Liderii europeni si-au asumat sambata, cu ocazia implinirii a 60 de ani de la semnarea Tratatului care a pus bazele blocului comunitar, un angajament clar fata de mentinerea unitatii. Semnata de 27 de sefi de stat si de guvern, in absenta Marii Britanii, "Declaratia de la Roma" transmite un mesaj optimist cu privire la viitorul Uniunii Europene.
Insa succesul proiectului european nu este garantat, in conditiile in care Europa trebuie sa faca fata unui numar de provocari mai mare ca oricand, arata Bloomberg intr-un editorial.
Saptamana viitoare, premierul Theresa May va declansa iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana. Chiar si fara sa luam in considerare Brexitul, Europa nu s-a confruntat niciodata cu atat de multe probleme in acelasi timp: o redresare economica lenta si dezchilibrata; accentuarea populismului in tari precum Franta; o Rusie revansarda si o America izolationista, care expune vulnerabilitatile apararii europene; sute de mii de imigranti din Orientul Mijlociu si din Africa, care testeaza limitele politice ale liberei circulatii a persoanelor, unul dintre principiile consacrate prin tratatul din 1957.
Pana acum, raspunsul Uniunii Europene nu a fost unul satisfacator, iar lucrurile nu se vor schimba peste noapte. In urmatoarele 12 luni vor avea loc alegeri in Franta, in Germania, poate si in Italia. Iar electoratul nu s-a aratat prea entuziasmat de reformele pe care UE ar trebui sa le contemple in acest moment. Insa dupa alegeri, masurile de... mai mult
Duminica, 26 Martie 2017, ora 07:37
Munca la negru continua sa fie un fenomen larg raspandit in Europa desi amploarea si perceptia problemei variaza de la o tara la alta, potrivit unui sondaj Eurobarometru efectuat in 28 de state membre si publicat luni de Comisia Europeana.
Sectoarele in care europenii lucreaza la negru cel mai mult sunt reparatiile si renovarile locuintelor (19 %), gradinarit (14 %), curatenie (13 %) si ingrijirea copiilor mici (12 %).
Reparatiile si renovarile locuintelor (29 %), reparatiile auto (22 %), curatenia locuintelor (15 %) si produsele alimentare (12 %) sunt cele mai solicitate bunuri sau servicii care implica munca la negru.
Letonia, Tarile de Jos si Estonia au cel mai mare procent de respondenti care lucreaza la negru (11 %). Cu toate acestea, exista diferente nationale importante cu privire la atitudinile si perceptiile cu privire la ceea ce inseamna munca la negru, precum si la natura si volumul serviciilor implicate.
Tarile in care respondentii spun ca ar avea cunostinta cel mai probabil despre persoane care ar munci la negru sunt Danemarca (59%), Olanda (55%), Grecia (54%), Slovenia (48%) si Letonia (46%), in timp ce printre tarile in care cei chestionati sustin ca este putin probabil sa cunoasca astfel de persoane se numara Malta, Romania (cu cate 20%) si Marea Britanie (15%).
Unul din zece europeni a cumparat bunuri care implica munca la negru
Potrivit sondajului Eurobarometru, aproximativ unul din zece europeni (11 %) admite ca, in anul precedent, a... mai mult
Luni, 24 Martie 2014, ora 17:00
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) dezaproba masurile de crestere a taxelor si impozitelor in anul 2014, considerand ca acestea vor afecta direct si indirect intreg mediul de afaceri din Romania.
AOAR intelege necesitatea acoperirii multiplelor cheltuieli bugetare obligatorii, unele fiind generate de masurile inconsecvente adoptate in perioada 2010-2011, dar considera greu de inteles masuri precum cea de crestere a accizei pe combustibili, ca sursa de realizare a lucrarilor de infrastructura, in conditiile in care Guvernul nu adopta masuri de utilizare integrala a fondurilor europene destinate acestui sector.
Alocarea acestor fonduri in lipsa unui Master Plan pentru infrastructura de transport rutier a Romaniei, document ce ar fi trebuit aprobat prin lege de catre Parlament, propunere facuta public de catre AOAR inca din anul 2009 si refuzata sistematic de toate guvernele, ca si cheltuielile constant neclare efectuate de CNADR, reprezinta tot atatea semne de neincredere in politica fiscala si de investitii anuntata de Guvern" se arata intr-un comunicat al AOAR.
AOAR constata "cu regret" ca in timp ce cresterea economica in anul 2014 este apreciata ca o garantie, intreg ansamblul de masuri fiscale nu vizeaza in niciun fel sustinerea mediului de afaceri. "Afirmatiile publice referitoare la mentinerea cotei de impozitare de 16% si a TVA la 24% ca masuri suficiente pentru a satisface mediul de afaceri reprezinta o reluare identica a declaratiilor... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 09:18
Cancelarul german Angela Merkel doreste operarea unor modificari in Tratatul privind Uniunea Europeana in scopul extinderii competentelor Comisiei Europene in materie de politica economica si fiscala, informeaza luni Der Spiegel online, preluata de RIA Novosti.
Potrivit publicatiei citate, Ministerul de Finante german lucreaza deja la unele modificari la protocolul 14 la tratatele fondatoare ale Uniunii Europene.
In special, este vorba despre noi reguli de control colectiv asupra bugetelor si politicilor economice intr-o tara membra a Uniunii.
Saptamana trecuta, Merkel l-a informat cu privire la planurile sale pe presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.
In conformitate cu aceste modificari, Comisia Europeana ar trebui sa dispuna de dreptul de a incheia acorduri cu orice stat european privind cresterea competitivitatii si a disciplinei fiscale si atragerea investitiilor. Aceste acorduri vor fi foarte clar detaliate pentru ca aplicarea lor sa poata fi usor monitorizata. In schimb, tara respectiva va avea acces la ajutor financiar suplimentar.
Totusi, aceste propuneri ale cancelarului federal se lovesc de lipsa de intelegere din partea altor tari din UE si chiar din partea social-democratilor germani, potentiali parteneri ai blocului conservator al Angelei Merkel in viitoarea coalitie de guvernamant de la Berlin.
Dupa cum a declarat pentru Der Spiegel online presedintele Parlamentului European, social-democratul Martin Schulz, guvernele... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 12:34
Guvernul olandez pledeaza pentru o Uniune Europeana "mai modesta, mai moderata, dar mai eficienta", cu o suveranitate nationala sporita si mult mai putina interferenta din partea Bruxelles-ului.
Apelul olandez pentru "mai putina Europa mai degraba decat pentru mai multa" urmeaza promisiunii facute in ianuarie de premierul britanic David Cameron de a organiza pana in 2017 un referendum privind apartenenta Marii Britanii la UE, cu conditia castigarii alegerilor legislative din 2015 de catre Partidul Conservator, relateaza agentia de presa Reuters.
"Europa trebuie sa devina mai mica, mai flexibila si mai serioasa", a spus vineri premierul olandez Mark Rutte, in conferinta de presa saptamanala.
Intr-o scrisoare adresata parlamentului, ministrul de externe olandez Frans Timmermans a subliniat ca "a sosit timpul pentru o uniune si mai stransa in fiecare domeniu posibil". El a enumerat o serie de chestiuni pe care Olanda doreste sa le abordeze diferit fata de situatia actuala: salariile generoase ale functionarilor UE, crearea unui buget al zonei euro si politica fiscala.
"Aceste recomandari ar putea fi transpuse intr-o agenda de masuri pentru o Uniune Europeana mai modesta, mai moderata, dar mai eficienta, pornind de la principiul 'la nivel european numai cand este necesar, la nivel national oricand este posibil'", a explicat Timmermans.
Propunerile vor fi discutate in parlament si apoi vor fi prezentate Comisiei Europene si celorlalte state membre ale Uniunii... mai mult
Sambata, 22 Iunie 2013, ora 10:45
Asistam la schimbari halucinante de atitudine in politica statelor cu probleme din Uniunea Europeana, gen Spania, Grecia si Irlanda, malformatii si orori de conduita statala, generate de situatiile financiare grele in care acestea se gasesc.
Daca pana in urma cu o luna de zile aceste state, indeosebi Grecia, asociau sprijinul masiv financiar cu masurile necesare de disciplina fiscal-bugetara, asociate si atasate, cunoscute ca si politici de austeritate, iata ca, dupa momentul atribuirii de catre Bruxelles, cu mare lejeritate, a celor 100 de miliarde euro Spaniei, pentru sprijinirea sectorului bancar, totul s-a schimbat, cu o repeziciune demna de o cauza mai buna.
Ce s-a intamplat de fapt si in fapt?
Spania, a 4-a forta economica a Uniunii Europene, considerand ca a stapani fotbalul si tenisul mondial reprezinta o conditie suficienta pentru a fi tratata preferential, a solicitat sprijin financiar Uniunii Europene, neconditionat si mai ales fara a fi umilita, asa cum s-a intamplat in cazul Greciei.
Mai mult, a amenintat ca daca acest lucru nu se va petrece repede, adica in timp util, in calitate de "elefant in magazinul de portelan", ar putea sa se miste putin necontrolat si sa arunce in aer eforturile Uniunii Europene de a supravietui, celei mai grave crize identitare si existentiale, din nu prea lunga ei viata.
Bruxelles-ul s-a conformat si nu a facut altceva decat sa deschida Cutia Pandorei, creand un precedent numai bun sa serveasca scopurilor electorale... mai mult
Marti, 19 Iunie 2012, ora 08:01
Omul de afaceri George Soros a surprins audienta unei conferinte pe teme economoice din Berlin, printr-o scurta analiza a crizei zonei euro, care s-a dovedit a fi de o luciditate si simplitate geniale.
Asadar, George Soros a trecut in revista cauzele care au condus la criza actuala si masurile care nu fac decat sa amplifice problemele economice ale Europei. El a criticat mai ales pozitia deflationista a Bancii Centrale a Germaniei, care afecteaza cererea interna, esentiala pentru tarile aflate la periferia Uniunii, scrie BusinessInsider.
Iata cele mai relevante fragmente din discursul lui Soros:
Tratatul de la Maastricht este eronat in fundamentul sau, demonstrand failibilitatea autoritatilor, in conditiile in care slabiciunile acestui pact au fost bine cunoscute de catre cei care l-au gandit: stabileste o uniune monetara, fara o uniune politica. Ei au crezut ca atunci cand va fi nevoie, oamenii politici vor face pasii necesari si catre uniunea politica.
Insa euro mai are si alte defecte, de care "arhitectii" sai nu au fost constienti si care nu sunt intelese foarte bine nici in ziua de astazi.
In primul rand, nu exista mecanisme de sustinere sau de exit, iar tarile membre nu pot recurge la a printa bani pe banda rulanta. Astfel, tarile mai putin dezvoltate se afla in situatia unor state din lumea a treia care s-au indatorat intr-o valuta prea puternica.
In plus, Tratatul de la Maastricht presupune ca doar sectorul public este capabil sa produca... mai mult
Luni, 16 Aprilie 2012, ora 15:38
Premierul Emil Boc a avut, miercuri, o noua intalnire cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), la care au participat mai multi ministri si in care s-a discutat despre politica fiscala si restructurarea companiilor de stat, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.Intalnirea a avut loc imediat dupa discutia dintre ministrul Economiei si FMI.
O intalnire similara intre seful Guvernului si delegatia FMI a fost organizata si in urma cu o saptamani, in prima zi a misiunii.
O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale se afla la Bucuresti, in perioada 27 aprilie-9 mai, pentru prima evaluare a noului acord.
Noul acord de tip preventiv, incheiat la finele lunii martie pentru doi ani, are o valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI. Acordul va fi insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde de euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala. mai mult
Miercuri, 04 Mai 2011, ora 12:22
Desi ne-am obisnuit cu ideea ca integrarea in Uniunea Europeana este obligatorie pentru succesul economic al Romaniei, asemuind structura europeana cu un tren de neoprit, realitatea ne arata ca de ceva timp Europa a inceput sa se dezmembreze.Liderii europeni nu si-au abandonat inca viziunea de a crea o uniune cat mai stransa. Luna trecut, s-au intalnit pentru a planui un Mecanism European de Stabilitate, un aparator impotriva crizelor financiare ce vor urma. Statele Dezbinate ale EuropeiCriza economica a reusit nu numai sa afecteze bugetele tuturor statelor din UE, dar a si scos la suprafata o anumita reticenta din partea statelor mai puternice de a le ajuta pe cele lovite.Americanii care se plang de revirimentul greoi ar trebui sa priveasca evolutia Vechiului Continent, scrie Newsweek.Previziunile FMI arata o crestere economica de 3% pentru SUA si de doar 1,5% pentru zona euro.
In interiorul zonei, in timp ce economia germana creste cu o rata anuala de 6%, Grecia a inregistrat in trimestrul 4 din 2010 o crestere economica negativa de 6 procente. Problema de fond este esecul euro de a crea o piata de munca convergenta, cum s-a dorit.
La 10 ani dupa crearea euro, costul fortei de munca a crescut cu mai putin de 40% in Germania. In Spania, a depasit 80%. Muncitorii din tarile aflate la periferia Uniunii au inceput sa ceara salarii occidentale.
Totusi, productivitatea lor nu s-a ridicat la nivelul muncitorilor din Germania, spre exemplu. In acelasi timp, irlandezii au crezut... mai mult
Marti, 05 Aprilie 2011, ora 15:48