Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, afirma ca Romania trebuie sa intre in Uniunea Bancara cat mai curand dupa adoptarea monedei euro, precizand ca acest lucru va duce la intarirea stabilitatii financiare si la cresterea increderii in sistemul bancar national.
Mugur Isarescu a declarat, joi, la Constanta, ca exista un consens politic atat in privinta adoptarii monedei unice, cat si a aderarii Romaniei la Uniunea Bancara.
"De ce Romania chiar trebuie sa intre in Uniunea Bancara? Prima motivatie: 70 la suta din activele nete ale sistemului bancar din Romania sunt in mainile unor entitati bancare financiare din strainatate, majoritatea europene. Ca e bine, ca e rau, acuma este un fapt. Si atunci, in timp ce aceste entitati intra in Uniunea Bancara, ai doua posibilitati. Prima posibilitate este sa afli de la aceste entitati, deci de la BCR Viena, Austria, sa vina Andreas Treichl si sa spuna ce se discuta la Frankfurt si sa-mi spuna ce vrea el sa-mi spuna, imi spune varianta dansului si eu sa stau sa ascult. Sau a doua, sa am curajul sa spun: aceasta este realitatea din Romania mai devreme sau mai tarziu cand voi intra in zona euro trebuie sa intru in Uniunea Bancara si sa iau decizia de pe acuma. Ori la noi s-a ajuns la un consens politic si presedintele, si premierul vorbesc despre intrarea Romaniei in zona euro", a afirmat Mugur Isarescu.
Anul 2019, tinta pentru trecerea la moneda unica
El a spus ca a fost stabilit anul 2019 ca tinta pentru adoptarea monedei euro,... mai mult
Vineri, 06 Iunie 2014, ora 08:40
Uniunea Bancara este solutia magica pentru iesirea din criza si pentru ca Uniunea Europeana sa aiba un viitor prosper, a declarat, joi, reprezentantul Fondului Monetar International in Romania, Guillermo Tolosa, intr-o conferinta pe tema noilor reglementari din sectorul bancar.
"Uniunea Bancara este o solutie magica sa iesim odata din criza. Sigur, nu este singura solutie, dar cu certitudine trebuie sa faca parte din peisaj, astfel incat Uniunea Europeana sa aiba un viitor prosper", a spus Tolosa.
El a aratat ca existenta unui supervizor comun al bancilor are avantaje importante, precum faptul ca acest reglementator poate monitoriza daca reglementarile se respecta in intregul bloc comunitar.
Totodata, un astfel de organism este mai putin atras de interesele locale, a mai sustinut reprezentantul FMI.
"Romania a fost afectata de importul de instabilitate din restul Uniunii Europene, asa ca va beneficia si de avantajele unui singur supervizor al bancilor', a continuat Tolosa.
Potrivit acestuia, trebuie mai bine definite regulile pentru ajutoarele de urgenta.
"De exemplu, trebuie sa se stabileasca mai clar cine suporta pierderile in cazul caderii unei banci', a sustinut Tolosa. mai mult
Joi, 27 Martie 2014, ora 14:15
Uniunea bancara si coeziunea sociala sunt "teme foarte importante" pentru Grecia, care a preluat de la 1 ianuarie presedintia semestriala a Uniunii Europene (UE), a anuntat marti ministrul grec de Finante, citat de AFP.
"Uniunea bancara, coordonarea politicilor cu dimensiune sociala si finantarea intreprinderilor mici si mijlocii sunt subiecte foarte importante pe care Grecia le va promova in perioada detinerii presedintiei UE", a declarat Yannis Stournaras in cadrul unei conferinte de presa.
Enumerand prioritatile Ecofin (reuniunea ministrilor de Finante ai UE), pe care o va prezida timp de sase luni, Stournaras s-a angajat sa promoveze "stabilitatea financiara", "transparenta", si "armonizarea diferitelor reglementari" ale tarilor membre.
"Mijloacele privind asigurarea stabilitatii marilor banci vor fi dezbatute probabil in cadrul Ecofin, pe 1 aprilie, la Atena", subliniaza ministrul. In cursul acestei reuniuni, ministrii de Finante ai UE vor discuta, de asemenea, pe tema "finantarii IMM-urilor", care vizeaza Grecia in mod particular, a adaugat el.
Intrebat in legatura cu climatul european, in special in Germania, mai putin favorabil fata de Grecia, evocat in ultimele zile de presa greaca, Stournaras a dat asigurari ca "relatiile si cooperarea cu Berlinul sunt perfecte".
Miercuri, o ceremonie oficiala de inaugurare a presedintiei grece este programata la Atena in prezenta presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si presedintelui Consiliului... mai mult
Miercuri, 08 Ianuarie 2014, ora 08:05
Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca in cadrul Consiliului European a afirmat intentia Romaniei de a participa la Uniunea Bancara, avand in vedere ca 75% din piata bancara a Romaniei este ocupata de banci din zona euro.
Presedintele a mai anuntat ca in cadrul Consiliului a constatat ca a fost adoptat regulamentul privind Mecanismul unic de Rezolutie bancara, ceea ce inseamna ca cei doi piloni au in acest moment, regulament.
"Primul era Regulamentul de Supraveghere bancara, iar cel de-al doilea regulament, care lipsea, era Regulamentul de rezolutie bancara. Speranta este ca va fi validat de Parlament, in asa fel incat, din 2015, Uniunea Bancara sa poata functiona", a spus seful statului.
Presdintele a mai aratat ca 2014 va fi un an in care vor fi evaluate bancile din zona euro in primul rand.
"Cu aceasta ocazie, am afirmat intentia Romaniei de a participa la Uniunea Bancara, avand in vedere ca pe piata bancara a Romaniei isi desfasoara activitatea cele mai multe banci din zona euro, 75% din piata fiind ocupata de banci din zona euro", a spus seful statului.
Traian Basescu a mai aratat ca, in privinta politicilor de ocupare, s-a pus accent pe principala piesa a acestor politici care reprezinta respectarea recomandarilor de tara, din cadrul semestrului european.
"S-a pus un accent deoasebil pe politica de ocupare a fortei de munca. Vreau sa va spun ca Guvernul Romaniei a transmis planul destinat ocuparii fortei de munca tinere, care este... mai mult
Sambata, 21 Decembrie 2013, ora 09:00
Banca Centrala Europeana (BCE) va trebui sa angajeze inca aproximativ 2.000 de persoane pentru implementarea uniunii bancare, arata studiul unei companii de consultanta, comandat de institutie.
Raportul recomanda BCE accelerarea procesului prin care sa isi asigure resursele umane necesare supravegherii a bancilor, daca doreste sa isi indeplineasca satisfacator rolul sau de supervizor al acestora si sa isi pastreze reputatia, scrie Financial Times.
Studiul, realizat de Promontory Financial Group, ofera o perspectiva sumbra cu privire la magnitudinea schimbarilor pe care BCE trebuie sa le fi implementat pana in 2014, cand vor fi intrat in vigoare noile sale prerogative.
Astfel, BCE nu a prezentat pana acum planuri foarte clare cu privire la modul in care se va extinde, reprezentantii sai declarand in decembrie ca probabil vor fi necesari inca 500 - 1.000 de angajati.
Pe de alta parte, Promontory recomanda ca pana in 2017 sa fie angajate inca 1.997 de persoane, tinand cont ca la acea data BCE va supraveghea direct 130 de banci. Comparativ, Germania are in acest moment 1500 de angajati care se ocupa de supravegherea bancara.
Planurile BCE, urmarite atent de Parlamentul European
Un alt punct sensibil al raportului tine de modul in care isi vor putea exercita puterea regulatorii nationali, tinand cont de riscul de aparitie al unei lupte pentru putere in interiorul BCE. Promotory recomanda ca reprezentantii bancilor nationale sa se abtina de la deciziile... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 16:00
Uniunea bancara a devenit sloganul politic menit sa calmeze atat investitorii, cat si opinia publica, insa prea putine aspecte legate de acesta au devenit realitate.
Unii analisti sustin ca uniunea bancara este sortita esecului, deoarece este un plan prea ambitios, ce depaseste sfera realismului, cel putin la modul la care este prezentata.
Supravegherea exercitata de Banca Centrala Europeana ar trebui limitata, desi, in cadrul proiectului, BCE ar trebui sa monitorizeze toata bancile mari din zona euro si nu numai. Insa, in momentul cand aceasta institutie este singurul pilon de rezistenta in criza datoriilor, nu este recomandat sa i se atribuie inca o responsabilitate atat de complexa.
Cititi mai multe despre Uniunea bancara, doar o iluzie? pe Ziare.com mai mult
Sambata, 29 Decembrie 2012, ora 13:07
Ministrii de finante ai tarilor membre UE se intalnesc marti la Bruxelles pentru a incerca sa depaseasca impasul in care se afla negocierile pentru uniunea bancara, pe fondul unor diferende puternice pe mai multe probleme.
Cel mai recent conflict aparut in vizorul publicului este cel dintre Franta si Marea Britanie. Guvernatorul bancii centrale a Frantei, Christian Noyer, a declarat recent ca "cea mai mare parte a tranzactiilor cu euro ar trebui sa aiba loc in zona euro", pentru ca BCE sa poata "asigura supravegherea propriei monede".
Londra risca sa piarda statutul de centru al tranzactiilor cu euro
Aceasta declaratie ameninta, astfel, statutul Londrei ca principal centru al tranzactiilor cu euro, iar reactiile din presa britanica au fost puternice. The Telegraph considera afirmatiile lui Noyer drept grosolane si se intreaba ce sanse reale de functionare are uniunea bancara, iar BBC titreaza "Regatul Unit jefuit de uniunea bancara a zonei euro?".
Londra risca sa piarda statutul de centru al tranzactiilor cu euro
Pe langa relatia statelor din afara zonei euro cu noua uniune, exista si dispute legate de tipurile de banci care ar urma sa fie supravegheate de catre Banca Centrala Europeana si modul in care s-ar desfasura propriu-zis activitatea de supraveghere.
Locul bancilor mici in cadrul uniunii
Germania doreste initial ca doar bancile mari sa fie incluse in uniunea bancara si sa cada sub supravegherea BCE, in conditiile in care reglementarile... mai mult
Marti, 04 Decembrie 2012, ora 13:24
Presedintele ceh Vaclav Klaus a criticat sever luni ideea de uniune bancara in interiorul UE, calificand-o un "nonsens" si estimand ca scopul ei este de a limita puterile bancilor centrale.
"Uniunea bancara este un nonsens. Obiectivul ei unic este de a obtine o schimbare a status quo-ului in toate domeniile", a declarat Klaus, citat de agentia CTK.
Potrivit lui Klaus, uniunea bancara nu va fi decat un nou canal de transferuri financiare in interiorul UE.
"In plus, este vorba despre transferuri lipsite de orice decizie politica clara si care scapa de orice supraveghere publica", a insistat Klaus.
Fost economist liberal cunoscut pentru euroscepticismul sau, Klaus s-a exprimat la un seminar economic organizat la Praga.
"Sunt absolut sigur ca scopul uniunii bancare este de a limita competentele bancilor centrale" a declarat la randul sau Vladimir Tomsik, viceguvernator al Bancii centrale cehe (CNB).
Potrivit lui Tomsik, supervizarea bancara si uniunea bancara risca sa submineze stabilitatea financiara si sanatatea bancilor cehe.
La randul sau, primul ministru ceh Petr Necas a amenintat recent ca va bloca punerea in aplicare a supervizarii bancare, inclusiv parti ale proiectului ce ar putea, in opinia sa, sa submineze stabilitatea pietei bancare cehe.
Aproximativ 95% din sectorul bancar ceh este controlat de banci straine, dintre care Societe Generale (Komercni Banka), Erste Group (Ceska Sporitelna) si KBC (CSOB), aminteste AFP.
Membru al UE din 2004,... mai mult
Marti, 30 Octombrie 2012, ora 09:02
Banca Centrala Europeana (BCE) doreste ca tarile din afara zonei euro care vor participa la uniunea bancara planificata de statele zonei euro sa aiba aceleasi drepturi cu acestea din urma, a declarat presedintele BCE, Mario Draghi, citat de EUobserver.
"Consideram ca statele UE din afara zonei euro ar trebui sa aiba aceleasi drepturi (in viitoarea uniune bancara) precum tarile membre euro. Trebuie sa vedem cum putem realiza din punct de vedere legal acest lucru, dar in aceasta directie lucram", a declarat Draghi, la Comisia pentru economie si afaceri monetare a Parlamentului European (PE).
Autoritatea de supraveghere bancara va avea o perioada de un an in care activitatea sa fie reglata adecvat cu cea a BCE, a spus Draghi.
Seful BCE a subliniat ca este important sa fie convenit cadrul legal pana la 1 ianuarie 2013.
Mai multe state UE din afara zonei euro, intre care Polonia si Ungaria, au ridicat obiectii in privinta planului de supraveghere bancara, afirmand ca actualele propuneri presupun cedarea de atributii ale autoritatilor nationale fara a se obtine in schimb putere de decizie.
Polonia si Suedia nu vor uniune bancara. Se tem de concurenta incorecta
Conform propunerilor actuale, statele din afara zonei euro se pot alatura voluntar BCE, care ar urma sa fie responsabila de supravegherea bancara, se pot angaja sa respecte regulile bancii si sa faca schimb de date, fara a obtine in schimb drept de vot in comisiile de supraveghere.
Comisia Europeana a... mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 09:18