S-a terminat vara și nu ai fost la mare? Dacă nu ai fost anul ăsta, e clar că n-ai fost nici în 2020. Nu ți-e dor să te plimbi pe plajă, să simți nisipul sub tălpile goale, să te scufunzi în apa mării, să plutești cu meduzele? să bei un cocktail la șezlong ca un rege? să uiți de grijile de la muncă pentru o săptămână sau măcar pentru câteva zile?
Ești om până la urmă, nu un robot - pentru un sezon de toamnă în forță pe toate planurile ai nevoie și de o reîncărcare a bateriilor: la soare. Dar trebuie să te grăbești, ai până la finalul lui septembrie ca să mai prinzi vreme de plajă și de scăldat în cele mai multe destinații accesibile - altfel, dacă dorul de mare te prinde din octombrie încolo s-ar putea să mai fie condiții optime doar prin Caraibe sau alte insule exotice pe unde mai umblă ceilalți milionari ai planetei. Așa că, dacă nu ești tu însuți un milionar, hai să vedem ce variante mai sunt:
Mamaia
Când spui mare în România, este prima stațiune la care se gândește oricine, fie ca o adoră sau o detestă. E populară, e grandioasă, plină de viață, un mic Dubai autohton, unde poți da nas în nas cu vedetele sau chiar să te pozezi cu mașinile lor pentru a posta pe rețele sociale (când nu te vede proprietarul ca să te gonească). Ce-i drept, această popularitate se traduce și în prețuri destul de mari și în aglomerație. Aglomerația va fi ceva mai scăzută în luna aceasta căci... mai mult
Miercuri, 08 Septembrie 2021, ora 17:11
O vacanta la mare este optiunea perfecta pentru a te putea bucura de plaja, de soare si de apa marii. Indiferent daca preferi sa ramai aproape de casa si sa-ti petreci vacanta pe litoralul romanesc sau alegi sa te bucuri de tari straine, precum Grecia, Maldive sau alte destinatii exotice, este important sa nu uiti cele mai importante articole plaja acasa. Prin urmare pregateste-te din timp pentru vacanta.
Daca te numeri printre persoanele care uita mereu sa ia ceva in vacanta, cel mai bine este sa pregatesti o lista cu toate cele necesare. Va trebui sa te gandesti de ce articole plaja ai nevoie, dar si alte obiecte si accesorii plaja necesare pe timpul sejurului.
Bagajul de plaja
In functie de destinatia de vacanta aleasa trebuie sa ai grija la tipul de bagaj ales, mai ales daca urmeaza sa calatoresti cu avionul. In cazul unui sejur de o saptamana, sau mai lung, trebuie sa iei in calcul un bagaj de mana si unul de cala. In acest fel vei fi sigur ca ai la tine tot ceea ce ai nevoie. Acestea trebuie sa fie usor de transportat, prin urmare alege niste geamantane cu roti, pe care sa le poti cara usor.
Organizeaza-te din timp
Pregatirea bagajului pentru vacanta de vara poate incepe si cu o luna inainte. Primul pas este crearea unei liste cu toate articole plaja dama necesare. Apoi, verifica daca ai tot ce este trecut pe lista, daca vrei sa inlocuiesti unele dintre obiectele pe care le ai deja cu unele noi, si alcatuieste o lista de cumparaturi.
Chiar daca... mai mult
Joi, 15 Iulie 2021, ora 16:48
Romanilor le este teama ca se schimba regulile pe parcurs si din acest motiv se inghesuie la mare cat mai au timp, sunt de parere expertii din turism.
"Turistii se inghesuie acum de Sfanta Maria la mare pentru ca este un fel de traditie a romanilor sa mearga, mai ales ca era si Ziua Marinei. In unii ani, Sf. Maria cadea intr-o zi din saptamana si se facea punte cat sa dea un mini-concediu pe litoral. Acum ajung sa mearga la mare in numar foarte mare pentru ca le este teama de restrictiile ce ar putea veni", ne-a declarat Lucian Badircea, CEO IRI Travel.
Pe de alta parte, si faptul ca in Romania se schimba "regulile jocului" o data la doua saptamani ii face pe romani sa ajunga pe litoral in numar foarte mare.
"Acum este un grad foarte mare pe litoral pentru ca turistii incearca sa mearga cat se mai poate. Este drept ca am avut aceeasi situatie si in iulie. Foarte multi turisti se gandeau sa mearga la mare intre 1 si 15 iulie ca nu stiau ce se va intampla dupa acea data. Din cauza acestei impredictibilitati aleg sa isi faca mai multe mini-vacante sau vacanta mare, concediul si-l rezerva din scurt", a declarat Traian Badulescu.
Acesta afirma ca a existat teama ca se va inchide litoralul, dupa ce au aparut la Constanta tot mai multe cazuri de coronavirus, iar peste toata aceasta situatie a venit si brambureala autoritatilor de zilele trecute cand s-au jucat cu scoaterea si adaugarea Spaniei pe lista tarilor "ba verzi, ba galbene".
Merg la mare folosindu-se de... mai mult
Miercuri, 12 August 2020, ora 00:03
Cunosc bine litoralul romanesc si este una dintre destinatiile mele favorite, din Romania si de oriunde. In ultimii ani s-au produs schimbari in bine pe riviera noastra, iar o parte dintre ele au inceput sa fie percepute de catre publicul autohton. Din pacate, din cauza primilor 15 ani de dupa Revolutie, in care litoralul nostru a mers de-a dreptul haotic, din cauza paguboasei locatii de gestiune si a altor factori, exista inca idei preconcepute si prejudecati privind una dintre principalele zone turistice ale Romaniei.
Pe care incerc sa le demontez:
1.Litoralul romanesc este scump
Dimpotriva, litoralul romanesc este cel mai accesibil litoral pentru turistii romani, atat ca pret, cat si ca distanta. Este drept, exista o mare variatie de preturi: sunt hoteluri de 5 stele premium, in special in Mamaia, unde o familie poate plati 1800 de euro per sejur in plin sezon, dar si hoteluri de 2 stele cu mic dejun, in sudul litoralului, unde o familie poate sta, tot o saptamana, cu mai putin de 200 de euro. Iar conditiile sunt de-a dreptul decente.
Mai nicaieri altundeva nu poti petrece un sejur in conditii acceptabile cu 200 de euro, nici macar la bulgari. Pe litoralul vecin, un sejur decent, cu all inclusive, costa minim 400 de euro in sezon si poate ajunge si la peste 1000 de euro, la 5 stele. Este drept, am avut nevoie de criza si de inasprirea competitiei pentru a ajunge in aceasta situatie, insa acum, exista hoteluri, in sudul litoralului, care ofera camere si la... mai mult
Duminica, 21 Iulie 2013, ora 10:30
Romania a trecut de la celebrele parade de 1 mai, la celebrii mici la gratar, un adevarat simbol national. Sociologul Mircea Kivu sustine ca un singur aspect nu s-a schimbat, odata cu trecerea de la comunism la capitalism: tineretul alege sa-si petreaca vacanta de 1 mai la mare.
Business24: Cum a luat nastere ziua de 1 mai?
Mircea Kivu: Istoric, ziua marcheaza o mare demonstratie care a avut loc pe 4 mai 1886, la Chicago, SUA. Atunci, mai multi muncitori au fost impuscati in timpul unei demonstratii in care cereau ca ziua de munca sa fie de numai opt ore. Sarbatoarea de 1 mai este cu certitudine una sindicala, si a fost mereu o sarbatoare a esichierului stang al politicii.
Ce a insemnat 1 mai inainte de '89?
In Romania, 1 mai a capatat o importanta deosebita in epoca comunista si era marcata tot printr-o minivacanta, fiind doua zile libere, nu una ca acum. Prima obligatie era ca oamenii sa mearga la celebra demonstratie. Nu micii la gratar erau la moda pe vremea aceea, ci cremwurstii, pentru ca pe marginea traseului demonstrantilor erau presarate nenumarate tonete. Pe vremea comunismului, ziua de 1 mai coincidea cu deschiderea sezonului de vara, deci lumea se ducea la strand, iar tineretul, si atunci ca si acum, pleca la mare.
Putem face o comparatie intre 1 mai comunist si 1 mai capitalist?
Cred ca multe diferente nu sunt, pentru ca oamenii, chiar si atunci, considerau ca 1 mai este o scurta vacanta, in timp ce defilarea era pe plan secund. Evident,... mai mult
Marti, 01 Mai 2012, ora 09:00
Corina Martin, Presedintele Asociatiei Litoral si al ANAT, sustine ca de 1 Mai peste 20.000 de turisti se afla in acest sfarsit de saptamana pe litoralul romanesc, fata de numai 7.000 de turisti romani care se afla la mare in Bulgaria, conform Mediafax.
"Estimarile noastre au fost depasite, asa cum am si sperat. Peste 20.000 de turisti romani au ales in aceasta minivacanta litoralul romanesc, iar din cifrele pe care le avem noi aproximativ 7.000 de turisti romani sunt in acest moment pe litoralul bulgaresc", a declarat, duminica, Corina Martin.
Ea a precizat ca acelasi lucru s-a intamplat si anul trecut de 1 Mai, in timp ce de Pasti mai multi turisti au preferat litoralul bulgaresc decat cel romanesc.
"Din pacate, vremea frumoasa a lipsit, dar ne bucura faptul ca un numar atat de mare de romani au ales sa vina pe litoral in ciuda prognozei meteo nefavorabile. Asta dovedeste inca o data ca se pastreaza traditia ca de 1 Mai sa fugim cu totii la mare", a mentionat Corina Martin.
Ea a mai afirmat ca din 2 mai debuteaza programul "Litoralul pentru toti", care ofera celor interesati tarife atractive pentru un sejur de sase nopti la malul marii.
"De maine, incepe programul «Litoralul pentru toti». Este probabil cea mai atractiva invitatie pe care o putem face pe litoralul romanesc in timpul unui an pentru ca gasiti cele mai mici tarife, de la 200 de lei pentru sase nopti pana la 400 de lei pentru o vacanta de 4 stele, preturi absolute... mai mult
Duminica, 01 Mai 2011, ora 15:00
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) anunta organizarea in acest weekend pe litoral a mai multor actiuni cu ocazia deschiderii noului sezon estival, care sunt finantate exclusiv din fonduri private de catre companii care doresc sa promoveze imaginea turismului romanesc, informeaza NewsIn.Astfel, printre altele, turistii pot participa la tombola "Redescopera Romania", unde au sansa sa castige una din cele 10 vacante in Romania, pentru doua persoane, oferite de MDRT, cu sprijinul operatorilor economici si al asociatiilor care activeaza in domeniul turistic.Toodata, intr-un cort amenajat pe plaja din Mamaia, in fiecare noapte a acestui weekend, DJ de top vor mixa in cadrul festivalului de musica house Sunwavefest 09.Potrivit MDRT, sambata noaptea, cerul litoralului va fi impanzit de 5.000 de lampioane zburatoare, branduite cu logo-ul turistic al Romaniei. Acestea vor fi lansate la miezul noptii din mai multe statiuni de la malul marii."Toate actiunile desfasurate anul acesta pe litoral si sustinute de MDRT sunt finantate exclusiv din fonduri private de catre companii care doresc sa promoveze imaginea turismului romanesc", spun reprezentantii MDRT. mai mult
Duminica, 01 Mai 2011, ora 01:05
Turistii care vor sa petreaca o vacanta pe litoralul romanesc intre 3 mai si 15 iunie pot plati tarife cuprinse intre 159 de lei si 399 de lei pentru sase nopti de cazare prin programul "O saptamana la mare - Litoralul pentru toti", lansat de Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR)."In urma unor consultari preliminare cu membri de pe litoral ai FPTR, tinand cont de evolutia tarifelor si a puterii de cumparare a turistilor, pentru aceasta editie, se aplica aceleasi tarife ca in septembrie 2009", se arata intr-un comunicat al federatiei.
Pachetele costa 159 de lei de persoana pentru sase nopti de cazare la un hotel de o stea, 189 de lei la unitati de doua stele si 219 de lei la hotelurile de trei stele. In cazul hotelurilor de patru stele preturile ajung la 399 de lei.
Tarifele includ TVA si comisionul de 10% cedat agentiilor de turism. "Locurile de cazare incluse in acest program se adreseaza tuturor categoriilor de turisti romani, iar vanzarea se va face conform principiul primul venit, primul servit", se mai arata in comunicat.
Pana in prezent, in program s-au inscris 33 societati hoteliere de pe litoral, care au pus la dispozitie peste 4.600 de locuri pe serie. mai mult
Duminica, 11 Aprilie 2010, ora 23:06
Peste 10.000 de pachete turistice pentru turism intern au fost cumparate de turistii romani in cadrul Programului National "Inscrieri Timpurii", valoarea vanzarilor ridicandu-se la suma de 10 milioane de lei. Cea mai cautata destinatie a fost statiunea Mamaia, unde s-au facut 50% din rezervari la hoteluri de trei si patru stele, a anuntat Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT), cea care a initiat acest program impreuna cu celelalte patronate din industrie.
Programul se desfasoara pana la sfarsitul acestei luni, iar tarifele la cazare sunt cu 30% mai ieftine decat cele standard, iar unii hotelieri ofera o reducere de chiar pana la 50% la inscrierile din timp, dupa care se va reveni la tarifele normale. mai mult
Miercuri, 25 Martie 2009, ora 10:08