Fostul ministru al Justitiei Raluca Pruna afirma ca chestiunea varstei de pensionare trebuie rezolvata in bloc, pentru toate profesiile cu derogari, nu pe bucatele, ea adaugand ca este "o ipocrizie politica si sociala maxima" sa se vorbeasca numai de pensionarile din magistratura.
"Despre pensiile speciale si varsta de pensionare, as avea de spus intai ca este o ipocrizie politica si sociala maxima sa vorbim numai de magistratura. Reamintesc ca in vreme ce din magistratura se poate iesi la 48 de ani in cazul cel mai fericit, la Interne se poate iesi la 39 de ani. Chestiunea varstei de pensionare trebuie rezolvata in bloc, pentru toate profesiile unde exista derogari, nu pe bucatele", a scris Raluca Pruna joi seara, intr-o postare pe pagina sa de facebook.
Ea adauga ca in magistratura pensionarea trebuie sa fie permisa exclusiv pentru anii de munca din sistemul judiciar si ca magistrat.
"Adica 25 de ani vechime ca judecator sau procuror - nu in avocatura, nu in diplomatie, nu la invartit hartii prin CSM in functii care nu necesita mai mult decat un bacalaureat luat pe bune. Daca anii din avocatura continua sa fie considerati vechime in magistratura, vom avea in continuare magistrati deveniti avocati si reintorsi in magistratura exact cat sa iasa la pensie de acolo si sa ia pensia speciala. Bun simt nu exista - de la avocati trecuti vreo cateva luni pe la ICCJ inainte de pensionarea din magistratura, la avocati reintorsi la parchete de pe langa judecatorii am vazut... mai mult
Joi, 31 Decembrie 2020, ora 19:07
Evolutia unui indicator-cheie pentru economie, costul unitar al muncii a cunoscut in Romania o traiectorie tot mai ingrijoratoare pentru preturile de productie si pentru competitivitatea pe piata unica europeana.
De la doar +0,6% in 2015, indicatorul a luat-o pur si simplu razna, adica a ajuns in 2018 la 33,6% (date provizorii oferite Eurostat).
Pentru referinta si elocvent pentru faptul ca am iesit in decor cu cresterile salariale raportate la avansul consemnat de productivitatea muncii (cam asta ar fi, simplificat, semnificatia modificarilor in costul unitar al muncii) va prezentam si cifrele oficiale pentru colegele de bloc socialist care au aderat la UE.
Se va argumenta ca aveam salarii mici, ca partea care revine salariatilor in PIB era relativ redusa in raport cu uzantele europene etc.. Dar aceste argumente sunt valabile, intr-o masura mai mare sau mai mica si pentru celelalte state incluse in tabelul de mai sus, unde politicile economice duse in ultimii ani au fost mult mai retinute in politica de venituri.
Ori, noi nu doar ne-am pozitionat pe primul loc, dar ne-am propulsat pe calea majorarilor din sectorul bugetar si a salariului minim, la un nivel aproape dublu fata de colega de val de aderare Bulgaria si triplu fata de tarile din Europa Centrala cu regim de curs similar (tarile baltice baltice, situate inaintea acestui grup, au trecut deja la moneda unica).
Organizatia OECD, care grupeaza statele cu economii dezvoltate la nivel mondial, atrage... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2019, ora 11:41
Presedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul de promulgare a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Seful statului a mai semnat si decretul de promulgare a Legii privind unele masuri referitoare la sumele acordate reprezentand ajutoare de urgenta.
Modificarile la legea privind sistemul unitar de pensii publice se refera la persoanele care au desfasurat activitate in locurile de munca incadrate in grupa I si/ sau grupa a II-a de munca.
Astfel, dupa articolul 169 indice 1 se introduce un nou articol, articolul 169 indice 2, cu urmatorul cuprins:
" (1) Pensionarii sistemului public de pensii carora li s-au aplicat prevederile art. 169 indice 1 beneficiaza de recalcularea pensiei cu utilizarea, la determinarea punctajului mediu anual, a stagiilor complete de cotizare avute in vedere, potrivit legii sau a unor hotarari judecatoresti, la stabilirea/ recalcularea pensiei aflata in plata sau, dupa caz, cuvenita la data de 31 decembrie 2015.
(2) In situatia in care, in urma aplicarii prevederilor alin. (1), rezulta un punctaj mediu anual mai mic decat punctajul mediu anual aflat in plata, se mentine punctajul mediu anual si cuantumul aferent aflat in plata sau cuvenit la data recalcularii.
(3) Recalcularea prevazuta la alin. (1) se efectueaza din oficiu, in termen de 12 luni, calculat de la data de 1 octombrie 2018.
(4) Drepturile de pensie recalculate potrivit alin. (1) se cuvin de la data de 1... mai mult
Joi, 26 Iulie 2018, ora 19:11
Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a declarat sambata, ca va sustine in Parlament ca administratia locala sa aiba o abordare separata la legea salarizarii unitare.
Cresterile salariale nu se mai opresc: PSD, ALDE si UDMR propun majorarea cu 30% pentru administratia locala
"Din punctul nostru de vedere, mai ales in ultima perioada, cand multi alesi locali se plang ca au crescut foarte mult salariile functionarilor - dupa o interpretare, corecta, dupa altii, gresita, a unei decizii a Curtii Constitutionale - punctul meu de vedere, pe care-l voi sustine in Parlament, este ca la legea salarizarii unitare administratia locala trebuie sa aiba o abordare separata, o anexa separata, in asa fel incat sa le prevedem un nivel minim de salarizare, dar la maxim sa hotarasca fiecare", a afirmat Liviu Dragnea, intr-o conferinta de presa la Timisoara.
FMI critica Guvernul Grindeanu, dupa taierile de taxe si cresterile de salarii. Deficitul va fi mult mai mare
In opinia sa, pe principiul autonomiei, pe care si el il sustine, fiecare autoritate locala ar urma "sa hotarasca cati angajati pastreaza, cat le da salarii, daca vor sa dea toti banii pe salarii si sa faca mai putine investitii, trebuie sa fie o decizie a lor".
Liviu Dragnea a afirmat in conferinta de presa ca la intalnirea cu primarii din judetul Timis s-a discutat si despre legea preventiei, care trebuie sa cuprinda si un capitol pentru autoritatile locale.
Si premierul Sorin Grindeanu a declarat,... mai mult
Sambata, 18 Martie 2017, ora 19:01
Proiectul Guvernului privind salarizarea unica a bugetarilor ridica mai multe probleme, sustine presedintele confederatiei sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, care critica, printre altele, faptul ca legea e ambigua, permite interpretari si introduce un "mecanism mafiot de performanta".
Guvernul Ciolos a prezentat public proiectul de lege privind salarizarea unitara a bugetarilor, urmand ca acesta sa ajunga pe masa viitorului Parlament, rezultat in urma alegerilor din 11 decembrie.
Intr-un comunicat remis miercuri Ziare.com sub semnatura lui Bogdan Hossu, este semnalat mai intai faptul ca din lege "in continuare sunt excluse entitati, in mod nejustificat, precum BNR, ASF etc".
Apoi, legea comprima primele 41 de clase, datorita cresterii salariului minim la 2.000 de lei, se mai arata in comunicatul citat.
Guvernul nu a cazut de acord cu sindicatele pe salariul minim pentru 2017. Iata variantele de lucru
Pe de alta parte, va continua neaplicarea unitara a legii, "deoarece ...citeste mai departe despre "Primele nemultumiri ale sindicalistilor in privinta salarizarii unitare: Introduce un mecanism mafiot de performanta" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 30 Noiembrie 2016, ora 17:09
Comisia Europeana s-a hotarat sa termine cu paradisurile fiscale autohtone, care atrag banii corporatiilor ce vor sa plateasca taxe cat mai mici si a solicitat din nou tarilor membre UE adoptarea uni sistem unitar de impozitare a marilor companii prezente pe piata unica.
Este a doua incercare a Executivului UE de a alinia impozitele corporatiste la o baza comuna aplicabila in toate tarile membre, dupa ce in martie 2011 o alta propunere similara s-a izbit de refuzul categoric al Irlandei si Marii Britanii, doua state in care corporatiile obisnuite sa fenteze fiscul si-au deschis sucursale, relateaza Reuters.
"Am conceput un sistem care, in mod simultan, sustine dezvoltarea afacerilor, atrage investitori, promoveaza cresterea economica si elimina practica evitarii impozitarii pe scara larga", a explicat comisarul pentru Economie si Finante, Pierre Moscovici.
Noua regula, in cazul in care va obtine votul unanim al statelor membre, ar urma sa se aplice companiilor multinationale cu venituri de peste 750 de milioane de euro, tarile din blocul comunitar urmand sa respecte rata unitara de depreciere pentru un active si aceleasi tipuri de cheltuieli deductibile.
Conform analizelor facute de reprezentantii CE, noua regula, prin care multinationalele ar urma sa completeze o singura declaratie fiscala cu rezultatul operatiunilor lor in UE, ar urma sa ridice investitiile in regiune cu 3,4% si cresterea economica cu cel putin 1,2 procente.
In schimb, in baza principului... mai mult
Marti, 25 Octombrie 2016, ora 17:51
Legea privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice se afla printre prioritatile anului 2016, a declarat, luni, ministrul Muncii, Ana Costea, care a precizat ca termenul de adoptare a acestei legii este noiembrie 2016.
"Exista un proiect in minister al acestei legi (a salarizarii unitare n.r.). Impreuna cu directiile de specialitate din minister, dupa ce vom aseza putin pe tot ceea ce inseamna salarizare va trebui sa facem niste studii de impact. Va trebui sa respectam procedura de a revizui acel proiect, pe de o parte, sa vedem care sunt lucrurile... exista niste nemultumiri si din partea sindicatelor si din partea patronatelor si atunci vom relua aceasta procedura.
Deci, noi, la 1 februarie o sa avem proiectul pus la punct in minister, il spunem procedurii consultarii partenerilor sociali, pentru ca am acest mecanism si legea ma obliga ca tot ceea ce inseamna proiect de act normativ cu impact pe atributiile partenerilor sociali sa ii consult.
Voi face ...citeste mai departe despre "Pana in noiembrie 2016 vom avea o lege unitara a salarizarii, promite ministrul Muncii" pe Ziare.com mai mult
Luni, 21 Decembrie 2015, ora 21:26
Presedintele ucrainean Petro Porosenko a transmis ca este gata sa ceara organizarea unui referendum privind statutul unitar al tarii, dupa schimbarile constitutionale.
Reformele, care reprezinta parte a acordului de incetare a focului negociat la Minsk, in luna februarie, "nu au nimic de a face cu federalizarea", iar tara va ramane un stat unitar, cu ucraineana fiind singura sa limba oficiala, relateaza Bloomberg, citandu-l pe Porosenko cu ocazia primei intalniri a unei comisii de reforma constitutionala, care a avut loc luni, la Kiev.
"As vrea sa va amintesc, astfel incat toti sa isi aduca aminte, ca singura limba a Ucrainei este si va ramane ucraineana. Sunt pregatit sa organizam un referendum pe subiectul structurii de stat, ...citeste mai departe despre "Se rupe sau nu Ucraina? Se pregateste un referendum" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Aprilie 2015, ora 18:43
Mii de pensionari picheteaza, vineri dimineata, Guvernul si prefecturile din mai multe judete, pentru a protesta fata de Legea unitara a pensiilor, scrie NewsIn.Pensionarii cer scutirea de la plata impozitului de 16% pentru pensiile mai mici decat salariul mediu pe economie.
Ei solicita Guvernului includerea in Codul Fiscal a unei noi prevederi care sa permita impozitarea progresiva numai a partii din pensie care depaseste salariul mediu brut pe economie, precum si adoptarea unor "masuri ferme pentru protejarea puterii de cumparare a pensiilor de asigurari sociale", potrivit Federatiei Nationale a Sindicatelor Pensionarilor din Romania (FNSPR).Reprezentantii pensionarilor mai cer cresterea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut si ca eventuala introducere a sistemului de coplata pentru sistemele medicale sa nu afecteze persoanele care au iesit din campul muncii.Pensionarii mai solicita asigurarea de urgenta a unor locuinte pentru familiile din aceasta categorie sociala care locuiesc in case nationalizate ce urmeaza sa fie retrocedate."Noi facem parte din randul celor care nu poate reactiona asa cum o pot face altii, CFR-istii de pilda. Intelegem ca sunt greutati economice in aceasta perioada, insa trebuie sa fim si noi intelesi", a declarat purtatorul de cuvant al FNSPR, Viorel Copil, prezent la protestul organizat in Piata Victoriei din Capitala.Protestul pensionarilor este programat intre orele 10.00 si 12.00. mai mult
Vineri, 26 Martie 2010, ora 11:28