Germania vrea comasarea a trei transe de ajutor pentru Grecia intr-o singura plata de peste 44 de miliarde de euro, potrivit unor surse de la Berlin citate marti de publicatia Bild, relateaza portalul elen Capital.
Un purtator de cuvant al Ministerului german de Finante a refuzat sa comenteze, afirmand ca nu a fost luata inca o decizie referitoare la viitoarele transe de imprumut destinate statului elen.
Potrivit Bild, suma cumulata ar trebui sa includa transa de 31 de miliarde de euro, restanta din trimestrul al doilea, pe care Grecia spera sa o primeasca in curand pentru a evita intrarea in incapacitate de plata, precum si transele de 5 miliarde de euro si 8,3 miliarde de euro care ar trebuit platite in trimestrele trei si patru.
Ministrii de Finante din zona euro au acordat luni Greciei inca doi ani pentru reducerea deficitului bugetar la 2% din PIB, pana in 2016, si s-au angajat sa acopere necesarul de finantare rezultat, insa Germania a negat ca este luata in calcul o extindere a programului financiar pentru statul elen.
Grecia va avea timp pana in 2016 sa coboare deficitul bugetar la 2%, potrivit Eurogroup, fata de termenul anterior 2014. O decizie privind modul in care va fi acoperit necesarul suplimentar de finantare, de pana la 32,6 miliarde de euro, va fi luata saptamana urmatoare si nu este clar, inca, daca FMI va continua sa contribuie, potrivit Bloomberg.
Creditorii internationali ai Greciei au amanat pentru saptamana urmatoare o decizie... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 08:32
Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, doreste intarirea uniunii economice si monetare din zona euro prin crearea unui buget central destinat celor 17 state.
Van Rompuy a anuntat ca, in cursul saptamanii viitoare, va lansa consultarile cu statele membre si cu Parlamentul European pentru intarirea Uniunii. Proiectul sau include si o componenta bugetara. Aici ar fi incluse "instrumente pentru gestionarea socurilor asimetrice si de prevenire a contagiunii, eventual prin intermediul unui buget central al zonei euro", noteaza AFP.
UNiunea Economica si Monetara ar putea "implica o emisiune limitata de datorie comuna", iar punerea in comun a riscurilor ar putea sa fie insotita de masuri "in directia unei guvernante comune asupra bugetelor".
Potrivit documentului, "o uniune bugetara ar putea, de asemenea, sa prevada o mai mare capacitate la nivel european (de exemplu, crearea unui oficiu al trezoreriei) si un buget central ale carui rol si functii ar avea nevoie sa fie definite".
La sfarsitul lunii iunie, Van Rompuy a primit mandat din partea statelor membre sa propuna, pana in octombrie, o "foaie de parcurs" cu obiectivul consolidarii zonei euro, in jurul a patru piloni: un cadru financiar, un cadru bugetar, un cadru de politica economica si o intarire a controlului democratic.
Sub aspect financiar, documentul mentioneaza numeroase puncte de clarificat, printre care conditiile in care fondul de salvare al zonei euro va putea recapitaliza direct... mai mult
Joi, 13 Septembrie 2012, ora 18:38
Cancelarul german, Angela Merkel, a criticat vineri "lipsa de incredere dintre actorii" zonei euro si "mediocritatea" din Europa, considerand ca discutia despre "crestere sau rigoare bugetara" este o "falsa dezbatere" si a estimat ca viitorul Europei "se va decide in urmatoarele luni".
"Avem o falsa dezbatere care pune in opozitie cresterea cu rigoarea bugetara. Este gresit", a afirmat doamna Merkel in fata unei asociatii a societatilor familiale.
"Lipsa de incredere dintre actorii zonei euro" nu poate fi rezolvata decat daca mergem la "radacinile crizei", si anume "indatorarea si decalajele de competitivitate", a precizat ea.
Vorbind si despre apropiatul summit al G20 care va avea loc in Mexic, cancelarul german a reafirmat ca Germania "nu se va lasa convinsa prin solutii rapide cum ar fi euro-obligatiunile" sau crearea unui fond comun european pentru garantarea depozitelor bancare.
"Pericolul propunerilor precipitate de mutualizare" a datoriilor este ca nu ia in calcul diferentele de putere economica dintre state si niveleaza ratele dobanzilor pe care acestea trebuie sa le plateasca. "Cel care nu tine cont de acest lucru, da dovada de mediocritate. Iar mediocritatea nu trebuie sa devina etalonul" zonei euro, a adaugat doamna Merkel.
Ea a aruncat o sageata si in directia Frantei, careia ii cere sa priveasca la "evolutia costului cu forta de munca in Franta si in Germania", facand astfel aluzie la reformele din tara sa si la avansul acesteia la capitolul... mai mult
Vineri, 15 Iunie 2012, ora 16:58
Oficialii europeni se inghesuie sa linisteasca investitorii spunand ca la Consiliul European de la finalul lunii urmeaza sa discute despre o mai buna integrare a statelor, urmand sa fie creata o uniune bancara, bugetara si, eventual, politica. Problema insa sta in credibilitatea oficialilor.
Jose Manuel Barroso, presedintele CE, declara in plenul Parlamentului European ca statele membre trebuie sa cada de acord asupra bugetului comun, uniunii bancare si, ulterior, unei uniuni politice, care ar salva Uniunea Europeana, subliniind ca aceasta problema trebuie urgent atacata si, deci, discutata la prima intanire comuna a liderilor statelor membre, si anume la finalul lunii iunie.
Cu toate acestea, spun analistii romani, sansele ca planul enuntat mai sus sa fie pus in practica sunt mici, retorica liderilor importanti ai Uniunii Europene avand ca unic scop linistirea investitorilor.
O integrare mai profunda este, intr-adevar, necesara, sunt de acord economistii Mircea Cosea si Ionel Blanculescu, dar situatia este problematica.
In primul rand, a declarat Mircea Cosea pentru Business24, integrarea este necesara pentru ca Uniunea Europeana nu s-a finalizat, este un proces ramas la mijlocul drumului. Decalajele dintre statele membre sunt foarte mari, ceea ce cauzeaza si marile probleme in plan economic si monetar. O integrare la nivel bugetar, bancar si economic este dificila, deoarece exista inca mari diferente intre nivelurile de dezvoltare economica, a... mai mult
Joi, 14 Iunie 2012, ora 18:01
Multi lideri europeni doresc crearea unei uniuni economice care sa sustina moneda unica.
Mai mult, Banca Centrala Europeana se abtine de la reducerea dobanzii cheie si organizarea unei a treia transe de imprumuturi pe trei ani tocmai in ideea de a impulsiona guvernele din zona sa ia masuri.
Marti, reprezentantii Bancii Centrale a Germaniei au dorit sa respinga, din nou, ideea crearii unei uniuni bancare, atitudine care pare a fi raspunsul obisnuit al nemtilor in ultima perioada atunci cand e vorba de o mai mare implicare in rezolvarea crizei datoriilor suverane si o mai mare integrare.
Bundesbank a pus insa, de data aceasta o conditie. Ar fi de acord cu crearea uniunii bancare daca s-ar realiza, mai intai, o uniune bugetara cu reguli stricte pe baza carora statele nationale sa cedeze o parte din suveranitate, a spus vicepresedintele Sabine Lautenschlager.
"Ideea unei uniuni bancare este pentru mine o integrare a tarilor din zona euro mai puternica decat politica monetara comuna", a spus Sabine Lautenschlager in cadrul unui simpozion despre supervizarea bancara organizat de Bundesbak la Frankfurt.
Potrivit acesteia, increderea in "siguranta depozitelor bancare trebuie sa se intareasca, iar incredera participantilor in pietele din zona euro trebuie sa se recastige".
Astfel, uniunea bancara ar pune la un loc riscurile nationale ale sistemului bancar, slabind bancile puternice, dar stabilizand situatia in tarile cu sisteme bancare slabe sau cu probleme.... mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 18:33
Germania se opune introducerii de euroobligatiuni si sustine ca acestea nu vor stabiliza economia zonei euro,ci vor duce la o favorizare tarilor care aplica politici bugetare proaste.
Analistul economic Ionel Blanculescu a declarat pentru Business24 ca Germania are toate motivele sa nu doreasca introducerea de euroobligatiuni, pentru ca, sustine el, aceasta reprezinta un fel de colectivizare a performantei la nivel european, care nu este corecta.
CAP-ul comunist, in varianta capitalista
"Pana la urma, traim in capitalism, nu in comunism, pentru ca atunci ar fi trebuit sa colectivizam randamentele la obligatiuni de asa natura incat sa apara eurobondurile", spune Blanculescu.
El sustine ca, euroobligatiunile sunt similare CAP (Cooperativa Agricola de Productie). "Avem acelasi pret la un anumit produs in toate CAP-urile, chiar daca unul dintre CAP-uri este mai productiv si poate sa vanda la preturi mai mici. Exact asa ceva se intampla cu colectivizarea obligatiunilor la nivelul euro", sustine economistul.
Ionel Blanculescu sustine ca Germania nu va accepta niciodata sa se imprumute la dobanzi mai mari, pentru ca, in prezent statul german se imprumnuta cu 0% dobanda. "Statul german se refinanteaza cu 0%, in prezent, deci, cum sa se imprumute nemtii la 3%, doar asa, din solidaritate cu romanii, bulgarii sau grecii, in conditiile in care statul german a aplicat masuri de austeritate si nu a aruncat cu banii pe fereastra".
Obligatiunile euro, doar un... mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 18:03
Comisia Europeana a lansat miercuri o serie de propuneri privind controlarea bugetelor tarilor din zona euro si supravegherea statelor care primesc asistenta financiara de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.
Comisia Europeana a prezentat miercuri mai multe propuneri pentru intarirea guvernantei economice in zona euro, conditie necesara pentru ca UE sa poata trece la emiterea de euro-obligatiuni. Executivul european vrea sa poata vedea propunerile de buget ale tarilor din zona euro si chiar sa opereze modificari, in cazul in care acestea nu respecta reglementarile europene.
O alta propunere avansata miercuri de Comisia Europeana prevede supravegherea stricta a politicilor fiscale si economice ale tarilor din zona euro care primesc asistenta financiara din partea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International sau se confrunta cu o instabilitate de ordin financiar. "Pentru a reveni la crestere economica, statele membre sa-si respecte angajamentele privind reformele structurale si sa fie de acord cu o integrare mai adanca a zonei euro", a declarat presedintele CE, Jose Manuel Barroso.
Odata puse in practica supravegherea tarilor cu probleme si controlul politicilor fiscale din zona euro, cele 17 tari membre vor putea beneficia si de emisiuni de euro-bonduri sau "bonduri de stabilitate".
"Bondurile de stabilitate nu ne vor rezolva problemele imediate si nu pot inlocui reformele necesare in tarile aflate sub presiune", a declarat seful... mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 17:48
Oficialii Comisiei Europene (CE) sunt din ce in ce mai ingrijorati ca deficitele bugetare tot mai mari ale unor state din zona euro ar putea afecta uniunea monetara, potrivit revistei germane Der Spiegel, care citeaza un raport in lucru al Directoratului General pentru Economie si Finante.Potrivit raportului, oficialii CE considera ca dezechilibrele tot mai severe ar putea genera riscuri care sa ameninte moneda euro.
"Dezechilibrele slabesc increderea in euro si pun in pericol coeziunea uniunii monetare", se spune in document, care va fi prezentat ministrilor de Finante ai statelor din zona euro, potrivit Der Spiegel.
In continuare, raportul aflat inca in lucru subliniaza diferenta de competitivitate dintre statele zonei euro drept un factor care ameninta intregul grup de tari.
Juergen Stark, membru in boardul executiv al Bancii Centrale Europene, a declarat intr-un interviu publicat sambata ca state precum Grecia, care se lupta cu deficite uriase, trebuie de asemenea sa-si reformeze economia pentru a-si spori competitivitatea.
"State precum Grecia trebuie nu numai sa-si aduca deficitele sub control, ci si sa aplice o reorientare fundamentala a politicii economice", a aratat el intr-un interviu acordat ziarului Die Welt am Sonntag.
Raportul CE obtinut de Der Spiegel arata ca expertii sunt ingrijorati in special de situatia Spaniei, Greciei si Irlandei, deoarece au acumulat in trecut deficite de cont curent ridicate, finantandu-se prin credite ieftine.
"Combinatia dintre... mai mult
Duminica, 24 Ianuarie 2010, ora 22:44
Deficitul bugetar si datoriile statelor din zona euro au urcat puternic in 2008, arata datele oficiale publicate astazi, in contextul in care recesiunea a afectat veniturile guvernamentale, iar schemele destinate cresterii economice au ramas fara fonduri, relateaza Reuters. Deficitul bugetar al celor 16 state care folosesc moneda unica a crescut in 2008 la 1,9% din produsul intern brut (PIB), fata de 0,6% in 2007, in timp ce Irlanda si Grecia au avut cele mai mari deficite din zona, arata datele biroului de statistica al Uniunii Europene (UE), Eurostat. Comisia Europeana estimase anterior un deficit bugetar de 1,7% din PIB in 2008. Datoriile zonei euro au urcat la 69,3% din PIB, fata de 66% din PIB in 2007. Italia are cel mai ridicat nivel al datoriilor, acestea ridicandu-se la 105,8% din PIB, in timp ce Grecia are datorii de 97,6% din PIB. Per total, in cele 27 de state din UE, deficitul bugetar a urcat la 2,3% din PIB in 2008, fata de 0,8% din PIB in 2007, in timp ce deficitul Marii Britanii a atins 5,5% din PIB. Comisia Europeana a estimat ca deficitul zonei euro va urca la 4% din PIB in 2009, cel mai mare nivel de la crearea regiunii, si la 4,4% in 2010, in contextul in care guvernele au cheltuit sute de miliarde de eur pentru stimularea economiei si sprijinirea sectoarelor aflate in dificultate financiara. Cifrele publicate de Eurostat confirma ca multe dintre statele din UE au depasit limita ce impune un deficit bugetar de maxim 3% din PIB, ceea ce justifica... mai mult
Miercuri, 22 Aprilie 2009, ora 13:03