Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, afirma ca Romania trebuie sa intre in Uniunea Bancara cat mai curand dupa adoptarea monedei euro, precizand ca acest lucru va duce la intarirea stabilitatii financiare si la cresterea increderii in sistemul bancar national.
Mugur Isarescu a declarat, joi, la Constanta, ca exista un consens politic atat in privinta adoptarii monedei unice, cat si a aderarii Romaniei la Uniunea Bancara.
"De ce Romania chiar trebuie sa intre in Uniunea Bancara? Prima motivatie: 70 la suta din activele nete ale sistemului bancar din Romania sunt in mainile unor entitati bancare financiare din strainatate, majoritatea europene. Ca e bine, ca e rau, acuma este un fapt. Si atunci, in timp ce aceste entitati intra in Uniunea Bancara, ai doua posibilitati. Prima posibilitate este sa afli de la aceste entitati, deci de la BCR Viena, Austria, sa vina Andreas Treichl si sa spuna ce se discuta la Frankfurt si sa-mi spuna ce vrea el sa-mi spuna, imi spune varianta dansului si eu sa stau sa ascult. Sau a doua, sa am curajul sa spun: aceasta este realitatea din Romania mai devreme sau mai tarziu cand voi intra in zona euro trebuie sa intru in Uniunea Bancara si sa iau decizia de pe acuma. Ori la noi s-a ajuns la un consens politic si presedintele, si premierul vorbesc despre intrarea Romaniei in zona euro", a afirmat Mugur Isarescu.
Anul 2019, tinta pentru trecerea la moneda unica
El a spus ca a fost stabilit anul 2019 ca tinta pentru adoptarea monedei euro,... mai mult
Vineri, 06 Iunie 2014, ora 08:40
Uniunea Bancara este solutia magica pentru iesirea din criza si pentru ca Uniunea Europeana sa aiba un viitor prosper, a declarat, joi, reprezentantul Fondului Monetar International in Romania, Guillermo Tolosa, intr-o conferinta pe tema noilor reglementari din sectorul bancar.
"Uniunea Bancara este o solutie magica sa iesim odata din criza. Sigur, nu este singura solutie, dar cu certitudine trebuie sa faca parte din peisaj, astfel incat Uniunea Europeana sa aiba un viitor prosper", a spus Tolosa.
El a aratat ca existenta unui supervizor comun al bancilor are avantaje importante, precum faptul ca acest reglementator poate monitoriza daca reglementarile se respecta in intregul bloc comunitar.
Totodata, un astfel de organism este mai putin atras de interesele locale, a mai sustinut reprezentantul FMI.
"Romania a fost afectata de importul de instabilitate din restul Uniunii Europene, asa ca va beneficia si de avantajele unui singur supervizor al bancilor', a continuat Tolosa.
Potrivit acestuia, trebuie mai bine definite regulile pentru ajutoarele de urgenta.
"De exemplu, trebuie sa se stabileasca mai clar cine suporta pierderile in cazul caderii unei banci', a sustinut Tolosa. mai mult
Joi, 27 Martie 2014, ora 14:15
Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca in cadrul Consiliului European a afirmat intentia Romaniei de a participa la Uniunea Bancara, avand in vedere ca 75% din piata bancara a Romaniei este ocupata de banci din zona euro.
Presedintele a mai anuntat ca in cadrul Consiliului a constatat ca a fost adoptat regulamentul privind Mecanismul unic de Rezolutie bancara, ceea ce inseamna ca cei doi piloni au in acest moment, regulament.
"Primul era Regulamentul de Supraveghere bancara, iar cel de-al doilea regulament, care lipsea, era Regulamentul de rezolutie bancara. Speranta este ca va fi validat de Parlament, in asa fel incat, din 2015, Uniunea Bancara sa poata functiona", a spus seful statului.
Presdintele a mai aratat ca 2014 va fi un an in care vor fi evaluate bancile din zona euro in primul rand.
"Cu aceasta ocazie, am afirmat intentia Romaniei de a participa la Uniunea Bancara, avand in vedere ca pe piata bancara a Romaniei isi desfasoara activitatea cele mai multe banci din zona euro, 75% din piata fiind ocupata de banci din zona euro", a spus seful statului.
Traian Basescu a mai aratat ca, in privinta politicilor de ocupare, s-a pus accent pe principala piesa a acestor politici care reprezinta respectarea recomandarilor de tara, din cadrul semestrului european.
"S-a pus un accent deoasebil pe politica de ocupare a fortei de munca. Vreau sa va spun ca Guvernul Romaniei a transmis planul destinat ocuparii fortei de munca tinere, care este... mai mult
Sambata, 21 Decembrie 2013, ora 09:00
Decizia liderilor UE de instituire a unei supervizari comune a bancilor din zona euro, incredintata Bancii Centrale Europene, reprezinta o evolutie extrem de favorabila, a afirmat Federico Ghizzoni, vineri directorul general al UniCredit, cea mai mare banca din Italia.
"Decizia arata ca Europa isi respecta angajamentele. Este mai mult decat un start pozitiv si va duce la o circulatie mai buna a lichiditatilor", a afirmat seful UniCredit. Acesta a explicat ca nu vede necesitatea unei noi runde de imprumuturi ieftine de la BCE. "Nu cred ca este nevoie de asta si nu ma astept la asa ceva", sustine el.
Federico Ghizzoni a adaugat ca Italia are nevoie de stabilitate politica dupa alegerile anticipate, care ar urma sa se desfasoare in februarie.
Saptamana acesta actiunile bancilor italiene au scazut la bursa de la Milano, dupa ce anuntul privind demisia premierului italian Mario Monti ameninta sa deschida un nou front in criza datoriilor din Europa.
"Decizia lui Monti de a demisiona sporeste incertitudinea si este un semnal negativ pentru piete. Cu siguranta, volatilitatea se va mentine pana la alegeri. Situatia este dificila si va ramane asa o perioada de timp", a explicat Giovanni Zanni, director in cadrul Credit Suisse Securities.
Premierul Mario Monti l-a anuntat sambata pe presedintele Giorgio Napolitano ca intentioneaza sa-si prezinte demisia "irevocabila" odata aprobata legea stabilitatii bugetare in Italia. mai mult
Sambata, 15 Decembrie 2012, ora 10:20
Guvernul este de acord cu taxa pe tranzactii financiare si sustine demerurile privind Uniunea Bancara. Pozitia Romaniei cu privire la consolidarea Uniunii Economice si Monetare este detaliata in memorandumul aprobat in sedinta de marti a Guvernului.
"Romania va fi de acord cu introducerea unei taxe pe tranzactii financiare (TTF), in masura in care va exista un acord la nivelul Uniunii Europene", se arata in documentul intitulat "Pozitia Romaniei privind masurile de consolidare a Uniunii Economice si Monetare (UEM)", intocmit de Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Afacerilor Europene si Ministerul Afacerilor Externe si avizat de Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.
Memorandumul precizeaza ca Romania sustine demersurile care vizeaza consolidarea institutionala a UE si crearea unei veritabile uniuni bancare, bugetare si economice.
Mai mult, Romania este interesata sa participe la demersurile privind crearea unei uniuni bancare, respectiv, crearea mecanismului unic de supraveghere.
Desi sustine procesul de consolidare a guvernantei din zona euro, Guvernul considera ca acest proces nu trebuie sa fie in detrimentul statelor aflate in afara zonei euro si sa duca, astfel, la fragmentarea Uniunii.
Potrivit calendarului prezentat de Comisia Europeana, toate cele 6.000 de banci din zona euro ar urma sa faca obiectul supravegherii BCE, de la 1 ianuarie 2014. mai mult
Marti, 04 Decembrie 2012, ora 17:04
Banca Centrala Europeana (BCE) doreste ca tarile din afara zonei euro care vor participa la uniunea bancara planificata de statele zonei euro sa aiba aceleasi drepturi cu acestea din urma, a declarat presedintele BCE, Mario Draghi, citat de EUobserver.
"Consideram ca statele UE din afara zonei euro ar trebui sa aiba aceleasi drepturi (in viitoarea uniune bancara) precum tarile membre euro. Trebuie sa vedem cum putem realiza din punct de vedere legal acest lucru, dar in aceasta directie lucram", a declarat Draghi, la Comisia pentru economie si afaceri monetare a Parlamentului European (PE).
Autoritatea de supraveghere bancara va avea o perioada de un an in care activitatea sa fie reglata adecvat cu cea a BCE, a spus Draghi.
Seful BCE a subliniat ca este important sa fie convenit cadrul legal pana la 1 ianuarie 2013.
Mai multe state UE din afara zonei euro, intre care Polonia si Ungaria, au ridicat obiectii in privinta planului de supraveghere bancara, afirmand ca actualele propuneri presupun cedarea de atributii ale autoritatilor nationale fara a se obtine in schimb putere de decizie.
Polonia si Suedia nu vor uniune bancara. Se tem de concurenta incorecta
Conform propunerilor actuale, statele din afara zonei euro se pot alatura voluntar BCE, care ar urma sa fie responsabila de supravegherea bancara, se pot angaja sa respecte regulile bancii si sa faca schimb de date, fara a obtine in schimb drept de vot in comisiile de supraveghere.
Comisia Europeana a... mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 09:18
Romania ar putea avea de castigat de pe urma implicarii mai active a Bancii Centrale Europene si a planurilor pentru o uniune bancara, apreciaza specialistii X-Trade Brokers.
"Construirea increderii in sistemul financiar european printr-o uniune bancara va stimula cresterea economiei de care suntem puternic legati".
Cu toare acestea, brokerii de la X-Trade cred ca trebuie calificat modul in care vor fi tratate bancile din interiorul zonei euro si cele din afara blocului monetar.
"Un acord intre actorii implicati care sa impinga inainte proiectul european si sa respecte drepturile statelor mici din afara uniunii monetare, dar in interiorul UE, reprezinta solutia optima pentru Romania", subliniaza Claudiu Cazacu, analist-sef XTB.
Potrivit sursei citate, evenimentele recente din zona euro au sustinut increderea investitorilor in moneda unica.
"Pietele i-au dat dreptate lui Mario Draghi, care a promis ca va face 'orice este necesar' pentru a salva moneda unica. De la minimele din iulie pana pe 17 septembrie (la inchidere), euro a castigat 8,8 % in fata dolarului american.
Presedintele BCE a primit insa ajutor din SUA, prin politica 'neconventionala' a Federal Reserve de a tipari alte 40 de miliarde de dolari lunar cu scopul de inregistra o revenire a economiei, fapt care a condus deja la deprecieri ale dolarului american", explica analistul Claudiu Cazacu.
Rezultatele pe piete nu se lasa asteptate
Potrivit analistului, Spania reuseste sa se imprumute... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 09:10
Principalul avantaj pentru Romania, daca uniunea bancara se va infiinta, este includerea statului roman intr-o zona reglementata. Pe de alta parte, afectarea suveranitatii BNR este un dezavantaj major, care ar putea avea consecinte economice grave.
Uniunea bancara este, probabil, unul dintre cele mai ambitioase proiecte gandite de oficialii institutiilor europene, care presupune, in principal, supervizarea bancilor din zona euro din Banca Centrala Europeana (BCE).
Profesorul de economie Mircea Cosea spune ca Romania ar avea doua avantaje principale, daca uniunea bancara va fi implementata. "In primul rand, am intra intr-o zona reglementata, care ar putea avea influente pozitive asupra functionarii pietei bancare romanesti. De asemenea, am putea fi partasi la cunoasterea si interpretarea deciziilor care se iau in cadrul acestei uniuni bancare".
Profesorul atrage insa atentia, ca statul roman trebuie sa faca o analiza foarte atenta inainte de a lua o decizie referitoare la uniunea bancara, pentru ca aceasta implica si anumite dezavantaje, "care nu pot fi acoperite de garantia pe care ne-o da Traian Basescu".
In primul discurs tinut dupa intoarcerea la Cotroceni, Traian Basescu a spus ca Mecanismul European de Stabilitate si realizarea uniunii bancare avantajeaza Romania, intrucat "MES se adreseaza statelor in dificultate, cu datorii mari, si suntem interesati ca aceste state sa aiba solutii convenabile pentru ca Romania exporta in aceste state".
Traian... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 17:25
Presedintele Traian Basescu a declarat ca realizarea uniunii bancare, adusa in discutie de oficialii institutiilor europene, ar fi benefica pentru Romania si considera ca statul roman nu are niciun motiv sa fie impotriva uniunii.
In primul discurs tinut dupa intoarcerea la Cotroceni, Traian Basescu a spus ca Mecanismul European de Stabilitate si realizarea uniunii bancare avantajeaza Romania, intrucat "MES se adreseaza statelor in dificultate, cu datorii mari, si suntem interesati ca aceste state sa aiba solutii convenabile pentru ca Romania exporta in aceste state".
Uniunea bancara: Ce presupune si care sunt sansele de realizare
Seful statului a mai adaugat ca realizarea uniunii bancare va duce la o atenta supraveghere a bancilor din zona euro. "Romania are o piata dominata de banci din zona euro si se afla in avantaj, chiar daca indirect. Le sustinem fara rezerve (Mecanismul European de Salvare si uniunea bancara n.red)."
Traian Basescu a mentionat ca are, totusi, o singura rezerva si anume "ca procesul de realizare a uniunii bancare sa nu se realizeze strict pentru bancile din zona euro".
In discursul sau, seful statului roman a mai amintit si ca Romania mentine tinta de aderare la zona euro, care trebuie sa fie 2015." Doar daca viata ne va demonstra ca nu putem ar trebui sa modificam tinta. In acest moment nu avem niciun motiv", a concluzionat Basescu.
In opinia sa, Romania va avea probleme majore in cazul uniunii fiscale.
"Intervine o alta uniune,... mai mult
Joi, 13 Septembrie 2012, ora 20:25