Oficialii americani din cadrul Administratiei Informatiilor din Energie (EIA) considera ca Turcia detine o pozitie strategica in dezvoltarea retelor de transport al gazelor naturale si petrolului dinspre Orientul Mijlociu, Asia Centrala si Rusia catre Europa si zona Atlantica.
Departamentul guvernului american a publicat luna aceasta un raport in care subliniaza rolul vital detinut de Turcia in stabilirea culoarelor de transport pentru petrol si viitoarea importanta pe care o va avea in reteaua de gazoducte, arata cotidianul Hurriyet Daily News.
Punct strategic
Stramtorile Bosfor si Dardanele, controlate de catre turci, reprezinta, din punct de vedere al traficului maritim petrolier, a sasea poarta strategica a lumii. In 2013, conform estimarilor facute de EIA, 2,9 milioane de barili de petrol au tranzitat zilnic cele doua stramtori.
Ambele asigura transportul regulat de petrol din zona Marii Caspice si din Rusia catre pietele occidentale.
Nivelul traficului maritim cu produse petroliere din zona reprezinta 5,1% din cele 56,5 milioane de barili incarcate zilnic pe nave si 3,2 procente din rezerva de petrol, de 90, 1 milioane de barili, constituita zilnic in cursul anului 2013.
Doua retele terestre de oleoducte fac legatura intre terminalele din Turcia si campurile petroliere din Irak si Azerbaidjan.
Legatura cu Irakul are doua ramuri care se bifurca spre campurile de sonde din Kircuk si Taq Taq. In total, cele doua oleoducte care leaga portul turcesc... mai mult
Luni, 27 Iulie 2015, ora 17:59
Summit-ul pe teme de Securitate Energetica organizat zilele acestea in capitala Germaniei da fiori rusilor, dezvoltarea rapida a Uniunii Energetice de pe continent fiind privita la Moscova ca o amenintare pe termen lung.
12 state europene vor semna in iunie o declaratie comuna privind eliminarea plafoanelor tarifare si a interventiilor guvernamentale in tranzactiile cu energie din regiune, a anuntat Rainer Baake, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Economice si Energiei din Germania.
Acesta a recunoscut ca dezvoltarea Uniunii Energetice pericliteaza rolul Rusiei de furnizor de gaze pe piata europeana, anunta agentia rusa Sputnik.
Un prim pas
Summit-ul organizat la Berlin are ca scop analiza costurilor si beneficiilor aduse de aparitia Uniunii Energetice din Europa, primul pas catre crearea acesteia constand in liberalizarea pietei de energie din cele 12 state.
Declaratia din iunie urmeaza sa fie semnata de catre rerezentantii Germaniei, Frantei, Belgiei, Olandei, Danemarcei, Poloniei, Cehiei, Austriei, Elvetiei si Luxemburgului, acestor state urmand sa li se alature Suedia si Norvegia, interconectate cu ajutorul unui cablu electric submarin.
"Summit-ul pe teme de securitate energetica vine si ca urmare a deteriorarii relatiilor dintre Occident si Moscova, fortand statele membre UE sa caute surse alternative de energie", a mentionat Baake.
"Nu este o strategie impotriva Rusiei, ci una care sa stimuleze competitivitatea in Europa. Vor fi efecte... mai mult
Joi, 07 Mai 2015, ora 12:25
1Comisia Europeana a publicat la inceputul lunii martie trei comunicari importante in legatura cu obiectivele europene legate de energie si clima: uniunea energetica, obiectivul de interconectare a energiei electrice si tintele climatice "The Roadmap to Paris".
Liderii de la Bruxelles au publicat oficial, dupa mult timp de consfatuiri, ceea ce pregateau de cativa ani.
Asadar, crearea pietei unice a energiei in Europa este considerata o prioritate printre obiectivele politice declarate ale presedintelui actual al Comisiei Europeane, Jean-Claude Juncker, iar documentele prezentate sustin strategia Comisiei de a realiza o Uniune europeana a energiei, care sa se coordoneze cu politica privind schimbarile climatice.
In viziunea de la Bruxelles, piata unica a energiei ar trebui sa fie vazuta ca o oportunitate noua pentru statele membre, astfel incat acestea sa isi coordoneze politicile nationale si resursele in comun, oferind energie sigura, la preturi competitive si durabile pentru cetateni si intreprinderi, in cadrul unei piete integrate de energie a UE.
Expert: Uniunea energetica, un obiectiv natural
Casiana Fometescu, consultant in domeniul mediului si energiei si director executiv Carbon Expert spune ca, din acest punct de vedere "zarurile au fost aruncate".
"Din punctul meu de vedere, uniunea energetica este mai intai de toate un obiectiv politic, care va prinde incetul cu incetul contur si se va transforma in realitate, ca si celelalte obiective ale... mai mult
Miercuri, 11 Martie 2015, ora 12:59
Discutiile privind securitatea energetica a Uniunii Europene sunt o tema de actualitate pentru liderii de la Bruxelles, pe masura ce tensiunile dintre Occident si Rusia ating cote tot mai ridicate.
Insa, in ciuda promisiunilor facute de actualul presedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, de intensificare a eforturilor financiare pentru realizarea acestui deziderat, analistii cred ca strategiile elaborate de Bruxelles ignora unele oportunitati majore.
O astfel de voce este cea a lui Eamon Ryan, fost ministru al Comunicatiilor, Energiei si Resurselor Naturale din guvernul Irlandei, care, intr-un editorial publicat de Project Syndicate, ii atrage atentia lui Junker ca risca sa amane nejustificat ocazia de a realiza o super-retea de energie electrica alimentata de energia eoliana din Marea Nordului.
O problema de vointa
Odata cu programul de relaxare cantitativa anuntat de Banca Centrala Europeana, CE a mizat la randu-i cu o importanta suma alocata investitiilor in infrastructura Europei: 315 miliarde de euro.
Pentru Ryan, aceasta este ocazia perfecta de a atinge trei obiective printr-o singura miscare inspirata.
Coordonand cercetarea cu investitiile, incurajand conservarea mediului si integrand pietele de energie, o Uniune Energetica Europeana poate lupta impotriva schimbarilor climatice, poate asigura Europei un stimul financiar important si are sansa de a feri continental de socuri puternice in asigurarea resurselor energetice, de genul celor... mai mult
Miercuri, 25 Februarie 2015, ora 16:33
Razboiul sanctiunilor indreptate impotriva Rusiei nu pare sa dea rezultatul dorit de catre Occident. SUA si UE par sa fi mizat de la inceput pe strategii gresite, iar efectul acestora poate destabiliza inca odata economia globala.
In urma cu patru ani, europenii deschideau poarta unei cooperari cu Kievul sub promisiunea unei cresteri economice stabile rezultate in urma aplicarii unor masuri reformiste care sa sporeasca stabilitatea democratiei in Ucraina.
Masura parea copiata dupa modelul saptezecist al deschiderii economice initiat de cancelarul Willi Brandt si s-a bucurat de acordul Washingtonului care a vazut in extinderea influentei UE inspre Est o asumare a responsabilitatii de catre partenerii sai europeni din NATO.
Cu toate acestea, Bruxellesul nu a reactionat in timp util la lipsa masurilor reformiste de la Kiev, revolutia de pe Maidan si ulterioarele schimbari din Ucraina, dand prilejul Kremlinului sa isi afirme pozitia intr-o zona cuprinsa de tulburari de la granitele Rusiei.
Acum, atat occidentalii, cat si rusii observa brusc cum miza jocului se ridica la neasteptata cota a pariului pe stabilitatea economica a unor piete ce abia s-au redresat dupa valurile crizei financiare, relateaza EUobserver.
Putin redesteptat
Aplicarea primelor sanctiuni de catre Washington, odata cu anexarea Crimeei de catre Rusia si apoi, inasprirea acestora, ca raspuns al Europei Unite dupa doborarea avionului Malaysia Airlines, duc noul Razboi Rece intr-o zona... mai mult
Marti, 23 Septembrie 2014, ora 16:15
Accesul la uniunea bancara, obligatia de a adopta moneda unica sau reticenta Romaniei cu privire la uniunea fiscala sunt cateva din temele pe care presedintele Traian Basescu le-a abordat cu presa, la incheierea Consiliului European de toamna.
Business24 prezinta cele mai importante evenimente si decizii luate in cadrul summitului UE de la Bruxelles:
Traian Basescu:
- Credibilitatea Romaniei e fragilizata puternic de ce s-a intamplat in vara si de atitudinile unor lideri politici din Romania. Avem retineri privind uniunea fiscala, chiar daca suntem de acord cu cea monetara si cea bancara. Nu putem avea aceeasi fiscalitate ca alte state. Suntem pe locul 4 la cea mai mica fiscalitate pentru a stimula investitiile. Ar fi prea mult sa se introduca un impozit pe salarii de 30-35%. Acum nu se pune problema unei uniuni fiscale, pana nu va fi implementata uniunea bancara.
- A folosit faptul ca Romania are o relatie speciala cu China privind parteneriatul UE-China. Mesajul principal a fost sa vorbim cu totii aceeasi limba in relatie cu China. E greu de spus daca Mecanismul de cooperare va fi mentinut. Romania a facut progrese.
- Suntem intr-o perioada de exceptare, obligatia noastra este sa adoptam euro, asa ne-am obligat in tratatul de aderare. Ne place sau nu, trebuie sa folosim euro. Am primit o derogare, dar va asigur ca orice intarziere este o pierdere pentru Romania, pentru ca este o nerespectare a unui tratat. In momentul de fata, doar se fac aluzii statelor... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 13:45