Universitatea din Bucuresti (UB) si Universitatea "Babes-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca protesteaza fata de un proiect MEN-ARACIS de clasificare a universitatilor si de ierarhizare a programelor de studii de licenta.
Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca (UBB) si Universitatea din Bucuresti (UB) arata, intr-un comunicat de presa transmis luni si semnat de rectorii Ioan-Aurel Pop si Mircea Dumitru, ca au luat act de o noua incercare a guvernantilor si consultantilor lor de a promova o metodologie de clasificare a universitatilor si de ierarhizare a programelor de studii care, desi pe alocuri mimeaza bunele practici, in esenta este "complet rupta de bunele practici europene/internationale, reflectand aspecte politice izolationiste, cu impact negativ asupra competitivitatii mediului academic romanesc si asupra formarii studentilor".
Acest demers este o reluare, intr-o forma aparent noua, a perspectivei revolute fata de care universitatile au mai luat pozitie anul trecut (in 2018), scrie in comunicat.
"In cazul ierarhizarii programelor de studii, intr-o propunere incredibila, indicatorii de performanta academica/stiintifica lipsesc cu desavarsire, ierarhizarea bazandu-se pe indicatori care tin mai ales de acreditarea/calitatea minimala a unui program. Acest lucru este de neconceput, orice ierarhizare internationala a specialitatilor avand dominant criterii academice/stiintifice.
Apare astfel riscul de a genera in Romania ierarhizari ale programelor academice... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2019, ora 21:38
Universitatea din Bucuresti, in calitate de membru al Consortiului Universitaria, structura ce reuneste cele mai importante institutii de invatamant superior din Romania, se alatura declaratiei publice lansate de Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca pentru contestarea propunerii Ministerului Educatiei Nationale de Metodologie de clasificare si ierarhizare a universitatilor.
"Consideram ca arhitectura pe care se bazeaza constructia metodologiei in forma propusa de MEN este fundamentata pe o viziune birocratica, administrativa, care nu corespunde exigentelor ce se impun unui clasament international. De altfel, politica asumata a ministerului de a implica ARACIS in acest demers este o cauza directa a acestei situatii de inadecvare pe care o semnalam o data in plus.
In mod deliberat, este alocata in metodologia propusa de MEN o pondere foarte mica a indicatorilor legati de competitivitate-excelenta, ceea ce contravine filosofiei clasamentelor internationale de referinta in domeniu, care rezerva acestor factori rolul major. Ca o consecinta directa, predomina setul de indicatori de acreditare specifici viziunii ARACIS, care dobandesc o importanta covarsitoare, ceea ce conduce catre o relativizare, daca nu chiar o inversare a diferentelor reale de competitivitate dintre universitatile romanesti", se arata intr-un comunicat al UB.
Ce spun expertii Bancii Mondiale
Potrivit sursei citate, pentru realizarea unei metodologii de clasificare solide, compatibile cu... mai mult
Marti, 24 Iulie 2018, ora 18:05