Comisia Europeana a publicat la inceputul lunii martie trei comunicari importante in legatura cu obiectivele europene legate de energie si clima: uniunea energetica, obiectivul de interconectare a energiei electrice si tintele climatice "The Roadmap to Paris".
Liderii de la Bruxelles au publicat oficial, dupa mult timp de consfatuiri, ceea ce pregateau de cativa ani.
Asadar, crearea pietei unice a energiei in Europa este considerata o prioritate printre obiectivele politice declarate ale presedintelui actual al Comisiei Europeane, Jean-Claude Juncker, iar documentele prezentate sustin strategia Comisiei de a realiza o Uniune europeana a energiei, care sa se coordoneze cu politica privind schimbarile climatice.
In viziunea de la Bruxelles, piata unica a energiei ar trebui sa fie vazuta ca o oportunitate noua pentru statele membre, astfel incat acestea sa isi coordoneze politicile nationale si resursele in comun, oferind energie sigura, la preturi competitive si durabile pentru cetateni si intreprinderi, in cadrul unei piete integrate de energie a UE.
Expert: Uniunea energetica, un obiectiv natural
Casiana Fometescu, consultant in domeniul mediului si energiei si director executiv Carbon Expert spune ca, din acest punct de vedere "zarurile au fost aruncate".
"Din punctul meu de vedere, uniunea energetica este mai intai de toate un obiectiv politic, care va prinde incetul cu incetul contur si se va transforma in realitate, ca si celelalte obiective ale... mai mult
Miercuri, 11 Martie 2015, ora 12:59
Guvernul olandez pledeaza pentru o Uniune Europeana "mai modesta, mai moderata, dar mai eficienta", cu o suveranitate nationala sporita si mult mai putina interferenta din partea Bruxelles-ului.
Apelul olandez pentru "mai putina Europa mai degraba decat pentru mai multa" urmeaza promisiunii facute in ianuarie de premierul britanic David Cameron de a organiza pana in 2017 un referendum privind apartenenta Marii Britanii la UE, cu conditia castigarii alegerilor legislative din 2015 de catre Partidul Conservator, relateaza agentia de presa Reuters.
"Europa trebuie sa devina mai mica, mai flexibila si mai serioasa", a spus vineri premierul olandez Mark Rutte, in conferinta de presa saptamanala.
Intr-o scrisoare adresata parlamentului, ministrul de externe olandez Frans Timmermans a subliniat ca "a sosit timpul pentru o uniune si mai stransa in fiecare domeniu posibil". El a enumerat o serie de chestiuni pe care Olanda doreste sa le abordeze diferit fata de situatia actuala: salariile generoase ale functionarilor UE, crearea unui buget al zonei euro si politica fiscala.
"Aceste recomandari ar putea fi transpuse intr-o agenda de masuri pentru o Uniune Europeana mai modesta, mai moderata, dar mai eficienta, pornind de la principiul 'la nivel european numai cand este necesar, la nivel national oricand este posibil'", a explicat Timmermans.
Propunerile vor fi discutate in parlament si apoi vor fi prezentate Comisiei Europene si celorlalte state membre ale Uniunii... mai mult
Sambata, 22 Iunie 2013, ora 10:45
Presedintele francez, Francois Hollande, s-a declarat convins, dupa prima zi a Consiliului European de iarna, ca la inceputul anului 2014 va fi functional "intreg edificiul Uniunii Bancare".
"Daca in luna mai mi s-ar fi spus ca putem avansa atat de repede, as fi fost primul care ar fi fost surprins", a adaugat Hollande facand referire la recent incheiatul acord pentru supravegherea bancilor din zona euro, ce creeaza conditiile ca inca de la inceputul anului viitor bancile in dificultate sa fie recapitalizate direct cu ajutorul fondului european de salvare, scrie Agerpres.
In opinia liderul francez, "increderea" este pe cale sa revina in Europa intrucat pe piete se constata o reducere a costurilor de finantare pentru state. El a insistat ca "prioritatea" sa pentru anul 2013 va fi sustinerea cresterii economice si a ocuparii fortei de munca.
In acest sens, Hollande a subliniat importanta unui "fond de solidaritate" in zona euro cu ajutorul caruia sa fie finantate politici precise pe baza de "contracte" intre state si UE. Modalitatile pentru punerea in practica a acestei initiative, ar trebui sa fie clarificate anul viitor in luna iunie, insa "contractele" nu vor fi disponibile din anul 2013, dar ideea este ca ele sa fie deschise pentru toate tarile, nu numai pentru cele aflate in situatii dificile, a mai spus liderul francez.
El a dat exemplul tarii sale, care ar putea sa foloseasca aceasta facilitate pentru a "sustine" politicile de crestere, de... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 11:20
Cancelarul german Angela Merkel a declarat, luni, ca sunt necesare progrese imediate in privinta uniunii politice in Europa, pentru ca blocul comunitar sa isi mentina influenta mondiala.
"Este, cu siguranta, cel mai bun moment pentru o mai mare cooperare politica in Europa (...). Nu ne putem apara punctele de vedere in lume decat daca suntem uniti in Uniunea Europeana si (...) daca avem succes economic", a declarat Merkel, in cadrul unei conferinte de presa.
Angela Merkel a fost intrebata de momentul ales de Europa pentru a avansa spre o uniune politica, in contextul in care UE este din ce in ce mai criticata de cetateni si se confrunta cu dificultati economice.
Cancelarul german a subliniat ca europenii nu sunt decat 500 de milioane din cei sapte miliarde de oameni din lume.
"Europa este pentru noi mai mult decat o uniune monetara sau o comunitate economica. Este, de asemenea, si o comunitate de valori care se bazeaza pe democratie si pe libertatea de opinie, de religie", a afirmat Merkel.
"Trebuie sa fim atenti ca ceea ce am decis, in special moneda unica, sa functioneze (...) Este exact cel mai bun moment pentru a ne combate slabiciunile", a adaugat cancelarul.
Pe de alta parte, Merkel a insistat ca planul Comisiei Europene de a crea o noua autoritate de supervizare bancara nu trebuie grabit, precizand ca nu intentioneaza sa ia in considerare un sistem de asigurare comuna a depozitelor bancare.
Angela Merkel: BCE nu poate supraveghea toate bancile... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 17:40
Obiectivul Europei este crearea unei uniuni politice, cu o supraveghere mai puternica, a declarat, luni, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, adaugand ca cea mai mare economie europeana isi mentine opozitia fata de introducerea unor obligatiuni comune ale zonei euro.
Introducerea unor instrumente comune de datorie la nivelul uniunii monetare ar fi contraproductiva, a spus Merkel, prezenta la un eveniment pentru dezvoltare durabila desfasurat la Berlin, potrivit Bloomberg.
"Toate privirile vor fi atintite asupra Germaniei (la summit-ul UE de joi si vineri, n.r.). Ma tem ca la momentul respectiv vom discuta din nou prea mult despre idei pentru responsabilitatea comuna si prea putin despre imbunatatirea supravegherii", a afirmat cancelarul.
Popunerile pentru introducerea de obligatiuni si tiluri comune in zona euro, precum si pentru o asigurare comuna a depozitelor bancare sunt "gresite si contraproductive", a spus seful executivului german.
Scopul este formarea unei uniuni politice in Europa, cu o supraveghere mai puternica, a adaugat Merkel.
Mai multe state europene ale caror costuri de finantare au crescut puternic din cauza crizei datoriilor sustin introducerea de obligatiuni comune. Propunerea este, de asemenea, agreata si de un numar ridicat de investitori si analisti. Þarile cu situatie fiscala solida si costuri reduse de imprumut, precum Germania, resping insa planul. mai mult
Luni, 25 Iunie 2012, ora 19:13
Cancelarul german Angela Merkel a ajuns la o intelegere cu liderii Frantei, Italiei si Spaniei, pentru acordarea unui ajutor financiar de 130 miliarde euro, in vederea revigorarii economice.
Cu toate acestea, cancelarul german nu a acceptat emiterea eurobondurilor sau o utilizare mai flexibila a fondurile de salvare europeana, dar
Primul ministru al Italiei, Mario Monti, cancelarul german Angela Merkel, primul ministru al Spaniei, Mariano Rajoy, si presedintele Frantei, Francois Hollande, au participat vineri la o intalnire la Roma, pentru a-si apropia pozitiile inaintea summitului Uniunii Europene de saptamana viitoare.
Primul ministru italian Mario Monti a spus ca Uniunea Europeana ar trebui sa adopte la summitul de saptamana viitoare masuri pentru cresterea economica in valoare de aproximativ 1% din Produsul Intern Brut al regiunii, potrivit Reuters.
Ceilalti lideri participanti la intalnire nu au realizat nici un progres perceptibil pentru a o determina pe Angela Merkel, care conduce cea mai puternica economie din Europa si este cel mai mare contribuabil la fondul de salvare, sa accepte o abordare comuna a problemei datoriilor din Europa sau sa foloseasca resursele financiare de salvare existente intr-un mod mai flexibil.
"Cresterea poate sa aiba o baza puternica numai daca exista o disciplina fiscala, dar disciplina fiscala poate fi mentinuta numai daca exista crestere economica si se creeaza joburi noi", a spus Monti, intr-o conferinta de presa tinuta... mai mult
Sambata, 23 Iunie 2012, ora 13:59
Liderii europeni au promis la intalnirea din Mexic, a celor mai mari 20 de economii ale lumii, ca vor crea o uniune bancara, idee sustinuta si de Fondul Monetar International prin declaratiile sefei institutiei, Christine Lagarde. Ce ar presupune insa o astfel de uniune?
Angajamentul luat de liderii europeni pare a fi o noua promisiune care urmareste linistirea investitorilor inainte de summitul european din 28-29 iunie. Realizarea unei uniuni bancare ar presupune masuri complexe pentru care se poate, cel mult, abia sa se inceapa discutiile.
"Deocamdata eu limitez aceasta idee la stadiu de incepere a unor discutii care nici macar nu sunt negocieri. Cred ca trebuie o clarificare de pozitie, trebuie o responsabilizare a fiecarui sistem in parte - bancar, monetar, fiscal. Trebuie sa aiba la baza o intarire a unitatii fiscale printr-o politica bugetara din ce in ce mai bine reglementata prin tratatul de guvernanta fiscala si trebuie sa asteptam rezultatul alegerilor in toate tarile principale europene, mai ales in Germania, pentru ca aceasta uniune bancara este in primul rand o decizie politica", a declarat economistul Mircea Cosea, pentru Business24.
In primul rand, o uniune bancara ar presupune mai mult decat o relatie economica, si ar avea nevoie in primul rand de intarirea uniunii politice europene. De asemenea, implicatia principala a crearii unei uniuni bancare ar fi impartirea responsabilitatii pentru esecurile economice.
Dand exemplul bancilor spaniole,... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2012, ora 12:00
Crearea unei uniuni politice sau a unei constructii de tip federal pe teritoriul UE reprezinta obiectivul principal catre care trebuie sa ne indreptam pe termen lung, a declarat Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene.
Declaratia a fost facuta in cadrul dezbaterii cu titlul "Romania si semestrul european", organizata de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.
"La ora actuala exista o singura alternativa, respectiv dezintegrarea zonei euro si a Uniunii Europene. Tocmai de aceea, trebuie sa se actioneze in sensul crearii pe termen lung a unei uniuni politice sau a unei constructii de tip federal pe teritoriul UE. In cadrul reuniunii Consiliului European care va avea loc pe 28 si 29 iunie vor fi luate decizii importante pe mai multe paliere, printre care se numara agenda de masuri privind cresterea economica, dar si o prima viziune referitoare la ceea ce se poate intampla pe termen lung cu viitorul zonei euro si a Uniunii Europene in ansamblul ei", a afirmat Leonard Orban.
Potrivit acestuia, au fost luate deja masuri de consolidare fiscala care se regasesc in Tratatul Fiscal, dar si in alte documente elaborate in procesul de guvernanta economica.
"Decidentii europeni au o misiune dificila in identificarea celor mai potrivite instrumente menite sa sprijine procesul de consolidare economica. Noi nu trebuie insa sa avem asteptari foarte mari, deoarece si marja de actiune a decidentilor europeni e limitata. Ceea ce conteaza cel mai mult la ora actuala este... mai mult
Luni, 18 Iunie 2012, ora 20:21
Cancelarul german Angela Merkel a apreciat luni ca "lumea (vrea) sa stie" care este viitorul politic comun luat in considerare de europeni pe termen mediu si a declarat ca va aborda aceasta tema cu presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, aflat in vizita la Berlin.
"Lumea vrea sa stie cum ne imaginam uniunea politica (care vine) o data cu uniunea monetara", a spus cancelarul la inceputul reuniunii sale cu Barosso.
Definirea acestei viziuni pe termen mediu si lung este la fel de importanta ca si masurile pe termen scurt de lupta impotriva crizei care vor fi de asemenea abordate in cadrul acestei intalniri. Aceasta trebuie sa serveasca la pregatirea unui summit european foarte asteptat la Bruxelles in 28 si 29 iunie.
Barroso a insistat de asemenea asupra necesitatii de a acorda raspunsuri crizei pe termen scurt cat si pe termen mai lung.
"Cred ca este foarte important sa acordam imediat semnale ca suntem pregatiti sa facem ceea ce este necesar pentru a asigura stabilitatea monedei noastre", a spus acesta, insa in acelasi timp "trebuie sa vorbim de viitorul uniunii noastre, sa o completam cu o uniune politica".
"Lucrurile trebuie sa mearga mai repede, trebuie sa mergem mai departe", a adaugat acesta.
Pentru Merkel unul dintre punctele ce necesita clarificare pe termen mediu va fi problema supravegherii bancilor si "in ce masura vom plasa bancile de o importanta sistemica europeana sub un control specific".
Aceasta a mentionat de asemenea o tema... mai mult
Marti, 05 Iunie 2012, ora 10:37