UniCredit Tiriac Bank a redus timpul de raspuns pentru analiza facilitatilor pe termen mediu si scurt pentru o expunere de maximum un milion de lei, in beneficiul clientilor IMM.
Astfel, decizia de aprobare este data in maximum 24 ore in cazul creditelor fara garantii si in maximum 72 de ore in cazul imprumuturilor cu garantii.
"Ne concentram eforturile pe cunoasterea si deservirea nevoilor concrete ale clientilor nostri. Ne adresam IMM-urilor cu o experienta dovedita si dorim sa continuam sa crestem pe acest segment de piata. Pentru IMM-uri este important raspunsul rapid atunci cand aplica pentru o facilitate, mai ales daca aceasta are ca destinatie finantarea activitatii curente. Asa ca am redus la minimum posibil timpul de analiza a dosarelor, pentru a le putea pune la dispozitie resursele potrivite, la momentul potrivit", a explicat Simona Lacatus, director clienti IMM, Divizia Retail, UniCredit Tiriac Bank.
In plus, clientii IMM care aplica pentru o noua linie de credit de la UniCredit Tiriac Bank pana la 31 mai beneficiaza de comision de acordare 0.
"Numarul cererilor de credite din partea clientilor IMM a crescut cu aproximativ 10-15% in primele trei luni din 2014 fata de intervalul similar al anului trecut, in cazul bancii noastre. Desi clientii continua sa fie prudenti in evaluarea nevoilor lor de finantare, datele noastre arata o revenire a increderii pe acest segment si - in cazul multor firme - o reluare a planurilor de dezvoltare a activitatii", a... mai mult
Luni, 28 Aprilie 2014, ora 14:55
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a acordat primele garantii in cadrul Programului de garantare a creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii.
Mai multe solicitari de garantii, pentru firme din Ploiesti, Bucuresti, Giurgiu, Dej, Tulcea si Constanta, se afla in faza de analiza si de completare a documentatiei de credit, CEC Bank fiind cea de-a treia banca care a transmis solicitari de garantare.
Finantatorii care acorda finantari in cadrul Programului de garantare a creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii sunt: Banca Transilvania, BRD Groupe Societe Generale, CEC Bank, ING Bank, Banca Romaneasca, Banca Comerciala Carpatica, Intesa Sanpaolo Bank, Alpha Bank, Banca Comerciala Romana, Unicredit Tiriac Bank, Piraeus Bank, Bancpost, Leumi Bank, Banca Italo-Romena, Banca Comerciala Feroviara, Volksbank, OTP Bank, Marfin Bank, Nexte Bank, Banca Romana de Credite si Investitii.
Programul de garantare a creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii este un program multianual, de incurajare si de stimulare a dezvoltarii intreprinderilor prin acordarea de linii de credit pentru capital de lucru, de catre finantatori, cu garantie de stat implementat in baza OUG 92/2013.
Liniile de credit au o valoare de maxim 5.000.000 lei/IMM, se acorda pe o perioada de maxim 24 de luni, cu posibilitatea prelungirii cu maxim 12 luni si sunt garantate de catre FNGCIMM in procent de maxim 50% din valoarea... mai mult
Luni, 07 Aprilie 2014, ora 17:48
Sectorul IMM are cele mai mari sanse la finantare in acest an, potrivit prognozelor analistilor bancari, in conditiile in care si institutiile internationale fac eforturi pentru inlesnirea reluarii creditarii. Fondul European de Investitii (FEI) a semnat deja contracte de finantare cu patru banci, care vor acorda IMM-urilor in acest an credite cu dobanda redusa, in cadrul initiativei JEREMIE.
Volumul creditelor acordate de banci ar putea creste cu pana la 5% in 2014, iar potentialul cel mai mare exista in zona companiilor.
"In mod normal, volumul creditelor acordate de banci in 2014 va creste. Inregistram o accelerare usoara a cresterii economice care va ramane anul acesta intr-o zona de peste 2% si in conditiile acestea, am putea vedea o crestere a creditului, dar vorbim de una destul de modesta, undeva in zona lui 5%... Dat fiind gradul de indatorare destul de mare al populatiei, in zona companiilor ar trebui sa vedem o crestere a creditarii ceva mai mare", a declarat pentru Business24 Ionut Dumitru.
Intreprinderile mici si mijlocii vor putea accesa, prin intermediul celor patru banci inscrise in program (Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, BRD Groupe Societe Generale si ProCredit Bank), imprumuturi pentru investitii si capital de lucru in valoare totala de 120 de milioane de euro, beneficiind de o dobanda redusa semnificativ fata de nivelul pietei si de cerinte reduse de garantii.
"Noul instrument JEREMIE de finantare cu dobanda subventionata, implementat... mai mult
Miercuri, 12 Februarie 2014, ora 13:32
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii va semna conventiile de garantare cu 20 de banci care s-au inscris in acest program, urmand ca "in cel mai scurt timp", aceste credite sa fie disponibile pentru antreprenori.
"Finantatorii cu care vor fi semnate conventii sunt: Banca Transilvania, BRD Groupe Societe Generale, CEC Bank, ING Bank, Banca Romaneasca, Banca Comerciala Carpatica, Intesa San Paulo Bank, Alpha Bank, Banca Comerciala Romana, Unicredit Tiriac Banc, Piraeus Bank, Bancpost, Leumi Bank, Ate Bank, Banca Italo-Romena, Banca Comerciala Feroviara, Volksbank, OTP Bank, Marfin Bank, Nexte Bank", se arata in comunicatul FNGCIMM.
Beneficiarii acestui program sunt IMM-urile care la data aprobarii creditului indeplinesc cumulativ criteriile de eligibilitate prevazute la art.3 alin(1) din OUG 92/2013.
Valoarea plafonului de garantare aprobat este de 2 miliarde lei, bancile solicitand un plafon de garantii ce depaseste suma de 3 miliarde de lei.
Acest program guvernamental ofera intreprinzatorilor posibilitatea de a accesa linii de credit pentru capital de lucru in valoare de maxim 5.000.000 lei/I.M.M., garantate de catre FNGCIMM in procent de maxim 50% din valoarea finantarii, exceptand dobanzile, comisioanele si spezele bancare, pe o perioada de maxim 24 de luni, cu posibilitatea prelungirii cu maxim 12 luni.
Garantia se va acorda la cererea bancii, dupa aprobarea liniei de credit, cu o rata a dobanzii ROBOR + maxim... mai mult
Luni, 03 Februarie 2014, ora 11:03
Fondul European de Investitii (FEI) a semnat, in cadrul initiativei JEREMIE, patru noi contracte de finantare cu Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, BRD Groupe Societe Generale si ProCredit Bank.
Prin noile contracte, semnate in cadrul instrumentului JEREMIE ("Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises") de creditare cu subventie partiala de dobanda, intreprinderile mici si mijlocii vor putea accesa imprumuturi pentru investitii si capital de lucru in valoare totala de 120 de milioane de euro, beneficiind de o dobanda redusa semnificativ fata de nivelul pietei si de cerinte reduse de garantii.
"Noul instrument JEREMIE de finantare cu dobanda subventionata, implementat deja cu succes de EIF in alte tari, se adauga facilitatilor JEREMIE de garantii si capital de risc deja existente in Romania, oferind noi optiuni de finantare pentru o gama mai larga de intreprinderi din diverse sectoare si etape de dezvoltare. In acest mod, se demonstreaza ca fondurile structurale pot fi utilizate eficient pentru a sustine accesul IMM-urilor la finantare si, pornind de la realizarile actuale, putem implementa in continuare acest tip de instrumente in viitoarea politica de coeziune", a declarat Hubert Cottogni, Deputy Director al FEI si sef al diviziei Regional Business Development.
Ce facilitati mai ofera JEREMIE in Romania
In cadrul initiativei JEREMIE, alte doua instrumente financiare pentru IMM (conform definitiei europene) au fost deja create si sunt active... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 12:10
Antreprenorii care vor sa-si eficientizeze productivitatea prin economii la energie au alternative la proiectele cu fonduri europene. Companiile pot obtine finantare de la BERD cu granturi de pana la 15% din suma imprumutata.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare deruleaza doua programe de finantare in Romania, dedicate companiilor care vor sa puna in aplicare proiecte de crestere a eficientei energetice si solutii de producere a energiei regenerabile.
Eficienta energetica pentru orice companie
Facilitatea de Finantare pentru Eficienta Energetica (EEFF) este un program care se deruleaza in perioada 2012-2014, oferind companiilor private de orice dimensiune, imprumuturi de maximum 2,5 milioane de euro, pentru investitii in eficientizare energetica.
Spre deosebire de solutia de finantare prin fonduri europene, sumele acordate prin acest program trebuie rambursate ca orice imprumut bancar. Totusi, la finalul proiectului, beneficiarii primesc un grant (o suma nerambursabila) de 15% din valoarea imprumutului.
Fondurile alocate acestui program au fost de 80 de milioane de euro si se acorda prin intermediul a sase banci: BCR, BRD, CEC Bank, Banca Transilvania, OTP Bank si Raiffeisen Bank. Perioada de rambursare si dobanzile sunt variabile, in functie de politica fiecarei banci in parte.
In schimb, potentialii beneficiari dispun de asistenta tehnica gratuita, asigurata de un Consultant de Proiect din partea Tractebel Engineering si un Consultant de... mai mult
Vineri, 26 Iulie 2013, ora 08:15
IMM-urile sunt din ce in ce mai atractive pentru banci si pentru institutiile financiare, care concep credite "preferentiale" sau produse financiare dedicate.
Potentialul IMM-urilor este atractiv pentru banci, in conditiile in care in Romania 90% dintre companii sunt intreprinderi mici si mijlocii si 70% din soldul creditelor acordate companiilor, respectiv 85 de miliarde, sunt directionate catre acest segment.
Unul dintre cei mai recenti jucatori interesati de cresterea intreprinderilor mici si mijlocii este Unicredit Tiriac Bank, care se alatura BCR si Raiffeisen in finantarea IMM-urilor prin programul JEREMIE.
Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises (JEREMIE) este o initiativa comunitara care urmareste cresterea accesului IMM-urilor la finantare prin intermediul instrumentelor financiare finantate din fondurile structurale administrata de Fondul European de Investitii.
Credite garantate de minim un an si maxim sase
Reprezentantii Unicredit Tiriac Bank au anuntat ca banca a finantat IMM-urile cu 25 milioane euro prin programul JEREMIE. Pana in prezent aproximativ 100 de intreprinderi mici si mijlocii au beneficiat de acest produsul financiar, valoarea medie a imprumuturilor fiind de aproximativ 280.000 euro.
Cele mai multe IMM-uri care au solicitat si au primit imprumuturi activeaza in domenii precum comertul en-gros, retail si productia de produse din hartie, metal si cauciuc.
BCR si Raiffeisen, alte doua banci cu credite... mai mult
Luni, 17 Iunie 2013, ora 15:42
UniCredit Tiriac Bank a finantat IMM-urile cu 25 de milioane de euro, bani europeni, prin intermediul initiativei Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises (JEREMIE), administrata de Fondul European de Investitii.
Acordate sub forma de imprumuturi cu conditii preferentiale, creditele au atins in prezent o absorbtie de circa 30% din valoarea acordului de garantare JEREMIE semnat cu FEI, care permite banciii sa aloce imprumuturi noi in valoare de 87,5 milioane de euro. Garantia JEREMIE acopera 80% din valoarea creditelor.
IMM-urile pot accesa credite in cuantum de maxim 1,875 milioane de euro sau echivalentul in lei, pentru minim un an si maxim sase ani.
Pana in prezent, circa 100 de IMM-uri au beneficiat de produsul cu garantie JEREMIE prin UniCredit Tiriac Bank, valoarea medie a imprumuturilor fiind de aproximativ 280.000 euro.
"Cele mai multe IMM-uri care au solicitat si au primit imprumuturi activeaza in domenii precum comertul en-gros, retail si productia de produse din hartie, metal si cauciuc (conform descrierilor CAEN). Aproximativ 50% din totalul fondurilor a fost absorbit de companii care isi desfasoara activitatea in Dolj (Craiova), Bihor (Oradea), Prahova (Ploiesti), Arges (Pitesti) si Botosani (Botosani)", potrivit reprezentantiilor UniCredit Tiriac Bank.
JEREMIE este o initiativa comunitara care urmareste cresterea accesului IMM-urilor la finantare prin intermediul instrumentelor financiare finantate din fondurile structurale.... mai mult
Luni, 17 Iunie 2013, ora 12:08
Bancile italiene vor aplica un moratoriu de un an pentru rambursarea imprumuturilor luate de familiile ai caror membri au ramas fara loc de munca ori sunt in somaj partial, ca urmare a crizei, a anuntat, miercuri, Asociatia bancara italiana (Abi), potrivit AFP.
"Planul familiei" al Abi prevede "posibilitatea suspendarii platii ratelor la credite pentru 12 luni" pentru familiile afectate de criza economica actuala. Masura, la care pot adera bancile in mod voluntar, va deveni operationala incepand din ianuarie 2010, a mai precizat Abi.
Doua dintre cele mai mari banci italiene, UniCredit si Banca Monte dei Paschi din Siena, au anuntat masuri de acest fel la finalul lui 2008.
Cresterea somajului a fost limitata pentru moment in Italia, dar ar urma sa avanseze rapid, pe masura ce firmele nu vor mai putea recurge la somajul partial.
In trimestrul al doilea, rata somajului s-a stabilizat la 7,4% din totalul populatiei active, potrivit ultimelor cifre oficiale publicate.
La inceputul lunii august, bancile italiene si organizatia patronala Confindustria au semnat un acord pentru ca IMM-urile sa poata beneficia de amanarea pentru un an a platii datoriilor.
Masura din Italia si-a gasit adepti si in Romania. Presedintele PSD, Mircea Geoana, propunea la jumatate acestei luni "masuri exceptionale cu caracter limitat pentru repornirea creditarii".
"Cred ca un lucru pe care-l putem face in aceasta perioada este sa incurajam bancile sa intre in acel plan pe care Italia l-a introdus, un... mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2009, ora 17:49