Grupul anglo-olandez Unilever a reusit lovitura anului in Europa. Si-a vandut divizia de margarina si produse tartinabile unei firme din Statele Unite pentru pentru 6.83 miliarde de euro (8,1 miliarde de dolari). Tranzactia va fi finalizata la mijlocul anului 2018.
Printre brandurile vandute de Unilever catre KKR se regasesc "Becel", "Flora", "Country Crock", "Blue Band" si "I Can't Believe It's Not Butter". KKR a concurat cu Apollo Global Management si CVC Capital Partners, au declarat pentru Reuters surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
In aprilie, Unilever anuntase ca are in plan sa renunte la divizia de margarina si produse tartinabile, ca parte a unui amplu plan de revitalizare a afacerilor sale. In acest an, valoarea actiunilor companiei Unilever a urcat cu 27 de procente.
Firmele de private equity, asa cum este KKR, sunt atrase de marja foarte mare de profit a unor astfel de divizii, cu toate ca in vestul Europei consumul de unt si margarina este pe o panta descendenta. La finalul lunii septembrie, KKR avea in administrare active in valoare de 153 miliarde de dolari.
Afacerea dintre Unilever si KKR ar putea fi o lovitura pentru premierul britanic Theresa May, pe fondul temerilor legate de Brexit. Majoritatea multinationalelor cu sediul in Marea Britanie au castigat sume considerabile in urma deprecierii lirei sterline dupa anuntarea rezultatului la referendumul pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europena.
Unilever a fost infiintat in... mai mult
Sambata, 16 Decembrie 2017, ora 08:43
Aderarea Slovaciei la Uniunea Europeana a provocat o situatie care trimite mai degraba la trecutul comunist al tarii, consumatorii confruntandu-se cu o criza a untului.Operatorii de pe piata produselor lactate explica lipsa untului de pe rafturile supermaketurilor slovace prin faptul ca aderarea la UE a adus cu sine si eliminarea barierelor vamale. Acest fapt i-a facut pe procesatorii de produse lactate din Slovacia sa exporte mare parte din productie in tarile vecine, unde pot obtine castiguri mai mari. Ca drept urmare, cateva mari magazine din Slovacia au suspendat cu totul vanzarea untului, inlocuindu-l cu margarina, in timp ce alte centre de vanzare epuizeaza stocurile de unt inainte de miezul zilei. De altfel, consumatorii se plang ca nu s-au confruntat cu o asemenea criza nici macar in perioada comunista, relateaza cotidianul austriac Die Presse. Dupa cum apreciaza operatorii, o redresare a vanzarilor de unt in Slovacia nu va avea loc inainte de cresterea preturilor finale cu circa 25%, comparativ cu costurile curente, conform carora 250 de grame de unt costa mai putin de un euro. Cu toate acestea, cei care beneficiaza de aceasta criza par a fi vecinii slovacilor, in Ungaria, unde pretul untului a scazut cu o treime dupa aderarea la UE, pe baza importurilor din Slovacia, noteaza Die Presse. In cazul Ungariei, importurile de unt din Slovacia au compensat potentiala criza a acestui produs deoarece producatorii unguri s-au directionat la randul lor spre piata italiana,... mai mult
Miercuri, 14 Iulie 2004, ora 03:33