Alaturi de Luxemburg, Germania si Spania se dovedesc cele mai socante exemple de state care incurajeaza evitarea impozitarii si spalarea de bani a multinationalelor, se arata intr-un raport al retelei de ONG-uri European Network on Debt and Development (Eurodad).
Autorii raportului sustin ca, in special, Germania si Luxemburgul ofera un meniu divers de optiuni in vederea ascunderii proprietatilor si spalarea de bani, remarca revista Business Insider.
Secretomanie germana
Negociatorii statului german s-au aratat potrivnici ideii de a face publice datele din lista beneficiarilor de taxe avantajoase, desi o versiune a acestei dispozitii a trecut de forurile europene si este pe punctul de a fi implementata.
"Este o lipsa totala de transparenta in Germania, asa ca nu este de mirare ca apar aceste scandaluri.
Chiar si cand s-au facut eforturi la nivelul intregii Uniuni de a face lumina in aceste cazuri, Germania a aparut tot ca un oponent al ideii", a afirmat cordonatorul raportului, Tove Ryding.
Inclusiv stocarea informatiilor prinvind adevaratii proprietari ai unor active administrate de fonduri de investitii din Germania a reprezentat un soc, legislatia germana fiind indeajuns de imperfecta pentru a permite spalarea de bani.
In imediata vecinatate, Luxemburgul prezinta "cel mai mare risc de spalare de bani" din intreaga Uniune Europeana, conform analizei facute de analistii organizatiilor neguvernamentale.
In cazul Luxemburgului, raportul face referire... mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2015, ora 11:10
Ministrul german de finante Wolfgang Schauble a declarat joi ca ar saluta crearea unui "FBI fiscal" pentru a limita posibilitatea ca evazionistii sa ascunda bani in paradisurile fiscale din strainatate.
Schauble a afirmat pentru cotidianul Suddeutsche Zeitung ca, in lumina recentelor dezvaluiri privind evaziunea fiscala prin detinerea de conturi offshore, guvernul german are nevoie de o capacitate mai mare de a-i urmari pe cei care incalca legea, relateaza site-ul thelocal.de.
Daca cele 16 landuri germane individuale vor "ca biroul federal fiscal sa aiba o putere mai mare in combaterea evaziunii fiscale, atunci ar fi cu siguranta un pas binevenit", a declarat Schauble, politician crestin-democrat. El a precizat ca doar a acorda o autoritate mai mare guvernului central nu ar fi suficient - landurile trebuie sa coopereze mai mult unele cu altele.
"Esenta problemei este faptul ca landurile permit ca diferitele strategii de combatere a evaziunii fiscale sa functioneze una impotriva alteia si nu lipsa unei coeziuni intre guvernul federal si landuri", a declarat el publicatiei citate.
Ideea de a intari lupta impotriva evaziunii fiscale nu este noua. Steffen Kampeter, oficial in cadrul Ministerului de Finante, a declarat saptamana trecuta ca "Germania are nevoie de un FBI pentru a combate frauda fiscala internationala". mai mult
Joi, 11 Aprilie 2013, ora 14:13
Accesul la uniunea bancara, obligatia de a adopta moneda unica sau reticenta Romaniei cu privire la uniunea fiscala sunt cateva din temele pe care presedintele Traian Basescu le-a abordat cu presa, la incheierea Consiliului European de toamna.
Business24 prezinta cele mai importante evenimente si decizii luate in cadrul summitului UE de la Bruxelles:
Traian Basescu:
- Credibilitatea Romaniei e fragilizata puternic de ce s-a intamplat in vara si de atitudinile unor lideri politici din Romania. Avem retineri privind uniunea fiscala, chiar daca suntem de acord cu cea monetara si cea bancara. Nu putem avea aceeasi fiscalitate ca alte state. Suntem pe locul 4 la cea mai mica fiscalitate pentru a stimula investitiile. Ar fi prea mult sa se introduca un impozit pe salarii de 30-35%. Acum nu se pune problema unei uniuni fiscale, pana nu va fi implementata uniunea bancara.
- A folosit faptul ca Romania are o relatie speciala cu China privind parteneriatul UE-China. Mesajul principal a fost sa vorbim cu totii aceeasi limba in relatie cu China. E greu de spus daca Mecanismul de cooperare va fi mentinut. Romania a facut progrese.
- Suntem intr-o perioada de exceptare, obligatia noastra este sa adoptam euro, asa ne-am obligat in tratatul de aderare. Ne place sau nu, trebuie sa folosim euro. Am primit o derogare, dar va asigur ca orice intarziere este o pierdere pentru Romania, pentru ca este o nerespectare a unui tratat. In momentul de fata, doar se fac aluzii statelor... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 13:45
Uniunea bancara dorita de liderii europeni a fost din nou adusa in discutie de Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, in cadrul unui discurs privind starea Uniunii. Consultantul financiar Ionel Blanculescu sustine ca uniunea bancara nu poate fi realizata.
"Uniunea nu se va intampla pentru ca bancile din UE, implicate in tot felul de afaceri, nu vor accepta sa le fie controlate portofoliile de clienti sau de afaceri. Uniunea nu se poate realiza pentru ca bancile sunt niste "ansambluri" de business care opereaza in numeroase sisteme si care nu vor dori ca altcineva sa le cunoasca operatiunile", a declarat Blanculescu pentru Business24.
In plus, spune expertul financiar, realizarea unui colos bancar nu este de dorit, dovada fiind evolutia si prabusirea Lehman Brothers din SUA, care a dus la cea mai grava criza din America.
"Lectia lui Lehman Brothers a aratat ca nu avem nevoie de colosi in sistemul bancar, iar prin aceasta uniune lucram exact la aceast lucru, ceea ce nu e normal", spune Blanculescu.
In timp ce bancile nu vor dori sa se uneasca pentru a-si pastra secretele, nici guvernele nu vor fi de acord cu o unificare fiscala, iar gruparile politice nu vor dori sa renunte la suveranitate. Astfel, realizarea unei integrari mai profunde a statelor europene arata bine pe hartie, dar nu si in practica.
"Uniunea fiscala nu exista, uniunea administrativa nu exista - e un Schengen amanarat care permite accesul intre niste state care oricum treceau... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 15:10
Dupa cativa ani in care pietele financiare au fost zguduite de criza financiara, iar liderii europeni s-au aratat neputiinciosi, Europa se confrunta cu o noua "furtuna": cea a solutiilor. Vezi ce plan au de gand sa propuna la Bruxelles "quartetul" format din presedintii celor mai importante institutii europene.
Presedintii principalele institutii europene Herman Van Rompuy, Mario Draghi, Jose Manuel Barosso si Jean-Claude Junker au redactat un document de sapte pagini in care propun o serie de masuri pe termen lung ce pot asigura succesul uniunii fiscale in UE.
The Guardian, citand documentul redactat de cei patru presedinti, prezinta solutiile propuse ca o incercarea de a transforma zona euro intr-o federatie politica cu drepturi depline.
Propunerile celor patru presedinti vizeaza consolidarea uniunii economice si financiare, pentru a asigura stabilitatea si pentru a sustine prosperitatea.
In viziunea celor 4 reprezentati, singura masura pentru a recastiga increderea investitorilor si a creste numarul locurilor de munca este o "ahitectura" rezistenta intre domeniul fiscal, economic si politic, se arata in document.
Un plan pe termen lung trebuie sa aiba in vedere eventualele "provocari" pe care le-ar putea avea o uniune financiara. Tarile din zona euro sunt foarte diferite, si elaborarea politicilor la nivel national este cea mai eficienta metoda pentru multe dintre deciziile economice. Cu toate acestea, hotararile la nivel national nu au "expunerea"... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 12:17
Cand fostul presedinte al Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a vorbit, cu un an in urma, despre crearea unui minister de finante european cu putere asupra bugetelor nationale, ideea parea fantezista, un vis indepartat, care ar dura ani sau chiar zeci de ani pentru a se realiza, in cazul in care s-ar realiza vreodata.
Si iata-ne acum, in contextul unei crize a datoriilor din zona euro care ameninta sa destrame blocul, ca Germania isi impinge partenerii sai spre exact un astfel de salt urias catre integrarea fiscala, scrie Reuters.
Numind-o "fiscalitate compacta" a disciplinei bugetare, cancelarul german Angela Merkel face presiuni pentru adoptarea unor masuri ambitioase, ce includ crearea unei autoritati centrale care sa gestioneze finantele zonei euro si atribuirea de noi puteri unor institutii precum Comisia Europeana, Parlamentul European si Curtea Europeana de Justitie.
Dupa care se incadreaza scurt cu ea "compact fiscala", privind disciplina bugetara, cancelarul german Angela Merkel face presiuni pentru masuri mult mai ambitioase, inclusiv o autoritate centrala pentru gestionarea finantelor din zona euro, si de marile puteri noi pentru Comisia Europeana, Parlamentul European si Curtea Europeana de Justitie.
Germania pune piciorul in prag
De asemenea, ea cauta solutii pentru o abordare coordonata la nivel europena in ceea ce priveste resuscitarea pietei fortei de munca, a sistemelor sociale si a politicilor fiscale, potrivit unor oficiali... mai mult
Luni, 04 Iunie 2012, ora 10:58
Summit-ul UE ascunde "surprize". Vineri, pietele asteapta o masura prin care sa se aprobe intrarea banilor in bancile din zona euro care au acordat de-a lungul anilor credite statelor si care au expuneri de 500-600 de miliarde de euro. Nefiind incasati acesti bani, bancile care gestioneaza banii populatiei si ai companiilor ajung in situatia sa nu mai poata sa-si onoreze obligatiile fata de clientii lor, spun consultantii contactati de Business 24.
"Incepand de sambata putem astepta valul in piept, acel tsunami care va veni fiindca creditorii nu mai au rabdare, bancile vor banii. Daca nu se va lua o decizie, atunci ne asteptam la tsunami. Va fi Fukushima II in Europa", a declarat Ionel Blanculescu pentru Business 24.
Incepand de astazi, pe masa liderilor europeni se joaca cartea cea mai importanta: cum poate fi salvata zona euro. Marile puteri europene se vor intalni in cadrul summit-ului pentru a lua decizii cruciale, asteptate de toata lumea. Ramane de vazut cat de dispusi vor fi europenii sa renunte la o parte din suveranitate pentru crearea unei Uniuni fiscale care ar putea consolida puterea Europei.
Liderii europeni au propus modificarea tratatului European, masura care vizeaza un control mai stric al politicilor nationale bugetare si sustin o disciplina fiscala. Presedintele Consiliului European declara de curand in presa internationala ca obiectivul principal este ca statele din zona euro sa inceapa sa isi mentina deficitele bugetare sub 3% din PIB si... mai mult
Joi, 08 Decembrie 2011, ora 12:05
Cu toate ca unii considera ca moartea zonei euro este iminenta, moneda unica ramane relativ puternica.
In ultimele trei luni, scenariile privind evolutia euro au fost apocaliptice. In ciuda actiunilor de saptamana trecuta coordonate de bancile centrale pentru a elibera capitalul transatlantic, unii analisti prevad un rezultat catastrofal.
Agentiile de rating nu ajuta deloc situatia din regiune. Standard&Poor's a anuntat ca 15 state din zona euro risca o retrogradare a rating-ului de tara, potrivit Fortune.
Aspectul cel mai important al acestei crize este legat de faptul ca euro a reusit sa ramana pe un palier "decent" fata de dolarul american si lira sterlina in ciuda turbulentelor din regiune.
Cu toate ca la jumatatea lunii noiembrie analistii de la Credit Suisse anuntau o "moarte lenta" a monedei unice, euro se in prezent tranzactioneaza la 1,34 dolari, nu departe de cursul valutar de la inceputul anului.
Intre timp, interventiile Elvetiei si Japoniei de a preveni o eventuala crestere a francului elvetian si a yenului japonez au scos aceste valute din jocul tranzactiilor.
O alta teorie este legata de faptul ca investitorii isi scot investitiile din zona euro si se indreapta spre tari sanatoase din punct de vedere fiscal. Saptamana trecuta, randamentele pe un an ale obligatiunilor germane au devenit negative pentru prima data de la inregistrare, pe fondul temerilor resimtite de investitori.
China poate juca un rol important in capacitatea de... mai mult
Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 08:00
Cancelarul german Angela Merkel a declarat vineri, intr-un discurs rostit in Bundestag, ca Europa depune eforturi pentru a infiinta o "uniune fiscala", intr-un efort de a rezolva criza datoriilor suverane a Zonei euro,si a explicat ca este nevoie de un nou tratat UE in acest sens,potrivit BBC News.
Merkel a promis "pasi concreti catre o uniune fiscala".
"Avem nevoie de disciplina bugetara si de un mecanism eficient de management al crizei. Deci trebuie sa schimbam tratatele sau sa cream noi tratate", a adaugat ea.
Germania, care vrea sa impuna o disciplina bugetara stricta membrilor din Zona euro refuza solidaritatea financiara pe care o cer francezii intre europeni, prin intermediul BCE, al eurobondurilor sau prin consolidarea fondului de salvare a Zonei euro.
Discursul lui Merkel intervine a doua zi dupa ce presedintele francez Nicolas Sarkozy s-a declarat joi, intr-un discurs consacrat crizei din Zona euro, cu opt zile inainte de summitul UE, in favoarea unui nou tratat pentru "refondarea Europei", avand la baza propunerile Frantei si Germaniei.
Insistand pe tot parcursul discursului sau asupra necesitatii de a consolida cuplul franco-german, Nicolas Sarkozy a anuntat ca o va primi luni, la Paris, pe Angela Merkel, pentru a trasa impreuna "propuneri franco-germane pentru a garanta viitorul Europei".
"Franta militeaza, impreuna cu Germania, pentru un nou tratat european, care sa puna noi baze si sa regandeasca organizarea Europei. Mai multe... mai mult
Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 10:59