Peste 3,2 milioane de cetateni cu drept de vot din Republica Moldova sunt asteptati sa participe, duminica, la alegerile pentru functia de presedinte al tarii, disputata de opt candidati, intre care si seful statului in functie, Igor Dodon.
Ordinea in care candidatii apar pe buletinele de vot este urmatoarea: Renato Usatii (Partidul Politic "Partidul Nostru"), Andrei Nastase (Partidul Politic "Platforma Demnitate si Adevar"), Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova), Igor Dodon (independent), Violeta Ivanov (Partidul Politic "Sor"), Maia Sandu (Partidul Politic Partidul Actiune si Solidaritate), Octavian Ticu (Partidul Politic "Partidul Unitatii Nationale") si Dorin Chirtoaca (Blocul electoral Unirea).
Pentru acest scrutin, autoritatile de la Chisinau au decis constituirea a 2.143 de sectiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova si alte 139 in strainatate, dintre care cele mai multe in Italia (30), Federatia Rusa (17), Romania (13) si Statele Unite ale Americii (12).
Potrivit Constitutiei, castigator este desemnat candidatul care intruneste voturile a 50% + 1 dintre alegatorii prezenti la urne. Daca in primul tur niciun candidat nu va obtine majoritatea simpla, va fi organizat un al doilea tur de scrutin, pe 15 noiembrie. Mandatul presedintelui Republicii Moldova este de patru ani.
Validarea alegerilor este conditionata de prezenta la urne a cel putin o treime din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale (3.287.140 cetateni cu... mai mult
Duminica, 01 Noiembrie 2020, ora 07:35
Ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Valery Kuzmin, sustine ca Romania ar putea lua exemplul Rusiei si Crimeii pentru a reusi unirea cu Republica Moldova. Mai exact, ar trebui sa organizam un referendum.
"In Romania, nu de putine ori am auzit care ar fi partea legala, sau cum ar trebui sa se uneasca Romania cu Republica Moldova: in baza dreptului istoric sau cu ajutorul referendumului. Avand in vedere ca aveti aceste detalii, eu v-as propune sa mergeti pe ideea referendumului, tinand cont ca o astfel de situatie s-a intamplat in Crimeea", a spus Kuzmin, zilele trecute, la Suceava, unde a participat la un seminar pe teme economice.
Diplomatul trimis de Moscova in tara noastra sustine ca in Crimeea s-a organizat un referendum pentru alipirea la Rusia la care participarea a fost de peste 90%. Totusi, aceasta vointa a populatiei nu este recunoscuta, in timp ce Kosovo, unde nu s-a organizat referendum, este recunoscut ca stat de foarte multe tari (nu si de Romania si Rusia), relateaza agentia Karadeniz Press.
Intrebat cum vede situatia Bucovinei, care a fost impartita in doua, ambasadorul a dat un raspuns evaziv. "Avand in vedere aceste elemente, puteti analiza si situatia din Bucovina".
Prezent la acelasi eveniment, rectorul Universitatii "Stefan cel Mare" din Suceava, prof.dr.ing. Valentin Popa, i-a atras subtil atentia ambasadorului ca se fac chiar si cursuri pentru a identifica manipularea si considera ca ambasadorul a venit la Suceava mai mult pentru imbunatatirea... mai mult
Sambata, 11 Noiembrie 2017, ora 09:52
Presedintele moldovean Igor Dodon a declarat intr-un interviu pentru Russia Today, publicat luni, ca majoritatea sutelor de mii de moldoveni care au obtinut cetatenie romana au cerut acest lucru pentru a ajunge in Europa fara viza. El a avertizat si ca Romania este pregatita in orice moment sa "absoarba" tara sa.
"Majoritatea cetatenilor nostri sunt pentru pastrarea statalitatii Moldovei", a subliniat el.
"In ceea ce priveste pozitia Romaniei, sunt prietenii si vecinii nostri, bineinteles, insa ne ingrijoreaza. Am spus de multe ori ca vrem sa fim prieteni cu Romania, sunt vecinii nostri si nu avem probleme cu ei, cu exceptia uneia - tentativele lor de a submina statalitatea Moldovei", a adaugat liderul de la Chisinau, pledand din nou interzicerea prin lege a oricarui partid moldovean care cere unirea cu Romania.
Dodon a mai spus in interviu ca nu crede ca Republica Moldova va face vreodata parte din Uniunea Europeana, cu atat mai mult cu cat "mai multi politicieni din diferite tari afirma ca vor parasi Uniunea".
"Daca nu unificam natiunea, atunci ne vom confrunta cu riscul de a ne pierde statalitatea - avem Romania chiar langa, dornica sa ne absoarba oricand", a avertizat Dodon in interviu acordat cu ocazia vizitei la Moscova.
El a atras atentia ca parerile electoratului din tara s-au schimbat in ultima perioada si ca, daca in urma cu sapte ani, 70% dintre moldoveni sustineau ideea integrarii europene, acum proportia acestora este de 35%-40%.
Aceasta... mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2017, ora 13:15
Despre o eventuala unire a Romaniei cu Republica Moldova s-a tot discutat in ultima perioada. Unii au spus ca acest lucru s-ar putea intampla chiar in 2018-2019, iar unionistii au organizat recent un mars la Bucuresti, in care au cerut Parlamentului roman sa-si asume acest obiectiv, sa-l vada ca pe un proiect de tara.
Insa analistii din Republica Moldova spun ca nu se poate vorbi despre o "unire" in adevaratul sens al cuvantului in urmatorii ani, ci cel mult despre o "apropiere" intre cele doua tari.
Cert este faptul ca, daca Maia Sandu - candidatul proeuropean - ar deveni presedinte, s-ar face pasi concreti pentru o relatie mai puternica intre Romania si Republica Moldova, spre deosebire de perspectiva cu Igor Dodon ca sef al statului, care vrea apropierea de Rusia.
Ce ar insemna o Moldova condusa de Igor Dodon? Dar una a Maiei Sandu?
E posibil un miracol in R. Moldova? Cum ar putea Maia Sandu sa castige alegerile?
Ziare.com a stat de vorba cu Vlad Turcanu, fost ...citeste mai departe despre "Unirea Romaniei cu R. Moldova nu va fi prea curand. Ce putem, totusi, sa facem" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Noiembrie 2016, ora 19:00
Cunoscutul expert german Alexander Rahr, un apropiat al Kremlinului, a declarat luni ca Uniunea Europeana nu va permite redesenarea frontierelor in interiorul Europei, referindu-se la o eventuala unire dintre Republica Moldova si Romania.
"Romania, am impresia, s-a integrat in Uniunea Europeana. Nu stiu ce ganduri are partea americana, dar UE sta ferm pe pozitii - frontierele in interiorul Europei nu pot fi schimbate", a subliniat Rahr, expert in relatiile cu Rusia al Societatii germane de politica externa, care a sustinut luni o conferinta publica la Chisinau, la invitatia liderului Partidului Socialist (pro-Kremlin), Igor Dodon.
In acelasi timp, Rahr nu a exclus ca, dupa o anumita perioada, atitudinea Europei in aceasta chestiune s-ar putea schimba, dar orice fel de modificari de frontiera ar trebui sa se faca doar pe calea unui ...citeste mai departe despre "Expert german pro-Kremlin, despre o eventuala unire a Republicii Moldova cu Romania: UE nu va permite" pe Ziare.com mai mult
Marti, 07 Iunie 2016, ora 20:53
Unirea Romaniei cu Republica Moldova in interiorul Uniunii Europene este posibila in mai putin de cinci ani, a declarat vineri Victor Ponta.
In acelasi timp, el considera ca pe termen scurt o unire efectiva intre cele doua state nu este posibila, in conditiile in care pentru aceasta trebuie sa existe acordul ambelor popoare, potrivit Agerpres.
"Pe termen scurt nu (n.r. - nu va milita pentru unire), pentru ca eu cred ca nu se poate face o unire intre Romania si Moldova impotriva vointei uneia dintre populatiile de pe cele doua maluri. Si cred ca acest subiect, 'hai sa-i luam cu forta', cum i-a luat Uniunea Sovietica, nu face decat rau ideii de proeuropenism. Dar unirea in cadrul Uniunii Europene, am fost foarte precis in exprimare, se poate realiza in termen scurt", a spus premierul la Adevarul live.
El a reafirmat ca unul dintre principalele obiective ale politicii externe este ca Republica Moldova sa fie membru al Uniunii Europene pana in 2019.
"Eu cred ca poate exista o sansa istorica in acest sens, si asta am spus si la Alba Iulia si in continuare. Faptul ca Ministerul de Externe de la Moscova sau altcineva, reprezentantii Moscovei din Republica Moldova s-au suparat, nu ma impiedica sa afirm, ca prim-ministru si ca viitor presedinte, principalul obiectiv de politica europeana al Romaniei in cinci ani de zile, si este de departe cel mai important obiectiv national. Pe termen lung, sa dea Dumnezeu ca toti cei de pe ambele maluri ale Prutului, nu doar de pe... mai mult
Vineri, 19 Septembrie 2014, ora 16:18
Viorel Badea, senatorul pentru romanii din Europa si Asia, a declarat, vineri, ca unirea Romaniei cu Republica Moldova ar costa tara noastra aproximativ 20 de miliarde de euro.
Senatorul roman a vorbit, intr-un interviu acordat Unimedia despre reunificarea Romaniei cu R.Moldova, precizand ca unii nu inteleg foarte bine ce inseamna unirea celor doua state, ba mai mult, chiar se tem de acest termen.
"Sunt multi dintre conducatorii si din Romania si din R. Moldova care nu prea inteleg bine ce inseamna R. Moldova pentru Romania si viceversa, sau mai mult reunificarea. Ne speriem de acest termen. Eu nu m-as speria.
Pe mine ca cetatean m-ar interesa in primul rand sa traiesc mai bine. Daca mie imi garanteaza cineva si imi demonstreaza ca reunificarea R. Moldova cu Romania imi va aduce un trai mai bun, nu vad de ce sa nu aleg un trai mai bun", a explicat Badea.
Poporul e de acord cu Basescu in ce priveste unirea cu R. Moldova - sondaj IRES
PIB-ul va creste ...citeste mai departe despre "Senator roman: Unirea cu R. Moldova ar costa Romania 20 de miliarde de euro" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 07 Februarie 2014, ora 14:35
Declaratiile lui Traian Basescu despre unirea Republicii Moldova cu Romania creeaza "probleme cruciale" Republicii Moldova, a declarat, joi seara, premierul de la Chisinau, Iurie Leanca.
"Declaratia domnului Basescu nu ne ajuta, ci ne creeaza doar probleme cruciale. Salut declaratia premierului Ponta. Nu as vrea sa fac divizari, separari. Noi avem nevoie de altceva. Avem nevoie de o tara vecina Romania. Sa aiba o voce credibila in cadrul Uniunii Europene, sa poata sa ne ajute in realizarea acestui obiectiv, acestui parcurs european.
Parcursul european nu inseamna pierderea suveranitatii, sub nicio forma, a statului Republica Moldova, ci doar faptul ca urmeaza sa fim un stat functional. Urmeaza sa ancoram Republica Moldova intr-un spatiu al prosperitatii, al stabilitatii, cu un sistem ...citeste mai departe despre "Premierul Moldovei acuza: Declaratiile lui Basescu despre unire ne creeaza probleme cruciale" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 20 Decembrie 2013, ora 11:59
Presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania a daruit Presedintiei Republicii Moldova o biserica de lemn maramureseana, iar Guvernului de la Chisinau un milion de carti in limba romana.
"L-am informat pe domnul presedinte Timofti ca daruim cu ocazia vizitei dansului o biserica de lemn maramureseana care sa fie amplasata intr-un loc stabilit de presedintia Republicii Moldova undeva in raionul Soroca si un milion de carti in limba romana care vor fi donate Guvernului Republicii Moldova", a spus presedintele Basescu.
El a aratat si ca Romania va mentine pentru anul scolar urmator numarul de 5.000 de burse pentru tinerii din tara vecina, urmand ca in anii umatori sa fie ridicat la 10.000 de burse.
"L-am informat pe domnul presedinte Timofti ca vom mentine numarul de 5.000 de burse si pentru anul scolar urmator, acordate tinerilor din Republica Moldova, cu perspectiva ca in anii urmatori, functie de resursele bugetare, sa urcam pana la 10.000 de burse", a spus Basescu.
De asemenea, seful statului a evidentiat ca a discutat cu omologul Timofti si despre confuzia creata in plan international cu privire la minoritatea moldoveneasca.
"Am discutat si despre confuzia creata in unele relatii internationale cu privire la minoritatea moldoveneasca si am concluzionat ca suntem doua state independente si suverane, avand ca locuitori in mod preponderent romanii. Ne leaga istoria, limba, traditiile, bucuriile si necazurile care au trecut peste romani in ultimele secole",... mai mult
Joi, 03 Mai 2012, ora 21:02