Economiei.
Hotelurile mari, goale, pensiunile mici, ocupate
"Turismul intern a recuperat cat de cat in a doua parte a sezonului, dar ne-am hazarda daca am spune... mai mult
Joi, 03 Septembrie 2020, ora 09:27
Majoritatea strainilor nu vin in Romania decat de nevoie, pentru afaceri, in timp ce turismul de placere exista cu procente mici in statisticile de profil.
Potrivit datelor facute publice de Institutul National de Statistica, fie ca este vorba de pandemie sau nu, turistii straini nu petrec, in medie, decat doua nopti in Romania.
In mare masura, datele sunt valabile si in cazul turistilor romani care se deplaseaza in diverse locuri din tara.
"Turistii straini sunt de afaceri si de asta nu stau mai mult de 2 nopti. Ei nu vin pentru destinatia Romania, ca au auzit lucruri nemaipomenite despre ea, vin pentru ca au afaceri aici. Asta arata ca aceia care vin pe sejururi sau pe circuite sunt extrem de putini, din moment ce media innoptarilor este de putin peste 2 nopti", este de parere Traian Badulescu, consultant in turism.
Potrivit INS, in iunie 2019 au venit in Romania 286.100 de turisti straini, acestia petrecand 551.000 nopti, adica nici mai putin de doua nopti fiecare, in medie. Acelasi trend se vede si in pandemie, cand, in iunie 2020, am avut 13.000 de turisti straini, care au petrecut in Romania 27.300 de nopti.
Din turistii care ne-au vizitat in iunie 2019, 79,3% s-au dus in Bucuresti si orasele de resedinta de judet, 12,7% au ales alte localitati si trasee turistice, 3% - statiuni montane, 0,7% - statiuni balneo si 3,6% pe litoral.
La fel de elocvent este si exemplul primelor 6 luni din 2019, cand Romania a avut 1,2 milioane de turisti straini (din... mai mult
Sambata, 08 August 2020, ora 10:54
Ghidul turistic Carmen Murasan ne-a povestit experientele sale de pe litoralul romanesc, insa in calitate de turist, fiindca acum se afla deja de cateva zile la mare, la noi, in concediu.
"Romanul cand vine la plaja, dupa cum se comporta, pare ca doreste sa-l mangaie marea pe unghiile de la picioare in timp ce sparge seminte. Daca nu sta fix in buza marii simte el ca nu a fost la mare. Poate sa fie plaja de 200 de metri. Nu conteaza, el trebuie sa fie acolo sa-l inveleasca valul pe genunchi", ne-a povestit ghidul turistic.
Si pentru ca este in vacanta, romanul trebuie sa se relaxaze inca de la primele ore... cu o bere.
"Apoi, daca nu rade o bere la 8.30-9.00 nu se simte in vacanta. Ii si auzi dimineata: Costele, uai Costele, haido bai, bem si noi o beri? Si vine raspunsul. Lasa, bai ce-i de abia 8.30, pana la 9 o radem noi. De fumat se fumeaza peste tot, nici nu conteaza ca te deranjeaza, ca esti insarcinata sau ca ai langa tine un copil mic. Si pentru ca am tomberonul langa mine, rar am vazut pe cineva sa arunce ceva aici. Daca te duci in zona de cearsafuri, scoteceste nitel in locul in care a fost unul si este imposibil sa nu scoti o mana de chistoace", mai spune aceasta.
Comertul ambulant cu mancare se face cu zbierete pe rima
Comertul ambulant cu mancare, teoretic, este interzis.
"Practic, la fiecare 3 minute iti trece cineva care-ti vinde orice. De la gogosi, porumb si kurtos, pana la rochii de plaja. Toti vand in rime, ca mi-a ajuns baietelul sa... mai mult
Sambata, 25 Iulie 2020, ora 09:37
Aproape jumatate dintre romani (46%) nu au plecat anul trecut in vacanta, majoritatea, respectiv 62%, invocand motive financiare, potrivit unui sondaj Eurobarometru referitor la atitudinea europenilor fata de turism, care reflecta in ansamblu imbunatatirea situatiei in 2010, potrivit Mediafax. Pentru acest an, 33% dintre romanii intervievati au spus ca isi vor petrece vacanta in Romania, 19% in alte tari din Uniunea Europeana, 13% in afara UE, iar 34% nu vor pleca sau nu sunt siguri.
Dintre cei care au planuri sigure de vacanta, 51% o vor petrece in Romania, 29% in alte tari din UE si 20% in afara Uniunii.
Alte state in care cel putin patru din zece repondenti au afirmat ca nu au calatorit anul trecut in scop personal sunt Slovacia (40%), Estonia (41%) si Portugalia (43%).
Cel mai putin au calatorit anul trecut, in interes personal, turcii si ungurii (68%, respectiv 60%). In aproape toate tarile incluse in cercetare, majoritatea repondentilor care nu plecat anul trecut in vacante sau calatorii scurte au mentionat motive financiare.
Astfel de motive au fost citate de peste sase din zece participanti la sondaj in Ungaria (68%), Bulgaria (65%) si Romania (62%). Pe de alta parte, Romania, Bulgaria si Italia au inregistrat o crestere de cel putin 10% a repondentilor care au calatorit de placere cel putin o data in 2010.
Romania a inregistrat o crestere de la 14% in 2009 la 24% a celor care au plecat anul trecut intr-o calatorie scurta sau intr-o vacanta.
Romanii au... mai mult
Vineri, 13 Mai 2011, ora 22:27
Majoritatea vizitatorilor targului de turism Holiday Market, deschis in perioada 17 - 20 martie la Palatul Parlamentului din Bucuresti, cauta vacante in strainatate, reduceri si preturi de pana la 500 de euro, informeaza Mediafax. "Faptul ca vizitatorii nu se intereseaza la targul asta de Romania se explica prin faptul ca romanul are impresia ca isi cunoaste tara. De aceea nu sunt adeptul conceptului de promovare a turismului romanesc in Romania", a afirmat Dragos Anastasiu, presedintele grupului Eurolines.
Alin Burcea, proprietarul agentiei de turism Paralela 45, spune ca romanii nu cauta vacante in tara tocmai din cauza lipsei de promovare a destinatiilor interne.
"Romania ca destinatie turistica pentru romani nu are brand. Rugam Ministerul Turismului sa mai bage niste bani pentru promovare pe piata interna", a aratat Burcea, potrivit caruia doar una din zece persoane care viziteaza standul companiei este interesata de vacante in Romania.
Dincolo de cererea mica pentru piata interna, cei care cauta astfel de pachete pleaca nemultumiti de la targ.
Un doctor in economie, de 48 de ani, se arata neplacut surprins de oferta saraca de vacante interne.
"Delta, un punct unic de atractie al turismului romanesc, nu este prezenta la targ si nu este promovata nici macar la standul Ministerului Turismului. Apoi, lipsesc cu desavarsire pachetele destinate vanatorilor si pescarilor", a spus el.
Nici Portik Csaba, proprietarul hotelului Lacu Rosu, nu simte la targ vreun interes special... mai mult
Sambata, 19 Martie 2011, ora 22:57
Romania a urcat trei pozitii, pe locul 63, intr-un top privind competitivitatea in turism realizat de World Economic Forum (WEF), care include 139 de tari, dar este ultima din Uniunea Europeana, transmite Mediafax
Clasamentul din acest an este condus de Elvetia, Germania si Franta, care sunt cele mai atractive pentru dezvoltarea industriei calatoriilor si turismului.
Primele zece pozitii sunt completate de Austria, Suedia, Marea britanie, Statele Unite, Canada, Spania si Singapore.
Dintre tarile membre mai noi ale UE, Estonia este cel mai bine plasata, pe locul 25, urmata de Cehia, pe 31, Slovenia pe 33 si Ungaria pe 38.
Bulgaria se afla pe pozitia 48, urmata imediat de Polonia, precum si de Slovacia si Lituania, pe locurile 54-55.
La nivel regional, dintre cele 42 de tari europene analizate, Romania ocupa pozitia 34, fiind devansata de tari din afara UE precum Croatia, Muntenegru, Turcia si Rusia.
In urma Romaniei se afla Albania, Georgia, FYROM (Macedonia), Serbia, Uncraina, Armenia, Bosnia si Herzegovina si Republica Moldova.
In functie de cadrul de reglementari in domeniul turismului, Romania ocupa pozitia 51 in clasament, dar este pe locul 66 atat in privinta mediului de afaceri si al infrastructurii, cat si a resurselor umane, culturale si naturale.
mai mult
Luni, 07 Martie 2011, ora 22:07
Bugetul pe care romanii sunt dispusi sa il aloce vacantelor in acest an se incadreaza intre 300 si 500 de euro de persoana, dupa ce in 2010 acestia au alocat sume mai mici decat in alti ani, potrivit unui sondaj realizat de ivox.ro si preluat de Mediafax. Astfel, 34,61% dintre persoanele care au participat la sondaj au declarat ca pot aloca in acest an intre 300 si 500 de euro, in timp ce pentru 19,37% dintre romani bugetele pentru vacante variaza intre 500 si 1.000 de euro, iar aproape 10% planuiesc sa aloce peste 1.000 de euro pentru vacante.
In acelasi timp, 30,65% dintre respondenti vor cheltui mai putin de 300 de euro pentru vacante, iar 5,71% au declarat ca nu vor avea vacanta.
Sondajul mai arata ca anul trecut peste 47% dintre romanii intervievati si-au petrecut vacanta in tara, 17,09% in strainatate, iar 12,72% au ales atat destinatii interne cat si externe.
Totodata, un procent de 23,16% dintre romani nu au mers in vacanta anul trecut.
"Dintre cei care au avut vacanta atat in tara, cat si in strainatate, 19% nu au un venit propriu, 33% au un venit sub 1.500 de lei si 48% un venit de peste 1.500 de lei.
Pentru cea mai mare parte a respondentilor bugetul vacantei din 2010 a reprezentat o suma mai mica decat cea alocata in anii precedenti - 34,61%.
Totusi, un procent apropiat de respondenti au declarat ca suma a fost aproximativ aceeasi - 30,34%", potrivit sondajului.
Datele mai arata ca o mare parte a respondentilor (38,83%) isi organizeaza singuri vacantele,... mai mult
Luni, 07 Februarie 2011, ora 13:05