Guvernul a aprobat luni seara, printr-o hotarare, implementarea normelor privind amanarea obligatiei de plata a facturilor la utilitati si chirie pentru avocati, notari publici si executori judecatoresti pe perioada starii de urgenta.
"A fost adoptata o hotarare de guvern pentru implementarea normelor de aplicare a prevederilor din OUG 29 privind unele masuri economice si fiscal-bugetare.
In speta, vorbim despre exceptarea unor profesii pe perioada starii de urgenta de la plata utilitatilor si a chiriei, amanarea obligatiei de plata a acestor facturi pentru profesiile din domeniul juridic care sunt obligate sa nu-si intrerupa activitatea in aceasta perioada, respectiv avocati, notari publici si executori judecatoresti", a declarat seful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Danca, la finalul sedintei de guvern.
Starea de urgenta a redus foarte mult activitatea in instante, iar avocatii, notarii si excutorii judecatoresti isi vad veniturile mult diminuate.
Citeste si: Justitia in stare de urgenta: Cum se judeca un proces cu arestati in timpul crizei COVID-19Pandemia schimba procedurile in instante: Tribunalul Bucuresti decide ca si procesele civile sa fie judecate prin videoconferinta
Pe de alta parte, normele de aplicare a OUG privind suspendarea platii ratelor bancare au aparut luni in Monitorul Oficial, astfel ca romanii carora le-au fost afectate veniturile pot depune cereri. Iata conditiile care trebuie indeplinite. ...citeste mai departe despre "Avocatii,... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2020, ora 07:41
PSD, ALDE si Pro Romania depun, la Parlament, un proiect de lege care prevede o serie de facilitati fiscale pentru persoane fizice si companii, intre care amanarea platii contributiilor sociale aferente salariilor, esalonarea acestor plati si amanarea platii utilitatilor pentru 3 luni.
"Astazi, alaturi de ALDE si PRO Romania, vom depune un proiect de lege la Parlament, cu o serie de facilitati fiscale, amanare si reesalonare de plati acordate companiilor si angajatilor acestora", a transmis, luni, PSD.
Social-democratii au precizat care sunt masurile la care se refera in proiectul de lege:
"Art. 1
(1) La cererea contribuabilului, operator economic, se amana la plata contributiile de asigurari sociale aferente veniturilor din salarii si veniturilor asimilate salariilor, asa cum sunt definite la art. 146 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru o perioada de 3 luni, incepand cu luna martie 2020.
(2) La cererea contribuabilului operator economic, plata contributiei de asigurari sociale pentru aceste 3 luni se va face esalonat, in urmatoarele 12 luni ulterioare incetarii facilitatii instituite la lit. a), in proportie de 50% din volumul total scadent.
(3) Facilitatile prevazute la alin. 1 si 2 se acorda sub conditia pastrarii valabilitatii contractelor de munca existente la data de 1 martie 2020 pentru o perioada de 9 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi.
(4) Pe perioada acordarii... mai mult
Luni, 23 Martie 2020, ora 16:59
Actiunile companiei austriece Verbund AG au inregistrat cele mai bune performante in indexul companiilor europene de utilitati, dovada a beneficiilor investitiilor in companiile de energie regenerabila.
Valoarea actiunilor Verbund AG s-a triplat in 2018, devansand toate celelalte 27 de companii incluse in indicele STOXX 600 Utilities Index. Compania austriaca si-a construit afacerile pe o strategie foarte simpla, dar foarte profitabila: sa cumpere energie electrica ieftina noaptea, pe care sa o utilizeze pentru a pompa apa in sus, in Alpi, pe care sa o elibereze pentru a produce energie hidroelectrica in timpul zilei, cand preturile sunt mai mari, transmite Bloomberg.
Alte companii europene de utilitati cu cresteri mari la bursa sunt grupul danez Orsted A/S, care, in cativa ani, s-a transformat din compania nationala de petrol si gaze intr-o companie specializata in constructia de turbine eoliene offshore, precum si producatorii de electricitate care nu folosesc combustibili fosili Electricite de France SA si Fortum Oyj (Finlanda), ale caror actiuni au crescut cu 30%, respectiv 15%.
Unul dintre motivele pentru care aceste companii au avut rezultate atat de bune la bursa este ca nu trebuie sa plateasca pentru certificatele de emisii, un gen de obligatiuni al caror pret a crescut cu 204% in acest an.
"Producatorii de energie verde sunt bine plasati pentru a genera profituri si randamente pe termen lung pentru actionari pe fondul cresterii preturilor la emisiile... mai mult
Sambata, 29 Decembrie 2018, ora 12:28
Romania se afla in topul tarilor cu cele mai multi restantieri la utilitati din Europa, dupa Grecia, Bulgaria si Croatia, a afirmat, marti, Radu Dudau, directorul Energy Policy Group (EPG), in cadrul unei conferinte pe tema eficientei energetice a cladirilor.
"Suntem in topul restantierilor la utilitati. Explicatia este ca sunt multi locuitori cu venituri mici si avem un indice ridicat de inegalitate sociala, adica diferente mari intre venituri. Totodata, exista un numar mare de consumatori aflati in saracie energetica, iar multi nici macar nu au acces la energie", a explicat Dudau.
El a aratat ca pretul energiei electrice, in Romania, este sub media europeana raportat la puterea de cumparare a populatiei, ceea ce nu este neaparat un lucru bun, intrucat nu sunt incurajate investitiile in tehnologii noi, mai eficiente.
"In opinia mea, nu este bine ca avem un pret scazut al energiei, din punctul de vedere al investitiilor in sectorul energetic. Dar avem ca tara filozofia ca trebuie sa facem protectie sociala prin pret pentru toti consumatorii, in loc sa liberalizam pretul si sa identificam consumatorii cu adevarat vulnerabili, pe care sa ii protejam", a continuat Dudau.
Potrivit acestuia, politic este greu de luat o decizie prin care pretul platit de consumatori sa fie cel real, al pietei.
"Pretul energiei are o miza electorala mare, iar pentru politicieni este dificil sa faca aceasta tranzitie. Este foarte greu sa convingi oamenii ca este in interesul lor ca... mai mult
Marti, 25 Septembrie 2018, ora 15:09
Contabilitatea s-a nascut odata cu economia de subzistenta a comunei primitive, fiind necesara pentru o buna gospodarire a grupurilor sociale din acea perioada.
Astfel, un grup putea sa stie cate resurse detine si de cate mai are nevoie pentru a supravietui o anumita perioada de timp.
In termeni moderni, contabilitatea reprezinta activitatea care masoara, evalueaza si gestioneaza activele, datoriile si capitalurile.
Daca in vremurile demult apuse, omul de afaceri era cel care stia tina socoteala banului, cadrul legislativ complex si birocratia stufoasa face in ziua de azi chiar si cei ce detin o firma mica sa aiba nevoie de un serviciu specializat de evidenta contabila pentru a razbate in mediul antreprenorial.
Orice firma vrea sa reziste pe piata, asa ca va cauta metode legale prin care sa-si reduca cheltuielile. Astfel, tot mai multi antreprenori din Romania isi inchid afacerile din tara noastra doar pentru a apela la un serviciu de infiintare firma in Bulgaria unde isi ...citeste mai departe despre "Utilitatea serviciilor unei firme de contabilitate cand avem afaceri in Bulgaria" pe Ziare.com mai mult
Luni, 12 Decembrie 2016, ora 11:22
In ultimii ani, discutiile despre roboti au fost dominate de teama ca acestia ne vor lua locurile de munca.
In timp ce astfel de temeri par sa fie intemeiate pentru anumite categorii profesionale, de la muncitori necalificati la functionari publici si operatori, se remarca si o alta latura a evolutiei tehnologice: cea care ne poate face viata mai usoara in cele mai surprinzatoare moduri.
Mai multe companii au dezvoltat roboti care ii pot ajuta cu adevarat pe oameni in activitatile lor zilnice, fie ca vorbim de treburi casnice si de sarcini de serviciu, fie ca ne gandim la siguranta sau la sanatate publica.
Bucatarul personal
Foto: Moley Robotics
Creat de compania britanica Moley Robotics, Robotic Kitchen reprezinta mai mult decat doua maini dibace in bucatarie.
Este el insusi o bucatarie portabila, cu plita, cuptor, chiuveta si ustensile, de care se folosesc cele doua brate robotice. Robotul va fi disponibil din 2017 in mai multe variante, pentru preturi cuprinse ...citeste mai departe despre "Cinci roboti cu adevarat utili, care ne pot face viata mai frumoasa" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 28 August 2016, ora 13:58
Casa Regala a Romaniei va avea un statut clar reglementat, odata cu legea initiata de Guvern, prin care va deveni personalitate juridica de utilitate publica si autonoma.
In prezent, membrii Familiei Regale sunt implicati in societatea romaneasca prin diferite activitati si sunt conectati la viata sociala, politica si culturala a Romaniei, insa fara o reglementare clara a statutului.
"Casa Regala a Romaniei este persoana juridica de utilitate publica, autonoma, apolitica si fara scop patrimonial, pastratoare a traditiilor nationale si a valorilor statului roman modern, promotoare a dezvoltarii Romaniei", se arata in primul articol al legii privitoare la Casa Regala a Romaniei.
Beneficiile organizatiilor de utilitate publica
Organizatiile cu statut de utilitate publica se bucura de numeroase beneficii, printre care si diverse facilitati fiscale, drepturi acordate atat prin intermediul OG 26/2000, cat si prin alte acte normative speciale, cum ar fi Codul Fiscal.
Printre ...citeste mai departe despre "Casa Regala va fi institutie de utilitate publica: Cine se mai bucura de acest statut in Romania si ce presupune" pe Ziare.com mai mult
Joi, 14 Iulie 2016, ora 08:14
Companiile de utilitati au reactionat pe tema controversatelor estimari privind consumul, incluse in facturi.
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a cerut companiilor GDF Suez si CEZ, miercuri, sa ia masuri in aceasta privinta.
Mai exact, ANRE vrea eliminarea din facturi a estimarilor privind consumul.
Sumele de plata ii induc in eroare pe consumatori, pentru ca distribuitorii de gaze si electricitate fac estimari de consum pentru doua luni in avans.
Astfel, clientii pot plati mai mult, ceea ce inseamna ca imprumuta cu sume importante companiile de utilitati, avertizeaza ANRE.
In replica, reprezentantii GDF Suez au transmis, vineri, ca modalitatea de a transmite trei facturi, cu trei scadente de plata, printr-o singura expediere, a fost implementata in conformitate cu reglementarile legale in vigoare si cu informarea detaliata, in prealabil, a clientilor, informeaza Mediafax.
Lovitura pentru... citeste mai departe despre "Scandalul facturilor: Vor fi eliminate estimarile privind consumul? Ce spun companiile de utilitati" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 16 Octombrie 2015, ora 12:53
Guvernul ungar elaboreaza un act normativ potrivit caruia companiile de utilitati nu vor mai putea plati dividende, iar profiturile realizate ar urma sa fie folosite pentru modernizarea serviciilor, a declarat miercuri secretarul de stat din Ministerul Dezvoltarii, Janos Fonagy, transmite Reuters.
Premierul Viktor Orban a declarat anterior ca cetatenii ungari platesc prea mult pentru utilitati comparativ cu cea ce castiga, anuntand ca are intentia de a transforma companiile de utilitati in organizatii non-profit.
Companiile germane E.ON si RWE, precum si companiile franceze EDF si GDF Suez si firma italiana Eni detin pachete substantiale de actiuni in companiile ungare de utilitati.
Intr-un interviu acordat postului public de televiziune M1, Janos Fonagy a subliniat ca serviciile care formeaza un "monopol natural" precum gazele naturale, electricitatea, apa, incalzirea centralizata si alte servicii de interes public ar trebui sa fie trecute sub controlul guvernului central sau al autoritatilor locale sub forma unor entitati non-profit. "Profitul generat ca urmare a unor activitati corporatiste decente nu va putea fi extras sub forma de dividende, ci ar trebui sa fie reinvestit in functionarea, mentenanta si mai ales in imbunatatirea serviciilor", a spus Fonagy.
Separat, un purtator de cuvant al guvernului ungar a confirmat ca autoritatile de la Budapesta au primit o scrisoare din partea Comisiei Europene referitoare la planurile guvernului ungar vizand... mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 15:18