Palavrageala intretinuta pe diverse tonuri, timp de sase luni, intre oficialii eleni si creditorii din zona euro ar putea da startul unor modificari radicale in uniunea monetara europeana.
Doi dintre ministrii de finante ai tarilor din zona euro cred ca este vremea ca structura uniunii monetare sa fie supusa unui control financiar strict exercitat de un ministru de Finante si autoritati fiscale proprii, arata Bussines Insider.
Propunere germana
Intr-un interviu exclusiv acordat cotidianului Der Spiegel, ministrul de Finante Wolfgang Schaeuble s-a aratat deschis la ideea de a avea un singur ministru de Finante responsabil pentru aplicarea politicii fiscale din zona euro.
In acelasi interviu, Schaeuble a declarat ca o mare parte din resursele financiare ar putea fi asigurate chiar de Germania.
Ideea se regaseste de asemenea si in Raportul Celor 5 Presedinti (The Five Presidents Report), proiectul de reformare al zonei euro lansat de presedintele CE Jean Claude Junker in colaborare cu Donald Tusk, Jeroen Dijsselbloem, Mario Draghi si Martin Schulz, ceilalti patru alesi din funtea mecanismelor UE.
In documentul lansat la inceputul acestei veri, Junker recunoaste insa ca decizia finala in realizarea acestei reforme sta in mainile unor lideri de state europene, Germania fiind una din aceste tari.
Deschiderea manifestata de Wolfgang Schaeuble fata de aceasta varianta de coordonare a politicii fiscale in interiorul uniunii monetare nu este singurul semnal... mai mult
Luni, 27 Iulie 2015, ora 15:00
Banca Centrala Europeana (BCE) doreste ca tarile din afara zonei euro care vor participa la uniunea bancara planificata de statele zonei euro sa aiba aceleasi drepturi cu acestea din urma, a declarat presedintele BCE, Mario Draghi, citat de EUobserver.
"Consideram ca statele UE din afara zonei euro ar trebui sa aiba aceleasi drepturi (in viitoarea uniune bancara) precum tarile membre euro. Trebuie sa vedem cum putem realiza din punct de vedere legal acest lucru, dar in aceasta directie lucram", a declarat Draghi, la Comisia pentru economie si afaceri monetare a Parlamentului European (PE).
Autoritatea de supraveghere bancara va avea o perioada de un an in care activitatea sa fie reglata adecvat cu cea a BCE, a spus Draghi.
Seful BCE a subliniat ca este important sa fie convenit cadrul legal pana la 1 ianuarie 2013.
Mai multe state UE din afara zonei euro, intre care Polonia si Ungaria, au ridicat obiectii in privinta planului de supraveghere bancara, afirmand ca actualele propuneri presupun cedarea de atributii ale autoritatilor nationale fara a se obtine in schimb putere de decizie.
Polonia si Suedia nu vor uniune bancara. Se tem de concurenta incorecta
Conform propunerilor actuale, statele din afara zonei euro se pot alatura voluntar BCE, care ar urma sa fie responsabila de supravegherea bancara, se pot angaja sa respecte regulile bancii si sa faca schimb de date, fara a obtine in schimb drept de vot in comisiile de supraveghere.
Comisia Europeana a... mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 09:18
O uniune bancara este mai putin controversata si o solutie mai fezabila decat o uniune fiscala, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR sustine ca proiectul de uniune bancara, aplicabil si statelor care nu sunt in zona euro, este considerat functional de autoritatile europene, iar implementarea sa este fundamentata pe patru piloni: crearea unui manual unic de reguli, existenta unei singure autoritati supranationale de supraveghere in toata Uniunea Europeana (Banca Centrala Europeana), existenta unui mecanism unic de rezolvare a problemelor cu care se confrunta banci si crearea unei scheme unice de garantare a depozitelor, potrivit Agerpres.
Potrivit lui Mugur Isarescu, pentru fiecare pilon exista pareri pro si contra. Criza financiara a evidentiat pericolul unor reguli nationale divergente. In acelasi timp, adoptarea unui cadru juridic comun pentru reglementarile bancare este justificata.
Setul comun de reguli ar trebui elaborat de Autoritatea Bancara Europeana, spune Mugur Isarescu.
Uniunea bancara reprezinta o intarire a principiului neutralitatii competitive, prin faptul ca este vorba de aceeasi afacere si aceleasi reguli.
Uniunea bancara implica si un nivel mai mare de transparenta, ceea ca va determina un cadru reglementare robust si uniform intr-o piata unica.
Pe de alta parte, uniunea bancara implica o serie de riscuri.
"Implementarea aceluiasi manual de... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2012, ora 17:45
Franta este pregatita sa cedeze suveranitate catre partenerii din zona euro, daca ar incuraja statele din uniune sa fie mai deschise catre distribuirea comuna a poverii financiare presupuse de moneda unica, a declarat ministrul francez pentru afaceri europene, Bernard Cazeneuve.
"Suntem constienti ca mai multa solidaritate presupune mai multa integrare, adica mai putina suveranitate. Problema Frantei nu este suveranitatea. Criza este extrem de profunda, vrem sa organizam aceasta solidaritate pentru a fi puternici in fata pietelor", a spus Cazeneuve intr-un interviu.
Presedintele francez Francois Hollande a promovat ideea obligatiunilor comune, asumate de toate cele 17 state din zona euro, pentru a ajuta statele aflate in dificultate sa se imprumute mai ieftin.
Mai multi politicieni germani au replicat atunci ca, daca Franta vrea euro-obligatiuni unice, ar trebui sa fie pregatita sa cedeze suveranitatea asupra finantelor publice catre institutii europene.
Cancelarul german Angela Merkel a indicat ca ar accepta ideea obligatiunilor comune in zona euro numai dupa o integrare politica profunda in Europa.
Cazeneuve a afirmat sa se asteapta ca guvernele din zona euro sa convina pana la sfarsitul anului un sistem comun de supraveghere bancara, a carui implementare va reduce tensiunile de pe pietele financiare. mai mult
Vineri, 13 Iulie 2012, ora 12:16
Federico Ghizzoni, seful UniCredit, s-a pronuntat luni in favoarea unei uniuni bancare si a unei integrari fiscale mai stranse in zona euro, transmite Reuters.
"S-au facut progrese la nivel de stat. Acum avem nevoie ca aceste progrese sa se realizeze si la nivel european", a afirmat Ghizzoni intr-un interviu acordat publicatiei italiene La Repubblica.
"Grupul nostru este clar in favoarea supervizarii europene, a infiintarii unui mecanism de stabilitate de catre banci si a existentei unei asigurari europene pentru depozite, care ar putea include si asigurarea la nivel national", sustine seful UniCredit.
Þarile din zona euro care au participat recent la summitul G20 din Mexic s-au angajat sa lucreze in favoarea unei uniuni bancare, a anuntat presedintele mexican Felipe Calderon, care asigura presedintia acestui grup de tari bogate si emergente.
Realizarea uniunii bancare va fi discutata si la Consiliul European din 28-29 iunie, de la Bruxelles.
Federico Ghizzoni a dat asigurari ca nu exista temeri privind situatia lichiditatilor la UniCredit.
"Capitalizarea noastra este foarte buna deoarece, multumita operatiunii de majorare a capitalului, care ne-a facut cea mai capitalizata banca din Europa, suntem intr-o pozitie de varf pe pietele financiare", a afirmat seful UniCredit.
In primul trimestru, banca italiana, prezenta si in Romania, a raportat un profit net de 914 milioane de euro, dupa ce anul trecut a inregistrat pierderi de 9,2 miliarde de euro, din... mai mult
Luni, 25 Iunie 2012, ora 11:16
Oficialii europeni se inghesuie sa linisteasca investitorii spunand ca la Consiliul European de la finalul lunii urmeaza sa discute despre o mai buna integrare a statelor, urmand sa fie creata o uniune bancara, bugetara si, eventual, politica. Problema insa sta in credibilitatea oficialilor.
Jose Manuel Barroso, presedintele CE, declara in plenul Parlamentului European ca statele membre trebuie sa cada de acord asupra bugetului comun, uniunii bancare si, ulterior, unei uniuni politice, care ar salva Uniunea Europeana, subliniind ca aceasta problema trebuie urgent atacata si, deci, discutata la prima intanire comuna a liderilor statelor membre, si anume la finalul lunii iunie.
Cu toate acestea, spun analistii romani, sansele ca planul enuntat mai sus sa fie pus in practica sunt mici, retorica liderilor importanti ai Uniunii Europene avand ca unic scop linistirea investitorilor.
O integrare mai profunda este, intr-adevar, necesara, sunt de acord economistii Mircea Cosea si Ionel Blanculescu, dar situatia este problematica.
In primul rand, a declarat Mircea Cosea pentru Business24, integrarea este necesara pentru ca Uniunea Europeana nu s-a finalizat, este un proces ramas la mijlocul drumului. Decalajele dintre statele membre sunt foarte mari, ceea ce cauzeaza si marile probleme in plan economic si monetar. O integrare la nivel bugetar, bancar si economic este dificila, deoarece exista inca mari diferente intre nivelurile de dezvoltare economica, a... mai mult
Joi, 14 Iunie 2012, ora 18:01
Criza datoriilor suverane din zona euro "omoara" redresarea economica a Marii Britanii, a afirmat ministrul britanic de Finante, George Osborne, intr-un articol citat de CNBC.
Osborne a aratat ca zona euro "se apropie de momentul adevarului", iar deciziile care vor fi luate in lunile urmatoare vor determina viitorul uniunii monetare in urmatorul deceniu. "Redresarea noastra, confruntata deja cu factori adversi, de la pretul mare al petrolului la povara datoriilor mostenita din anii de boom economic, este omorata de criza care ne sta in prag", a declarat Osborne pentru Sunday Telegraph.
Liderii europeni nu au reusit sa tina sub control criza datoriilor declansata in Grecia la sfarsitul lui 2009. Grecia, Irlanda si Portugalia beneficiaza de fonduri de salvare cumulate in valoare de 386 miliarde de euro, din partea UE si FMI.
Spania a cerut sambata, oficial, un ajutor financiar european pentru recapitalizarea si restructurarea sectroului bancar, iar ministrii de Finante din zona euro au convenit sa ii acorde fonduri de pana la 100 de miliarde de euro.
Mai mult, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, si premierul britanic, David Cameron, avertizeaza ca Pactul bugetar european acceptat de 25 dintre cele 27 de state UE nu este suficient pentru depasirea crizei economice.
David Cameron a declarat ca pactul bugetar este un element important, dar nu va fi suficient", in timp ce Angela Merkel sustine ca pactul este o conditie necesara, dar nu suficienta pentru... mai mult
Duminica, 10 Iunie 2012, ora 18:03
Germania respinge cu vehementa ideea infiintarii unei uniuni bancare europene considerand ca este o noua posibilitate pentru "sifonarea" solvabilitatii sale. Analistii economici sustin ca un astfel de proiect este sortit esecului, pentru ca nemtii nu vor sa plateasca datoriile generate de economiile aflate in dificultate.
Mai multi lideri ai partidului liberal german FDP, aliat de guvernare al cancelarului german Angela Merkel, dar si reprezentanti ai conservatorilor din CDU sunt impotriva ideii unei uniunii bancare europene, considerand ca ar fi o noua posibilitate pentru "sifonarea" solvabilitatii Germaniei.
Supravegherea...supraveghetorului
O astfel de uniune, promovata de Comisia Europeana (CE) si Banca Centrala Europeana (BCE), ar consta in supravegherea centralizata a bancilor si un mecanism comun de garantare a depozitelor de economii.
Analistul Ilie Serbanescu sustine ca aceasta miscare are doua scopuri. Primul, este cel al preluarii de catre Germania a garantiilor celorlalte state. Al doilea scop, sustine analistul, este destabilizarea Germaniei.
El sustine ca sunt asociati, cu aceasta initiativa si reprezentanti din afara Uniunii Europene, in special Statele Unite ale Americii. "SUA si-a trimis emisar pentru ca acest lucru sa fie acceptat, prin emisiuni de bonduri,ori prin masuri precum recapitalizarea bancilor direct, nu prin intermediul statului.", sustine Ilie Serbanescu.
Analistul este de parere ca un mecanism comun de garantare a... mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 18:01
Liderii europeni ar putea fi impinsi de la spate de catre pietele volatile catre o uniune fiscala, mai repede decat au anticipat. Aceasta graba se datoreaza lipsei de idei privind modalitatile de rezolvare a crizei datoriilor suverane din zona euro, sunt de parere analistii."Statele Unite ale Europei nu ar fi nicidecum mai puternice decat statele individuale, asa cum cred unii, ci reprezinta un pas pe care politicienii l-au pregatit, dar catre care se indrapta acum fortat, in loc sa controleze procesul", a declarat pentru CNBC Neil Dwane, seful pe investitii in Europa al RCM.In ultimele zile, cancelarul german Angela Merkel parea sa adopte o pozitie mai blanda fata de problema eurobondurilor, dar a subliniat ca nu reprezinta o optiune in acest moment."Tot ce face cancelarul german acum este sa realizeze ca politicienii sunt impinsi de piete spre solutii cu care nu sunt intocmai de acord", sustine Frank Engels, reprezentant Barclays Capital.
Integrarea fiscala, "ultimul joc"Chiar daca economistii au avertizat deja ca pietele ii vor forta pe liderii europeni sa ia masuri extreme, Engels este de parere ca acestia au nevoie sa puna la punct infrastructura pentru asigura un mediu propice aparitiei unei uniuni fiscale."Exista un consens privind un eventual pas catre o uniune fiscala comuna, catre o abordare coordonata a politicilor fiscale si economice, insa momentul nu a venit inca. Pentru inceput, trebuie puse bazele din punct de vedere politic si legal, si abia apoi sa se... mai mult
Luni, 22 August 2011, ora 15:30