Romania a alocat in anul 2018 pentru sanatate doar 580 de euro pe cap de locuitor, aceasta fiind cea mai mica suma inregistrata in randul statelor membre ale Uniunii Europene, arata datele publicate miercuri de Eurostat.
La polul opus, statele membre cu cele mai mari cheltuieli cu sanatatea pe cap de locuitor au fost Danemarca (5.260 de euro), Luxemburg (5.220 de euro) si Suedia (5.040 de euro). Media la nivelul UE este de 2.982 euro pe cap de locuitor.
Ca procent din Produsul Intern Brut, la nivelul Uniunii Europene cheltuielile cu sanatatea au reprezentat 9,9% din PIB in 2018. In randul statelor membre, cele mai mari ponderi au fost inregistrate in Germania (11,5% din PIB), Franta (11,3% din PIB) si Suedia (10,9% din PIB). Si in acest caz, Romania este la coada clasamentului in conditiile in care cheltuielile cu sanatatea au reprezentat 5,6% din PIB, doar in Luxemburg fiind mai mici (5,3% din PIB).
Citeste si: Singapore, prima tara care aproba vanzarea carnii crescute in laborator ...citeste mai departe despre "Romania, pe ultimul loc in Uniunea Europeana la cheltuielile cu sanatatea pe cap de locuitor" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2020, ora 09:21
Negociatorii Parlamentului European (PE) si presedintia germana a Consiliului UE (care a negociat in numele statelor membre ale UE) au ajuns marti la un acord privind detaliile cadrului bugetar multianual 2021-2027, incheind o etapa cruciala pentru activarea pachetului de relansare de 1.800 miliarde de euro pentru a face economia europeana mai 'verde' si mai digitalizata, transmit Reuters, DPA si AFP.
Acordul urmeaza a fi ratificat de Consiliul Uniunii Europene si de Parlamentul European.
Acordul, negociat timp de aproape patru luni, spune clar ca guvernele pot accesa finantare europeana doar cu respectarea statului de drept, o conditie careia i se opun Polonia si Ungaria, noteaza Agerpres.
Unul dintre negociatorii PE, Jan Olbrycht, citat de agentia DPA, a spus ca acordul cuprinde suplimentarea cu 16 miliarde de euro a finantarii pentru mai multe programe, inclusiv cercetarea si sanatatea. Totusi, presedintia germana a Consiliului UE a mentionat ca numai 12,5 miliarde de euro din aceasta suma reprezinta fonduri noi, cea mai mare parte provenind din amenzile aplicate pentru incalcarea regulilor europene privind concurenta, care pana in prezent erau varsate statelor membre.
Europarlamentarii au refuzat pana in prezent sa-si dea acordul asupra viitorului buget multianual pentru perioada 2021-2027, estimand ca suma de 1.074,3 miliarde de euro convenita in urma negocierilor intre liderii europeni pentru acesta este insuficienta. Eurodeputatii au cerut de asemenea... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 17:33
Premierul Ludovic Orban a avut marti o intalnire cu reprezentantii mediului francez de afaceri, membri ai celei mai mari organizatii patronale franceze - MEDEF (Mouvement des Entreprises de France). Seful Executivului le-a transmis ca Romania e singura tara din UE care a inregistrat o crestere a investitiilor in primul semestru al acestui an si in ciuda provocarilor generate de criza COVID-19, Guvernul roman isi mentine angajamentul ferm pentru dezvoltarea unui parteneriat durabil cu toti investitorii din sectorul economic.
Intalnirea a avut loc in contextul vizitei oficiale pe care prim-ministrul Romaniei o efectueaza in Franta in perioada 26-27 octombrie a.c. si reflecta angajamentul guvernului roman de a promova Romania ca destinatie investitionala.
"Romania este singura tara din Uniunea Europeana care a inregistrat o crestere a investitiilor in primul semestru al anului 2020", a subliniat prim-ministrul Orban, potrivit unui comunicat de presa al Guvernului.
Guvernul va continua, astfel, sa contribuie activ la asigurarea unor conditii prielnice pentru dezvoltarea mediului de afaceri din Romania si cresterea competitivitatii companiilor, cu efecte benefice si de durata asupra cetatenilor romani. Inaltul oficial roman a aratat ca obiectivul pe termen mediu si lung al Executivului consta in dezvoltarea unei economii puternice, reziliente si competitive la nivel international.
Totodata, Executivul va urmari implementarea unor politici publice, la nivelul unei... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2020, ora 20:15
Presedintele francez Emmanuel Macron si alti lideri din Uniunea Europeana vor insista, la summitul din 15-16 octombrie, pe reguli de aplicare dure pentru orice viitor acord comercial cu Regatul Unit, avertizandu-l pe premierul Boris Johnson ca planul Londrei de a ignora acordul de retragere a aratat ca nu se poate avea incredere in britanici, a relatat cotidianul Financial Times, citat de Reuters.
Diplomati europeni au afirmat ca, la Consiliul European care incepe joi, liderii statelor membre ii vor cere negociatorului-sef al UE Michel Barnier sa se asigure ca garantiile privind concurenta loiala pentru companiile europene sunt sustinute de dreptul Bruxellesului de a adopta rapid contramasuri daca Londra isi incalca angajamentele.
Franta si alte tari cu sector al pescuitului puternic vor pune accentul pe hotararea lor de a pastra cotele de pescuit in apele britanice, ceea ce ii va lasa lui Barnier mai putin spatiu de manevra pentru a ajunge la un acord cu Regatul Unit, noteaza publicatia britanica.
De partea sa, Regatul Unit ar dori un acord de tipul celui cu Norvegia, in cazul careia cotele de pescuit sunt stabilite in fiecare an.
Boris Johnson a stabilit 15 octombrie drept data limita pentru ajungerea la un acord, iar un diplomat european a declarat vineri ca Michel Barnier doreste cateva concesii suplimentare din partea Londrei inainte de a intra in ultima faza intensa a negocierilor asupra viitoarelor relatii comerciale intre UE si Regatul Unit.... mai mult
Luni, 12 Octombrie 2020, ora 09:43
Ministrul Finantelor, Florin Citu, a afirmat, luni, ca trecerea Romaniei la statutul de piata emergenta echivaleaza cu momentul intrarii Romaniei in Uniunea Europeana si a precizat ca de acum incolo companiile din tara noastra se pot finanta mult mai usor.
Florin Citu a fost prezent, luni, la evenimentul "Romania emergenta", organizat de Bursa de Valori Bucuresti.
"Cred ca am trecut foarte usor in societate peste ceea ce inseamna sa intri in indicele FTSE Russell. Echivaleaza cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana pentru ca atunci am avut dintr-odata acces la o piata foarte mare, faceam parte dintr-o piata comuna si toate companiile din Romania aveau acces la o piata mai mare. Asta inseamna si sa intri in acest indice FTSE Russell, inseamna ca dintr-o data, companiile din Romania, piata de capital din Romania este vazuta, este la un click distanta de miliarde de euro care vor sa fie investiti. Sunt oameni care se uita in fiecare zi la piete, unde sa investeasca bani, sunt miliarde si miliarde de euro in lumea asta si de acum pot sa investeasca printr-un click si in Romania. Companiile din Romania pot sa se finanteze mult mai usor", a declarat ministrul Finantelor.
El a mai spus ca antreprenorii din tara noastra se schimba, se uita la forme diferite de finantare, iar diversificarea este ceea ce ajuta dezvoltarea.
"Nu ar trebui sa trecem foarte usor peste acest moment in societatea noastra, pentru ca mai mult ca oricand arata o schimbare de paradigma, arata... mai mult
Luni, 21 Septembrie 2020, ora 12:11
Aproape 100 de solicitanti de azi vulnerabili, intre care si minori, au fost transferati din Grecia si Cipru spre Germania si Finlanda, a anuntat miercuri agentia de coordonare a azilului pentru Uniunea Europeana, relateaza AFP.
Primul transfer de 83 de membri ai unor familii cu copii grav bolnavi a fost efectuat la 24 iulie intre Grecia si Germania, a transmis Biroul European de Sprijin pentru Azil (EASO).
Operatiunea face parte dintr-un proiect al UE de relocalizare a 1.600 de minori in diverse tari europene. Proiectul este sustinut de Comisia Europeana, Inaltul Comisariat al ONU pentru Refugiati si Organizatia Internationala pentru Migratie.
O a doua operatiune, care nu face parte din proiectul de relocalizare al UE, a avut loc la 27 iulie cu transferul intre Cipru si Finlanda a 16 somalezi si congolezi proveniti din familii monoparentale.
Toti au fost supusi testelor de depistare a COVID-19 inainte de a parasi Cipru si Grecia, a afirmat EASO.
Grecia numara aproape 5.000 de migranti minori, iar majoritatea traiesc in conditii insalubre in tabere de refugiati sau in locuinte neadaptate pentru ei.
Zeci de mii de solicitanti de azil au fost blocati in Grecia din 2016 cand mai multe state europene si-au inchis frontierele ca raspuns la afluxul de migranti si de refugiati, in principal din Siria marcata de razboi.
Peste zece tari europene au acceptat sa faca o exceptie pentru minori. Un mic numar dintre ei au fost deja transferati in Portugalia,... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2020, ora 14:29
Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a declarat joi ca nevalid un acord crucial ce permite transferul de date personale intre Uniunea Europeana si SUA, asa-numitul 'Privacy Shield', din cauza riscului pe care il reprezinta programele americane de supraveghere a acestor date, transmit AFP si Reuters.
Acest acord face "posibile ingerinte in drepturile fundamentale ale persoanelor ale caror date sunt transferate" spre Statele Unite, intrucat autoritatile americane pot avea acces la ele fara ca aceasta sa se limiteze "la strictul necesar", considera Curtea europeana in decizia sa.
Decizia a fost primita ca o victorie de avocatul si activistul austriac Max Schrems, aflat la originea acestei cauze, in urma plangerii sale impotriva Facebook.
Totusi, CJUE a mentinut validitatea mecanismului de transfer de date cunoscut drept 'clauze contractuale standard', subliniind ca autoritatile de supraveghere trebuie sa suspende sau interzica transferurile in afara UE daca protectia datelor nu poate fi asigurata.
Sute de mii de companii, printre care Facebook, giganti industriali si producatori auto, folosesc aceste clauze pentru a transfera date personale ale europenilor in alte tari, pentru servicii precum infrastructura cloud, gazduire de date, state de plata, finante si marketing.
Cauza (C-311/18 Facebook Irlanda si Schrems) a ajuns la CJUE din Luxemburg dupa ce austriacul Max Schrems a contestat in justitie folosirea de catre Facebook a clauzelor standard, acuzand... mai mult
Joi, 16 Iulie 2020, ora 13:23
Uniunea Europeana a sanctionat 11 oficiali venezueleni implicati in actiuni impotriva opozitiei fata de guvernul lui Nicolas Maduro, care i-a dat un termen de 72 de ore sefei Delegatiei UE la Caracas sa paraseasca tara, relateaza AFP.
Maduro a anuntat expulzarea reprezentanei UE Isabel Brilhante Pedrosa luni, intr-un discurs la Palatul prezidential Miraflores.
"Cine sunt ei sa incerce sa se impuna prin amenintare? Cine sunt? Ajunge! De aceea am decis sa-i dau 72 de ore ambasadoarei Uniunii Europene sa paraseasca tara noastra", a declarat presedintele socialist.
"Vom rezolva asta in 72 de ore (...). Ii vom furniza un avion sa plece, dar ne vom pune treburile in ordine cu Uniunea Eurpeana", a adaugat el.
Venezuela a suspendat zborurile comerciale, din cauza pandemiei noului coronavirus.
UE a sanctionat luni 11 oficiali venezuelenii implicati in actiuni impotriva opozitiei fata de Guvernul lui Nicolas Maduro - inclusiv pe Luis Parra, care a incercat sa i se substituie in mai lui Juan Guaido la presedintia Parlamentului.
Juan Guaido este recunoscut drept presedinte interimar al Venezuelei de peste 50 de tari.
"Pretinsa alegere a lui Luis Parra nu este legitima, pentru ca nu respecta procedurile juridice si nici principiile constitutionale democratice", a denuntat UE.
Venezuela a fost in 2017 prima tara din America Latina vizata de sanctiuni impuse de UE.
Intre cei 11 oficiali venezueleni sanctionati de Bruxelles se mai afla Juan Jose Mendoza,... mai mult
Marti, 30 Iunie 2020, ora 15:07
Bilantul pandemiei covid-19 se aproapie de o jumatate de milion de morti in lume, relateaza AFP, care prezinta noi bilanturi, noi masuri, fapte marcante si ultimele evolutii ale pandemiei in lume.
APROAPE 500.000 DE DECESE
Pandemia noului coronavirus s-a soldat cu cel putin 498.779 de morti in lume, potrivit unui bilant intocmit de AFP duminica la ora 11.00 GMT (14.00, ora Romaniei) din surse oficiale.
Pragul de zece milioane de cazuri diagnosticate in mod oficial in lume a fost depasit - iar cel putin 4.971.500 de persoane sunt considerate vindecate.
PESTE 2,5 MILIOANE DE CAZURI IN SUA
Statele Unite inregistreaza 2.510.323 de cazuri, potrivit unui bilant AFP, si 125.539 de decese.
Florida a inregistrat un nou varf de 9.585 de bolnavi si 24 de morti intr-o singura zi. Guvernatorul statului considera ca este vorba despre o "adevarata explozie" a bolii in randul tinerilor, care s-au intors la plaja si la petreceri nocturne, in urma iesirii din izolare.
UE, NEHOTARATA CU PRIVIRE LA REDESCHIDEREA FRONTIERELOR
Europenii nu reusesc sa se puna de acord asupra unei liste cu tari in care nivelul contaminarii este suficient de "sigur" pentru a permite locuitorilor acestor tari sa vina in Europa incepand din iulie.
O prima lista cu 15 tari - pe care nu se afla Statele Unite, Brazilia, Rusia - a fost propusa vineri seara, insa consultarile intre statele membre au fost prelungite pana luni.
Aceasta lista urmeaza sa fie revizuita din doua in doua saptamani.... mai mult
Duminica, 28 Iunie 2020, ora 18:49