Dezbaterea motiunii de cenzura depusa de PSD si ALDE impotriva prim-ministrului Sorin Grindeanu s-a incheiat dupa aproximativ o ora si jumatate, timp in care in sala de plen a Parlamentului s-au auzit huiduieli la adresa lui Liviu Dragnea, social-democratii au parasit sala la discursul Ralucai Turcan, iar Tariceanu a taiat microfonul in timpul discursurilor PNL si USR.
In sala de plen au fost prezenti 385 de senatori si deputati la dezbaterea motiunii de cenzura. Desi au anuntat ca nu vor vota pentru sau impotriva demiterii premierului Sorin Grindeanu, PNL si USR au fost prezenti in sala pentru ca sedinta sa poata avea cvorum.
Senatorii si deputatii liberali au venit in sala cu foi A4 pe care scria "Rusine PSD", pe care nu s-au sfiit sa le afiseze mai ales in timpul discursului liderului PSD, Liviu Dragnea, pe care l-au si huiduit si fluierat de altfel.
Deputatul PNL de Maramures Corneliu Olar a intrat in sala de plen imbracat in costum national si avand un tulnic in mana.
In momentul in care deputatul PNL Raluca Turcan si-a inceput discursul, Liviu Dragnea s-a ridicat de la prezidiu si a mers in sala de plen, stand de vorba cu social-democratii.
Crezand ca seful partidului va parasi sala, o parte dintre parlamentarii PSD s-au ridicat si ei si au iesit din sala de plen.
Pentru ca au depasit timpul alocat grupului din care fac parte, Raluca Turcan (PNL) si Dan Barna (USR) s-au trezit cu microfoanele taiate.
In timpul dezbaterilor din plen, aproximativ o... mai mult
Miercuri, 21 Iunie 2017, ora 13:07
Zi istorica duminica in Parlamentul Romaniei. Si nu faptul ca alesii au venit la munca intr-o zi de weekend a facut ca aceasta zi sa fie deosebita, ci faptul ca PSD a depus motiune de cenzura impotriva propriului Guvern, dupa ce presedintele social-democratilor, Liviu Dragnea, a incercat fara succes sa il determine pe premierul Sorin Grindeanu sa demisioneze.
Social-democratii s-au adunat la Parlament inca de la pranz, pentru a strange semnaturile pentru motiunea "Romania nu poate fi confiscata! Aparam democratia si votul romanilor". Procedurile sunt pe repede inainte, social-democratii incercand astfel sa lase cat mai putin timp taberei Grindeanu-Ponta sa negocieze si situatia sa fie transata miercuri la vot.
Vezi aici textul motiunii de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu
La Parlament a venit Victor Ponta, noul secretar general al Guvernului Grindeanu, care a tinut o scurta cuvantare in fata colegilor, in calitate de deputat. Ponta le-a cerut sa nu declanseze razboiul nuclear impotriva PSD, aratand ca singurul care va avea de castigat va fi presedintele Klaus Iohannis. In plus, Ponta a spus ca el crede cu tarie ca motiunea nu va strange suficiente voturi.
O miscare a venit si de la Palatul Victoria, unde premierul Sorin Grindeanu a anuntat ca Sevil Shhaideh nu mai are drept de decizie pe programul PNDL - in valoare de 2 miliarde de lei - si i-a demis si pe toti secretarii de la Ministerul Dezvoltarii care ar fi putut sa semneze in locul demisionarei... mai mult
Duminica, 18 Iunie 2017, ora 20:20
Motiunea de cenzura la adresa Guvernului Grindeanu va fi citita duminica in plenul Parlamentului, la ora 16.30. Anuntul a venit vineri, la miezul noptii, de la sediul PSD. In ambele tabere exista discutii si negocieri, iar UDMR pare sa fie din nou solutia.
La un calcul simplu, Puterea are in acest moment o majoritate care depaseste cu 14 alesi numarul necesar de voturi, 233 pentru ca motiunea sa treaca. Cu toate acestea, liderii coalitiei de guvernare au nevoie de sustinere si in alta formatiune, mai ales ca din tabara cealalta sunt anuntate negocieri intese tocmai cu alesii PSD.
UDMR, care ar putea sa reprezinte din nou cheia intr-o criza politica, a refuzat sa ofere solutia si tine in sah ambele parti. Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anuntat sambata la Cluj ca maghiarii nu vor merge duminica la citirea motiunii in Parlament, insa vor continua negocierile si cu tabara Grindeanu, si cu tabara Dragnea, urmand sa ia o decizie in ziua votului.
Opozitia vrea sa lase PSD sa-si rezolve singur circul
Fostul presedinte Traian Basescu spune ca formatiunea sa nu va negocia cu PSD. O atitudine similara au cei din USR, care au anuntat ca alesii formatiunii nu vor participa la votul pentru motiunea de cenzura.
"Noi consideram ca este un circ care s-a produs intre doua gasti, mai precis intre Dragnea si Grindeanu. Nu vrem sa intervenim in acest circ", a declarat presedintele interimar al USR, Elek Levente.
Abia ales presedinte al liberalilor, Ludovic Orban a... mai mult
Sambata, 17 Iunie 2017, ora 23:18
Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, le-a trimis SMS si deputatilor Opozitiei, in care ii informeaza despre programul de duminica al Parlamentului, cand urmeaza sa fie citita motiunea de cenzura, si ii roaga sa fie prezenti.
Deputatul USR Iulian Bulai a dezvaluit pe Facebook ca a primit mesajul de la Liviu Dragnea.
"Prima data cand primesc un SMS de la Liviu Dragnea. As fi vrut sa fie trimis cu o alta ocazie. Tin sa ii amintesc ca duminica nu se munceste la Parlament. Care e diferenta intre duminica si luni? Cred ca e vorba de ziua de marti: ICCJ va emite o decizie privitoare la dosarul presedintelui Dragnea implicat la abuzurile de la DGSPAC Teleorman. Graba are un nume: spaima unei condamnari", a scris Bulai.
Deputatul USR a precizat ca el nu sustine graba de maine.
Iulia Bulai a facut public si SMS-ul primit de la Liviu Dragnea.
Parlamentarii PSD au primit vineri noaptea un SMS in care li s-a transmis ca prezenta lor este "obligatorie" la plenul reunit de duminica.
"Dragi colegi, va rog mult sa ne mobilizam si DUMINICA (18 iunie), ora 15:00 sa facem cu totii un efort si sa ne intalnim in sedinta de grup de la CDEP, pentru semnarea motiunii de cenzura! Va urma BPR la ora 16:00 iar la ora 16:30 vom avea plen reunit, in cadrul caruia se va citi textul motiunii. La final vom avea o intalnire comuna - parlamentari si presedinti de organizatii judetene, intr-o locatie ce urmeaza a fi comunicata ulterior. Prezenta obligatorie!", se arata in... mai mult
Sambata, 17 Iunie 2017, ora 17:49
Consiliul Permanent al UDMR a decis, sambata, sa discute cu reprezentantii Guvernului si ai coalitiei PSD- ALDE despre situatia politica, urmand ca Uniunea sa ia o decizie privind motiunea de cenzura doar miercuri, inainte de vot.
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sambata, la Cluj-Napoca, la finalul sedintei Consiliului Permanent al Uniunii, ca responsabilitatea pentru actuala situatie, apartine actualei coalitii guvernamentale.
"Am facut o analiza a situatiei politice, PSD - ALDE nu au reusit sa gestioneze situatia. Responsabilitaea apartine coalitiei, Guvernul trebuie sa fie unul politic, sustinut de o majoritate parlamentara. Pentru situatia creata, neplacuta, absolut de Cartea Recordurilor, coalitie de guvernare se face responsabila.
Am primit un mandat de a discuta cu toti cei care doresc o discutie cu noi, de luni, cu reprezentantii Guvernului, coalitiei de guvernare PSD - ALDE, nu putem decide in ceea ce priveste conflictele din PSD, nu vrem sa arbitram. Vom lua o decizie privind motiunea de cenzura probabil miercuri, inainte de vot, pana atunci vom discuta, negocia in fiecare zi, vrem sa vedem textul motiunii, colegii nostri nu vor fi maine la Bucuresti la citirea motiunii", a spus Kelemen.
Liderul UDMR a avut discutii, vineri, cu presedintele PSD, Liviu Dragnea. In acelasi timp, liderul deputatilor UDMR, Attila Korodi, a spus ca formatiunea sa va discuta si cu premierul Sorin Grindeanu.
Motiunea de cenzura va fi citita duminica in... mai mult
Sambata, 17 Iunie 2017, ora 15:49
Guvernul Grindeanu ar urma sa se confrunte cu o motiune de cenzura, saptamana viitoare, asa cum au anuntat liderii PSD si ALDE, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu. Insa nu se stie cu exactitate cand va avea loc votul.
Liviu Dragnea si vicepresedintele PSD, Paul Stanescu, au anuntat ca motiunea de cenzura va fi depusa luni si votata miercuri.
Insa Victor Ponta, proaspat uns secretar general al Guvernului, sustine ca cel mai rapid ar fi peste 8 zile, incepand de luni.
"Nu se poate face motiune de cenzura care sa se voteze miercuri, cred ca stim toti textul din Constitutie. Stiu ca am facut ceva motiuni la viata mea. Asta inseamna ca 3+5, adica opt zile este cel mai rapid si asta inseamna ca domnul Grindeanu trebuie sa asigure functionarea Guvernului cel putin 2-3 saptamani de acum incolo daca nu cumva motiunea va pica si atunci ramane prim-ministru", a spus Ponta.
Iata ce spune legea
La art. 113, alin. (3) din Constitutia Romaniei se arata ca "Motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere".
Astfel, dupa ce este depusa in sedinta comuna a celor doua Camere, motiunea se prezinta in termen de cel mult 5 zile, deci teoretic poate fi si in aceeasi zi (luni) sau dupa 5 zile (vineri).
Apoi, dupa ce motiunea este prezentata - citita - in Parlament, in termen de 3 zile este dezbatuta si votata.
Asadar, daca motiunea ar fi depusa luni, cel mai devreme poate fi votata miercuri si cel mai... mai mult
Vineri, 16 Iunie 2017, ora 21:48
USR nu va participa "la niciun fel de vot" pentru motiunea de cenzura care va fi depusa impotriva Guvernului Grindeanu, a anuntat, joi, purtatorul de cuvant al formatiunii, Dan Barna, care acuza un "circ" facut de PSD si ALDE.
"Intrucat in presa au aparut in ultimele ore diverse opinii despre pozitionarea USR fata de proaspat anuntata motiune de cenzura, va prezint mai jos succint pozitia oficiala: USR nu va participa prin nici un fel de vot la aceasta motiune de cenzura", scrie pe Facebook Barna.
Acesta acuza "un circ" pe care il face PSD si ALDE. "Acestia trebuie sa si-l asume singuri, integral si pana la capat cu toate consecintele sale", mai spune Barna.
De asemenea, senatorul USR Vlad Alexandrescu, fostul ministru al Culturii, a sustinut la Digi 24 ca partidul sau nu va participa la votul pe motiunea de cenzura.
Anterior, USR a precizat intr-un comunicat de presa ca opteaza pentru alegeri anticipate:
"Partidul Uniunea Salvati Romania constata cu ingrijorare ca liderii coalitiei de guvernare PSD-ALDE catapulteaza Romania intr-o criza politica pentru a-si satisface interesele pur personale din sfera penala. Alegerile anticipate reprezinta singura solutia decenta in aceasta situatie".
USR sustine ca, "cel putin aparent, nedezvoltarea suficienta a relatiilor cu Rusia a determinat CPExul PSD sa ii spuna koniet ("sfarsit"in limba rusa) lui Grindeanu, dar acesta le-a raspuns cu niet ("nu" in limba rusa) ".
Iata care sunt declaratiile si principalele... mai mult
Joi, 15 Iunie 2017, ora 20:22
In cazul unei motiunii de cenzura, problemele lui Liviu Dragnea nu se termina. Pentru ca PSD sa-si poata demite propriul guvern are nevoie de 233 de voturi, jumatate plus unu din totalul membrilor Parlamentului - 464.
In acest moment, PSD si ALDE au 250 de parlamentari, in termeni absoluti, cu 18 locuri peste jumatate.
Reusita sau nereusita unei motiuni de cenzura, insa, nu tine de matematica. Mai degraba, depinde de capacitatea liderilor de a negocia o majoritate.
Desi mesajele lui Liviu Dragnea si ale lui Calin Popescu Tariceanu sunt unele de forta, sa strangi 233 de voturi intr-o astfel de situatie nu e un lucru simplu.
Si asta pentru ca Grindeanu are totul de oferit, fiind prim-ministrul in functie. Are pe mana toate resursele bugetare.
Pe cand Liviu Dragnea poate face doar promisiuni.
Pentru a supravietui motiunii de cenzura, Sorin Grindeanu trebuie sa se asigure ca in camerele reunite nu sunt mai multi de 232 de parlamentari in ziua votului. In acest caz motiunea nu trece din lipsa de cvorum, in opinia mea, cea mai probabila situatie.
Actualul premier are la dispozitie posibilitatea de a forma o noua majoritate prin care sa-i izoleze pe Dragnea si pe Tariceanu. Acest proces e mai dificil si necesita o perioada lunga de timp, iar Grindeanu trebuie sa se grabeasca.
Acesta e motivul pentru care mesajul sau se adreseaza membrilor simpli din PSD, incercand sa rupa legatura dintre Liviu Dragnea si activul de partid, cautand sa obtina voturi de la... mai mult
Joi, 15 Iunie 2017, ora 15:12
Parlamentarii PNL si USR au depus, miercuri, motiunea de cenzura impotriva Cabinetului Grindeanu, dupa ce ordonanta privind modificarea Codurilor Penale a fost adoptata marti pe furis, la orele serii.
Motiunea se numeste "Guvernul Grindeanu - Guvernul sfidarii nationale. Nu legalizati furtul in Romania" si a fost semnata de 124 de parlamentari de la PNL si USR, dar se asteapta si sprijinul PMP.
"Renuntati la legalizarea furtului in Romania! (...) Romanii nu vor gratierea si salvarea politicienilor corupti. Legiferarea in folos propriu nu este o solutie pentru Romania, pentru ca nu face decat sa slabeasca statul de drept si sa ne slabeasca ca natiune.
Va somam sa renuntati la actiunile impotriva respectarii legii, sa renuntati la a proteja si a atenta la viata, siguranta si viitorul romanilor! Nu va mai ascundeti in spatele unui vot pe care cetatenii vi l-au acordat cu buna credinta si deschideti larg ochii pentru a vedea ca nu guvernati o Romanie minoritara a celor corupti!", se arata in textul motiunii de cenzura.
"Domnule prim-ministru (...) promovati dezincriminarea mascata a unor infractiuni de coruptie sau asimilate coruptiei, o masura legislativa cu dedicatie, in favoarea clientilor si liderilor politici ai PSD-ALDE.
O astfel de masura afecteaza grav viata de zi cu zi a cetateanului, modul in care acesta se raporteaza la tot ceea ce inseamna lege (...)
In urma adoptarii acestor masuri, oamenii vor putea interpreta ca respectarea legii are caracter... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 17:00