Fostul premier Petre Roman nu va fi urmarit penal in dosarul Revolutiei, transmit televiziunile de stiri. Nici Teodor Brates, fost redactor-sef al TVR, nu va fi urmarit penal in acest caz.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins solicitarea procurorului general, Bogdan Licu, de deschidere a dosarului Revolutiei pe numele celor doi pentru acuzatia de infractiuni contra umanitatii, relateaza Antena3.
Intr-o interventie pentru postul de televiziune citat, Petre Roman a sustinut ca argumentele pe care le-a adus procurorul general pentru redeschiderea dosarului sunt revoltatoare.
"In cererea respectiva aparea un element complet fals si absurd. Se vorbea ca la vremea in care s-au produs evenimentele, as fi fost prim-ministru, eu am devenit premier in 27 decembrie.
Dincolo de faptul ca aceasta decizie a ICCJ ma bucura, azi am avut ocazia sa vad cererea formulata de Bogdan Licu. Am fost extrem de surprins si revoltat de ceea ce am vazut acolo. El aduce printre argumente un lucru de neimaginat sau de imaginat in vremurile stalinismului. Doar pentru ca eram fiul parintilor mei era un argument impotriva mea.
Am fost pur si simplu surprins si revoltat. E o atitudine care nu are ce cauta in interiorul Justitiei. Il descalifica pe Licu in orice fel de relatie cu Justitia si ma gandesc ca asa trebuie omul sa puna lucrurile in context", a declarat acesta.
Amintim ca procurorul general interimar Bogdan Licu a infirmat, in luna octombrie, solutia de clasare dispusa... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2019, ora 11:38
Mircea Draghici, trezorierul PSD, a fost pus sub urmarire penala de procurorii DNA.
Potrivit unui comunicat de presa remis marti de DNA, infractiunile pentru care a fost pus sub urmarire penala sunt delapidare si utilizarea subventiilor de stat in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate.
"Sa fii pus sub acuzare ca nu ai respectat o lege pe care tu ai facut-o in Parlamentul Romaniei si esti cel mai indreptatit sa stii spiritul si litera acestei legi - atentie - mi se pare mult exagerat si cred cumva ca are legatura si cu coordonarea campaniei. De fiecare data cand a urmat o campanie electorala, am fost chemat la DNA", a spus Draghici, la iesirea din DNA, citat de Agerpres.
- Vom reveni cu detalii - ...citeste mai departe despre "Trezorierul PSD, Mircea Draghici, a fost pus sub urmarire penala de DNA" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Aprilie 2019, ora 16:42
Social-democratii au oferit, marti, o explicatie halucinanta pentru amendamentul votat de deputatii juristi prin care inculpatii acuzati pentru aceeasi evaziune fiscala scapa de urmarirea penala daca unul dintre ei achita integral prejudiciul.
Astfel, deputatul PSD Alexandru Balanescu a spus ca este ca in cazul unui viol, cand victima se casatoreste cu unul dintre violatori, iar complicii scapa de acuzatii.
"Daca imi permiteti, stimati colegi, in Codul Penal exista aceasta posibilitate de rezolvare a pedepsei participantilor la savarsirea unei fapte penale, in sensul ca o clauza care e benefica pentru o multime de inculpati se extinde si la ceilalti inculpati, indiferent de cine a indeplinit sau nu...
De exemplu, la viol... luarea in casatorie sau impacarea partilor se extinde si la complicii participanti la o asemenea fapta penala. Asa si la evaziune, daca se acopera prejudiciul de catre unul dintre inculpati in totalitate, aceasta clauza poate beneficia si celorlalti participanti ca o practica si ca o conduita vizand sanctionarea participantilor in procesul penal", a sustinut deputatul PSD Alexandru Balanescu, citat de Epoch Times.
In replica, deputatul USR Stelian Ion a precizat ca reglementarile privind violul nu se regasesc in actualul Cod Penal. Mai mult, a subliniat el, o persoana care a comis o fapta trebuie sa raspunda pentru ea.
"Imi cer scuze, dar reglementarile astea cu violul erau pe codul vechi si foarte vechi, nu mai au nicio legatura. Pe de... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2018, ora 15:13
Inculpatii acuzati pentru aceeasi evaziune fiscala scapa de urmarirea penala daca unul dintre ei achita integral prejudiciul.
Decizia a fost luata, marti, de Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, care a modificat Legea 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.
Proiectul urmeaza sa ajunga la vot, in plenul de miercuri al Camerei Deputatilor, for decizional pentru initiativa legislativa, au declarat surse politice pentru Mediafax.
"Dispozitiile art.10 alin. (1) se aplica tuturor inculpatilor care au savarsit impreuna una dintre faptele prevazute de art.8 si art.9, indiferent daca plata prejudiciului a fost efectuata doar de catre unul sau de catre o parte dintre acestia", prevede amendamentul adoptat in raportul suplimentar.
PNL si USR au votat impotriva acestui amendament.
In forma amendata de Comisia Juridica, la inceputul lunii octombrie, articolul 10 al proiectul prevede ca: " (1) In cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazute la art.8 si 9, daca, in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la primul termen de judecata, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adauga dobanzile si penalitatile, se va dispune, o singura data, renuntarea la urmarirea penala".
De asemenea, au fost introduse trei noi alineate de catre deputatii juristi, in sedinta din 9 octombrie a comisiei parlamentare.
Dupa alineatul (1) se introduc trei noi... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2018, ora 12:48
DIICOT anunta ca a inceput urmarirea penala in rem (asupra faptei) dupa plangerea penala depusa la Parchet de liderul PNL, Ludovic Orban.
"La data de 07.06.2018 s-a inceput urmarirea penala in rem (cauza Dancila/Orban) pentru savarsirea infractiunii prevazute de art.398 Cod Penal (inalta tradare) raportat la articolul 394 lit.b si articolul 407 al.1 Cod Penal (divulgarea sectetului care pericliteaza securitatea nationala) ", transmite DIICOT intr-un comunicat remis Ziare.com.
Amintim ca, pe 17 mai, Ludovic Orban a depus o sesizare la Parchetul General cerand cercetarea unor "fapte savarsite de Viorica Dancila, dar si de presedintele PSD, Liviu Dragnea".
Liderul PNL a precizat ca sesizarea este legata de "pregatirea, adoptarea, aducerea la cunostiinta opiniei publice si tot ce s-a intamplat ulterior adoptarii memorandumului" cu privire la mutarea ambasadei din Israel.
"Aceasta sesizare este depusa de mine, Ludovic Orban, in calitate de cetatean al Romaniei. Am facut acest demers, pentru ca l-am considerat o obligatie morala pentru mine. Niciodata nu am acceptat sa inchid ochii, sa tac, sa fiu pasiv atunci cand am sesizat lucruri grave care afecteza interesele fundamentale ale Romaniei.
Ceea ce se intampla de o buna bucata de vreme risca sa distruga orice urma de credibilitate a Romaniei, sa distruga punti care au fost construite zeci de ani. Risca sa puna in pericol interese fundamentale ale Romaniei, care sunt puse pe taraba, ca la talcioc, de Dragnea si... mai mult
Joi, 28 Iunie 2018, ora 10:46
Presedintele Klaus Iohannis a dat aviz pentru urmarirea penala a fostului ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, cercetat pentru ca ar fi savarsit doua infractiuni de luare de mita, in perioada exercitarii functiei ministeriale.
Spaga din dosarul in care mai e anchetat si Cristian Boureanu (fost deputat) se ridica la 20 milioane de euro.
-Vom reveni cu detalii- ...citeste mai departe despre "Iohannis a avizat cererea de urmarire penala a lui Sebastian Vladescu. Spaga din dosar se ridica la 20 milioane de euro" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Aprilie 2018, ora 14:46
Ion Iliescu a acceptat si oficializat masuri cu caracter militar, dintre care unele au avut "un evident caracter diversionist", se arata intr-un comunicat transmis, marti, de Parchetul General.
Magistratii militari au dispus extinderea si efectuarea in continuare a urmaririi penale pentru infractiuni contra umanitatii fata de fostul presedinte al Consiliului Frontului Salvarii Nationale (CFSN), fiind vizate fapte comise in intervalul 27 - 31 decembrie 1989, pentru care nu este necesara indeplinirea unei conditii prealabile de autorizare.
Fostul presedinte Ion Iliescu a sosit, marti dimineata, la Parchetul General, unde a fost citat pentru a i se aduce la cunostinta ca pe numele lui a fost inceputa urmarirea penala in Dosarul Revolutiei pentru savarsirea de infractiuni contra umanitatii.
Acuzatiile in cazul generalului Rus
Procurorii militari au mai dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii contra umanitatii fata de general locotenent (r) Rus Iosif, la data savarsirii faptelor, comandant al Aviatiei Militare si membru al Consiliului Militar Superior, si fata de amiral (r) Dumitrescu Emil, la data savarsirii faptelor cpt. rang I.
Anchetatorii arata ca, in calitate de comandant al Aviatiei Militare si membru al Consiliului Militar Superior, Iosif Rus ar fi dat ordine cu caracter diversionist.
"Astfel, in seara zilei de 22.12.1989, din proprie initiativa si fara drept, acesta a insistat in emiterea unui ordin prin... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2018, ora 13:05
Procurorul general a cerut presedintelui Klaus Iohannis aviz pentru urmarirea penala a lui Ion Iliescu, Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu, in dosarul Revolutiei, in care sunt acuzati de infractiunii contra umanitatii.
Parchetul precizeaza ca are nevoie de avizul sefului statului tinand cont de functiile detinute de cei trei:
Ion Iliescu, membru si presedinte al Consiliului Frontului Salvarii Nationale (din 22 decembrie 1989), organism care de facto a exercitat puterea executiva si legislativa centrala, comportandu-se ca un Guvern pana la aparitia Decretului-Lege nr. 2 din 27 decembrie 1989, cand presedintele consiliului a primit rolul unui sef de stat, iar atributiile legislative ale consiliului au fost separate de cele executive, ce necesita autorizare pentru intervalul 22-27 decembrie 1989.Petre Roman, membru al Consiliului Frontului Salvarii Nationale, din 22 decembrie 1989, numit oficial prim-ministru al Guvernului Romaniei prin Decretul nr. 1 din 26 decembrie 1989, ce necesita autorizare pentru perioada 22-31 decembrie 1989.Gelu Voican Voiculescu, membru al Consiliului Frontului Salvarii Nationale din 22 decembrie 1989, numit oficial vice prim-ministru al Guvernului Romaniei prin Decretul nr. 5 din 28 decembrie 1989, ce necesita autorizare pentru perioada in perioada 22-31 decembrie 1989.
Parchetul General incepe sa faca lumina dupa 28 de ani
La sfarsitul anului trecut, Parchetul General a anuntat ca au fost descoperite noi probe care fac lumina in... mai mult
Luni, 02 Aprilie 2018, ora 13:51
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a facut, luni, primele declaratii dupa ce DNA a anuntat ca a inceput urmarirea penala pe numele sau in dosarul Tel Drum, afirmand ca respinge categoric toate acuzatiile.
"Azi am fost la DNA sa-mi iau in primire al treilea dosar. Trebuie sa recunosc ca e o poveste lunga. Resping categoric toate acuzatiile. O sa vedem in perioada urmatoare pe ce se bazeaza aceste afirmatii", a declarat seful PSD.
Dragnea a spus, din nou, ca nu are legaturi cu societatea Tel Drum si a precizat ca nu a constituit niciodata un grup infractional.
"Nu am legaturi patrimoniale, comerciale cu societatea Tel Drum. O parte din cele relatate azi au fost cercetate. O sa vedem pe ce se bazeaza aceste afirmatii", a spus Dragnea.
Seful PSD a precizat ca liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, l-a incurajat in aceasta dimineata.
"Am avut o discutie azi-dimineata cu dl Tariceanu, m-a sunat, mi-a zis sa raman pe pozitie si sa ne continuam coalitia", a spus el.
Intrebat daca acest dosar va afecta coalitia de guvernare, Dragnea a spus ca "nu".
"Eu cred ca nu este afectata. Sunt afectat eu, dar incerc sa ma obisnuiesc. Este un risc pe care mi l-am asumat in 2015 cand am ales sa candidez pentru presedintia PSD. Am avut enorm de multe mesaje de la colegi care mi-au zis sa mergem inainte si sa nu ezitam si sa nu cedam, pentru a pune in practica programul de guvernare. Categoric nu ma simt vinovat. Nu am constituit niciodata un grup infractional. Sunt foarte curios sa... mai mult
Luni, 13 Noiembrie 2017, ora 16:26