Regizoarea Adina Pintilie a primit premiul Ursul de Aur pentru filmul "Nu ma atinge-ma/Touch Me Not", la gala celei de-a 68-a editii a Festivalului de la Berlin, care a avut loc sambata seara.
"Nu ma atinge-ma" este o investigatie asupra dorintei cronice a omului de atingere, de contact, in diversele sale fatete. O femeie si doi barbati, in cautarea intimitatii. Singuratatile lor se intalnesc din intamplare sau nu, intr-o incercare deznadajduita de a avea contact.
Vadit emotionata, Adina Pintilie a spus pe scena galei: "Nu ne asteptam la asta. Este foarte important acest premiu, pentru ca ne-ar placea ca dialogul pe care il propune filmul sa ajunga peste tot in lume. Ii invitam pe spectatori la dialog. Multumesc intregii echipe pentru increderea aratata in aceasta lunga calatorie. Multumesc juriului si festivalului".
19 dintre cele 24 de filme selectate in competitie au concurat pentru trofeul Ursul de Aur si trofeele Ursul de Argint.
Filmul "Nu ma atinge-ma/Touch Me Not" este o coproductie Romania-Germania-Cehia-Bulgaria- Franta, iar, in 2012, proiectul a fost selectionat pentru Atelierul sectiunii Cinefondation de la Festivalul de la Cannes.
In varsta de 38 de ani, Adina Pintilie a regizat sapte scurtmetraje si doua mediumetraje. Productiile "Nu te supara, dar..." (2007) si "Oxigen/ Oxygen" (2010) au fost prezentate in peste 50 de festivaluri internationale, iar scurtmetrajul coregizat cu George Chiper "Balastiera#186" (2007) a fost selectat la... mai mult
Sambata, 24 Februarie 2018, ora 21:28
Filmul "On body and soul" (Ungaria), de Ildiko Enyedi, a castigat, sambata, Ursul de Aur la cea de-a 67-a editie a Festivalului International de Film de la Berlin.
Filmul a mai primit trei trofee la Berlinala 2017, inclusiv din partea Federatiei Internationale a Criticilor de Film (FIPRESCI).
Tot sambata, Dana Bunescu a castigat Ursul de Argint pentru realizari artistice si tehnice deosebite, pentru montajul filmului "Ana, mon amour", regizat de Calin Peter Netzer.
Juriul competitiei internationale de la Berlinala 2017 (9 - 19 februarie) a fost alcatuit din regizorul Paul Verhoeven (Olanda, presedinte), producatorul Dora Bouchoucha Fourati (Tunisia), artistul Olafur Eliasson (Islanda), actrita Maggie Gyllenhaal (SUA), actrita Julia Jentsch (Germania), regizorul Diego Luna (Mexic) si regizorul si scenaristul Wang Quan'an (China).
Gala de decernare a premiilor a avut loc la Berlinale Palast din Berlin si a fost difuzata in direct pe site-ul evenimentului.
Festivalul International de Film de la Berlin atrage in fiecare an aproximativ o jumatate de milion de spectatori, sute de jurnalisti si numeroase filme in program. Din acest punct de vedere, Berlinala este, alaturi de Cannes si Venetia, unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice europene.
In 2016, trofeul Ursul de Aur a fost atribuit documentarului "Fuocoammare/Fire at Sea" (Italia - Franta), de Gianfranco Rosi.
Iata trailerul filmului "On body and soul":
...citeste mai departe... mai mult
Sambata, 18 Februarie 2017, ora 21:34
Dana Bunescu a castigat Ursul de Argint pentru realizari artistice si tehnice deosebite, pentru montajul filmului "Ana, mon amour", regizat de Calin Peter Netzer.
Gala decernarii premiilor are loc la Berlinale Palast din Berlin si este difuzata in direct pe site-ul evenimentului.
Filmul lui Calin Peter Netzer a avut premiera vineri seara, la Berlin, si va rula in cinematografele romanesti din 3 martie.
"Ana, mon amour", cu Mircea Postelnicu si Diana Cavallioti in rolurile principale, este o adaptare libera dupa romanul lui Cezar Paul-Badescu, "Luminita, mon amour".
Regizorul Calin Peter Netzer, care a castigat, in 2013, Ursul de Aur cu pelicula "Pozitia copilului", semneaza scenariul impreuna cu Cezar Paul Badescu si Iulia Lumanare.
"Ana, mon amour" exploreaza dinamica celor mai importante relatii din viata unui om. Este analiza unei povesti de dragoste, o incursiune ce surprinde momente tensionate si delicate din evolutia unui cuplu.
Toma si Ana se cunosc in facultate, se apropie rapid si incep o relatie de iubire care devine in scurt timp o lupta contra tuturor. Din cauza unor probleme din copilarie, Ana are frecvent atacuri de panica, iar Toma isi asuma rolul de protector neconditionat. Desi pare sa detina controlul asupra relatiei, ani mai tarziu el se trezeste gravitand in jurul unei femei pe care nu o poate intelege, fortandu-se pana la limita in incercarea de a o salva.
Pelicula este o productie Parada Film.
...citeste mai departe despre... mai mult
Sambata, 18 Februarie 2017, ora 20:54
"Fire at Sea/Fuocoammare", in regia lui Gianfranco Rosi, a primit premiul Ursul de Aur la cea de-a 66-a editie a galei Festivalului de Film de la Berlin (11-21 februarie), care a avut loc sambata seara, la Berlinale Palast, potrivit imaginilor difuzate pe site-ul oficial al evenimentului.
Cea de-a 66-a editie a galei Festivalului de Film de la Berlin s-a incheiat prin decernarea marelui premiu, Ursul de Aur, cineastului Gianfranco Rosi, pentru "Fire at Sea/ Fuocoammare", o coproductie Italia - Franta, care prezinta drama refugiatilor ce ajung pe insula Lampedusa, din sudul Italiei, acesta fiind primul loc in drumul lor spre Europa.
"Este inacceptabil ca oamenii sa moara in timp ce traverseaza marea, incearcand sa se salveze (de ceea ce se intampla in tarile lor, n.r.) ", a declarat Gianfranco Rosi, pe scena galei Berlinalei 2016.
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName (s) [0]; if (d.getElementById(id) ) return; js = d.createElement (s) ; js.id = id; js.src ...citeste mai departe despre "Un film despre criza refugiatilor, marele castigator al Festivalului de la Berlin (Video)" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 20 Februarie 2016, ora 22:32
Sambata seara au fost acordate premiile Festivalului de Film de la Berlin, marele premiu al evenimentului - Ursul de Aur, fiind castigat de filmul regizorului chinez Diao Yi'nan.
Anul acesta, la Festivalul de la Berlin au fost proiectate aproximativ 400 de filme - mari productii hollywoodiene, lungmetraje independente, documentare, conform Mediafax .
Doar 20 de filme si-au disputat Ursul de Aur, recompensa suprema a acestui festival, castigata anul trecut de filmul romanesc "Pozitia copilului", de Calin Peter Netzer.
Lungmetrajul castigator al premiului Ursul de Aur 2014 - "Bai Ri Yan Huo/ Black Coal, Thin Ice", de Yi'nan Diao - a obtinut la gala de sambata seara si premiul Ursul de Argint pentru cel mai bun actor, acordat chinezului Fan Liao.
Lista castigatorilor la Festivalul International de Film de la Berlin 2014:
Ursul de Aur pentru cel mai bun film >- "Bai Ri Yan Huo/ Black Coal, Thin Ice", de Yi'nan Diao
Ursul de Argint - Marele Premiu al juriului - "The Grand Budapest Hotel", de Wes Anderson
Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor - Richard Linklater, pentru "Boyhood"
Ursul de Argint pentru cea mai buna actrita - Haru Kuroki, pentru rolul din "The Little House", de Yojdir i Yamada
Ursul de Argint pentru cel mai bun actor - Fan Liao, pentru rolul din "Black Coal, Thin Ice", de Yi'nan Diao
Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu - Anna Bruggemann si Dietrich Bruggemann, pentru "Kreuzweg/ Stations of the Cross", de Dietrich... mai mult
Duminica, 16 Februarie 2014, ora 09:00
Regizorul britanic Ken Loach va fi distins cu un Urs de Aur onorific, pentru intreaga cariera, la Festivalul International de Film de la Berlin 2014.
La cea de-a 64-a editie a Berlinalei, care se va desfasura intre 6 si 16 februarie 2014, vor fi proiectate 10 filme regizate de Ken Loach, ca omagiu adus cineastului britanic, informeaza variety.com.
Nascut in 1936, Ken Loach este unul dintre cei mai cunoscuti regizori din Marea Britanie.
In 2006, Ken Loach a primit premiul Palme d'Or pentru drama istorica "Mangaierea vantului/ The Wind That Shakes the Barley". In 2005, regizorul a primit premiul Cesar pentru cel mai bun film strain, pentru povestea de dragoste scotiana "Un sarut tandru/ A Fond Kiss". Regizorul britanic a fost recompensat si cu un premiu pentru intreaga cariera din partea Academiei de Film Europene, in 2009. Ken Loach a fost invitat special al Festivalului de Film Anonimul din Delta Dunarii in vara anului 2007.
Cel mai recent film regizat de Ken Loach, "The Angel's Share", o comedie sociala, a primit premiul juriului la Cannes, in anul 2012.
Tot in anul 2012, Ken Loach, cunoscut pentru simpatiile sale de stanga si pentru filmele cu tematica sociala, cum ar fi "Paine si trandafiri" (2000), a refuzat premiul pentru intreaga cariera care urma sa ii fie decernat la Festivalul de la Torino, din solidaritate cu muncitorii italieni care asigura curatenia si securitatea Muzeului National al Cinematografiei din oras. mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 17:13
'Aici locuieste cel mai bun actor din Bosnia', scrie pe o bucata de carton agatata de un arbore, in locul unde un drum noroios paraseste soseaua asfaltata si se indreapta spre un satuc populat de romi, pierdut in nordul tarii, dar mandru de Ursul sau de argint, scrie sambata AFP.
La Svatovac, in apropiere de Tuzla, in fata locuintei darapanate a lui Nazif Mujic, distins cu premiul pentru cea mai buna interpretare masculina in editia din acest an a Berlinalei, o mana de oameni inconjoara un instalator venit sa repare sistemul de canalizare astfel incat caminul vedetei din acest mic catun cu circa 200 de oameni, care traiesc cu totii din vanzarea de fiare vechi, sa poata beneficia din nou de apa curenta.
La capatul unui culoar glacial, intr-o camaruta, singura incalzita din casa, Nazif, cu parul negru si fata emaciata, isi primeste vizitatorii cu un suras edentat, in spatele unei 'cortine' groase de fum de tigara. Cafeaua este servita de sotia sa, Senada Alimanovic (32 de ani), a carei poveste trista l-a inspirat pe regizorul bosniac Danis Tanovic sa faca filmul 'An Episode in the Life of an Iron Picker' /Un Episod in Viata unui Strangator de Fiare Vechi/, la randul sau recompensat, la 16 februarie, cu marele premiu al juriului la festivalul de la Berlin.
Acest lungmetraj, turnat in noua zile cu un aparat foto digital si cu un buget extrem de modest, il va face faimos pe Nazif si satul acestuia, dar, mai presus de orice, va povesti viata dificila a comunitatii rome... mai mult
Sambata, 23 Februarie 2013, ora 17:31
"Pozitia copilului" este primul film romanesc care primeste trofeul Ursul de Aur. Succesul vine dupa o alta distictie importanta primita de un film romanesc la festivalul de la Berlin: Ursul de argint obtinut in 2010 de filmul "Eu cand vreau sa fluier, fluier", a explicat criticul de film Tudor Caranfil.
"Era neindoielnic ca 'Pozitia copilului' va fi in palmares anul acesta. Facea parte din cele doua-trei filme care s-au distantat de restul alergatorilor. Avea mari sanse sa ia aurul si asa s-a si intamplat.
Avem dreptul sa fim mandri de locul cucerit si avem posibilitatea sa facem filme si mai bune. La viteza cu care lucreaza, cu care isi ia zborul cinematografia noastra, la curajul pe care ni-l dau aceste inalte trofee, avem sansa ca acest nou val al cinematografiei romanesti, cum a fost numit, sa devina un val permanent", a mai spus Tudor Caranfil.
In ceea ce o priveste pe Luminita Gheorghiu, favorita la premiul Ursul de Argint pentru cea mai buna actrita la Berlinala 2013, dar care a pierdut distinctia in favoarea Paulinei Garcia ("Gloria", in regia lui Sebastian Lelio), Tudor Caranfil spune ca "actritele au stralucit" la editia din acest an a Festivalului de Film de la Berlin. "Daca din punctul de vedere al filmelor, au fost putine de calitate, actritele au stralucit", a spus Tudor Caranfil.
Filmul "Pozitia copilului", regizat de Calin Peter Netzer, a primit, sambata seara, trofeul Ursul de Aur pentru cel mai bun film, la cea de-a 63-a editie a... mai mult
Duminica, 17 Februarie 2013, ora 13:20
Filmul "Pozitia copilului", regizat de Calin Peter Netzer, a primit, sambata seara, trofeul Ursul de Aur pentru cel mai bun film, la cea de-a 63-a editie a Festivalului International de Film de la Berlin.
Distinctia a fost primita de regizorul Calin Peter Netzer si de producatorul Ada Solomon de la celebrul cineast Wong Kar Wai, presedintele juriului editiei din acest an a Festivalului de Film de la Berlin.
"Pozitia copilului" s-a aflat in competitia oficiala a Berlinalei 2013 alaturi de alte 18 filme.
Din juriul competitiei oficiale a Festivalului International de Film de la Berlin ( 7-17 februarie) au facut parte Wong Kar Wai (presedinte), Susanne Bier, Tim Robbins, Shirin Neshat, Athina Rachel Tsangari, Andreas Dresen si Ellen Kuras.
Dupa ce a primit trofeul Ursul de Aur, pe scena Berlinalei, regizorul roman Calin Peter Netzer a declarat: "Voi incerca sa spun ceva, desi am ramas fara cuvinte. Multumesc Berlinalei ca ne-a invitat aici, multumesc directorului festivalului, Dieter Kosslick, dar si lui Razvan Radulescu, cu care am scris scenariul acestui film".
La randul ei, producatoarea peliculei, Ada Solomon, a declarat: "Sunt mai obisnuita sa fiu o luptatoare decat sa castig. Multumesc actritei noastre principale, Luminita Gheorghiu, acest premiu este in mare parte si premiul ei. Desigur, ii multumesc lui Calin Peter Netzer care a facut acest film".
"Politicienii romani ar trebui sa fie mai atenti fata de cinematografia romana si de cineastii romani,... mai mult
Duminica, 17 Februarie 2013, ora 10:34