Lipsa unei corelari intre proiectul monedei europene si o uniune fiscala va duce intr-un final catre esecul acesteia, iar aprecierea recenta a euro este o iluzie, a afirmat Lars Seier Christensen, co-director general al bancii daneze Saxo Bank
"Toata constructia este sortita pierzaniei. Acum suntem intr-una dintre acele solutii false, in care oamenii cred ca problema este controlata sau combatuta", a declarat Christensen, conform Bloomberg, citat de Mediafax.
Euro s-a apreciat cu 8,2% fata de dolar in ultimele sase luni si a ajuns la 1,3711 dolari la inceputul lunii februarie, cel mai ridicat nivel atins dupa 14 noiembrie. Banca Centrala Europeana (BCE) estimeaza o contractie economica de 0,3% pentru zona euro in acest an, iar presedintele BCE, Mario Draghi, a afirmat ca aprecierea euro prezinta riscuri pentru crestere si inflatie.
Desi ce euro s-a intarit, economiile Germaniei, Frantei si Italiei s-au contractat peste asteptari in trimestrul al patrulea.
"As vinde masiv euro la orice cotatie aproape de 1,4 dolari", a spus el. Seful Saxo Bank a afirmat insa ca nu este implicat in speculatii financiare legate de cursul euro. mai mult
Luni, 18 Februarie 2013, ora 11:03
Dupa cativa ani in care pietele financiare au fost zguduite de criza financiara, iar liderii europeni s-au aratat neputiinciosi, Europa se confrunta cu o noua "furtuna": cea a solutiilor. Vezi ce plan au de gand sa propuna la Bruxelles "quartetul" format din presedintii celor mai importante institutii europene.
Presedintii principalele institutii europene Herman Van Rompuy, Mario Draghi, Jose Manuel Barosso si Jean-Claude Junker au redactat un document de sapte pagini in care propun o serie de masuri pe termen lung ce pot asigura succesul uniunii fiscale in UE.
The Guardian, citand documentul redactat de cei patru presedinti, prezinta solutiile propuse ca o incercarea de a transforma zona euro intr-o federatie politica cu drepturi depline.
Propunerile celor patru presedinti vizeaza consolidarea uniunii economice si financiare, pentru a asigura stabilitatea si pentru a sustine prosperitatea.
In viziunea celor 4 reprezentati, singura masura pentru a recastiga increderea investitorilor si a creste numarul locurilor de munca este o "ahitectura" rezistenta intre domeniul fiscal, economic si politic, se arata in document.
Un plan pe termen lung trebuie sa aiba in vedere eventualele "provocari" pe care le-ar putea avea o uniune financiara. Tarile din zona euro sunt foarte diferite, si elaborarea politicilor la nivel national este cea mai eficienta metoda pentru multe dintre deciziile economice. Cu toate acestea, hotararile la nivel national nu au "expunerea"... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 12:17
Federico Ghizzoni, seful UniCredit, s-a pronuntat luni in favoarea unei uniuni bancare si a unei integrari fiscale mai stranse in zona euro, transmite Reuters.
"S-au facut progrese la nivel de stat. Acum avem nevoie ca aceste progrese sa se realizeze si la nivel european", a afirmat Ghizzoni intr-un interviu acordat publicatiei italiene La Repubblica.
"Grupul nostru este clar in favoarea supervizarii europene, a infiintarii unui mecanism de stabilitate de catre banci si a existentei unei asigurari europene pentru depozite, care ar putea include si asigurarea la nivel national", sustine seful UniCredit.
Þarile din zona euro care au participat recent la summitul G20 din Mexic s-au angajat sa lucreze in favoarea unei uniuni bancare, a anuntat presedintele mexican Felipe Calderon, care asigura presedintia acestui grup de tari bogate si emergente.
Realizarea uniunii bancare va fi discutata si la Consiliul European din 28-29 iunie, de la Bruxelles.
Federico Ghizzoni a dat asigurari ca nu exista temeri privind situatia lichiditatilor la UniCredit.
"Capitalizarea noastra este foarte buna deoarece, multumita operatiunii de majorare a capitalului, care ne-a facut cea mai capitalizata banca din Europa, suntem intr-o pozitie de varf pe pietele financiare", a afirmat seful UniCredit.
In primul trimestru, banca italiana, prezenta si in Romania, a raportat un profit net de 914 milioane de euro, dupa ce anul trecut a inregistrat pierderi de 9,2 miliarde de euro, din... mai mult
Luni, 25 Iunie 2012, ora 11:16
Cand fostul presedinte al Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a vorbit, cu un an in urma, despre crearea unui minister de finante european cu putere asupra bugetelor nationale, ideea parea fantezista, un vis indepartat, care ar dura ani sau chiar zeci de ani pentru a se realiza, in cazul in care s-ar realiza vreodata.
Si iata-ne acum, in contextul unei crize a datoriilor din zona euro care ameninta sa destrame blocul, ca Germania isi impinge partenerii sai spre exact un astfel de salt urias catre integrarea fiscala, scrie Reuters.
Numind-o "fiscalitate compacta" a disciplinei bugetare, cancelarul german Angela Merkel face presiuni pentru adoptarea unor masuri ambitioase, ce includ crearea unei autoritati centrale care sa gestioneze finantele zonei euro si atribuirea de noi puteri unor institutii precum Comisia Europeana, Parlamentul European si Curtea Europeana de Justitie.
Dupa care se incadreaza scurt cu ea "compact fiscala", privind disciplina bugetara, cancelarul german Angela Merkel face presiuni pentru masuri mult mai ambitioase, inclusiv o autoritate centrala pentru gestionarea finantelor din zona euro, si de marile puteri noi pentru Comisia Europeana, Parlamentul European si Curtea Europeana de Justitie.
Germania pune piciorul in prag
De asemenea, ea cauta solutii pentru o abordare coordonata la nivel europena in ceea ce priveste resuscitarea pietei fortei de munca, a sistemelor sociale si a politicilor fiscale, potrivit unor oficiali... mai mult
Luni, 04 Iunie 2012, ora 10:58
Soarta euro se discuta la Formul de la Davos. In timp ce unii analisti spun ca euro ar putea fi inlocuit cu o alta moneda unica, exista si specialisti care atrag atentia ca procesul de conversie este prea costisitor. Romania vrea sa salveze euro, dar este inteleapta?
Analistii financiari consultati de Business 24 sustin ca euro va supravietui testului crizei, pentru ca este putin probabil ca liderii europeni sa aprobe destramarea zonei euro.
"Sansele (ca euro sa dispara n.red ) s-au diminuat, fata de anul trecut, datorita interventiei BCE care a usurat foarte mult situatia de pe pietele financiare si a imbunatatit perspectivele bancilor din Europa.
Masurile luate de BCE au avut efect imediat in piata, au scazut si ratele cu care se imprumuta statele suverane; chiar si Italia a avut niste rate de imprumut imbunatatite, la ultimele licitatii organizate.
Situatia s-a imbunatatit destul de mult si probabil ca BCE va continua politica de acest fel, dar va trebui si ca alte masuri sa fie luate. Liderii europeni, ca intotdeauna in domeniul politic, tergiverseaza, pentru ca exista interese diferite. Este putin probabil, in momentul acesta, sa se discute despre disparitia zonei euro", spune analistul financiar Aurelian Dochia, pentru Business 24.
Ionel Blanculescu, fost ministru in guvernul Nastse si consultant financiar, apreciaza ca euro va supravietui, dar mentioneaza ca peste 20 de ani vom vorbi despre o alta moneda unica europeana.
"Prin regruparea... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 12:00
Cea de-a doua zi de discutii de la Bruxelles pare sa fi fost mult mai productiva decat prima. Asta daca luam un calcul optimismul liderilor europeni in privinta noului acord si nu reactia pietelor internationale. Desi premierul britanic este "oaia neagra" liderii europeni gasesc noua solutie salvatoare.
Intalnirea de vineri s-a finalizat cu o conferinta de presa sustinuta de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Business 24 va ofera in timp real cele mai importante informatii de la Bruxelles
LIVE TEXT:
19:43 Primul bilant al summitului UE
Dupa doua zile pline de negocieri, liderii europeni au ajuns la un acord. Pactul de stabilitate financiara calmeaza, temporar, pietele si investitorii.
Cu toate acestea, refuzul Marii Britanii de a semna acordul inseamna ca acesta va fi tratata ca unul interguvernamental si nu ca un tratat.
18:56 Autoritatile se tem de revolte
Generalul american Martin Dempsey, presedinte al comitetului Sefilor de Sstat Major ale categoriilor de forte ale SUA, s-a aratat ingrijorat de eventualele revolte si sustine ca este "extraordinar de ingrijorat" de faptul ca Uniunea Europeana s-ar putea destrama.
18:19 Pietele bursiere incep sa respire
Pietele bursiere din Europa au revenit pe cresteri, dupa ce liderii europeni au aprobat pactul de stabilitate.
Indice S&P a urcat 1.4%, in timp ce indicele Stoxx Europe 600 a avansat cu un punct procentual.... mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 17:45
Cu toate ca unii considera ca moartea zonei euro este iminenta, moneda unica ramane relativ puternica.
In ultimele trei luni, scenariile privind evolutia euro au fost apocaliptice. In ciuda actiunilor de saptamana trecuta coordonate de bancile centrale pentru a elibera capitalul transatlantic, unii analisti prevad un rezultat catastrofal.
Agentiile de rating nu ajuta deloc situatia din regiune. Standard&Poor's a anuntat ca 15 state din zona euro risca o retrogradare a rating-ului de tara, potrivit Fortune.
Aspectul cel mai important al acestei crize este legat de faptul ca euro a reusit sa ramana pe un palier "decent" fata de dolarul american si lira sterlina in ciuda turbulentelor din regiune.
Cu toate ca la jumatatea lunii noiembrie analistii de la Credit Suisse anuntau o "moarte lenta" a monedei unice, euro se in prezent tranzactioneaza la 1,34 dolari, nu departe de cursul valutar de la inceputul anului.
Intre timp, interventiile Elvetiei si Japoniei de a preveni o eventuala crestere a francului elvetian si a yenului japonez au scos aceste valute din jocul tranzactiilor.
O alta teorie este legata de faptul ca investitorii isi scot investitiile din zona euro si se indreapta spre tari sanatoase din punct de vedere fiscal. Saptamana trecuta, randamentele pe un an ale obligatiunilor germane au devenit negative pentru prima data de la inregistrare, pe fondul temerilor resimtite de investitori.
China poate juca un rol important in capacitatea de... mai mult
Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 08:00
Cancelarul german, Angela Merkel, s-a pronuntat din nou impotriva crearii unor obligatiuni comune ale zonei euro, afirmand ca politicienii nu trebuie sa permita pietelor financiare sa dicteze si ca o astfel de masura ar submina stabilitatea economica, transmite BMediafax.Crearea obligatiunilor comune ale zonei euro ar necesita modificari ale Tratatului Uniunii Europene care ar avea nevoie de cativa ani pentru a fi implementate si ar putea incalca constitutia Germaniei, a afirmat Merkel intr-un interviu acordat televiziunii ZDF.
Cancelarul german a aratat ca o astfel de masura ar putea fi adoptata "in viitorul indepartat", insa introducerea unor obligatiuni ale zonei euro in aceasta perioada ar submina si mai mult stabilitatea economica, astfel ca "nu reprezinta un raspuns in prezent".
"In acest moment ne aflam intr-o criza dramatica, iar obligatiunile euro sunt exact raspunsul gresit. Ne-ar conduce catre o uniune a datoriilor, nu o uniune a stabilitatii. Fiecare tara trebuie sa ia propriile masuri pentru a-si reduce datoriile", a declarat Merkel.
Pietele financiare cer tot mai mult liderilor europeni sa creeze obligatiuni comune ale zonei euro, in timp ce temerile privind criza datoriilor de stat si incetinirea economiei globale trag in jos de la inceputul lunii august actiunile din Europa si din intreaga lume.
Merkel se opune vehement acestei propuneri, alaturi de Franta si, mai nou, de pretedintele Consiliului European, Herman van Rompuy. Pe de alta parte, Comisia... mai mult
Luni, 22 August 2011, ora 11:32
Sefii de state si de guverne din zona euro au decis sa consolideze mecanismul de sprijinire a statelor aflate in dificultate si sa relaxeze conditiile programului de salvare a Greciei, in speranta ca vor putea intari astfel increderea uniunea monetara, potrivit Mediafax. Liderii de state si de guverne din zona euro, reuniti la Bruxelles, au refuzat in schimb sa relaxeze conditiile programului de sprijin destinat Irlandei, stat care se opune cresterii fiscalitatii pentru companii.
Membrii uniunii monetare au stabilit la 440 de miliarde de euro resursele efective ale Fondului de Stabilitate Financiara, a anuntat presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy.
Acest instrument, lansat in primavara anului trecut, dispunea deja de garantii de stat de 440 de miliarde de euro.
Facilitatea putea asigura insa imprumuturi de doar 250 de miliarde de euro. Liderii zonei euro au decis, de asemenea, dotarea mecanismului care va succeda, in 2013, Fondului de Stabilitate cu 500 de miliarde de euro.
In plus, ei au hotarat largirea gamei de instrumente de care dispun cele doua facilitati, astfel incat acestea sa poata achizitiona direct datorii emise de statele ununii monetare.
Toate aceste masuri au ca scop consolidarea increderii investitorilor de pe pietele financiare, care pun sub semnul indoielii capacitatea Greciei de a putea rambursa in totalitate datoria si ale caror temeri aproape au desfiintat moneda euro.
La Bruxelles, responsabilii europeni au redus de la 5,2% la 4,2%... mai mult
Duminica, 13 Martie 2011, ora 21:05