Primarul comunei Saschiz, Ovidiu Soaita, a anuntat ca lucreaza la elaborarea unui proiect cu finantare europeana, care va fi depus pentru exercitiul bugetar viitor, de refacere a celor doua pasaje subterane secrete, care legau in vechime Cetatea de Refugiu din secolul al XIV-lea sau Cetatea Taraneasca, cum mai este denumita, de centrul satului.
"Deja ne gandim la un proiect pentru exercitiul bugetar european viitor. In spatele cetatii este un pasaj secret, prin care se putea cobori din cetate in timpul unor asedii, pentru a se face aprovizionarea. Acel pasaj va fi refacut fiindca toata lumea va fi interesata sa coboare prin fantana, printr-un sistem de lift-galeata, apoi sa mearga prin tunelul subteran si sa ajunga in spatele cetatii. Acolo este o prapastie destul de adanca (...)
Dorim sa fie atractiva si dorim sa fie un motor de dezvoltare turistica. Deja este atractiva si vin turistii, chiar daca nu eram organizati fiindca cetatea era mai mult ruina si nu erau conditii optime de vizitare.
Avem doua variante de tunel si sunt tot mai increzator dupa ceea ce am vazut acolo. Primul e tunelul, care coboara in spatele cetatii, care are cam 50-60 de metri lungime si mai este unul despre care se spune ca iesea in biserica din centrul satului, care are cateva sute de metri. Cred ca si acela ar fi de realizat, nu neaparat de restaurat, ci de reconstruit. Nici nu stiu ce o fi la acea adancime, dar este de perspectiva si treaba aceasta", a spus primarul Ovidiu Soaita.... mai mult
Miercuri, 04 Martie 2020, ora 14:40
Presedintele Bancii Transilvania (BT), Horia Ciorcila, va incasa 74,3 milioane de lei sub forma de dividende si actiuni gratuite de la institutia financiara pe care o conduce de peste 10 ani.
El are o participatie de circa 4,13% din capital.
La randul sau, Omer Tetik, directorul general al bancii, are putin sub 0,05% din capital si ar avea de incasat circa 0,7 milioane de lei in acest an, potrivit calculelor facute de Ziarul Financiar pe baza informatiilor publicate de BT.
Banca Transilvania, a doua cea mai mare banca din Romania dupa active, a anuntat, joi, ca are in plan sa distribuie dividende in valoare de 1,2 miliarde de lei, dar si sa majoreze capitalul social cu suma de 620 de milioane de lei prin emisiunea de actiuni gratuite.
In aceste conditii, dividendul brut/actiune va fi de 0,39 lei, a transmis institutia financiara intr-un comunicat remis Ziare.com.
Adunarea Generala a Actionarilor care va avea pe ordinea de zi aprobarea acestei propuneri este ...citeste mai departe despre "Banca Transilvania distribuie o suma uriasa ca dividende: Marele castigator ia peste 74 de milioane de lei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Martie 2016, ora 09:34
Bisericile sasesti din Transilvania sunt restaurate cu brutalitate cu fonduri europene, prin proiecte controversate, inconjurate de conflicte de interese.
Luke Dale-Harris scrie, pentru Deutsche Welle, ca restauratorii sunt furiosi ca unele dintre cele mai frumoase biserici romanesti au ajuns sa fie distruse in proiecte de restaurare de milioane de euro din bani europeni. Avocatul Bisericii Evanghelice romane, Friedrich Gunesch, a fost acuzat de specialisti si jurnalistii de investigatii de coruptie, prostie si distrugerea deliberata a monumentelor istorice.
Cladirile aflate in centrul disputei nu sunt biserici normale: construite in urma cu pana la 800 de ani de o populatie vorbitoare de germana, se ridica precum castelele in mijlocul satelor. Uriase ziduri fortificate le incercuiesc si turlele lor medievale se ridica deasupra intregii regiuni. Au devenit, in ultimii ani, adevarate atractii turistice, scrie sursa citata.
In centrul Transilvaniei se afla peste 200 de astfel de ...citeste mai departe despre "Deutsche Welle: Modernizarea brutala a bisericilor sasesti din Romania pe bani europeni" pe Ziare.com mai mult
Luni, 31 August 2015, ora 11:07
O ferma din Ardeal, in care sunt crescute 1.100 de oi si 100 de vaci, e luata ca exemplu de presa irlandeza pentru a demonstra potentialul agricol al Romaniei.
"Silviu, George si Ionut Catean sunt trei frati, foarte educati, care dezvolta o ferma pe platourile transilvanene", scrie un jurnalist irlandez de la publicatia The Independent.
Silviu e veterinar, iar George, care stie foarte bine limba engleza, a studiat marketingul si se ocupa de vanzarea produselor fermei pe piata locala. Ionut e plin de perspective si un tip plin de energie salbatica, avand o pasiune pentru calarie care l-a dus pana la slujba de cascador intr-un film al lui Kevin Costner.
Principala bogatie a fermei celor trei sunt cele 1.100 de oi. Acum 15 ani, familia detinea doar 30. Ele sunt mulse de 8 muncitori timp de 2 sau chiar 3 luni pe an, de trei ori pe zi, fiecare dand o productie de jumatate de litru de lapte pe zi.
Mieii sunt vanduti cand ajung la greutatea de 10 kilograme, atunci cand au ...citeste mai departe despre "The Independent: Romania, un urias care se desteapta, cu 4 milioane de producatori agricoli" pe Ziare.com mai mult
Joi, 27 Martie 2014, ora 09:16
In loc sa fie o tara de tranzit din care sa castige foarte mult, Romania ar putea deveni o insula de liniste econonica totala. "Daca intarziem 3-4 ani cu inceperea constructiei autostrazii Transilvania, putem vorbi de o autostrada Transilvania abia in jurul anului 2022. Pierdem toate trenurile, nu numai autostrazile", a declarat Stefan Szobotka, presedintele Comisiei pentru Parteneriate Public-Private PNL, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. Prima intrebare ar fi daca Autostrada Transilvania este sau nu un proiect util pentru dezvoltarea tarii. Ne trebuia aceasta autostrada sau nu? Sunt voci care au afirmat ca nu aveam nevoie de aceast proiect.
Autostrada Transilvania nu este doar un proiect binevenit si util, ci si un proiect de necesitate absoluta pentru devzoltarea Romaniei.
Autostrada Transilvania este prima parte din axa nord-sud a unei artere rutiere majore in Romania. Ea va contribui nu numai la dezvoltarea Transilvaniei propriu-zise, ci si a intregii Romanii.
Autostrada Transilvania este necesara si orice fel de intarziere in realizarea proiectului este un gest de iresponsabilitate si de risipa fata de sansele Romaniei de dezvoltare.
Sa incepem cu anul 2003, cand a fost semnat contractul pentru Autostrada Transilvania. Contractul a fost unul cu incredintare directa catre Bechtel... UE a strambat din nas fiindca banii au mers la americani. A fost o greseala strategica?
Toata lumea e de acord ca atribuirea contractului autostrazii Transilvania catre compania... mai mult
Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 19:02
"Bechtel ar putea cere despagubiri si ma indoiesc ca nu o va face. Are toate sansele sa castige, dupa cum sunt prevederile contractuale. Daca nu exista un acord politic anterior rezilierii acestui contract, o intelegere intre parti privitoare la modul in care isi vor utiliza dreprturile pe care le au, 3 ani nu ne atingem de amplasamentul autostrazii Transilvania. Bechtel poate cere statului roman despagubiri extrem de mari, de ordinul sutelor de milioane de euro, daca nu chiar un milliard de euro", a declarat fostul ministru al Transporturilor, Ludovic Orban, pentru Bloombiz.ro.
De ce a esuat contractul cu Bechtel? Cui apartine vina pentru felul cum au decurs lucrurile cu acest mare proiect de infrastructura?
Primul vinovat a fost Guvernul Nastase. La baza constructiei autostrazii nu a fost un studiu de fezabilitate autentic, care sa ofere toate informatiile necesare, sa faca o evaluare corecta a situatiei atat din punct de vedere tehnic, cat si din punct de vedere financiar.
Contractul a fost unul cu incredintare directa. Dintre toate contractele care au existat in intreaga Europa de-a lungul ultimilor 15 ani, e cel mai prost contract pentru stat.
In mod evident, a fost un cadou politic pe care probabil regimul Iliescu-Nastase l-au facut unei firme apropriate de administratia George.W. Bush. Asta a fost vinovatia initiala.
Ulterior, primii doi ai mandatului lui Traian Basescu au fost ani de blocare ai contractului, in care s-a incercat renegocierea, in urma... mai mult
Duminica, 18 Septembrie 2011, ora 21:08
Romania dispune de o serie de obiective turistice a caror valoare este recunoscuta la nivel international, iar zona de Centru detine un potential urias de consolidare a turismului intern. Transilvania ocupa deja primul loc in topul destinatiilor turistice din Romania, iar descoperirea de noi atractii poate spori cu 15% numarul de rezervari in aceasta zona, potrivit lui Traian Badulescu, General Manager Travel Advisor Media. Turistii vor avea dispozitie un nou portal de informare turistica turism-transilvania.ro ce include 69 destinatii “virgine” din Transilvania, selectate in functie de accesibilitate si notorietate. Portalul va fi lansat de Asociatia Infoturism prin programul “Transilvania misterioasa” si finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013.
Proiectul scoate in evidenta, intr-o regiune deja bine promovata, obiective mai putin cunoscute de catre romani, precum Manastirea Cisterciana de la Carta, Biserica Evanghelica din Sibiu sau "Lacul fara fund" de la Ocna Sibiului, a declarat Traian Badulescu.
Managerul General Travel advisor Media a dezvaluit cateva din perspectivele programului “Transilvania Misterioasa”, privind efectele asupra turismului intern si al celui de “incoming”, in urmatoarea perioada.
Cum se va imbunatati calitatea promovarii acestor obiective, in Romania?
Acest proiect are ca rol principal promovarea, diseminarea obiectivelor atat pentru romani, pentru ca in primul rand trebuie... mai mult
Duminica, 22 Mai 2011, ora 09:37