Politicienii din Grecia vor incerca din nou miercuri sa se puna de acord in privinta masurilor de austeritate si reformelor cerute de institutiile financiare internationale in schimbul unui nou acord de ajutor extern, in timp ce liderii din zona euro par tot mai nemultumiti de intarzierile Atenei.
Guvernele din zona euro si ministrii cabinetului condus de Lucas Papademos au dat mai multe termene limita partidelor din Parlamentul elen, care au trecut insa fara ca liderii politici de la Atena sa-si ia angajamente ferme ca vor implementa masurile cerute de FMI, Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana indiferent de rezultatul alegerilor din aprilie.
Fara garantii ca politicienii din Grecia vor aplica masurile, partenerii din zona euro au indicat ca nu vor semna un nou acord de finantare externa, care sa ajute statul elen sa evite falimentul si sa se finanteze in conditii acceptabile timp de inca doi ani.
Liderii celor trei partide politice din coalitia ce sustine in parlamentul elen guvernul politic condus de tehnocratul Lucas Papademos au amanat cu o zi "discutiile de criza" anuntate pentru marti, care ar fi trebuit sa continue pana la un acord ferm, transmite Reuters.
Papademos, care a fost investit in luna noiembrie cu mandatul de a obtine un nou pachet de ajutor extern, de 130 miliarde euro, de la FMI si Comisia Europeana, incearca sa-i convinga pe liderii celor trei partide sa accepte masurile de austeritate si reforma economica pentru a evita... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 11:05
In ciuda faptului ca se confrunta cu o continuare a crizei financiare, statele din zona euro nu au reusit sa cada de acord cu privire la solutiile radicale pe care ar trebui sa le ia, iar tergiversarea nu face decat sa adanceasca dezechlibrele dintre tari, atat economice cat si conceptuale.Printre problemele la care nu se pot pune de acord se numara si cresterea fondului de urgenta pentru tarile cu probleme. Desi acest subiect a fost discutat la o reuniune a ministrilor de Finante ai uniunii monetare, in prezenta directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, ministrii au inca retinerile lor. Mizand pe faptul ca situatia s-a mai calmat oarecum, oficialii par sa traga de timp, in conditiile in care tari precum Portugalia, Belgia si Spania au economii extem de fragile, scrie Le Monde.Fata in fata cu temeri de contagiune a crizei din Grecia si Irlanda si in timp ce un pachet de ajutor de 85 miliarde de euro pentru Irlanda este in curs de pregatire, ministrii de Finante au in vedere mai multe optiuni radicale, insa par ca nu sunt gata sa le puna in aplicare.
Citeste stirea completa pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 08 Decembrie 2010, ora 11:43
Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea fi nevoita sa amane din nou retragerea masurilor de urgenta destinate sprijinirii sistemului financiar european in conditiile in care planurile Fondului Monetar International si ale Uniunii Europene de a salva Irlanda nu tempereaza criza datoriilor suverane.Investitorii ocolesc obligatiunile Spaniei si Portugaliei, temandu-se ca aceste state vor urma Greciei si Irlandei si vor cere ajutor Uniunii Europene, ceea ce ingreuneaza planul BCE de a retrage masurile prin care asigura lichiditati bancilor, potrivit Bloomberg.
BCE va decide saptamana viitoare ce va face in privinta masurilor de sprijinire a sistemului financiar, iar unii analisti apreciaza ca improbabila ideea ca institutia financiara internationala va reveni la politica de a acorda prin licitatii credite cu fonduri limitate, pe trei ani, masura considerata ca urmatorul pas in strategia sa.
"Ar trebui sa ne pregatim pentru posibilitatea ca BCE sa realizeze ca nu este momentul potrivit si sa evite sa ia masuri care pun gaz pe foc", a afirmat Julian Callow, analist la Barclays Capital.
Cresterea randamentelor obligatiunilor elene, irlandeze, portugheze si spaniole poate reflecta lipsa de incredere a investitorilor ca liderii europeni pot controla criza datoriilor, chiar si dupa ce acestia au convenit sa salveze Irlanda.
In prezent, BCE asigura bancilor, prin imprumuturi, tot necesarul de lichiditate pentru perioade variind de la o saptamana la trei luni, la dobanda de 1%.
La... mai mult
Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 14:24