Economia zonei euro va inregistra, probabil, o scadere intre 8 si 12%, in acest an, din cauza impactului pandemiei de coronavirus (COVID-19), a previzionat, miercuri, presedintele Bancii Centrale Europeana (BCE), Christine Lagarde.
Anterior, BCE estimase un declin intre 5% si 12% pentru 2020, dar Lagarde a avertizat ca scenariul "moderat" este deja depasit si in prezent se au in vedere scenarii "medii si severe", transmite Reuters.
Conform previziunilor economice de primavara, publicate pe data de 6 mai de Comisia Europeana (CE), zona euro ar urma sa inregistreze in acest an o contractie record de 7,7%, urmand ca in 2021 sa cunoasca o crestere de 6,3%.
In acelasi timp, economia Uniunii Europene (UE) va scadea cu 7,4%, in 2020, dar va inregistra un avans de 6%, anul viitor.
Vezi si Cadere fara precedent a activitatii economice din zona euro in luna martie ...citeste mai departe despre "BCE: Economia zonei euro ar putea scadea intre 8% si 12% in 2020" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 27 Mai 2020, ora 13:55
Ritmul de crestere a economiei zonei euro s-a dublat in primul trimestru al acestui an, in timp ce rata somajului a scazut in luna martie, arata datele publicate marti de Oficiul european de Statistica (Eurostat).
Potrivit unei estimari preliminare, Produsul Intern Brut al zonei euro a inregistrat o crestere de 0,4% in primele trei luni ale acestui an, dupa un avans de 0,2% in ultimul trimestru al anului trecut. Cifra anuntata de Eurostat este superioara estimarilor analistilor intervievati de Factset, care mizau pe un avans de 0,3%, si sugereaza ca perioada de crestere economica modesta in zona euro s-a terminat, transmite AFP.
O alta veste buna venita de la Eurostat este faptul ca rata somajului in zona euro a scazut pana la 7,7% in luna martie, de la un nivel de 7,8% in luna februarie, acesta fiind cel mai scazut nivel inregistrat dupa luna septembrie 2008. Cifra anuntata de Eurostat este superioara estimarilor analistilor intervievati de furnizorul de servicii financiare Factset, care mizau pe o rata a somajului de 7,8%.
In ceea ce priveste Uniunea Europeana, Eurostat informeaza ca rata somajului a scazut pana la 6,4% in luna martie 2019, de la un nivel de 6,5% inregistrat in luna februarie 2019.
In randul statelor membre, cele mai mici rate ale somajului in luna ianuarie 2019 se inregistrau in Cehia (1,9%), Germania (3,2%), Olanda (3,3%), Polonia (3,4%), Malta (3,5%) si Romania (3,8%).
La polul opus, cele mai mari rate ale somajului au fost observate in... mai mult
Marti, 30 Aprilie 2019, ora 14:15
Zona euro este intr-o situatie financiara mai buna decat in urma cu un deceniu, dar nu este suficient de solida pentru a face fata unei alte crize economice, a avertizat, joi, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, transmit AFP si Reuters.
Uniunea monetara "nu este suficient de rezilienta" pentru a rezista "unor turbulente economice neasteptate", a afirmat Lagarde, la o conferinta desfasurata la Paris.
"Sistemul bancar este mai sigur, dar asta nu e suficient. Prosperitatea economica este mai ridicata, per ansamblu, dar beneficiile cresterii nu sunt impartasite suficient", a declarat oficialul FMI, la reuniunea organizata de Banca Centrala a Frantei.
Avertismentul vine pe fondul multiplicarii incetinirii cresterii, in special in primele economii ale zonei euro, Germania si Franta.
Referindu-se la banci, Lagarde a explicat ca "avem nevoie de un sistem bancar european care se poate inclina in caz de furtuna fara a intra in colaps, avem nevoie de un sistem bancar care diversifica intr-adevar riscurile si sprijina avansul economiei".
Seful FMI le-a cerut liderilor din zona euro "sa reinceapa discutiile, sa negocieze cu buna credinta si sa ajunga la un compromis dificil pentru a debloca intregul potential al uniunii bancare".
De asemenea, Lagarde a afirmat ca bancile trebuie sa infiinteze "un fond comun de garantare a depozitelor" pentru a face fata unor turbulente economice neasteptate. Un astfel de sistem trebuie... mai mult
Joi, 28 Martie 2019, ora 18:10
Statele membre ale uniunii monetare s-ar putea confrunta cu o perioada de stagnare economica si diverse crize, pe masura ce moneda unica pare sa esueze in a coagula evolutia celor 19 state componente.
Tendinta tarilor mai puternice din punct de vedere economic de a se indeparta de codasele de la periferia eurozonei anunta o perioada de slabiciune economica pentru intreaga regiune, anunta cel mai recent raport al agentiei de rating Moody's, citat de The Telegraph.
Nivelul datoriilor inregistrate de multe tari din zona euro nu scade atat de repede pe cat sperau economistii, iar reformele bat pasul pe loc, vulnerabilitatea tarilor din regiune in fata unor eventuale socuri economice fiind extrem de ridicata, afirma analistii agentiei de rating.
"Suntem intr-o faza de crestere economica redusa, iar perspectiva arata ca aceasta este posibil sa se atenueze si mai mult", anunta Dietmar Hornung, specialist riscuri de tara in cadrul Moody's.
"Europa ar fi trebuit sa fie un proiect al ideilor convergente, al politicilor comune, al cresterii economice si veniturilor ridicate, dar tot ceea ce vedem este o Europa a divergentelor", sustine acesta.
Echilibrul pare sa se fi rupt atat intre revenirea fulminanta a Irlandei si adancirea crizei economice din Grecia, dar si intre expansiunea Germaniei si Olandei in fata slabelor performante inregistrate de Italia.
"Toata lumea spera ca tarile mai slabe din punct de vedere economic sa depaseasca acest handicap, dar in realitate... mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2017, ora 17:31
1Laureatul Premiului Nobel pentru Economie Joseph Stiglitz considera ca Italia si alte state vor iesi din zona euro in urmatorii ani si ca vina pentru problemele economice ale Europei revine politicilor de austeritate promovate de Germania.
Europa nu are hotararea de a adopta reformele necesare precum crearea unei uniuni bancare, care sa implice garantarea comuna a depozitelor bancare si, de asemenea, ii lipseste solidaritatea transfrontaliera, a apreciat Joseph Stiglitz, intr-un interviu acordat cotidianului german Die Welt, citat de Reuters.
"Va mai exista o zona euro peste 10 ani, insa intrebarea este 'Cum va arata ea?'. Este foarte putin probabil ca ea va mai avea 19 state membre. Este dificil sa spunem cine va mai face parte", a spus Stiglitz.
"Populatia Italiei este din ce in ce mai dezamagita de euro. Italienii incep sa constientizeze ca Italia nu functioneaza in interiorul zonei euro", a adaugat Stiglitz.
Acesta sustine ca Germania a acceptat deja ideea ca Grecia va ...citeste mai departe despre "Joseph Stiglitz: Italia si alte state vor iesi din zona euro in anii urmatori" pe Ziare.com mai mult
Joi, 06 Octombrie 2016, ora 21:34
Banca Centrala Europeana a dat publicitati datele referitoarela efectele crizei in zona euro. Diferentele sunt alarmante pentru experti, acestea reflectand evolutii diferite in veniturile populatiei din tarile membre ale uniunii monetare.
Practic, intre 2009-2013, populatia din tarile afectate de criza datoriilor s-a confruntat cu o diminuare a veniturilor anuale, in vreme ce in tarile creditoare din zona euro, localnicii au trait mult mai bine, relateaza Reuters.
Irlandezii, saraciti peste noapte
Cei mai afectati de efectele crizei financiare au fost irlandezii, care s-au confruntat cu o scadere a veniturilor de aproximativ 18.000 de euro/persoana. Locul secund este ocupat de greci, cu pierderi de 17.000 de euro.
Topul perdantilor este completat de populatia Spaniei, unde criza a redus veniturile pe cap de locuitor cu aproximativ 13.000 de euro.
Prin contrast, germanii si olandezii au trait mai bine pe timp de criza decat in perioada anterioara, ori cel putin asta arata statistica BCE.
In Germania, venitul pe cap de locuitor s-a majorat cu 33.000 de euro, in vreme ce in Olanda a inregistrat un salt de 19.000 de euro, populatia din ambele tari beneficiind de o crestere a investitiilor financiare in perioada respectiva.
Datele prelucrate de analistii BCE ilustreaza si mai bine diferentele economice care predomina in zona euro, incepand cu economia Finlandei si mergand spre cea mai afectata tara din regiune: Grecia.
Pana la bani!
Prezentarea facuta... mai mult
Marti, 20 Octombrie 2015, ora 11:06
Replica ministrului de Finante german, Wolfgang Schaeuble, prin care le sugera grecilor un abandon voit pentru 5-10 ani din zona euro a starnit turbulente politice in luna iulie si continua sa faca valuri.
Plecand de la aceasta idee, economistul sef al bancii Allianz, Michael Heise, diseca firul in patru, intr-un editorial Project Syndicate, pentru a contura un tablou al zonei euro in care Germania si alte cateva tari nordice ar lipsi din cadrul uniunii monetare.
Idee dubioasa
Ideea nu este tocmai originala, fiind promovata de o parte din sustinatorii Greciei la mai putin de o zi dupa ce Schaeuble a scos pe gura porumbelul.
Desi a primit cateva aplauze discrete, implementarea acestei idei ar fi "lipsita de viziune, nepractica si dubioasa din punct de vedere economic", spune bancherul.
In primul rand, s-ar dovedi extraordinar de greu sa extragi cea mai mare economie a Europei din cadrul tarilor care au adoptat moneda unica.
O discutie serioasa pe aceasta tema ar crea imediat panica in pietele financiare, date fiind incertitudinile care planeaza asupra unui astfel de proces.
Insa, dincolo de aceste inconveniente, apar alte elemente perturbatoatre de ordin economic. In primul rand, adeptii acestei idei dau prea mare credit teoriei conform careia o moneda mai slaba are puterea de a alimenta cresterea economica.
Ei sustin ca odata cu iesirea Germaniei din zona euro, moneda unica s-ar deprecia ceea ce ar duce la cresterea economica rapida a economiilor... mai mult
Miercuri, 09 Septembrie 2015, ora 16:46
Cancelarul german, Angela Merkel, a criticat vineri "lipsa de incredere dintre actorii" zonei euro si "mediocritatea" din Europa, considerand ca discutia despre "crestere sau rigoare bugetara" este o "falsa dezbatere" si a estimat ca viitorul Europei "se va decide in urmatoarele luni".
"Avem o falsa dezbatere care pune in opozitie cresterea cu rigoarea bugetara. Este gresit", a afirmat doamna Merkel in fata unei asociatii a societatilor familiale.
"Lipsa de incredere dintre actorii zonei euro" nu poate fi rezolvata decat daca mergem la "radacinile crizei", si anume "indatorarea si decalajele de competitivitate", a precizat ea.
Vorbind si despre apropiatul summit al G20 care va avea loc in Mexic, cancelarul german a reafirmat ca Germania "nu se va lasa convinsa prin solutii rapide cum ar fi euro-obligatiunile" sau crearea unui fond comun european pentru garantarea depozitelor bancare.
"Pericolul propunerilor precipitate de mutualizare" a datoriilor este ca nu ia in calcul diferentele de putere economica dintre state si niveleaza ratele dobanzilor pe care acestea trebuie sa le plateasca. "Cel care nu tine cont de acest lucru, da dovada de mediocritate. Iar mediocritatea nu trebuie sa devina etalonul" zonei euro, a adaugat doamna Merkel.
Ea a aruncat o sageata si in directia Frantei, careia ii cere sa priveasca la "evolutia costului cu forta de munca in Franta si in Germania", facand astfel aluzie la reformele din tara sa si la avansul acesteia la capitolul... mai mult
Vineri, 15 Iunie 2012, ora 16:58
Oficialii europeni se inghesuie sa linisteasca investitorii spunand ca la Consiliul European de la finalul lunii urmeaza sa discute despre o mai buna integrare a statelor, urmand sa fie creata o uniune bancara, bugetara si, eventual, politica. Problema insa sta in credibilitatea oficialilor.
Jose Manuel Barroso, presedintele CE, declara in plenul Parlamentului European ca statele membre trebuie sa cada de acord asupra bugetului comun, uniunii bancare si, ulterior, unei uniuni politice, care ar salva Uniunea Europeana, subliniind ca aceasta problema trebuie urgent atacata si, deci, discutata la prima intanire comuna a liderilor statelor membre, si anume la finalul lunii iunie.
Cu toate acestea, spun analistii romani, sansele ca planul enuntat mai sus sa fie pus in practica sunt mici, retorica liderilor importanti ai Uniunii Europene avand ca unic scop linistirea investitorilor.
O integrare mai profunda este, intr-adevar, necesara, sunt de acord economistii Mircea Cosea si Ionel Blanculescu, dar situatia este problematica.
In primul rand, a declarat Mircea Cosea pentru Business24, integrarea este necesara pentru ca Uniunea Europeana nu s-a finalizat, este un proces ramas la mijlocul drumului. Decalajele dintre statele membre sunt foarte mari, ceea ce cauzeaza si marile probleme in plan economic si monetar. O integrare la nivel bugetar, bancar si economic este dificila, deoarece exista inca mari diferente intre nivelurile de dezvoltare economica, a... mai mult
Joi, 14 Iunie 2012, ora 18:01