Ministrul Mediului Apelor si Padurilor, Costel Alexe, a declarat, sambata, ca prin adoptarea in aceasta saptamana a Ordonantei de Urgenta prin care se modifica si completeaza Legea 219 din 2018 privind aprobarea obiectivului de investitii a Autostrazii Iasi-Targu Mures, "guvernul a facut un pas foarte mare", recuperand "nu mai putin de trei ani".
Costel Alexe, care este si liderul PNL Iasi, a spus ca prin aceasta OUG se acorda o derogare de la prevederile legislatiei nationale privind regimul de protectie al ariilor naturale protejate.
"In aceasta saptamana la Bucuresti guvernul a facut un pas foarte mare pentru autostrada Targu Mures - Iasi - Ungheni. Prin ordonanta de modificare a OUG 291/2018 de completare a legii privind aprobarea obiectivului de investitii a autostrazii Iasi - Targu Mures, cunoscuta ca Autostrada Unirii, am inaintat enorm. Practic, prin adoptarea aceste ordonante in sedinta de joi am recuperat nu mai putin de trei ani de zile", a afirmat ministrul Costel Alexe in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Iasi.
Acesta a subliniat ca prin modificarile aduse de ordonanta de urgenta proiectul construirii podului de peste Prut, la Ungheni, reprezinta "o componenta importanta a Autostrazii Unirii".
"Se asigura un nou punct de trecere peste frontiera cu Republica Moldova. Deci, in judetul Iasi pe langa podul de la Sculeni vom mai avea inca un pod care ne va ajuta in relatia cu fratii nostri de peste Prut", a spus ministrul Mediului Apelor si... mai mult
Sambata, 27 Iunie 2020, ora 16:59
Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anuntat ca Guvernul va anula marti parteneriatele public-private pentru autostrada Comarnic - Brasov si pentru tronsonul Targu Mures - Iasi al autostrazii Unirii.
Acesta a avut luni o intalnire cu parlamentari PNL.
"Am avut discutii si pe subiectul Comarnic - Brasov. Maine, Guvernul va lua in discutie si va adopta o ordonanta de urgenta prin care acel parteneriat public-privat propus de Valcov si Dancila devine istorie.
Dupa momentul anularii parteneriatului public-privat, obiectivul Comarnic - Brasov va fi predat catre Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor. Noi vom veni in fata Guvernului si vom spune care sunt solutiile pentru construirea autostrazii Comarnic - Brasov. Autostrada Comarnic - Brasov reprezinta un obiectiv major, se va realiza. Pana incepe constructia autostrazii Comarnic - Brasov avem obligatia sa gasim rute alternative", a spus ministrul Transporturilor.
El a sustinut ca variantele ocolitoare Comarnic - Busteni vor fi realizate din fonduri europene, iar pe zonele Sinaia si Azuga primarii au aratat ca exista rute alternative. "Vom avea toate avizele necesare pentru a construi acel drum", a mentionat Bode.
Citeste si:
Ca si Dancila, liberalii vor Autostrada Comarnic-Brasov in PPP. Doar ca propun alt traseu si cer bani europeniOrban: Autostrazile Comarnic-Brasov si Sibiu-Pitesti pot fi realizate in 5 ani, daca PNL ramane la guvernare
Ministrul a aratat ca, tot marti, va fi... mai mult
Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 17:23
Catalin Urtoi, consilier onorific al ministrului Transporturilor, Lucian Bode, critica faptul ca Autostrada Targu Mures-Iasi (A8), denumita si Autostrada Unirii, nu a fost inclusa in lista proiectelor care ar urma sa beneficieze de finantare europeana in viitorul buget UE.
Urtoi, care este si vicepresedintele asociatiei "Impreuna pentru A8", remarca intr-o postare pe Facebook ca tara noastra va primi mai putin bani pentru infrastructura rutiera, iar acum "platim nesimtirea celor care ne-au reprezentat la UE" pana acum.
"Romania primeste mai putini bani pentru infrastructura rutiera pe exercitiul financiar 2021-2027. Europa a schimbat practic din mers strategia pentru 2021-2027, iar pe noi ne-a prins iar nepregatiti. (...)
Acum platim toata nesimtirea celor care ne-au reprezentat la UE din 2007 si pana azi si care nu au inteles nimic din strategia Europei in acesti 14 ani. Toate partidele si-au batut joc din 2007 si pana azi de banii europeni.
In 14 ani nu am fost in stare sa ne rezolvam problemele de infrastructura asa cum au facut altii in jurul nostru. M-am saturat sa va vad pe toti, de la stanga pana la dreapta cum va bateti joc de Moldova si cum ati ajuns sa faceti din A8 doar un proiect electoral. Cat credeti ca o sa va mai suportam?!", a scris Urtoi in postarea de pe Facebook.
El a mai precizat ca a crezut ca "dupa alegerile Europarlamentare am crezut ca vom avea o echipa serioasa de politicieni, cu USR+PLUS, PNL si PMP, adica un grup serios care sa... mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2020, ora 11:43
A trecut mai bine de un deceniu de cand autoritatile promit ca vor construi A8, o autostrada care sa lege Moldova de Ardeal. Acum mai bine de un an, Parlamentul a votat chiar si o lege care obliga Guvernul sa construiasca respectiva autostrada. Si, cu toate astea, pana astazi, soseaua n-a prins contur nici macar pe hartie.
Iata motivele, dar si ce face acum Guvernul pentru a construi drumul de mare viteza.
Ideea autostrazii A8 Targu Mures-Iasi-Ungheni - numita si "a Unirii", tocmai pentru ca e gandita sa faca legatura intre provinciile istorice - a aparut acum mai mult de 10 ani.
Compania de Drumuri (fosta CNADNR, transformata ulterior in CNAIR) a inceput inca din 2007 sa intocmeasca documentatia necesara constructiei soselei. In urmatorii 3 ani si cu o cheltuiala de circa 4,8 milioane de euro, s-a intocmit un studiu de fezabilitate (SF). Din pacate, nu unul suficient de riguros.
In 2012, Comisia Europeana (CE) a acceptat sa finanteze constructia soselei, dar doar daca documentatia urma sa fie refacuta.
CNAIR a demarat procedurile necesare revizuirii documentatiei. Imediat ce Curtea de Conturi a inceput sa intrebe de ce se cheltuiesc din nou bani pentru aceeasi documentatie, revizuirea a fost abandonata. Iar studiul de fezabilitate - asa imprecis cum era - a ramas la sertar.
Pe vremea cand era ministru al Transporturilor, deputatul de Bacau Lucian Sova a sustinut ca - in loc sa ne mai chinuim atat cu A8 - mai bine am construi Autostrada A13, care sa lege... mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2020, ora 20:46
Primaria Capitalei a anuntat ca vineri, 16 august, incep lucrarile de reorganizare a circulatiei in Piata Unirii.
Potrivit unui comunicat de presa, proiectul vizeaza tronsonul dintre strada Halelor si Splaiul Independentei. Lucrarile constau in:
- Reconfigurarea insulei situata intre strada Bibescu Voda si Piata Unirii, prin blocarea accesului din strada Bibescu Voda
- Reconfigurarea alveolelor pentru statiile STB prin delimitarea benzilor de circulatie prin intermediul unor spatii verzi construite cu borduri ridicate
- Delimitarea benzilor de circulatie dedicate transportului in comun pe mijlocul Pietei Unirii si pe partea dreapta a Splaiului Unirii, prin intermediul marcajelor si/sau a stalpisorilor, dupa caz
- Reconfigurarea insulelor din intersectia Splaiul Unirii cu Splaiul Independentei/Piata Unirii, respectiv dintre Piata Unirii si B-dul Corneliu Coposu
- Crearea unei benzi auto suplimentare pe Splaiul Independentei, prin mutarea trotuarului catre parc cu 1,8 m
- Organizarea de santier se va realiza cu afectarea minima a vecinatatilor, cat si a circulatiei auto si pietonale.
"Durata de executie a lucrarilor este de doua luni de la inceperea lucrarilor. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat si va multumim pentru intelegere", mai transmite Primaria Capitalei.
T.B. ...citeste mai departe despre "Piata Unirii din Bucuresti devine santier: Vineri incep lucrarile de reorganizare a circulatiei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 16 August 2019, ora 07:18
Traficul rutier in Pasajul Unirii va fi restrictionat, in perioada 22 martie, ora 22:00, pana pe 25 martie, ora 4:00.
Circulatia rutiera va fi oprita pentru realizarea unor lucrari de intretinere.
Brigada Rutiera solicita conducatorilor de autovehicule sa circule cu prudenta, sa respecte semnificatia indicatoarelor rutiere montate temporar in zona, precum si semnalele politistilor rutieri. ...citeste mai departe despre "Trafic restrictionat in Pasajul Unirii incepand de astazi" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 22 Martie 2019, ora 07:51
Pasajul Unirii va fi reabilitat cu peste 97 de milioane de lei, dupa ce un proiect de hotarare pe aceasta tema a fost adoptat in sedinta CGMB de luni.
"Se aproba indicatorii tehnico-economici aferenti lucrarilor de interventii pentru obiectivul de investitii 'Reabilitare/consolidare Pasaj Unirii' (...) Finantarea investitiei se va realiza din bugetul propriu al municipiului Bucuresti", se arata in proiectul de hotarare adoptat.
Valoarea totala a proiectului, inclusiv TVA, este de 97.143.400,80 de lei, iar durata de realizare a investitiei este de 2 ani.
In raportul de specialitate al proiectului se arata ca in 2017 au fost expertizate podurile si pasajele din administrarea Administratiei Strazilor, printre care si Pasajul Unirii. Urmare a expertizarii tehnice s-a ajuns la concluzia ca se incadreaza in starea tehnica IV, deci una nesatisfacatoare.
"Pentru a asigura conditiile minime de siguranta a circulatiei rutiere sunt necesare lucrari de reabilitare/consolidare a infrastructurii si suprastructurii pasajului (...) Lucrarile de interventie sunt necesare pentru remedierea deficientelor constructive constatate si a degradarilor aparute din infiltratiile din apa freatica, imbatranirii hidroizolatiei, de asemenea infiltratii prin rosturile degradate si prin fisurile aparute", mai releva sursa citata. ...citeste mai departe despre "Pasajul Unirii va fi reabilitat cu peste 97 de milioane de lei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 11 Martie 2019, ora 20:19
Desi avea posibilitatea sa plateasca inca de la inceput constructia Autostrazii Unirii cu bani europeni, statul roman a preferat sa ignore posibilitatea si sa subfinanteze proiectul.
Inca din luna noimebrie 2018, Parlamentul Romaniei a adoptat o lege prin intermediul careia obliga statul sa construiasca o autostrada de 310 kilometri numita A8 sau "a Unirii". Aceasta - promisa deja de 10 ani de autoritati - urma sa lege Targu Mures de Iasi si sa ajunga pana in localitatea Ungheni de la granita cu Republica Moldova.
Dupa doar o luna, insa, fostul ministru al Transporturilor, Lucian Sova, a declarat ca - in ciuda legii de curand adoptate - n-ar fi exclus ca in locul Autostrazii Targu Muresi-Iasi-Ungheni statul sa construiasca o alta, care sa lege Brasovul de Bacau.
Nici pana astazi statul n-a decis ce sosea sa construiasca pentru a lega Moldova de Ardeal.
Asa cum Ziare.com v-a informat deja, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat o licitatie pentru a alege societatea care sa revizuisca studiului de fezabilitate pentru Autostrada A8. In acest scop, CNAIR a alocat 6 milioane de lei (din care 4 provin din credite de angajament).
Potrivit purtatorului de cuvant al institutiei, Alin Serbanescu, suma ar fi arhisuficienta pentru realizarea revizuirii, care ar urma sa arate daca drumul merita sau nu construit.
Inca de la inceput, Asociatia Pro Infrastructura (API) a atras atentia asupra faptului ca suma oferita de CNAIR pentru... mai mult
Joi, 21 Februarie 2019, ora 15:51
Desi statul ne-o promite de mai bine de un deceniu, Autostrada Unirii (A8) - care ar urma sa lege Targu Mures de Iasi - risca sa ramana tot in stadiu de proiect, ani buni de acum incolo. Asta, cu toate ca, in urma cu numai cateva luni, Parlamentul a dat o lege prin care a obligat Ministerul Transporturilor sa inceapa in regim de urgenta procedurile pentru constructia autostrazii.
Ideea unei autostrazi care sa lege Ardealul de Moldova pe traseul Targu Mures - Iasi - Ungheni nu este noua. De fapt, autoritatile au inceput inca din 2010 sa faca studii de fezabilitate in baza carora sa o poata construi. Problema este ca documentatia n-a fost suficient de detaliata, asa ca a trebuit revizuita. Pana la urma, contractul de revizuiri a intrat in atentia Curtii de Conturi, iar proiectul autostrazii a fost abandonat intr-un sertar.
In cele din urma, insa, cu insistentele societatii civile si la initiativa a 70 de parlamentari, pe 7 noiembrie, Parlamentul a adoptat o lege prin care obliga Ministerul Transporturilor sa demareze de urgenta procedurile pentru constructia Autostrazii Targu Mures-Iasi-Ungheni. Aceeasi legea prevede si ca Ministerul Transporturilor urma sa primeasca, anual, sumele pe care le cere pentru constructia soselei de mare viteza.
Dupa doar o luna, insa, ministrul Transporturilor de la acea vreme, Lucian Sova, a declarat ca - desi demareaza procedurile pentru realizarea Autostrazii Unirii - n-ar fi exclus ca, pana la urma, in locul ei sa se construiasca o... mai mult
Joi, 07 Februarie 2019, ora 08:05