Propusa uniune bancara din Uniunea Europeana trebuie sa fie rapid finalizata, a afirmat marti Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), la o conferinta desfasurata la Paris, transmite Reuters.
"Ne gandim foarte mult la zona euro ca la un vapor frumos care a fost construit, antrenat pentru ape calme, dar care nu este inca complet finalizat pentru cele dure. Inca trebuie efectuate multe lucruri la aceasta uniune bancara. Daca am astazi un mesaj, este ca aceasta parte speciala a vaporului trebuie finalizata, completata, iar esentiala este viteza cu care se realizeaza", a declarat seful FMI.
Luna trecuta, Comisia Europeana a propus infiintarea unei autoritati unice care va avea puterea de a decide cand bancile trebuie salvate sau inchise, in pofida faptului ca oficialii germani sunt de parere ca aceste prevederi incalca tratatele europene, care limiteaza puterile Bruxellesului asupra finantelor nationale.
Potrivit unui comunicat al Comisiei, mecanismul unic de rezolutie pentru uniunea bancara va avea un nou board, format din reprezentatii Bancii Central Europene, Comisiei Europene si ai autoritatilor nationale competente (si anume, cele ale statelor in care se afla sediul central al bancii, precum si sucursale si/sau filiale ale acesteia).
Acest comitet ar avea competente largi pentru a analiza si a defini modul de abordare a rezolutiei unei banci: ce instrumente trebuie utilizate si cum ar trebui sa se implice Fondul... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2013, ora 12:56
Klaas Knot, membru al Comitetului executiv al Bancii Centrale Europene, a declarat marti ca ar putea concepe ca noua autoritate de supervizare bancara din Europa sa nu mai apartina de BCE, la un moment dat.
Mecanismul unic de supraveghere (SSM), ce reprezinta primul pilon al uniunii bancare al carei obiectiv este o integrare financiara mai ampla in Europa, urmeaza sa devina operational in martie 2014, sub umbrela BCE. Acest organism va fi deschis si altor state din UE, transmite Reuters.
Criticii argumenteaza ca acest organism ar trebui infiintat separat pentru a evita un conflict de interese intre mandatul BCE de aparare a stabilitatii preturilor in zona euro si supervizarea bancara.
Knot, care este si guvernatorul Bancii Centrale a Olandei, a afirmat ca este justificata infiintarea organismului sub umbrela BCE, dar ca la un moment Mecanismul unic de supraveghere ar putea sa nu mai apartina de BCE.
"Credibilitatea BCE nu este contestata si cred, din motive pragmatice, ca are sens ca cel putin la inceput noul organism sa fie infiintat in cadrul BCE", a declarat Klaas Knot.
Analistii apreciaza ca un cadru unic de supervizare ar reduce ingrijorarile in randul investitorilor vizavi de posibilitatea ca bancile din unele state membre ascund problemele din bilanturile lor.
Pentru a evita o repetare a crizei financiare din 2008, BCE va prelua si supervizarea celor mai mari 120-150 de banci din zona euro, pe langa rolul sau traditional de stabilire a dobanzii de... mai mult
Marti, 19 Martie 2013, ora 16:15
Banca Centrala Europeana (BCE) va trebui sa angajeze inca aproximativ 2.000 de persoane pentru implementarea uniunii bancare, arata studiul unei companii de consultanta, comandat de institutie.
Raportul recomanda BCE accelerarea procesului prin care sa isi asigure resursele umane necesare supravegherii a bancilor, daca doreste sa isi indeplineasca satisfacator rolul sau de supervizor al acestora si sa isi pastreze reputatia, scrie Financial Times.
Studiul, realizat de Promontory Financial Group, ofera o perspectiva sumbra cu privire la magnitudinea schimbarilor pe care BCE trebuie sa le fi implementat pana in 2014, cand vor fi intrat in vigoare noile sale prerogative.
Astfel, BCE nu a prezentat pana acum planuri foarte clare cu privire la modul in care se va extinde, reprezentantii sai declarand in decembrie ca probabil vor fi necesari inca 500 - 1.000 de angajati.
Pe de alta parte, Promontory recomanda ca pana in 2017 sa fie angajate inca 1.997 de persoane, tinand cont ca la acea data BCE va supraveghea direct 130 de banci. Comparativ, Germania are in acest moment 1500 de angajati care se ocupa de supravegherea bancara.
Planurile BCE, urmarite atent de Parlamentul European
Un alt punct sensibil al raportului tine de modul in care isi vor putea exercita puterea regulatorii nationali, tinand cont de riscul de aparitie al unei lupte pentru putere in interiorul BCE. Promotory recomanda ca reprezentantii bancilor nationale sa se abtina de la deciziile... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 16:00
Banca Centrala Europeana nu ar trebui sa aiba ultimul cuvant in privinta supervizarii bancilor, a afirmat marti ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble, avertizand ca Parlamentul Germaniei nu va aproba un mecanism care va cauta sa supervizeze toti creditorii din regiune, transmite Reuters.
"Dreptul la decizia finala nu poate fi luat Consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene", a afirmat Schaeuble la Bruxelles, unde are loc intalnirea ministrilor de finante din UE. Oficialul german a cerut BCE sa se asigure ca politica fiscala si bancara nu se va indeparta de la politica monetara a institutiei.
De asemenea, Schaeuble si-a exprimat dubiile ca BCE ar putea superviza sute de banci. "Din nou si din nou, reafirmam ca este absolut necesar un zid chinezesc intre supervizarea bancara si politica monetara", a afirmat ministrul german de finante.
Uniunea bancara revine in centrul disputelor UE
Separat, Anders Borg, ministrul suedez de Finante, a declarat ca la reuniunea de la Bruxelles ar putea sa se ajunga la un compromis privind supervizarea bancilor
europene.
Suedia, Danemarca si Polonia se opun ca BCE sa supervizeze toate bancile din UE, inclusiv pe acelea din tarile care nu fac parte din zona euro, deoarece aceste state nu au nimic de spus in privinta deciziilor BCE.
"Cred ca ar trebui sa existe un tratament egal pentru toate statele membre ale UE care vor sa faca parte din consiliul de supervizare. Atunci nu va mai fi un tratament incorect... mai mult
Marti, 04 Decembrie 2012, ora 15:24
Ministrii de finante ai tarilor membre UE se intalnesc marti la Bruxelles pentru a incerca sa depaseasca impasul in care se afla negocierile pentru uniunea bancara, pe fondul unor diferende puternice pe mai multe probleme.
Cel mai recent conflict aparut in vizorul publicului este cel dintre Franta si Marea Britanie. Guvernatorul bancii centrale a Frantei, Christian Noyer, a declarat recent ca "cea mai mare parte a tranzactiilor cu euro ar trebui sa aiba loc in zona euro", pentru ca BCE sa poata "asigura supravegherea propriei monede".
Londra risca sa piarda statutul de centru al tranzactiilor cu euro
Aceasta declaratie ameninta, astfel, statutul Londrei ca principal centru al tranzactiilor cu euro, iar reactiile din presa britanica au fost puternice. The Telegraph considera afirmatiile lui Noyer drept grosolane si se intreaba ce sanse reale de functionare are uniunea bancara, iar BBC titreaza "Regatul Unit jefuit de uniunea bancara a zonei euro?".
Londra risca sa piarda statutul de centru al tranzactiilor cu euro
Pe langa relatia statelor din afara zonei euro cu noua uniune, exista si dispute legate de tipurile de banci care ar urma sa fie supravegheate de catre Banca Centrala Europeana si modul in care s-ar desfasura propriu-zis activitatea de supraveghere.
Locul bancilor mici in cadrul uniunii
Germania doreste initial ca doar bancile mari sa fie incluse in uniunea bancara si sa cada sub supravegherea BCE, in conditiile in care reglementarile... mai mult
Marti, 04 Decembrie 2012, ora 13:24
Marea Britanie a amenintat Uniunea Europeana ca va bloca stabilirea unui organism unic de supraveghere al pietei bancare din zona euro, in cazul in care cei din afara acestei zone nu primesc mai multe asigurari privind pastrarea drepturilor de decizie de pana acum.
Londra isi exprima astfel frustrarile in legatura cu faptul ca solicitarile sale nu au fost considerate prioritare pana acum de ceilalti membri UE, anunta Financial Times.
Cu toate ca premierul britanic David Cameron a declarat ca "nu doreste sa stea in calea" formarii unei uniuni bancare, ambasadorul Marii Britanii a anuntat ca tara sa nu poate accepta deocamdata toate masurile privind supravegherea bancilor zonei euro.
Deciziile din Autoritatea Bancara Europeana, miza negocierilor
Guvernul Regatului Unit doreste intai sa se asigure ca noua uniune bancara pentru zona euro, din care fac parte in acest moment 17 state, nu va ajunge sa detina controlul Autoritatii Bancare Europene (ABE), unde se stabilesc reglementarile pentru toate tarile UE si unde se rezolva disputele dintre state.
Mai mult, reglementarile Autoritatii Bancare necesita acordul Parlamentul European, pe cand planul de supraveghere bancara nu va trebui sa se supuna acestei cerinte.
Marea Britanie a propus in vara lui 2012 un sistem de dubla majoritate, prin care, pentru aprobarea deciziilor ABE ar fi necesara majoritatea voturilor statelor din uniunea bancara, dar si majoritatea voturilor statelor din afara uniunii bancare.... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 12:05
Accesul la uniunea bancara, obligatia de a adopta moneda unica sau reticenta Romaniei cu privire la uniunea fiscala sunt cateva din temele pe care presedintele Traian Basescu le-a abordat cu presa, la incheierea Consiliului European de toamna.
Business24 prezinta cele mai importante evenimente si decizii luate in cadrul summitului UE de la Bruxelles:
Traian Basescu:
- Credibilitatea Romaniei e fragilizata puternic de ce s-a intamplat in vara si de atitudinile unor lideri politici din Romania. Avem retineri privind uniunea fiscala, chiar daca suntem de acord cu cea monetara si cea bancara. Nu putem avea aceeasi fiscalitate ca alte state. Suntem pe locul 4 la cea mai mica fiscalitate pentru a stimula investitiile. Ar fi prea mult sa se introduca un impozit pe salarii de 30-35%. Acum nu se pune problema unei uniuni fiscale, pana nu va fi implementata uniunea bancara.
- A folosit faptul ca Romania are o relatie speciala cu China privind parteneriatul UE-China. Mesajul principal a fost sa vorbim cu totii aceeasi limba in relatie cu China. E greu de spus daca Mecanismul de cooperare va fi mentinut. Romania a facut progrese.
- Suntem intr-o perioada de exceptare, obligatia noastra este sa adoptam euro, asa ne-am obligat in tratatul de aderare. Ne place sau nu, trebuie sa folosim euro. Am primit o derogare, dar va asigur ca orice intarziere este o pierdere pentru Romania, pentru ca este o nerespectare a unui tratat. In momentul de fata, doar se fac aluzii statelor... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 13:45
Presedintele Frantei, Francois Hollande, si premierul Italiei, Mario Monti, fac presiuni asupra Germaniei si Finlandei, precum si asupra altor tari UE, sa sprijine planul de realizare al unui mecanism comun de supraveghere, incepand cu 1 ianuarie 2013.
Cei doi lideri au fost sustinuti in aceasta privinta de vocile prim-ministrilor Spaniei, Portugaliei si Maltei.
"Urmatorul Consiliu European trebuie sa paveze drumul catre stabilirea unui sistem unic de supraveghere bancara, care sa fie decis pana la sfarsitul anului si operational din ianuarie 2013", s-a transmis printr-un comunicat comun al celor cinci lideri, redat de Bloomberg.
Intalnirea demnitarilor a avut loc la Summitul Mediteranean al Tarilor din Sudul Europei si Nordul Africii, la care a participat si Presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso.
Ministrul de Finante german, Wolfgang Schaeuble, sustinut de Olanda si Finlanda, doreste sa incetineasca acest proces si a declarat ca intai bancile ar trebui supuse unor teste de stress, inainte de a trece sub supravegherea BCE.
Suedia, Polonia si Ungaria se opun si ele aderarii la noua Uniune Bancara, considerand ca ar renunta astfel la puterea de decizie, fara sa fie apoi reprezentate in procesul decizional.
Tarile din afara zonei euro pot sa acceada voluntar la uniunea bancara, urmand sa respecte regulile BCE, fara a primi insa drept de vot in comisiile de supervizare.
Supravegherea centralizata a bancilor din Europa reprezinta conditia... mai mult
Sambata, 06 Octombrie 2012, ora 17:25
Germania doreste separarea stricta a supravegherii bancare de politica monetara in Europa si ca tarile mari sa aiba mai multe voturi in cadrul autoritatii care va lua deciziile finale in chestiunile de supravghere bancara, a declarat o sursa din Ministerul german de Finante, citata de MarketWatch.
"Opinia noastra este ca drepturile de vot in cadrul organismului care are dreptul de a lua ultimele decizii in supraveghere bancara ar trebui sa reflecte dimensiunea pietelor afectate. Suntem convinsi ca avand in vedere rolul, importanta si independenta Bancii Centrale Europene, supravegherea bancara si politica monetara trebuie separate", a spus, miercuri, sursa citata.
Atat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, cat si ministrul de Finante, Wolfgang Schaeuble, au avertizat saptamana aceasta in privinta grabirii planurilor de a aduce sub autoritatea Bancii Centrale Europene (BCE) supravegherea celor circa 6.000 de institutii bancare din zona euro.
Comisia Europeana vrea sa acorde BCE autoritatea de supraveghere pana in 2014, printr-un proces gradual. Masura ar creste integrarea financiara si ar reduce legatura dintre finantele publice si portofoliile de active ale bancilor.
De asemenea, Berlinul analizeaza varianta subordonarii autoritatii de supraveghere organizatiei care reuneste ministrii de finante din zona euro (Eurogroup), la care ar urma sa se adauge si alte state. Germania prefera aceasta varianta fata de subordonarea catre un organism reprezentand intreaga... mai mult
Joi, 20 Septembrie 2012, ora 08:42