Uniunea Europeana a convenit sa amane un plan pentru o taxa corporativa la nivelul UE, la presiunea Statelor Unite si pentru a facilita un acord la nivel global referitor la impozitarea corporatiilor, dar Irlanda si-a reiterat criticile fata de reformade amploare, transmite Reuters.
Cele mai mari 20 de economii din lume (G20) au aprobat sambata un plan pentru o reforma globala a impozitului pe profit, care ar introduce un nivel minim de impozitare si ar schimba modul in care companiile mari precum Amazon si Google sunt impozitate, bazat partial pe locul unde isi vand produsele si serviciile mai degraba decat pe locul unde sunt inregistrate.
Reforma, daca ar fi finalizata in octombrie, ar avea nevoie de aprobarea parlamentara in cele peste 130 de tari care o sustin, inclusiv in Congresul SUA, unde s-ar putea confrunta cu opozitia republicanilor.
Toate statele membre UE trebuie, de asemenea, sa aprobe reformele fiscale - inclusiv acordul global prevazut.
In incercarea de a elimina un posibil obstacol in calea acordului global, UE a cedat presiunii SUA si a anuntat luni ca va amana propriul plan pentru o taxa separata asupra vanzarilor online, despre care administratia SUA se temea ca ar fi putut duce la mai multe critici in Congresul SUA.
"Am decis sa ne suspendam activitatea privind noua noastra taxa digitala", a declarat luni purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Daniel Ferrie, la o conferinta de presa la Bruxelles, mentionand ca blocul va reevalua... mai mult
Marti, 13 Iulie 2021, ora 07:40
Certificatul digital european COVID-19 intra oficial in vigoare joi, cu obiectivul de a relansa vara aceasta calatoriile in interiorul Uniunii Europene, aflata insa sub amenintarea unor noi perturbari legate de varianta Delta a coronavirusului.
''Toate statele membre, cu exceptia Irlandei'', tara care a fost afectata de un atac cibernetic, sunt ''din punct de vedere tehnic'' pregatite pentru intrarea in vigoare a acestui certificat, a anuntat miercuri comisarul european pentru justitie, Didier Reynders, citat de agentia EFE.
Certificatul digital european COVID-19 este gratuit si recunoscut in cele 27 de state membre ale UE, plus Elvetia, Liechtenstein, Islanda si Norvegia.
Numeroase state membre au inceput emiterea lui inca inainte de data oficiala a intrarii in vigoare, 1 iulie, data de la care documentul este acceptat in intregul spatiu european.
Cu acest document titularul sau atesta daca a fost vaccinat anti-COVID-19, daca a fost testat negativ pentru COVID-19 sau daca a trecut recent prin aceasta boala si poate astfel sa fie considerat imunizat.
Revine fiecarei tari membre sa decida daca, in plus fata de testele PCR, accepta si testele antigen rapide. Comisia Europeana recomanda acceptarea ambelor si armonizarea valabilitatii lor, sugerand ca testele PCR (negative) valabile sa fie efectuate cu pana la 72 de ore inaintea sosirii si cele antigen cu pana la 48 de ore.
Pentru a dovedi o infectare anterioara este necesar un test PCR pozitiv nu mai vechi... mai mult
Joi, 01 Iulie 2021, ora 07:39
Plecati din Romania si intentionati sa inchiriati o masina intr-o alta tara din cadrul UE? Ati apelat de curand la o firma de inchirieri auto Otopeni sau rent a car Timisoara pentru a inchiria o masina pe care urmeaza sa o utilizati intr-o alta tara membra a Uniunii Europene? Atunci, costurile implicate pentru achizitionarea acestui serviciu nu sunt singurele aspecte pe care trebuie sa le aveti in vedere. Este extrem de important sa va asigurati ca ati inteles foarte bine care sunt termenii si conditiile de inchiriere si care sunt drepturile si obligatiile pe care le aveti ca cetatenii ai UE in aceste cazuri particulare.
Trebuie mentionat inca de la inceput ca UE nu a stabilit o serie de norme specifice privind inchirierea de masini. Normele europene privind protectia consumatorilor va garanteaza ca atunci cand achizitionati produse sau servicii in UE, inclusiv atunci cand vorbim despre serviciile de rent a car, aveti acces la informatii clare referitoare la produsul sau serviciul achizitionat, pret, livrare sau situatiile in care exista probleme.
Astfel, trebuie sa retineti ca principalele drepturile pe care le aveti in calitate de consumator in Uniunea Europeana atunci cand inchiriati o masina sunt: accesul la informatii clare, dreptul la un contract echitabil si accesul la un mecanism de solutionare alternativa in caz de litigiu cu firma de inchirieri.
Asa cum am subliniat de la bun inceput sunt mai multe aspecte pe care trebuie sa le luati in considerare. Unul... mai mult
Vineri, 14 Mai 2021, ora 18:09
Exporturile din Marea Britanie in Uniunea Europeana au scazut cu 68% in ianuarie, din cauza perturbarilor produse la incheierea perioadei de tranzitie a Brexitului, potrivit unei asociatii a transportatorilor rutieri, transmite Reuters.
Guvernul britanic nu a confirmat datele si a aratat ca perturbarea traficului la granita a fost minima de cand Marea Britanie a iesit definitiv din Uniunea Europeana.
De la inceputul acestui an, companiile si firmele de transport au fost nevoite sa se adapteze la noile reglementari comerciale, inclusiv la noi sisteme pentru companii si oficiali in Irlanda de Nord.
Unele companii au avut probleme cu noile declaratii vamale si certificate de sanatate, in conditiile in care si pandemia de coronavirus afecteaza firmele.
Membrii internationali ai Asociatiei Transportatorilor Rutieri (Road Haulage Association - RHA) au raportat o scadere de 68% a exporturilor in ianuarie, a anuntat asociatia pe Twitter.
"Consider ca este extrem de frustrant si deranjant ca ministii au ales sa nu asculte industria si expertii", a declarat directorul general al RHA, Richard Burnett, publicatiei The Observer.
Guvernul a afirmat ca discuta cu sectorul si ca "nu recunoaste cifra referitoare la exporturi".
Efectul Brexit se simte puternic in supermarketurile din Marea Britanie
La o luna de la iesirea Marii Britanii din UE, supermarketurile din regat se confrunta cu lipsuri serioase in aprovizionare, mai ales daca este vorba despre produse... mai mult
Luni, 08 Februarie 2021, ora 09:21
Romania a alocat in anul 2018 pentru sanatate doar 580 de euro pe cap de locuitor, aceasta fiind cea mai mica suma inregistrata in randul statelor membre ale Uniunii Europene, arata datele publicate miercuri de Eurostat.
La polul opus, statele membre cu cele mai mari cheltuieli cu sanatatea pe cap de locuitor au fost Danemarca (5.260 de euro), Luxemburg (5.220 de euro) si Suedia (5.040 de euro). Media la nivelul UE este de 2.982 euro pe cap de locuitor.
Ca procent din Produsul Intern Brut, la nivelul Uniunii Europene cheltuielile cu sanatatea au reprezentat 9,9% din PIB in 2018. In randul statelor membre, cele mai mari ponderi au fost inregistrate in Germania (11,5% din PIB), Franta (11,3% din PIB) si Suedia (10,9% din PIB). Si in acest caz, Romania este la coada clasamentului in conditiile in care cheltuielile cu sanatatea au reprezentat 5,6% din PIB, doar in Luxemburg fiind mai mici (5,3% din PIB).
Citeste si: Singapore, prima tara care aproba vanzarea carnii crescute in laborator ...citeste mai departe despre "Romania, pe ultimul loc in Uniunea Europeana la cheltuielile cu sanatatea pe cap de locuitor" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2020, ora 09:21
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, ajunge marti la Budapesta, unde este asteptat de unul dintre admiratorii sai neconditionati, Viktor Orban.
Oficial, vizita liderului de la Kremlin este un preambul la negocierea reinnoirii contractului de furnizare a gazelor naturale din Rusia catre Ungaria.
Neoficial, prezenta lui Putin in capitala Ungariei nu este decat o ofensiva pe acelasi front pe care a evoluat Angela Merkel in urma cu doua saptamani, intr-o incercare disperata de a frana derapajele premierului Viktor Orban.
Acum, scena este acaparata de Putin, care vrea sa demonstreze lumii intregi ca Rusia nu este atat de izolata pe cat s-ar crede, se arata intr-o analiza The Economist.
Atmosfera incinsa
Orban are nevoie de gaz rusesc ieftin mai mult decat de aer pentru a-si continua seria de masuri populiste care il mentin la putere in ciuda deficientelor inregistrate de economia ungara.
Viktor Orban a devenit un semnal de alarma pentru Europa inca din vara anului trecut, cand a justificat derapajele autocrate ale guvernului de la Budapesta prin modele oferite de tari precum Rusia, Turcia si China.
Acum, unul dintre modelele sale politice vine sa-l ajute in spinoasa problema a pretului gazelor naturale, o chestiune vitala pentru mentinerea linistii sociale intr-o Ungarie care se scufunda tot mai mult in saracie.
"Anularea proiectului South Stream a fost o lovitura dura. Gazul ieftin este unul dintre pilonii de baza ai politicii populiste. Putin va... mai mult
Marti, 17 Februarie 2015, ora 12:00
1Uniunea Europeana trebuie sa continue procesul de largire in pofida scepticismului unor membri in timp ce, cei 27 se confrunta cu dificultati economice, a declarat comisarul european pentru extindere Stefan Fule, joi, la Varsovia in cadrul unei reuniuni a grupului de la Visegrad, informeaza AFP.
Croatia va deveni in iulie anul viitor a 28-a tara membra a UE si alte tari ca Serbia si Muntenegru asteapta randul lor. Dar atmosfera din Europa de Vest nu mai este aceeasi ca acum opt ani cand extinderea UE era vazuta ca o modalitate de a trage o linie peste diviziunile create de Razboiul Rece.
"Oboseala privind largirea este ca si Yeti: toata lumea vorbeste despre el, dar nimeni nu l-a vazut", a glumit Fule dupa discutii cu reprezentantii tarilor grupului de la Visegrad - Polonia, Ungaria, Republica Ceha, Slovacia - grup numit astfel dupa orasul din Ungaria unde a fost infiintat in 1991-, precum si Croatia si alte tari din Balcani ce doresc sa adere la UE.
"Raspunsul se afla intr-un singur cuvant: credibilitatea. Daca tarile candidate sunt credibile in procesul lor de reforma, UE trebuie sa fie credibila aducand aceste tari in procesul de largire", a declarat el presei.
"Este in interesul nostru sa avem cel mai puternic consens posibil pe probleme de extindere. Extinderea nu a fost niciodata o problema. Extinderea a facut intotdeauna parte din solutie", a estimat el.
Cele patru tari de la Visegrad sunt sustinatori puternici ai extinderii.
"Flacara extinderii... mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 09:28
Willem Buiter, economistul sef al Citigroup Marea Britanie, explica de ce iesirea Greciei din zona euro este cea mai proasta solutie pentru viitorul Uniunii Euronepe. "Perspectiva iesirii Greciei din zona euro este privita arareori cu asa cum ar trebui, cu frica si ingrijorare", spune acesta.Buiter recunoaste ca excluderea statului elen ar putea avea implicatii pozitive, pe termen lung, asupra UE, insa, pe termen scurt, ar fi "un dezastru economic" atat pentru Grecia, cat si pentru restul de 16 state euro. Mai mult, implicatiile economice si politice globale ar fi severe.
"Excluderea Greciei este inca improbabila, insa este posibila. Aceasta idee a fost vehiculata din ce in ce mai mult in ultimele saptamani", spune Buiter, citat de BusinessInsider.
Zona euro nu poate izgoni, in mod oficial, statul elen, insa poate face acest lucru prin refuzarea fondurilor de salvare sau fortand Grecia sa adopte masuri de austeritate nefezabile. In ambele variante, grecii nu ar avea de ales altceva decat sa paraseasca zona.
Joi se finalizeaza negocierile intre oficialii greci si o comisie formata din inspectori din Banca Centrala Europeana (BCE), Uniunea Europeana si Fondul Monetar International (FMI). Buiter crede ca misiunea BCE-UE-FMI va continua finantarea statului elen, insa il va forta sa aplice o serie de masuri de austeritate si mai dure decat pana in prezent.
In ceea ce priveste creditorii privati ai Greciei, cel mai probabil, acestia vor suferi o scadere neta de 65-80% a... mai mult
Miercuri, 14 Septembrie 2011, ora 12:27
Europa sufera din cauza insolventei publice si private asemenea unui pacient ce are cangrena, iar membrii afectati trebuie taiati, inainte de a otravi intreaga regiune sustin unele voci puternice din cadrul Uniunii Europene.Pentru a intelege adevarata natura si rolul acordarii de ajutoare financiare, trebuie sa intelegem, in primul rand, cine beneficiaza de pe urma acestora. Potrivit lui Timo Soini, liderul partidului True Finns din Finlanda, cunoscut pentru euroscepticismul sau, adevaratii beneficiari nu sunt oamenii de rand. Acestia, in schimb, sunt impovarati cu taxe, pentru a mentine in functiune un sistem insolvent. "Contribuabilii mici sunt platiti mai putin si taxati mai mult, pentru a furniza banii necesari acestei scheme Ponzi.
Intre timp, s-a dezvoltat o simbioza intre politicieni si banci: liderii politici imprumuta si mai mult pentru a da bani bancilor, care, la randul lor, favorizeaza accesul la imprumuturi si mai mari pentru guverne", sustine Soini, intr-un comentariu pentru The Wall Street Journal. In loc de a accepta pierderile, care ar fi condus la prabusirea unor banci, s-a decis trasferarea pierderilor catre contribuabili, prin intermediul imprumuturilor, garantiilor si mecanismelor de genul Fondului European pentru Stabilitate Financiara, sustine liderul unuia din cele mai importante partide din Finlanda. Banii nu au ajutat economiile indatorate, ci au ajuns in marile banci si fonduri de investitii. Calea normala pentru statele cu... mai mult
Sambata, 14 Mai 2011, ora 13:39