Liderii europeni au ajuns marti la un acord in privinta planului de 750 de miliarde de euro pentru relansarea economiilor lovite de pandemia COVID-19, dupa patru zile de negocieri dure, ce au testat limita tarilor membre de a depasi diviziunile politice interne.
Rezultatul acestor negocieri maraton, ce au inceput vineri, 17 iulie, consta in primul rand intr-un fond de redresare economica ce va fi atasat bugetului UE pentru urmatorii sapte ani, estimat la 1.074 de trilioane de euro, cunoscut si sub denumirea de cadru financiar multianual.
Compromisul final reprezinta o versiune redusa a ceea ce Ursula von der Leyen, presedintele Comisiei Europene, a cerut in luna mai liderilor europeni. Granturile financiare, componenta centrala a planului de relansare, au fost reduse la 390 de miliarde de euro, cu mult mai putin decat cele 500 de miliarde recomandate de catre Comisie si sustinute de Germania si Franta, scrie Financial Times.
Cu toate acestea, acordul reprezinta un moment istoric ce ii va da Bruxelles-ului puterea de a imprumuta sute de miliarde de pe pietele de capital si a le directiona apoi catre statele membre sub forma de ajutor bugetar.
Presedintele Frantei a catalogat acest acord drept "o zi istorica pentru Europa", Angela Merkel a subliniat ca "evenimentele extraordinare necesita metode noi extraordinare", iar premierul spaniol a comparat acest plan financiar cu Planul Marshall de reconstructie a Europei dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.
Cum va... mai mult
Miercuri, 22 Iulie 2020, ora 14:40
Angela Merkel si Emmanuel Macron indeamna tarile europene, mai ales "frugalii" sa ajunga la un acord, inca de la summitul din iulie, asupra relansarii economice a Uniunii Europene (UE), fragilizata de pandemia noului coronavirus, relateaza AFP.
"Ne confruntam cu provocari economice cu care nu ne-am ami confruntat vreodata de decenii si, fara indoiala, in intreaga istorie", a lansat cancelarul, care l-a primit pe presedintele francez la Meseberg, langa Berlin, inaintea presedintiei germane a UE, care se anunta decisiva.
"Speram sa gasim o solutie (la Consiliul European de la 17-18 iulie), chiar daca drumul este inca lung", a subliniat Merkel intr-o conferinta de presa comuna cu Macron.
Acesta urmeaza sa fie primul summit "fizic" de la impunerea masurilor de izolare in martie, impotriva pandemiei covid-19, care a aruncat economia Batranului Continent intr-o recesiune istorica.
Summitul este dedicat adoptarii planului de relansare economica in valoare de 750 de euro propus de catre Comsiai Euroeana (CE).
Aceasta propunere este inclusa in bugetul pe termen lung al UE (2021-2027), in valoare de 1.100 de miliarde de euro.
Cuplul germano-francez a promovat un plan in valoare de 500 de miliarde de euro, finantat prin datorii europene comune - un viraj la 180 de grade din partea lui Merkel, acuzata de intransigenta fata de o Grecie aproape de faliment in 2011.
Cancelarul ar putea astfel "sa se foloseasca de aceasta presedintie pentru a-si modela mostenirea",... mai mult
Marti, 30 Iunie 2020, ora 12:33
Serbia merge inainte cu planul de a adera, la sfarsitul lunii viitoare, la Uniunea Economica Eurasiatica, infiintata de presedintele Vladimir Putin pentru a concura piata libera europeana si pentru a reconstrui sfera de influenta a Rusiei in randul fostelor state membre ale Uniunii Sovietice.
Uniunea Europeana a cerut raspicat Serbiei anularea oricaror acorduri comerciale bilaterale cu alte state daca doreste aderarea, liderii blocului comunitar declarand ca si-ar dori sa vada o aliniere mai rapida a Belgradului la politicile UE, scrie Bloomberg.
Oficialii sarbi au ignorat criticile si vor semna un acord pentru aderarea la Uniunea Economica Eurasiatica pe 25 octombrie.
Planul nu este "o piedica pentru integrarea europeana", a declarat ministrul sarb al Comertului, Rasim Ljajic. Avertismentul Comisiei Europene nu va afecta "decizia Serbiei de a incheia acest acord cu Moscova", a adaugat el.
Liderii UE au indicat faptul ca si-ar dori sa vada mai multe angajamente ale Serbiei in vederea aderarii, mai ales avand in vedere rezultatele celui mai recent raport privind progresele statului, care arata ca Serbia a facut progrese modeste in vederea alinierii politicilor externe si de securitate cu cele europene.
Liderii sarbi au declarat faptul ca apartenenta la UE este o prioritate, un obiectiv pe care sa-l atinga pana la jumatatea deceniului viitor. In acelasi timp, statul are legaturi istorice si religioase cu Rusia, care ii ajuta sa impiedice recunoasterea... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2019, ora 15:27
Datorii prea mari, prea putina competitivitate si un sistem bancar instabil - este ceea ce am sustinut joi in cadrul discursului meu de la Reuniunea anuala FMI - Banca Mondiala de la Washington ca au fost printre cauzele principale care au provocat crize economice si financiare la nivel european.
Zilele acestea reprezint Parlamentul European, ca membru al delegatiei Comisiei pentru afaceri economice si monetare a Parlamentului European, la Reuniunea anuala a Fondului Monetar International (FMI) - Banca Mondiala, care se desfasoara pana duminica la Washington DC, SUA. Intr-un discurs pe care l-am sustinut joi, in cadrul unui pranz de lucru la Institutul European din Washington, am vorbit despre Uniunea Bancara Europeana si despre viitorul Uniunii Economice si Monetare, precum si despre prevenirea viitoarelor crize la nivel european.
Cum sa prevenim cresterea datoriei publice
Pentru a avea o uniune economica si monetara solida in viitor, este esential sa ne uitam care au fost ...citeste mai departe despre "Reuniunea anuala FMI - Banca Mondiala: despre viitorul Uniunii Economice si Monetare" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 08 Octombrie 2016, ora 08:40
Uniunea Economica Eurasiatica, formata oficial la 1 ianuarie, este dispusa la dialog cu Uniunea Europeana in vederea constituirii unui spatiu economic comun, afirma ambasadorul Rusiei la UE, Vladimir Cijov.
"Planul nostru este sa initiem cat mai curand contactele oficiale intre Uniunea Europeana si Uniunea Economica Eurasiatica. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a vorbit despre acest lucru mai de mult. Sanctiunile impuse de UE Rusiei nu reprezinta un obstacol", a declarat Vladimir Cijov.
"Cred ca logica ne indeamna sa exploram posibilitatea constituirii unui spatiu economic comun in regiunea eurasiatica, ...citeste mai departe despre "Uniunea Economica Eurasiatica, formata la 1 ianuarie, vrea sa dialogheze cu UE" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 02 Ianuarie 2015, ora 14:54
Premierul Victor Ponta a subliniat, luni, necesitatea unei uniuni economice transatlantice, aratand ca acest obiectiv, alaturi de cel privind un spatiu de securitate comun Europa - Statele Unite, reprezinta scopul "fundamental" care trebuie atins.
"Avem nevoie de mai mult decat o uniune economica europeana, avem nevoie de o uniune economica transatlantica. (...) Avem nevoie de un spatiu de securitate comun Europa - Statele Unite, dar avem nevoie si de un spatiu de cooperare economica.
Am fost lenesi in a atinge aceste doua scopuri fundamentale si acum, confruntandu-ne cu ceva despre care am crezut acum 25 de ani ca este complet inchis, amenintarea si aspiratiile Rusiei de a deveni un fel de Uniune Sovietica, acum realizam ca trebuie sa ne miscam rapid in directia crearii unui spatiu comun europeano-american de securitate, dar si de prosperitate economica", a afirmat Ponta.
Premierul Victor Ponta a participat, luni, la sesiunea plenara a programului Security in the Black Sea Region, organizata la Palatul Parlamentului. mai mult
Luni, 02 Iunie 2014, ora 14:55
Oficialii europeni se inghesuie sa linisteasca investitorii spunand ca la Consiliul European de la finalul lunii urmeaza sa discute despre o mai buna integrare a statelor, urmand sa fie creata o uniune bancara, bugetara si, eventual, politica. Problema insa sta in credibilitatea oficialilor.
Jose Manuel Barroso, presedintele CE, declara in plenul Parlamentului European ca statele membre trebuie sa cada de acord asupra bugetului comun, uniunii bancare si, ulterior, unei uniuni politice, care ar salva Uniunea Europeana, subliniind ca aceasta problema trebuie urgent atacata si, deci, discutata la prima intanire comuna a liderilor statelor membre, si anume la finalul lunii iunie.
Cu toate acestea, spun analistii romani, sansele ca planul enuntat mai sus sa fie pus in practica sunt mici, retorica liderilor importanti ai Uniunii Europene avand ca unic scop linistirea investitorilor.
O integrare mai profunda este, intr-adevar, necesara, sunt de acord economistii Mircea Cosea si Ionel Blanculescu, dar situatia este problematica.
In primul rand, a declarat Mircea Cosea pentru Business24, integrarea este necesara pentru ca Uniunea Europeana nu s-a finalizat, este un proces ramas la mijlocul drumului. Decalajele dintre statele membre sunt foarte mari, ceea ce cauzeaza si marile probleme in plan economic si monetar. O integrare la nivel bugetar, bancar si economic este dificila, deoarece exista inca mari diferente intre nivelurile de dezvoltare economica, a... mai mult
Joi, 14 Iunie 2012, ora 18:01
Problemele Europei cauzate de criza datoriilor sunt din ce in ce mai multe, iar acestea au fortat guvernele celor 17 tari din zona euro sa inceapa discutiile asupra formarii unei uniuni economice in adevaratul sens al cuvantului, structura care pana acum a fost doar la nivel de teorie.
Tarile din zona euro ar trebui sa isi ia responsabilitatea stabilirii bugetelor si regulilor bancare pentru alte tari. Astfel, numarul de greseli care pot fi facute este foarte mare, lucru care ii ingrozeste pe liderii europeni. Guvernele au inceput insa sa discute despre pasii pe care trebuie sa ii ia pentru crearea uniunii economica, deoarece le e teama ca altfel euro ar putea sa nu supravietuiasca, scrie Wall Street Journal.
Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a facut apel miercuri la liderii zonei euro pentru crearea unui plan pe termen lung pentru Uniune la summitul de la sfarsitul lunii iunie, in care sa fie enuntate toate conditiile care trebuie satisfacute pentru atingerea acestui obiectiv.
Subiectul unei uniuni economice complete nu este nou, dar este readus in discutie de problemele Spaniei, cea de-a patra cea mai mare economie a zonei euro, care pare ca nu reuseste sa stranga bani pentru recapitalizarea bancilor cu probleme, refinantarea datoriei si acoperirea cheltuielilor.
Astfel de probleme ar fi mai usor de rezolvat daca zona euro ar fi condusa de o institutie economica comuna. Impreuna, cele 17 tari din zona euro, au o datorie mai mica decat... mai mult
Duminica, 10 Iunie 2012, ora 12:15
Grupul PPE organizeaza saptamana viitoare la Bucuresti cea de a zecea editie a think-tank-ului Universitatii de vara - Reteaua Europeana a Ideilor (EIN), la discutii urmand sa participe, printre altii, presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc, presedintele PE, Jerzy Buzek, informeaza NewsIn.Principalele teme ale dezbaterilor vor fi prioritatile care decurg din criza economica, o posibila cale spre uniunea economica, precum si importanta regiunii Marii Negre.
Universitatea de vara a EIN ofera un cadru privat pentru dezbateri intense intre partile implicate in procesul decizional european, informeaza un comunicat al Partidului Popular European. Reuniunea de la Bucuresti, care va avea loc in perioada 22+24 septembrie, se va concentra asupra provocarilor cu care se confrunta Europa si va incerca sa aduca la zi politicile europene, in incercarea de a raspunde mai bine realitatilor economice si sociale actuale .O serie de grupuri de lucru vor dezbate probleme cum ar fi competitivitatea pietei unice libere pentru o mare mai mare coeziune a continentului in ceea ce priveste multicadrul financiar al UE pentru 2020, reglementarea pietei financiare, demografia si incluziunea, inovatia si creativitatea in societatea europeana, rolul reinnoit al Comunitatii Transatlantice, apararea valorilor crestin-democrate, incurajarea tarilor din Balcani pe calea europeana.La Bucuresti, o atentie deosebita va fi acordata potentialului oferit de regiunea Marii Negre, arata comunicatul PPE,... mai mult
Joi, 15 Septembrie 2011, ora 17:16