Dupa ce ne-au avertizat in repetate randuri in legatura cu efectele nocive ale utilizarii excesive a smartphone-urilor asupra adolescentilor, oamenii de stiinta vin acum si ne spun ca impactul este de fapt unul neglijabil, indiferent daca tinerii folosesc telefonul cateva ore pe zi sau chiar inainte de culcare.
Un studiu al unei echipe de cercetatori de la Universitatea Oxford, in cadrul caruia au fost monitorizati mai mult de 17.000 de adolescenti din Irlanda, SUA si Marea Britanie pentru a putea fi analizate efectele timpului petrecut in fata ecranelor, a relevat faptul ca aceste sunt "minuscule" in ceea ce priveste starea de bine psihologica a adolescentilor in comparatie cu alte activitati ale acestora.
Studiul citat de The Guardian si publicat in jurnalul Psychological Science ofera o noua perspectiva in dezbaterea privind efectele utilizarii excesive a unor dispozitive precum telefoanele, tabletele sau calculatoarele asupra sanatatii mintale a tinerilor.
Spre deosebire de studiile precedente, in cazul de fata, oamenii de stiinta au folosit pe langa estimarile oferite de participanti si instrumente specifice pentru masurarea timpului petrecut in fata ecranelor, ceea ce, considera ei, le-a permis sa aiba o reprezentare mai corecta a timpului efectiv petrecut de participanti online.
Medicul pediatru Max Davie de la Colegiul Regal de Pediatrie si Sanatate a Copilului din Marea Britanie admite faptul ca studiul arata ca efectele timpului petrecut in fata... mai mult
Duminica, 05 Mai 2019, ora 10:12
Cat timp folosesc romanii dispozitivele mobile? Cate aplicatii descarcam? Care sunt beneficiile utilizarii telefoanelor si tabletelor?
Un studiu realizat de EY Romania incearca sa raspunda la aceste intrebari, arata un comunicat remis Ziare.com.
Iata principalele concluzii ale cercetarii de piata:
- 66% dintre respondenti spun ca din momentul trezirii si pana se uita la dispozitivul mobil trec sub 30 minute: Pentru 29% dintre respondenti se pare ca rutina diminetii incepe cu verificarea dispozitivului mobil.
- 52% dintre respondenti spun ca se uita intre 11 si 50 de ori in fiecare zi la dispozitivele lor mobile, iar 22% se uita intre 51 si peste 200 de ori in fiecare zi: Cea mai mare frecventa de utilizare a dispozitivelor mobile - peste 200 de ori in 24 de ore - se constata la segmentul de varsta 25-35 de ani (41%).
- 98% dintre respondenti folosesc dispozitivele mobile pentru apelare, 91% pentru acces email, cate 89% pentru expediere de mesaje si respectiv pentru ...citeste mai departe despre "Unii romani folosesc smartphone-ul si de 200 de ori pe zi - Ce continut acceseaza (Infografic)" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2015, ora 17:55
Vanzarile de smartphone-uri la nivel global vor creste in medie cu 10% anual pana in 2018, susutinute de cererea din tarile cu economii emergente, estimeaza compania britanica ARM Holdings, care dezvolta chipurile folosite de aproape toate telefoanele de pe piata.
Smartphone-urile ieftine, cu preturi mai mici de 150 de dolari, vor consemna in aceasta perioada cea mai rapida crestere medie anuala, de 17%, urmate de cele de 150-300 de dolari cu o rata de 14%.
Telefoanele cu preturi de peste 300 de dolari, printre care se numara si iPhone al Apple, vor inregistra un avans de doar 4%, a declarat pentru Reuters directorul general al ARM, Simon Segars, prezent la expozitia IT Computex, desfasurata in Taiwan.
"Aceste dizpozitive low-cost vor avea un impact semnificativ asupra pietei. Exista in prezent smartphone-uri care se vand la 20-25 de dolari, ceea ce este fenomenal", a spus el.
Aproximativ 90% din smartphone-urile vandute in prezent sunt echipate cu chipuri dezvoltate cu tehnologie ARM.
Avansul puternic pe segmentul preturilor mici a condus in primul trimestru la o crestere mai slaba a profitului companiei comparativ cu asteptarile analistilor. ARM dezvolta procesoare si software, pentru care vinde ulterior licente producatorilor.
Firma de cercetare IDC estimeaza o crestere de 19,3% a pietei smartphone in acest an, urmand ca pana in 2018 ritmul sa incetineasca la 6,2%.
In 2013, livrarile de smartphone-uri au crescut cu 39,2% si au depasit pentru prima... mai mult
Joi, 05 Iunie 2014, ora 16:48
Temperaturile mai mari de 30 de grade Celsius pot fi daunatoare pentru smartphone-uri pe termen lung, deoarece touch-screen-ul acestora nu va mai functiona in mod corespunzator, avertizeaza portalul german de telecomunicatii Teltarif.de, preluat de DPA.
De asemenea, bateriile se pot descarca mai repede la caldura, ceea ce inseamna ca este mai bine sa tinem tinem telefoanele mobile in geanta atunci cand este cald.
Nu in ultimul rand, daca telefonul este lasat accidental sa se supraincalzeasca, acesta trebuie pus la umbra pentru a se "racori".
De aseemena, o alta recomandare a specialistilor este sa nu incercati sa-l raciti rapid punandu-l in frigider sau congelator: o schimbare prea rapida de temperatura va duce la formarea condensului, care ar putea genera un scurt-circuit. mai mult
Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 15:45
Aproape 40% dintre studentii si elevii romani detin un smartphone, acestia fiind in top si la capitolul conectarii la internet, releva studiul res!com, realizat de Mercury Research.
La nivel general, 12% dintre romanii cu varsta peste 14 ani detin un smartphone, iar 5% o tableta. Potrivit cercetarii, daca in randul angajatilor, doar aproximativ unul din sase detine un smartphone, procentajul elevilor si studentilor este mult mai mare, ajungand la 38%.
In privinta tabletelor, elevii si studentii detin suprematia, 14% dintre acestia avand un astfel de dispozitiv, comparativ cu 9% dintre antreprenori sau 6% dintre angajati.
Tot liceenii si studentii se afla inaintea altor segmente in ceea ce priveste posesia ambelor gadgeturi. Astfel, 8% dintre acestia detin atat un smartphone, cat si o tableta, aproape de trei ori mai mult decat media nationala (3%).
Studiul res!com arata ca 20% dintre posesorii de smartphone nu se conecteaza niciodata la Internet de pe mobil, la fel si 43% dintre posesorii de tablete.
Pe de alta parte, liceenii si studentii sunt intr-o masura mai mare online pe mobil, intrucat majoritatea celor care detin un astfel de aparat il folosesc in acest sens. Doar 12% dintre acestia care detin un smartphone si 18% dintre posesorii de tableta nu intra pe Internet de pe aceste gadgeturi.
Studiul este reprezentativ la nivel national si a fost realizat in luna septembrie 2013 prin interviuri fata in fata, pe un esantion de 1.200 de repondenti cu... mai mult
Marti, 06 Mai 2014, ora 16:33
Smartphone-urile au devenit indispensabile in Romania, aceste terminale fiind folosite de aproape o treime (28%) dintre romani, iar jumatate dintre detinatori acceseaza zilnic internetul de pe astfel de dispozitive.
Terminalele smartphone au transformat comportamentul consumatorilor, cautarea "mobila", videoclipurile, utilizarea aplicatiilor si retelele sociale devenind prolifice, se arata intr-un studiu realizat de Google si Ipsos Media CT.
Utilizatorii folosesc aceste dispozitive pentru activitati multiple, respectiv 81% le folosesc in timp ce fac altceva, de exemplu cand se uita la televizor (32% dintre respondenti), se arata in studiu.
Majoritatea detinatorilor folosesc smartphone-ul pentru cautarea de informatii
Aproape o treime dintre romani au smartphone
In acelasi timp, dispozitivele smartphone ajuta utilizatorii sa "navigheze" prin lume, 90% dintre detinatori cautand informatii locale pe telefon.
Gradul de penetare al dispozitivelor smartphone in randul romanilor a ajuns la 28% in primul trimestru al anului, de la 12% in intervalul similar din 2012. Acestea sunt folosite peste tot, 92% dintre posesori spunand ca le utilizeaza acasa, 73%, la serviciu, iar 72% in timp ce se deplaseaza.
In acelasi timp, smartphone-urile au devenit mai importante pentru consumatori, incat 33% dintre acestia au spus ca ar renunta mai degraba la televizor decat la terminal.
Smartphone-ul, sursa de acces la stiri
De asemenea, acestea reprezinta un portal... mai mult
Joi, 19 Decembrie 2013, ora 15:40
Performanta retelei este cruciala pentru a avea un avantaj competitiv pe piata de telecom si pentru a asigura loialitatea utilizatorilor de smartphone-uri, arata un studiu al Ericsson ConsumerLab.
Imbunatatirea performantei retelei asigura cresterea veniturilor operatorilor si ofera acestora un avantaj competitiv.
Majoritatea utilizatorilor de smartphone-uri nu sunt satisfacuti de retelele pe care le folosesc in prezent. Astfel, 60% dintre utilizatori declara ca intampina probleme de retea cel putin o data pe saptamana, iar 30% declara ca intampina probleme zilnic.
Performanta retelei este principalul motiv pentru care un utilizator este loial unui operator de telefonie mobila, urmat indeaproape de raportul intre serviciile oferite si costul acestora.
Timpul mare de asteptare la incarcarea unei pagini web, printre principalele motive de nemultumire ale utilizatorilor
Mai mult decat atat, utilizatorii au asteptari mai mari comparativ cu serviciile pe care le primesc de fapt. Daca nu exista un timp de asteptare rezonabil pentru incarcarea datelor si o arie mare de acoperire, mai ales cand utilizatorii calatoresc, loialitatea fata de operator risca sa aiba de suferit.
Pentru a asigura o experienta cat mai buna pentru utilizator, continutul unei pagini de internet trebuie sa apara pe ecran relativ repede. Nivelul scazut de satisfactie fata de performanta unei retele este, de cele mai multe ori, legat de faptul ca utilizatorii de smartphone-uri nu doresc sa... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 14:59
Gigantul online Yahoo! are peste doua milioane de utilizatori de smartphone din Romania, care petrec aproape 13 ore pe saptamana folosind serviciile sale adresate platformelor mobile, potrivit unui oficial Yahoo.
"Ne aflam intr-o industrie online care si-a schimbat radical modelul in care se raporteaza la utilizatori. Daca marimea ecranului era criteriul cel mai important pentru publicitari si utilizatori, acum exista patru ecrane prin intermediul carora trebuie transmis mesajul publicitar: telefonul mobil, tableta, laptopul si PC-url", a declarat Nick Hugh, VP, Head of Display Solutions in cadrul Yahoo!, in cadrul unei prezentari pe care a sustinut-o la ICEEfest.
El a spus ca Yahoo! se concentreaza in prezent sa transmita un mesaj unitar indiferent de mediul folosit de utilizatori.
Penetrarea smartphone-urilor in Romania
In Romania, penetrarea smartphone-urilor a ajuns la 17%, un nivel cu mult mai mic fata de situatia din Europa, unde a ajuns la 63%.
"Suntem constienti ca utilizatorii nostri folosesc mai multe dispozitive si vrem sa ne asiguram ca recunoastem cine sunt acesti utilizatori", a spus oficialul Yahoo!.
Yahoo a lansat in urma cu trei saptamani o aplicatie meteo, care foloseste fotografii de pe Flickr. Aplicatia a fost descarcata de peste un milion de ori in primele doua zile de la lansare.
ICEEfest, unul dintre cele mai mari festivaluri de Internet din Europa Centrala si de Est, este organizat la Bucuresti de catre Thinkdigital.... mai mult
Joi, 06 Iunie 2013, ora 12:26
Daca in urma cu cativa ani, smartphone-urile reprezentau produse de lux, care nu erau la indemana oricui, astazi popularitatea lor creste intr-un ritm ametitor
Vanzarile de smartphone-uri din Europa au crescut anul trecut cu 67% fata de anul precedent, potrivit ultimelor statistici GfK.
Anul trecut europenii au cumparat cu 3,2% mai multe telefoane mobile decat in 2010, pana la 258 de milioane de dispozitive.
De-a lungul timpului, Google a colectat tone de date cu privire la utilizarea smartphone-ului in intreaga lume. Iata cateva din cele mai surprinzatoare lucruri pe care nu le stiai despre gadgetul pe care il folosesti zi de zi:
Telefoanele cu Android sunt cele mai populare in Japonia, unde 55% dintre persoanele care au un smartphone folosesc acest tip de gadget, fata de doar 39% care s-au orientat catre iOS. Android ocupa primul loc in preferintele locuitorilor din Noua Zeelanda (41%), SUA (40%) si China (38%).
Spre deosebire de Android, iOS castiga teren in Elventia, unde 52% dintre detinatorii unui smartphone il folosesc, in Australia (49% fata de 25% care folosesc sistemul Android), Canada (45%) si Franta (43% vs 25% Android).
In Egipt, telefoanele mobile cu sistem de operare Windos sunt mult mai populare decat orice iPhone. 13% dintre respondentii unui studiu au precizat ca folosesc platforma Microsoft, 19% prefera Symbian si doar 14% prefera Android. Sistemul de operare al Apple se afla pe ultimul loc, doar 4% dintre respondenti preferand iOS.... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 08:46