In ultimele luni, turistii romani au renuntat la a mai face rezervari pentru perioada vacantei de iarna in proportie de 90% fata de anul trecut, se arata in studiul realizat de un turoperator cu ajutorul partenerilor revanzatori din intreaga tara.
Acest lucru a fost cauzat si de faptul ca mai toate destinatiile din tarile in care mergeau in anii trecuti sunt pe lista statelor care cer un test COVID sau din care la intoarcere trebuie sa stai in carantina 14 zile.
"Din cei 90% care nu mai pleaca in afara pentru vacanta, 60% se vor orienta catre statiuni montane romanesti, dar nu foarte aglomerate. Am primit foarte multe cereri de oferta pentru statiuni cu partii mai "remote" precum Azuga, Busteni, Ranca, Straja, Slanic Moldova", a declarat Lucian Badircea, director general al unei agentii de turism.
Dintre acestia:
* 27% au solicitat pachete pentru statiuni din nordul Moldovei (Vatra Dornei, Slanic Moldova, Durau, Campulung Moldovenesc)
* 31% au solicitat oferte pentru Transilvania (Arieseni, Baile Tusnad, Harghita Bai, Izvorul Muresului, Toplita, Baile Homorod)
* 40% vor pachete turistice pentru Valea Prahovei (Azuga, Sinaia, Predeal, Busteni, Poiana Brasov)
Rezervarile sunt fara plata
"Totodata, rezervarile nu mai sunt la fel de ferme precum erau anul trecut, turistii romani fiind in expectativa pentru a vedea ce se intampla dupa data de 10 decembrie, cand cel mai probabil se va si deschide sezonul de iarna si de schi. Daca pana la aceasta data stiam,... mai mult
Duminica, 29 Noiembrie 2020, ora 00:04
In conditiile in care turismul s-a chinuit sa supravietuiasca in 2020, o carantina totala anuntata de autoritati in Romania i-ar putea da lovitura finala. Specialistii le spun clientilor care ar putea ramane cu rezervarile neefectuate ce ar trebui sa faca in cazul extrem in care ar fi nevoiti sa-si recupereze banii.
Reporterii Ziare.com au discutat cu mai multi specialisti din domeniu in incercarea de a gasi cateva solutii la eventualele probleme.
"Legat de cum isi vor recupera banii clientii, rezervarile in 2020 au mers foarte prost. Nu cred ca se poate vorbi despre datul banilor inapoi, mai ales ca o buna parte dintre cei care au rezervari au facut fara avans", ne-a declarat Dumitru Luca, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).
Turistii iau drumul pribegiei
"Toata lumea exact asta asteapta, daca am inchiriat o locatie si merg cu familia si prietenii, ne gospodarim singuri este una. Chiar si asa avem sanse sa ne bata politia la usa. Dar pentru hoteluri si unitati de cazare mai mari, cred ca nici nu au avut curaj sa faca ceva. Din cate stiu eu, nu prea sunt pe piata oferte de genul asta, cu masa festiva, cel putin nu in Romania", spune Luca.
Potrivit lui, turistii care vor sa sarbatoreasca de Revelion si de Craciun, vor lua drumul Bulgariei, Turciei sau a altor vecini care nu au restrictii.
"La noi, hotelurile nu vor avea ce sa ofere, in afara de cazare. Te duci la hotel sa faci ce? Doar sa dormi in alt pat? Deocamdata... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 00:01
Romanii care aleg sa mearga anul acesta in vacanta de iarna la schi pot rezerva pachete turistice in conditii speciale, dupa ce unii turoperatori si-au mai relaxat conditiile de vanzare pentru ele.
Unul dintre acestia a implementat un sistem de siguranta pentru turistii care achizitioneaza pachete turistice pentru vacanta de iarna.
"Daca situatia epidemiologica obliga turistul sa anuleze vacanta din motive precum, carantina, granite inchise, situatii de urgenta, atunci penalizarile vor fi zero, iar platile in avans se vor restitui integral. Mai mult, pentru a-i asigura pe turisti ca vacantele lor sunt cat se poate de sigure, turistul plateste in 5 zile de la confirmare 10% din valoarea vacantei, inca 40% la sfarsitul pragului de Early Booking (data ce-i va fi comunicata si prin contract), iar diferenta de 50% cu 3 saptamani inainte de check-in", a declarat Lucian Badircea, CEO-ul companiei turistice.
Aceasta oferta este valabila pentru pachete de vacanta achizitionate in destinatii din Bulgaria, Italia, Austria, Serbia si Romania pe perioada Craciunului, Revelionului, dar si in extrasezon.
Trebuie sa mentionam ca sunt si hoteluri care au penalizare 100% pentru anularea rezervarilor cu Early Booking si la care se solicita plata integrala la pragul de Early Booking. Din acest motiv turistii sunt rugati sa se informeze cat mai temeinic cu privire la pachetele pe care le achizitioneaza si sa discute cu consultantii nostri. ...citeste mai departe despre "Cum si-a... mai mult
Luni, 21 Septembrie 2020, ora 13:15
Romanii cheltuiesc in medie 200 de lei pe cadourile de Craciun, cea mai mare parte din bani ducandu-se an de an spre jucarii.
Mai mul decat atat, suma creste de la un an la altul, la fel ca si numarul jucariilor achizitionate.
Un studiu realizat de EduClass.ro arata ca, mai nou, parintii cauta jucarii care sa antreneze intreaga familie, si sunt dispusi sa creasca bugetul cu cate 25 de procente in fiecare an.
"Pregatirile pentru Craciun incep odata cu Black Friday, cand se comanda aproximativ 25% dintre cadouri. Aici sunt incluse insa si comenzile pentru Mos Nicolae, unde media comenzii este de 150 de lei", spun retailerii de jucarii.
Tot ei recunosc ca cele mai multe comenzi sunt insa inregistrate in luna decembrie, astfel: 35% in prima saptamana, respectiv perioada 10-20 decembrie - 40% dintre comenzi, cand numarul acestora creste de 5 ori fata de o perioada obisnuita din an.
"Cele mai multe sunt facute online", mentioneaza cei de la Educlass.
"Remarcam o crestere considerabila si in prima parte a acestei perioade aglomerate, pe fondul experientei clientilor nostri cu livrarile. Prefera sa comande din timp, pentru a nu avea surprize sau, daca intarzie cu comenzile, vin in showroom", spun acestia.
In showroom vin si cei care cauta recomandari sau au de cumparat cadouri si pentru alti copii, nu doar ai lor. Se cauta jocuri in care sa poata fi implicati si parintii, bunicii, prietenii, dat fiind specificul perioadei, cu mai multe zile de vacanta si mai... mai mult
Marti, 17 Decembrie 2019, ora 13:52
Sarbatorile se apropie cu pasi repezi si deja vedem prin magazine oameni care se uita cu atentie la cosurile de cadouri.
Pe langa hipermarketuri, supermarketuri si alte magazine, vom avea la dispozitie si targuri organizate de autoritatile locale. Iata cateva orase in care sunt organizate targuri de Craciun.
Bucuresti
Bucurestenii vor avea la dispozitie mai multe targuri de Craciun de unde isi pot alege cadourile pentru cei dragi. In Piata Constitutiei va fi deschis unul de pe 1 decembrie pana pe 30 decembrie. Cei care doresc sa faca o bucurie de Craciun pot dona jucarii si carti pentru copii nevoiasi in cadrul campaniei "Daruieste, fii mai bun! Si tu poti fi Mos Craciun!".
Primaria sectorului 3 a furat startul si inca de pe 25 noiembrie a deschis in parcul Alexandru Ioan Cuza (Aleea Principala - La Statui) Targul de Craciun care va fi deschis pana pe 8 ianuarie 2017. Aici puteti gasi produse traditionale, dulciuri de casa sau decoratiuni de Craciun si lucruri realizate de ...citeste mai departe despre "Esti in cautare de brazi, ornamente, bunatati culinare? Afla cand se deschid targurile de Craciun din marile orase" pe Ziare.com mai mult
Joi, 01 Decembrie 2016, ora 16:32
Festivalul de datini si obiceiuri de Craciun si Anul Nou "Florile Dalbe", care va reuni cete din diferite zone ale tarii, cu obiceiurile specifice - Capra, Ursul, Mosii si Babele, Caiutii, Jienii, Mosoaiele, Plugusorul, Sorcova, Colindele, se va desfasura, in perioada 14-15 decembrie, la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti".
Biroul Relatii Publice, Programe Culturale al muzeului informeaza, joi, ca deschiderea evenimentului va avea loc sambata, cand oaspetii vor fi intampinati de colindatorii Ansamblului tara Vrancei din Focsani, si de solistii Loredana Streche, Alin Suceveanu si Florin Parlan, cu un buchet de cantece populare si colinde traditionale.
"Ulitele vor rasuna de colinde si uraturi, zurgalai si jocuri cu masti, iar de pe mesele impodobite, va imbie vin si cozonaci, covrigi si colaci, nuci si mere, produse gastronomice traditionale romanesti de sezon, inclusiv produse bio", mentioneaza sursa citata.
Duminica, incepand cu ora 11.00, cetele de mascati se vor aduna intr-o parada aobiceiurilor de Anul Nou, dupa care vor colinda pe la stresinile caselor din muzeu, ca odinioara, fiind intampinate de gazde cu mere, nuci si colaci. mai mult
Joi, 12 Decembrie 2013, ora 11:30
Aproximativ 10.000 de romani isi permit in fiecare an o vacanta de lux in strainatate de peste 10.000 de euro de persoana, reprezentand 0,5% din numarul celor care pleaca in concediu in afara tarii, potrivit Happy Tour, cel mai mare grup de agentii de turism din Romania.
Potrivit Happy Tour, vacantele scumpe, de peste 3.000 de euro de persoana, au crescut din 2009 cu 10% pe an.
"Sa calatoresti este cel mai de succes mod de a-ti cheltui banii. Romanii incep sa devina calatori si nu turisti, iar motivul pentru care a crescut segmentul vacantelor de lux este ca romanii incearca sa cheltuiasca banii pe experiente. Cand este frig afara, daca ai bani o sa-ti doresti sa mergi intr-un loc cald, sa incerci experiente noi. In Austria se pot duce oricand, se pot duce in februarie, dar Craciunul si Revelionul sunt ocazii speciale", a declarat agentiei MEDIAFAX Javier Garcia del Valle, directorul general al Happy Tour.
Printre cele mai cautate destinatii scumpe se numara Insulele Maldive, Caraibe, Bahamas si Seychelles.
Garcia del Valle spune ca doar 0,5% din romanii care pleaca in excursii in strainatate isi permit in fiecare an o vacanta de peste 10.000 de euro de persoana.
Considerand ca in Romania sunt 19 milioane de romani, din cei 10% (1,9 milioane) care isi permit sa calatoreasca in strainatate, procentul celor care isi permit vacante de lux este de 0,5%, adica 9.500-10.000 de persoane", a afirmat seful grupului de agentii.
El spune ca si persoanele cu venituri... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 16:35
Tarifele mici practicate in acest sezon de hotelierii romani din statiunile montane a adus un grad mediu de ocupare de 80% in luna decembrie, maximul fiind inregistrat de Revelion.
Astfel, 95% dintre pachetele turistice oferite in statiunile montane au fost vandute, conform datelor oferite de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.
Cu ocazia perioadei sarbatorilor care tocmai au trecut preturile practicate au scazut cu 30% fata de aceeasi perioada a anului 2010, tarifele scazand mult sub cele practicate de alte tari europene. Spre exemplu, o vacanta in Romania a fost mai ieftina cu aproximativ 5 procente fara de una in Ungaria, si cu 50 procente decat in Austria.
Cu toate ca pentru prima oara in multi ani tarifele au scazut, turistii au cautat reduceri chiar mai mari. Site-urile care vand vouchere au devenit foarte populare in ultima vreme, iar numarul celor care si-au achizitionat pachetele de vacanta in acest mod a crescut considerabil.
In cea de-a doua jumatate a anului 2010, doar pe adulmec.ro numarul ofertelor de turism a depasit 2.600, iar cel al cupoanelor cumparate a intrecut 17.000 doar intr-o singura luna.
"Inca din luna octombrie, pe agregatorul www.adulmec.ro, cel mai cautat termen a fost "revelion", asa ca putem spune ca foarte multi dintre useri sunt interesati de ofertele de turism si, vazand numarul de cupoane vandute, putem spune ca multi dintre ei isi vor petrece vacanta de iarna "la reducere"," a declarat Daniela Mititelu,... mai mult
Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 18:52
Cumparaturile pe Internet pot fi o solutie pentru a completa lista cadourilor de sarbatori pentru cei dragi. Drept dovada sunt vanzarile record pe care le-a inregistrat eMAG.ro de Black Friday, de peste opt milioane de euro.
Business24 ti-a facut o selectie de cadouri pe care le poti cumpara de pe Okazii.ro.
1.Cel mai scump produs din oferta online Okazii.ro este o vila la mare, chiar pe plaja. Pretul este 399.000 de euro, negociabil. Imobilul este organizat ca o minipensiune sau o casa de vacanta, cu doua etaje si o suprafata de 480 mp.
2.Site-ul e-Craciun.ro poate fi achizitionat pentru 5.000 de euro. Site-ul se vinde impreuna cu domeniul, in pret fiind inclusa si asistenta la transferul domeniului.
3.Daca bugetul va permite un ceas Longines, trebuie sa scoateti din buzunar 3.900 de euro. O adevarata bijuterie, ceasul are 48 de diamante de 0,403 carate incrustate pe carcasa de aur roz de 18k. In magazine ceasul poate ajunge si la 5.500 de euro.
4.Mos Craciun electric, inalt de 100 cm, care face baloane de sapun, costa 4.973 lei. Mosul da din mana si face multe bule de sapun.
5.Ghirlande ornamentale "Sanie cu Mos Craciun si 3 reni" costa 2.900 de lei. Cu o lungime de noua metri si o inaltime de doi metri, setul de ornamente vine cu o garantie de 12 luni.
6.Un portofel marca Luis Vuitton costa 250 de euro, un pret rezonabil tinand cont ca un astfel de model ajunge in magazinele de pe Oxford Stree sa coste si 400 de euro. Materialul din care... mai mult
Marti, 20 Decembrie 2011, ora 08:34