Circa 36% din gospodariile din Romania detin o tableta sau mai multe, 73% au cel putin un smartphone, iar 55% laptopuri, potrivit unui studiu al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
In ceea ce priveste tabletele, media pe gospodarie este de 1,1 echipamente, iar pentru telefoanele inteligente de 1,5 per gospodarie.
"50% dintre romani au acces la Internet mobil prin telefon, pe baza unui abonament de telefonie ce are inclus si Internet, 35% prin telefon pe baza unei cartele preplatite cu o extraoptiune de Internet mobil, iar 25% au acces prin intermediul unui stick sau card USB cu abonament. 67% dintre abonamente/extraoptiuni, 70% dintre cartelele preplatite, respectiv 45% dintre tablete/carduri USB pentru acces la Internet mobil dispun de trafic limitat, in timp ce 33% dintre abonamente/extraoptiuni, 30% dintre cartelele preplatite cu acces, respectiv 55% dintre tablete/carduri USB sunt cu trafic nelimitat sau nelimitat cu anumite ...citeste mai departe despre "Cati romani au tableta si cat platesc in medie pentru Internet mobil - studiu ANCOM" pe Ziare.com mai mult
Marti, 22 Septembrie 2015, ora 16:05
Daca ai probleme cu memorarea numerelor de telefon sau a zilelor de nastere ale prietenilor si rudelor este posibil sa fi o victima a "efectului Google".
Potrivit teoreticienilor, acesta reprezinta o reactie de externalizare a memoriei, data de obisnuinta de a gasi raspunsul la orice intrebare la doar un clic distanta, explica reporterii The Independent.
Amnezia digitala
Un studiu recent sustine ca 90% dintre utilizatorii de Internet sufera de amnezie digitala.
Mai mult de 70% dintre acestia nu sunt in stare sa-si aduca aminte numarul de telefon din copilarie, iar 49% sunt incapabili sa memoreze numarul de telefon al partenerului.
In timp ce persoanele care au crescut in era telefoanelor fixe sunt capabile sa-si aminteasca si acum numerele de telefon ale prietenilor din copilarie, este prea putin probabil sa le fi retinut pe de rost si pe cele detinute de acestia acum, cata vreme le pot gasi oricand in lista de contacte a smartphone-ului.
Expertii din cadrul Kasperky Lab sustin ca nu mai interactionam cu datele din jurul nostru din cauza "efectului Google" - un mod satisfacator de a sti ca raspunsul poate fi accesat printr-un simplu clic, care ne face sa tratam internetul ca pe o extensie a memoriei noastre.
Dr. Maria Wimber, lector in cadrul Facultatii de Psihologie de la Universitatea din Birgmingham, a lucrat indeaproape cu expertii Kaspersky in cercetarea intreprinsa de acestia.
Din punctul ei de vedere, Internetul schimba, pur si simplu, modul... mai mult
Vineri, 17 Iulie 2015, ora 09:48
Procentul utilizatorilor de online banking din Romania a crescut in ultimii 3 ani, de la 2% la 6% si ramane pe un trend evident ascendent, reiese dintr-un studiu comandat de Erste Group si BCR.
Banca Comerciala Romana, datorita numarului mare de clienti, are in fapt cea mai mare comunitate de utilizatori ai serviciilor bancare digitalizate/e-banking, cu peste 250,000 de utilizatori activi.
Atunci cand vine vorba de interactiunea cu banca, studiul releva faptul ca aproape o cincime din totalul romanilor bancarizati se bazeaza pe un mix intre folosirea serviciului de online banking sau mobile banking si o vizita la o sucursala.
Acelasi studiu arata ca, 69% dintre cei care detin deja produse bancare folosesc cel mai des zona de self service unde efectueaza plati, fac depozite si retrageri, acesta fiind canalul de tranzactionare folosit cel mai des. Zona de consiliere rapida este folosita de peste 60% din respondenti pentru operatiuni de tranzactionare.
De asemenea, 28% dintre utilizatorii de Internet banking folosesc acest canal pentru a face plati fara numerar, ordine de plata sau pentru a-si verifica situatia contului. 63% dintre respondenti se informeaza cu privire la produsele bancare direct din unitatea bancara, 51% solicita consiliere, iar 28% are ca principala sursa de informare familia sau prietenii.
In Romania, 26% dintre respondenti cu varste cuprinse intre 30-49 ani detin un smartphone, 14% o tableta, 47% au un PC si 41% un laptop / notebook. 47%... mai mult
Joi, 07 August 2014, ora 12:15
Gradul de conectare este mai mare pentru generatiile mai tinere. Rata de penetrare a internetului in randul tinerilor este de 60% in mediul rural, potrivit celui de-al cinsprezecelea infografic lansat de Starcom MediaVest.
Informatiile cuprinse in infografic reprezinta concluziile unei cercetari cantitative desfasurate in perioada 14 aprilie - 9 mai 2014, prin metoda CAWI, pe un esantion de 300 de respondenti, reprezentativ pentru populatia de utilizatori de internet din mediul rural din Romania.
O prima concluzie a studiului este ca spatiul pe care se intinde satul nu limiteaza capacitatea locuitorilor de a ramane conectati la actualitate. Acest fapt se datoreaza cresterii penetrarii internetului in mediul rural si a frecventei vizitelor la oras, ca urmare a extinderii comertului modern in urbanul mic (orase avand sub 30.000 de locuitori).
In acelasi timp, in mediul rural televizorul si-a mentinut statutul de liant al familiei si producator de vedete. Continutul distractiv este apreciat indiferent de varsta si celebritati precum Andra, Catalin Maruta si Andreea Esca atrag un numar mare de fani din rural.
Radioul capteaza in continuare atentia locuitorilor din mediul rural. Varful de audienta se intinde de dimineata pana la pranz, comparativ cu perioada 07:00 - 09:00 a.m. in mediul urban. Pentru cei mai multi respondenti (78%) radioul este ascultat in paralel cu activitati zilnice de relaxare, de sofat sau in timpul mesei.
68% dintre locuitorii din mediul... mai mult
Miercuri, 16 Iulie 2014, ora 16:55
O cercetare publicata recent arata ca Facebook a manipulat informatiile care priveau aproximativ 700.000 de utilizatori anglofoni, pentru a studia efectele 'contagierii emotionale' asupra acestora, suscitand critici din partea utilizatorilor retelei sociale, transmite duminica AFP.
Timp de saptamana, din 11 pana in 18 ianuarie 2012, compania Facebook si cercetatori de la Universitatile Cornell si California San Francisco au utilizat sistemul algoritmic al retelei pentru modificarea continutului informatiilor receptionate de un grup de utilizatori, pentru a studia impactul asupra emotiilor acestora.
Cercetarea a fost publicata in revista stiintifica Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) la 17 iunie. Autorii cercetarii au incercat sa afle daca numarul mesajelor pozitive sau negative citite de utilizatori influenteaza in vreun fel continutul a ceea ce urma sa posteze ei insisi pe contul lor de pe reteaua de socializare.
Utilizatorii au reactionat emotional la mesajele selectate
Cercetatorii au constatat ca utilizatorii folositi ca subiecti incepeau sa utilizeze mai mult cuvinte pozitive sau negative in functie de amploarea continuturilor la care fusesera 'expusi'. "Starile emotionale pot fi comunicate si transmise printr-un fenomen de contagiune, determinand alte persoane sa resimta aceleasi emotii fara sa fie constiente de acest lucru", au subliniat autorii cercetarii.
Potrivit acestora, "rezultatele indica realitatea unei contagiuni... mai mult
Luni, 30 Iunie 2014, ora 13:15
Tipurile de conexiune folosite la accesarea Internetului de acasa sunt in proportie de 95,3% conexiunile broadband fixe (conexiunile de banda larga fixe), iar peste 73,2% dintre gospodariile de la orase au acces la Internet acasa in 2013, potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica.
La nivelul anului 2013, in regiunea Bucuresti-Ilfov 72,5% dintre gospodarii aveau acces la Internet de acasa, urmata de regiunile Vest, Nord-Vest (58,3% respectiv 56,9%), Sud-Est (51,2%) si Centru (49,5%). Cele mai mici ponderi ale gospodariilor cu conectare la Internet se afla in regiunile Nord-Est (45,7%) si Sud Muntenia (47,2%).
Potrivit INS, tipurile de conexiune folosite la accesarea Internetului de acasa sunt in proportie de 95,3% conexiunile broadband fixe (conexiunile de banda larga fixe), urmate la mare distanta de conexiunile broadband mobile (11,6%) si de conexiunile narrowband (7,4%). Conexiunea prin cablu fix se intalneste la 83,7% dintre gospodarii, in timp ce conexiunea DSL este utilizata de 15,7% dintre gospodarii.
Cele mai multe gospodarii care au optat pentru conexiunile broadband fixe la Internet, in anul 2013, provin din regiunile Bucuresti-Ilfov (16,0%), Nord-Vest (13,8%) si Nord-Est (13,7%).
Prin intermediul conexiunilor broadband mobile s-au conectat mai frecvent gospodariile din Bucuresti-Ilfov (18,6%) si Sud-Vest Oltenia (15,9%).
Din totalul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 16 si 74 ani, proportia celor care au folosit vreodata... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 12:11
Barbatii, tinerii, persoanele din mediul rural si cele cu studii superioare sunt categoriile care utilizeaza cel mai mult Internetul, in contextul in care procentul utilizatorilor din Romania a crescut cu 8,4% in 2012 fata de 2010.
Astfel, 48.7% dintre romani au fost utilizatori de Internet in 2012, ritmul de crestere fiind mai rapid, in special, la categoriile care utilizeaza mai putin internetul, se arata intr-un studiu al GfK Romania.
Daca aproximativ 50% dintre barbati si putin peste 47% dintre femei au utilizat internetul in 2012, numarul barbatilor utilizatori a crescut cu 7.7% comparativ cu 2010, pe cand cel al femeilor a inregistrat o crestere de 9,3%.
Si mediul rural inregistreaza o dinamica buna, cu o crestere mai mare in 2012 fata de 2010 - cu aproximativ 11% mai multe persoane au apelat la acest canal de comunicare anul trecut, atingand 33% din populatia rurala.
In ceea ce priveste mediul urban, 61% dintre oraseni au utilizat Internetul in 2012, in crestere cu 6.7% fata de 2010. Cea mai mare penetrare este in Bucuresti, unde 68% dintre persoanele cu varsta de peste 15 ani acceseaza acest mediu.
Internetul este foarte agreat de tineri. Aproximativ 83% dintre persoanele cu varsta intre 15-24 ani il folosesc, 71% dintre cei intre 25 si 34 ani si 62% dintre cei intre 35 si 44 ani.
Este interesant de semnalat faptul ca cel mai mult utilizarea Internetului a crescut in randul persoanelor mature, 35-44 ani (mai mult cu 15% comparativ cu 2010). O... mai mult
Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 13:48
China a inasprit regulile privind utilizarea internetului. Autoritatile au solicitat persoanelor care contracteaza un abonament de internet sa prezinte personale reale furnizorilor.
Noua masura face parte dintr-un intreg pachet de reguli al caror rol este acela de a proteja informatiile cu caracter personal, potrivit agentiei de stiri Xinhua News aflata in administrarea autoritatilor, citata de BBC.
Criticii regimului politic din China sustin, insa, ca guvernul incearca sa limiteze libertatea de exprimare. In ultimele luni, internetul si retelele de socializare au fost utilizate pentru a organizate ample proteste de strada.
Potrivit ultimelor masuri, orice persoana care vrea un contract de furnizare de servicii de internet sau de telefonie fixa sau mobila este obligat sa prezinte datele de autentificare reale. mai mult
Vineri, 28 Decembrie 2012, ora 17:05
Mai mult de jumatate dintre romanii cu varsta cuprinsa intre 16 si 74 de ani nu au folosit niciodata internetul, cifra care plaseaza Romania pe ultima pozitie in UE.
Astfel, potrivit datelor Eurostat colectate in perioada de referinta ianuarie-martie 2011, 54% dintre romanii cu varste cuprinse intre 16-74 de ani nu au utilizat niciodata internetul, cel mai ridicat procentaj din UE, fata de o medie europeana de 24%, reiese dintr-un comunicat al institutului de statistica al Comisiei Europene, potrivit Eurostat.
Media europeana a scazut in ultimii cinci ani cu 18 puncte procentuale, de la 42% in 2006, cand aproape trei sferturi dintre romani (74%) nu utilizasera niciodata internetul.
Pe locul al doilea urmeaza Bulgaria (46%), apoi Grecia (45%), Cipru si Portugalia (41%), respectiv Italia (39%).
Ungaria figureaza cu un procentaj de 28%, Cehia cu 24%, in timp ce in Suedia, Olanda si Danemarca doar 5-7% din populatie nu a avut contact cu spatiul virtual.
In privinta accesului la internet, Eurostat estimeaza ca 47% dintre familiile din Romania au la dispozitie o conexiune, fata de 14% in 2006, procentaj care presupune penultimul loc in UE, devansand doar Bulgaria (45%). Media UE a urcat de la 49% la 73% in ultimii cinci ani.
Totodata, numarul gospodariilor cu acces la internet de mare viteza (broadband) a urcat in Romania de la 5% la 31% in perioada analizata, cel mai scazut procentaj din Europa, in timp ce media UE a crescut de la 30% la 68%. In Olanda, Suedia... mai mult
Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 15:10