Uniunea Europeana a convenit sa amane un plan pentru o taxa corporativa la nivelul UE, la presiunea Statelor Unite si pentru a facilita un acord la nivel global referitor la impozitarea corporatiilor, dar Irlanda si-a reiterat criticile fata de reformade amploare, transmite Reuters.
Cele mai mari 20 de economii din lume (G20) au aprobat sambata un plan pentru o reforma globala a impozitului pe profit, care ar introduce un nivel minim de impozitare si ar schimba modul in care companiile mari precum Amazon si Google sunt impozitate, bazat partial pe locul unde isi vand produsele si serviciile mai degraba decat pe locul unde sunt inregistrate.
Reforma, daca ar fi finalizata in octombrie, ar avea nevoie de aprobarea parlamentara in cele peste 130 de tari care o sustin, inclusiv in Congresul SUA, unde s-ar putea confrunta cu opozitia republicanilor.
Toate statele membre UE trebuie, de asemenea, sa aprobe reformele fiscale - inclusiv acordul global prevazut.
In incercarea de a elimina un posibil obstacol in calea acordului global, UE a cedat presiunii SUA si a anuntat luni ca va amana propriul plan pentru o taxa separata asupra vanzarilor online, despre care administratia SUA se temea ca ar fi putut duce la mai multe critici in Congresul SUA.
"Am decis sa ne suspendam activitatea privind noua noastra taxa digitala", a declarat luni purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Daniel Ferrie, la o conferinta de presa la Bruxelles, mentionand ca blocul va reevalua... mai mult
Marti, 13 Iulie 2021, ora 07:40
Certificatul digital european COVID-19 intra oficial in vigoare joi, cu obiectivul de a relansa vara aceasta calatoriile in interiorul Uniunii Europene, aflata insa sub amenintarea unor noi perturbari legate de varianta Delta a coronavirusului.
''Toate statele membre, cu exceptia Irlandei'', tara care a fost afectata de un atac cibernetic, sunt ''din punct de vedere tehnic'' pregatite pentru intrarea in vigoare a acestui certificat, a anuntat miercuri comisarul european pentru justitie, Didier Reynders, citat de agentia EFE.
Certificatul digital european COVID-19 este gratuit si recunoscut in cele 27 de state membre ale UE, plus Elvetia, Liechtenstein, Islanda si Norvegia.
Numeroase state membre au inceput emiterea lui inca inainte de data oficiala a intrarii in vigoare, 1 iulie, data de la care documentul este acceptat in intregul spatiu european.
Cu acest document titularul sau atesta daca a fost vaccinat anti-COVID-19, daca a fost testat negativ pentru COVID-19 sau daca a trecut recent prin aceasta boala si poate astfel sa fie considerat imunizat.
Revine fiecarei tari membre sa decida daca, in plus fata de testele PCR, accepta si testele antigen rapide. Comisia Europeana recomanda acceptarea ambelor si armonizarea valabilitatii lor, sugerand ca testele PCR (negative) valabile sa fie efectuate cu pana la 72 de ore inaintea sosirii si cele antigen cu pana la 48 de ore.
Pentru a dovedi o infectare anterioara este necesar un test PCR pozitiv nu mai vechi... mai mult
Joi, 01 Iulie 2021, ora 07:39
Uniunea Europeana pregateste sanctiuni pentru operatorul aerian national din Belarus si o duzina de oficiali din sectorul aviatic, au declarat trei diplomati, o masura care va fi luata inaintea sanctiunilor economice, in urma fortarii de catre Minsk a aterizarii unei aeronave de pasageri a Ryanair pentru arestarea unui jurnalist disident, transmite Reuters.
Inghetarea de active si interdictiile de calatorie fac parte dintr-un pachet de sanctiuni noi ale UE impotriva regimului presedintelui Alexandr Lukalenko, care a obligat o cursa a Ryanair intre Grecia si Lituania sa aterizeze la Minsk pe 23 mai, pentru arestarea jurnajistului disident si a prietenei acestuia.
Guvernele UE, care au descris incidentul ca fiind piraterie de stat, au afirmat ca vor sa tinteasca sectoarele care au un rol major in economia belarusa. Sactiunile ar putea include interzicerea vanzarii de obligatiuni si sectorul petrolului si al potasei, care realizeaza exporturi mari.
Inainte de a impune sanctiuni economice, blocul european este asteptat sa aprobe pe 21 iunie, la o intalnire a ministrilor de Externe, o lista mai mica de sanctiuni, impotriva unor persoane si a doua entitati, ca reactie mai mica, intermediara, au spus diplomatii.
"Toate statele UE sunt de acord cu aceasta abordare", a spus un diplomat.
Un al doilea diplomat a declarat ca aceste sanctiuni vor fi "un semnal clar pentru Lukasenko ca actiunile lui sunt periculoase si inacceptabile".
In timp ce sanctiunile sunt inca... mai mult
Marti, 01 Iunie 2021, ora 21:56
Plecati din Romania si intentionati sa inchiriati o masina intr-o alta tara din cadrul UE? Ati apelat de curand la o firma de inchirieri auto Otopeni sau rent a car Timisoara pentru a inchiria o masina pe care urmeaza sa o utilizati intr-o alta tara membra a Uniunii Europene? Atunci, costurile implicate pentru achizitionarea acestui serviciu nu sunt singurele aspecte pe care trebuie sa le aveti in vedere. Este extrem de important sa va asigurati ca ati inteles foarte bine care sunt termenii si conditiile de inchiriere si care sunt drepturile si obligatiile pe care le aveti ca cetatenii ai UE in aceste cazuri particulare.
Trebuie mentionat inca de la inceput ca UE nu a stabilit o serie de norme specifice privind inchirierea de masini. Normele europene privind protectia consumatorilor va garanteaza ca atunci cand achizitionati produse sau servicii in UE, inclusiv atunci cand vorbim despre serviciile de rent a car, aveti acces la informatii clare referitoare la produsul sau serviciul achizitionat, pret, livrare sau situatiile in care exista probleme.
Astfel, trebuie sa retineti ca principalele drepturile pe care le aveti in calitate de consumator in Uniunea Europeana atunci cand inchiriati o masina sunt: accesul la informatii clare, dreptul la un contract echitabil si accesul la un mecanism de solutionare alternativa in caz de litigiu cu firma de inchirieri.
Asa cum am subliniat de la bun inceput sunt mai multe aspecte pe care trebuie sa le luati in considerare. Unul... mai mult
Vineri, 14 Mai 2021, ora 18:09
Uniunea Europeana va contribui, prin intermediul politicii de coeziune, cu 726 de milioane de euro la construirea drumului expres Craiova - Pitesti.
"Comisia a aprobat astazi, 23 martie, construirea unui drum expres intre orasele Craiova si Pitesti. UE va contribui, prin intermediul politicii de coeziune, cu 726 de milioane de euro la crearea noii legaturi, de 121 km, dintre cele doua orase. Proiectul, care face parte din reteaua transeuropeana de transport, include construirea a doua benzi de circulatie in fiecare directie, 10 tronsoane de racord si 75 de poduri sau pasaje", anunta CE.
Noul drum expres va imbunatati traficul in regiune, unde in prezent deplasarea se desfasoara cu viteze medii sub 60 km/h, iar numarul deceselor este cu 5,8 % peste media din Romania. Reducerea timpului de calatorie intre Craiova si Pitesti va diminua costurile de transport si va spori eficienta economica a retelei rutiere din Romania.
Eliminarea traficului pe distante lungi din zonele construite va reduce congestia, poluarea, precum si numarul accidentelor si va imbunatati calitatea vietii locuitorilor. Acest drum va crea locuri de munca temporare si ar trebui sa stimuleze comertul in zona, generand astfel dezvoltare economica si sporind accesul la locuri de munca.
Proiectul ar trebui finalizat pana la sfarsitul anului 2023.
Drumul expres Craiova-Pitesti
Vineri, 12 martie, a fost semnata autorizatia de construire pentru Lotul 3 al Drumului Expres Craiova-Pitesti, cu o... mai mult
Marti, 23 Martie 2021, ora 19:00
Exporturile din Marea Britanie in Uniunea Europeana au scazut cu 68% in ianuarie, din cauza perturbarilor produse la incheierea perioadei de tranzitie a Brexitului, potrivit unei asociatii a transportatorilor rutieri, transmite Reuters.
Guvernul britanic nu a confirmat datele si a aratat ca perturbarea traficului la granita a fost minima de cand Marea Britanie a iesit definitiv din Uniunea Europeana.
De la inceputul acestui an, companiile si firmele de transport au fost nevoite sa se adapteze la noile reglementari comerciale, inclusiv la noi sisteme pentru companii si oficiali in Irlanda de Nord.
Unele companii au avut probleme cu noile declaratii vamale si certificate de sanatate, in conditiile in care si pandemia de coronavirus afecteaza firmele.
Membrii internationali ai Asociatiei Transportatorilor Rutieri (Road Haulage Association - RHA) au raportat o scadere de 68% a exporturilor in ianuarie, a anuntat asociatia pe Twitter.
"Consider ca este extrem de frustrant si deranjant ca ministii au ales sa nu asculte industria si expertii", a declarat directorul general al RHA, Richard Burnett, publicatiei The Observer.
Guvernul a afirmat ca discuta cu sectorul si ca "nu recunoaste cifra referitoare la exporturi".
Efectul Brexit se simte puternic in supermarketurile din Marea Britanie
La o luna de la iesirea Marii Britanii din UE, supermarketurile din regat se confrunta cu lipsuri serioase in aprovizionare, mai ales daca este vorba despre produse... mai mult
Luni, 08 Februarie 2021, ora 09:21
Laboratorul francez Sanofi va produce vaccinul impotriva COVID-19 al concurentilor sai Pfizer/BioNTech in semestrul al doilea al anului, "o premiera" in sectorul farmaceutic, a afirmat Olivier Bogillot, presedintele Sanofi France, miercuri la postul de radio RTL, aparand totodata strategia grupului sau, noteaza AFP.
Sanofi a anuntat miercuri dimineata, intr-un comunicat, la o ora dupa ce o dezvaluise presei, ca va da acces celor de la Pfizer si BioNTech la liniile sale de productie incepand din vara.
Decizia intervine in contextul dificultatilor pe care le intampina producatorii vaccinurilor autorizate impotriva COVID-19 in fabricatia pe scara larga.
In aceste conditii, Sanofi "va prelua ultimele etape de fabricatie pentru a furniza peste 125 milioane de doze de vaccin COVID-19 pentru Uniunea Europeana", arata comunicatul.
Premiera in sectorul farmaceutic
Dupa cum a subliniat Olivier Bogillot la RTL, productia pentru un concurent "este o premiera", dar "miza nu este catusi de putin economica, ci (este) capacitatea de a le distribui cat mai rapid posibil".
Bogillot a aparat alegerile strategice ale companiei, puternic criticata pentru intarzierea principalului sau vaccin candidat.
"Moderna si BioNTech au facute aceasta alegere (a tehnologiei inovatoare a ARN mesager, n.red.) si pentru ca era singura tehnologie pe care o aveau. Noi aveam mai multe optiuni. Am ales o optiune pe care o stapaneam", a explicat el, cu referire la vaccinul ce utilizeaza... mai mult
Miercuri, 27 Ianuarie 2021, ora 11:54
Romania a alocat in anul 2018 pentru sanatate doar 580 de euro pe cap de locuitor, aceasta fiind cea mai mica suma inregistrata in randul statelor membre ale Uniunii Europene, arata datele publicate miercuri de Eurostat.
La polul opus, statele membre cu cele mai mari cheltuieli cu sanatatea pe cap de locuitor au fost Danemarca (5.260 de euro), Luxemburg (5.220 de euro) si Suedia (5.040 de euro). Media la nivelul UE este de 2.982 euro pe cap de locuitor.
Ca procent din Produsul Intern Brut, la nivelul Uniunii Europene cheltuielile cu sanatatea au reprezentat 9,9% din PIB in 2018. In randul statelor membre, cele mai mari ponderi au fost inregistrate in Germania (11,5% din PIB), Franta (11,3% din PIB) si Suedia (10,9% din PIB). Si in acest caz, Romania este la coada clasamentului in conditiile in care cheltuielile cu sanatatea au reprezentat 5,6% din PIB, doar in Luxemburg fiind mai mici (5,3% din PIB).
Citeste si: Singapore, prima tara care aproba vanzarea carnii crescute in laborator ...citeste mai departe despre "Romania, pe ultimul loc in Uniunea Europeana la cheltuielile cu sanatatea pe cap de locuitor" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2020, ora 09:21
Premierul Ludovic Orban a avut marti o intalnire cu reprezentantii mediului francez de afaceri, membri ai celei mai mari organizatii patronale franceze - MEDEF (Mouvement des Entreprises de France). Seful Executivului le-a transmis ca Romania e singura tara din UE care a inregistrat o crestere a investitiilor in primul semestru al acestui an si in ciuda provocarilor generate de criza COVID-19, Guvernul roman isi mentine angajamentul ferm pentru dezvoltarea unui parteneriat durabil cu toti investitorii din sectorul economic.
Intalnirea a avut loc in contextul vizitei oficiale pe care prim-ministrul Romaniei o efectueaza in Franta in perioada 26-27 octombrie a.c. si reflecta angajamentul guvernului roman de a promova Romania ca destinatie investitionala.
"Romania este singura tara din Uniunea Europeana care a inregistrat o crestere a investitiilor in primul semestru al anului 2020", a subliniat prim-ministrul Orban, potrivit unui comunicat de presa al Guvernului.
Guvernul va continua, astfel, sa contribuie activ la asigurarea unor conditii prielnice pentru dezvoltarea mediului de afaceri din Romania si cresterea competitivitatii companiilor, cu efecte benefice si de durata asupra cetatenilor romani. Inaltul oficial roman a aratat ca obiectivul pe termen mediu si lung al Executivului consta in dezvoltarea unei economii puternice, reziliente si competitive la nivel international.
Totodata, Executivul va urmari implementarea unor politici publice, la nivelul unei... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2020, ora 20:15