Aproape 100 de solicitanti de azi vulnerabili, intre care si minori, au fost transferati din Grecia si Cipru spre Germania si Finlanda, a anuntat miercuri agentia de coordonare a azilului pentru Uniunea Europeana, relateaza AFP.
Primul transfer de 83 de membri ai unor familii cu copii grav bolnavi a fost efectuat la 24 iulie intre Grecia si Germania, a transmis Biroul European de Sprijin pentru Azil (EASO).
Operatiunea face parte dintr-un proiect al UE de relocalizare a 1.600 de minori in diverse tari europene. Proiectul este sustinut de Comisia Europeana, Inaltul Comisariat al ONU pentru Refugiati si Organizatia Internationala pentru Migratie.
O a doua operatiune, care nu face parte din proiectul de relocalizare al UE, a avut loc la 27 iulie cu transferul intre Cipru si Finlanda a 16 somalezi si congolezi proveniti din familii monoparentale.
Toti au fost supusi testelor de depistare a COVID-19 inainte de a parasi Cipru si Grecia, a afirmat EASO.
Grecia numara aproape 5.000 de migranti minori, iar majoritatea traiesc in conditii insalubre in tabere de refugiati sau in locuinte neadaptate pentru ei.
Zeci de mii de solicitanti de azil au fost blocati in Grecia din 2016 cand mai multe state europene si-au inchis frontierele ca raspuns la afluxul de migranti si de refugiati, in principal din Siria marcata de razboi.
Peste zece tari europene au acceptat sa faca o exceptie pentru minori. Un mic numar dintre ei au fost deja transferati in Portugalia,... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2020, ora 14:29
Comisia Europeana vrea sa impuna tarilor extracomunitare sa accepte refugiati carora li se refuza azilul, o serie de masuri coercitive fiind pregatite, in caz de refuz.
Potrivit unor masuri care urmeaza sa fie anuntate miercuri, tarile care refuza sa primeasca sau sa reprimeasca migranti urmeaza sa se confrunte cu limitarea numarului de vize acordate diplomatilor si posesorilor de pasapoarte de serviciu, scrie cotidianul german Die Welt, preluat de Reuters.
Nu este singura masura prin care Comisia vrea sa determine statele din afara Uniunii Europene sa accepte refugiati. O alta forma de presiune va fi reducerea numarului de vize pentru cetatenii obisnuiti, prin reducerea numarului de ghisee de la consulate.
Legislatia in curs de redactare cere statelor membre sa informeze Uniunea Europeana daca intampina dificultati la repatrierea azilantilor respinsi, iar Comisia Europeana va decide ce masuri trebuie luate.
In UE au intrat din 2015 peste un milion de refugiati, reaminteste Reuters.
Unele tari de tranzit din afara Uniunii si tarile de origine ale migrantilor, care se confrunta la randul or cu tensiuni economice si probleme de securitate din cauza migratiei, nu au fost usor de convins sa coopereze cu UE pentru a controla fenomenul.
Si Romania va primi, in perioada 2018 - 2019, un numar de 109 refugiati de origine siriana, aflati provizoriu in Turcia.
"Romania va primi in aceasta perioada, 2018 - 2019, 109 refugiati de origine siriana, aflati provizoriu... mai mult
Marti, 13 Martie 2018, ora 07:51
Human Rights Watch (HRW) a acuzat joi Grecia si Uniunea Europeana ca retin in mod arbitrar in conditii mizere toti migrantii si potentialii solicitanti de azil care ajung din Turcia pe insulele din Marea Egee.
Potrivit HRW, circa 4.000 de persoane, multe dintre ele vulnerabile - copii, femei insarcinate si persoanele cu dizabilitati - sunt retinute pe insulele Lesbos si Chios.
Insulele din Marea Egee au fost principala poarta de intrare pentru aproape un milion de migranti, intre care numerosi refugiati din Siria si Irak, care au avut ca principala destinatie tarile bogate din UE trecand prin Grecia si Balcani in cea de-a doua jumatate a anului 2015.
Criza refugiatilor: Grecia, la un pas de haos - imigrantii nu vor sa plece in Turcia
"Politica UE, aplicata in Grecia, a blocat familii care au fugit de orori precum teroarea Stat Islamic, amenintarile talibanilor sau bombele guvernului sirian", a declarat Eva Cosse din cadrul Human Rights Watch.
Ea a adaugat ca exista ...citeste mai departe despre "UE si Grecia, criticate pentru conditiile mizere din taberele de refugiati" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 15 Aprilie 2016, ora 07:12
Comisia Europeana a luat, miercuri, 40 de decizii privind proceduri de infringement (incalcarea tratatului european).
CE e nemultumita de faptul ca aproape toate statele membre nu au reusit sa implementeze sau sa transmita Bruxelles-ului pana la finele lunii iulie informatii despre modul in care functioneaza directivele europene privind toate procedurile privind acordarea de azil la nivelul Uniunii Europene.
Romania a primit doua scrisori de avertizare pentru ca nu a informat corect Comisia Europeana privind procedura pe care un imigrant trebuie s-o urmeze pentru a primi statutul de azilant, ulterior de refugiat.
In acelasi timp, Bucurestiul nu a trimis nici detalii legate de modul in care se organizeaza in privinta primirii imigrantilor: cazare, masa, servicii medicale.
Germania ...citeste mai departe despre "Romania, sanctionata de CE pentru aplicarea incorecta a regulilor privind azilul" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 23 Septembrie 2015, ora 16:20
Majoritatea statelor UE sunt in favoarea reintroducerii vizelor pentru tarile din zona Balcanilor Occidentali (Serbia, Macedonia, Muntenegru, Albania si Bosnia-Hertegovina), ca urmare a cresterii numarului de cereri de azil din partea celor proveniti din aceste tari, transmite agentia EFE citand surse europene.
Ministrii de Interne din statele UE au analizat joi aceasta chestiune, la cererea mai multor tari, printre care Germania, Franta, Belgia, Luxemburg si Olanda.
Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, a prezentat un raport in care subliniaza ca numarul cererilor de azil primite de statele UE din partea cetatenilor proveniti din statele Balcanilor Occidentali a crescut cu 75% in ultimele luni. Doar putini dintre acestia primesc statutul de refugiati. "A sosit momentul ca Balcanii sa ia problema in serios, pentru a nu se pune sub semnul intrebarii regimul liberalizarii vizelor", atentioneaza comisarul european.
Consiliul si Parlamentul European examineaza posibilitatea formularii unei clauze care sa permita reintroducerea obligativitatii vizelor temporar si in cazuri exceptionale. Statele membre doresc sa foloseasca aceasta clauza "ca mijloc de presiune si descurajare si spera ca nu vor fi nevoite sa o puna efectiv in aplicare", afirma sursele citate de EFE.
Cecilia Malmström a mai declarat ca problema numeroaselor cereri de azil va fi abordata la o reuniune ministeriala ce va avea loc pe 5 si 6 noiembrie la Tirana (Albania), la care... mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 10:34