UniCredit Bank va majora de luni avansul pentru creditele imobiliare si ipotecare la 25%, de la 15% pentru finantarile in lei, respectiv 20% pentru cele in euro, dupa ce Legea privind darea in plata va intra in vigoare vineri.
Este a zecea banca din sistem care anunta inasprirea conditiilor de creditare, potrivit News.ro.
Unicredit va acorda de luni produsul de credit ipotecar, imobiliar de achizitie sau de constructie cu avans minim de 25%, atat pentru creditele in lei, cat si pentru cele in euro.
"Aceasta decizie a fost adoptata in urma analizelor interne pe care le-am realizat ca urmare a intrarii in vigoare a legii darii in plata. Monitorizam cu atentie evolutia pietei imobiliare si consecintele adoptarii legii darii in plata", au declarat joi reprezentantii institutiei de credit.
Este oficial: Legea darii in plata a fost publicata in Monitorul Oficial si intra in vigoare peste 15 zile
UniCredit subliniaza ca intentioneaza sa sustina in continuare cererea de ...citeste mai departe despre "Si UniCredit creste avansul la creditele ipotecare, din cauza Legii darii in plata" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Mai 2016, ora 14:25
Profitul inainte de taxe al UniCredit Þiriac Bank a crescut anul trecut cu 9,4%, de la 42 de milioane de euro in 2011 la 46 de milioane de euro, ca urmare a reducerii cheltuielilor cu provizioanele de risc de credit.
Excluzand impactul cursului de schimb, profitul bancii romanesti inainte de taxe a avansat cu 15,1%, in conditiile in care castigul operational net a urcat anul trecut cu 16,6%, la 46 milioane de euro, transmite Mediafax.
Cheltuielile cu provizioanele de risc de credit ale UniCredit Þiriac Bank au scazut cu 15,4% anul trecut, de la 106 milioane de euro la 90 de milioane de euro, contribuind astfel la imbunatatirea rezultatului.
Veniturile operationale au scazut cu 4,2%, de la 291 milioane de euro la 271 milioane de euro, evolutia fiind cauzata de un declin cu 14,2% al veniturilor nete din dobanzi, la 161 milioane de euro.
Incasarile nete din taxe si comisioane au stagnat la 56 milioane de euro, iar veniturile din diferente de curs de schimb si din instrumente derivate detinute la valoare justa prin contul de profit si pierdere au avansat cu 25,7%, la 59 milioane de euro.
Soldul creditelor a crescut anul trecut cu 6,6%, la 3,58 miliarde de euro, in timp ce depozitele au urcat cu 17%, la 3,11 miliarde de euro.
Un an bun pentru Unicredit si la nivel de grup
De asemenea, grupul Unicredit, de care apartine banca romaneasca, a reusit sa revina in 2012 pe profit, determinand cel mai mare grup bancar din Italia sa-si reia plata dividendelor,... mai mult
Sambata, 16 Martie 2013, ora 13:44
Industria bancara din Europa Centrala si de Est continua sa arate o profitabilitate buna si va avea in anii urmatori rezultate peste cele inregistrate in Europa de Vest, potrivit analistilor grupului bancar italian UniCredit, citati de Bloomberg.
"Cu un randament al capitalului investit estimat la 10,9% pentru anii 2012-2015, regiunea va inregistra o rata de profitabilitate atractiva si mai sustenabila decat cea din Europa de Vest", se arata intr-un raport al departamentului de analiza strategica al UniCredit, cea mai mare banca occidentala dupa active din Europa Centrala si de Est.
Autoritatile de reglementare, liderii politici si bancile centrale incearca sa protejeze Europa impotriva contagiunii crizei datoriilor suverane din zona euro. Noi cerinte privind lichiditatea institutiilor de credit occidentale, care controleaza 75% din sistemul bancar din estul Europei, au limitat creditarea necesara pentru finantarea companiilor si populatiei.
Activele bancare totale din regiune au crescut chiar si in timpul crizei declansate de prabusirea Lehman Brothers si in timpul crizei datoriilor din Europa, chiar daca ritmul a fost mai lent, arata studiul, publicat, marti, la Viena. Avansul activelor bancare in intervalul septembrie 2008 - septembrie 2012 a fost de 7,3%, la 2.900 de miliarde de euro.
"Avansul mai lent al activelor totale vine in contextul abordarii mai prudente, deteriorarii calitatii activelor si oportunitatilor limitate de investitii. In plus, raportul... mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 16:15
Economia Romaniei va inregistra o crestere de numai 0,2% in acest an, urmata de 1,3% anul urmator si 1,8% in 2014, estimeaza Unicredit.
"Dupa trei ani de succes in privinta ajustarii fiscale, cresterea economica ramane cea mai mare provocare a Romaniei. In contextul cererii afectate de austeritate, recoltei slabe si exporturilor ezitante din cauza activitatii economice modeste din UE, Romania se confrunta cu stagnarea economiei in urmatoarele trimestre", noteaza analistii bancii.
Romania are nevoie de reforme pentru a accelera cresterea economica, estimata sub 2% in urmatorii doi ani insa, in contextul vointei politice tot mai reduse, motivatia ar putea veni din presiunile exercitate de FMI in contextul discutiilor pentru un nou acord, potrivit unui raport UniCredit.
"Pentru accelerarea cresterii economice sunt necesare reforme structurale, dar vointa politica este in declin. Speram sa existe noi presiuni din partea FMI, intrucat un al treilea acord ar putea veni doar dupa indeplinirea prevederilor din al doilea acord (privatizari si reducerea ineficientei sectorului public)", se arata intr-un raport trimestrial al grupului bancar italian.
Desi toate partidele parlamentare sunt angajate in privinta acordului cu FMI, privatizarile si reformele sectorului public au ramas in urma in ultimul an, noteaza analistii UniCredit.
Accelerarea avansului economic va depinde de adoptarea unor noi reforme structurale si de o mai buna atragere a fondurilor europene.... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 15:56
Profitul UniCredit Þiriac Bank a ajuns la 75 milioane de lei (17 milioane de euro) in primul semestru din acest an, ceea ce reprezinta o scadere de 19% fata de aceeasi perioada din 2011, cand acesta s-a cifrat la 51 milioane de lei.
Banca a realizat in prima jumatate a anului venituri totale de 591 milioane de lei (134,6 milioane euro), in scadere cu 1,7% fata de perioada similara a anului trecut.
In prima jumatate a anului, cheltuielile operationale au crescut cu 4% fata de perioada similara din 2012, pana la 312,7 milioane lei (71,2 milioane euro), se arata intr-un comunicat al bancii.
Activele institutiei de credit au atins 22,7 miliarde lei (5,1 miliarde euro) la finalul lunii iunie, in crestere cu 10,8% fata de primele sase luni ale anului trecut, dar in scadere cu 0,7% fata de inceputul acestui an.
Valoarea creditelor acordate de UniCredit Tiriac Bank in primul semestru afost de 17,1 miliarde lei (19,3 miliarde lei incluzand imprumuturile externalizate), in crestere cu 18,4% fata de ptimul semestru din 2011.
"Astfel, portofoliul de credite al UniCredit Þiriac Bank a avansat de patru ori mai repede decat cel al intregului sistem bancar in primele sase luni din an, pe fondul majorarii cu 28% a portofoliului de imprumuturi pentru intreprinderile mici si mijlocii si cu 16% a creditelor acordate companiilor de talie medie", se mentioneaza in comunicat.
Depozitele clientilor au ajuns la 11,7 miliarde lei (2,63 miliarde euro), cu 29,8% peste nivelul... mai mult
Vineri, 03 August 2012, ora 16:46
Consumul intern, alimentat de reintregirea salariilor bugetarilor si rambursarea contributiilor sociale catre pensionari, precum si revenirea productiei industriale ca urmare a comenzilor de pe piata germana vor sustine cresterea economica a Romaniei in a doua jumatate a anului, potrivit UniCredit.
Grupul italian a revizuit estimarea de crestere economica pentru Romania in acest an de la 1,2% la 0,5%, iar pentru anul urmator de la 2,3% la 1,7%, din cauza cererii externe mai slabe si a "socurilor exceptionale" pentru productia industriala si exporturi.
"Cea mai mare amenintare pentru economia Romaniei vine din temerile economice si financiare privind zona euro. Chiar daca bancile elene vor continua sa-si reduca expunerea, o retragere masiva este putin probabila, din cauza activelor cu lichiditate scazuta", se arata in raport.
Romania a avut un inceput de an slab, cu o contractie economica de 0,1% in primul trimestru. Efectul pozitiv de anul trecut, cand cresterea a fost de 2,5% a fost anulat de evenimente cu impact negativ, precum inchiderea la sfarsitul anului a fabricii Nokia de la Jucu, al doilea mare exportator al tarii la momentul respectiv, cererea mai redusa pentru exporturile romanesti din cauza situatiei din zona euro si de conditiile meteo dificile din februarie.
"Ne asteptam ca productia industriala sa creasca cu 0,4% in 2012, sustinuta de economia germana puternica si mai putin de partenerii traditionali, care sunt intr-o situatie mai dificila.... mai mult
Marti, 26 Iunie 2012, ora 21:20
UniCredit va reduce activitatea diviziei de cash equity din Europa Centrala si de Est, va inchide divizia de credit securities din Romania si Rusia si va diminua afacerea din Turcia si Polonia, ca parte a planului de reducere a costurilor si majorare a profitabilitatii, au declarat surse anonime pentru Bloomberg.
Planul se refera la aproximativ 60 din cei 80 de angajati care lucreaza la divizia de cash equity din Europa Centrala si de Est, inclusiv vanzari si derivate, a declarat una din surse.
Un purtator de cuvant al bancii italiene a refuzat sa comenteze informatia.
"Acesta este o veste buna pentru banca. Merge in directia potrivita, concentrandu-se pe afacerea sa de baza si reducand activitatile cu profit scazut", a declarat Angelo Drusiani, de la Banca Albertini Syz & C. in Milano.
Jean Pierre Mustier, seful diviziei corporate si investitii bancare a UniCredit, care anterior a condus divizia de investitii a Societe Generale SA, analizeaza activitatea unitatii pentru a reduce riscurile si a majora profitul. Banca deja a inchis divizia de equity brokerage in Europa Occidentala, reducand locurile de munca in Londra si Milano in octombrie 2011.
UniCredit, care opereaza in 22 de tari, inclusiv Germania, Austria si Polonia, obtine 57% din venituri din afara Italiei.
"Nu suntem o banca interna. Suntem inarmati sa fim competitivi la nivel european. Tinand cont de diversificare, suntem cea mai europeana banca", a afirmat in 14 mai directorul general al... mai mult
Miercuri, 30 Mai 2012, ora 15:04
Grupul bancar italian UniCredit a stabilit la 1,589 euro pretul unei actiuni in cadrul majorarii de capital de 4 miliarde euro, destinata sa-i imbunatateasca solvabilitatea, care ar urma sa se deruleze intre 11 si 29 ianuarie, in Italia si Germania, si intre 14 si 29 ianuarie in Polonia, informeaza NewsIn.
Grupul italian va emite in acest scop trei actiuni ordinare pentru fiecare 20 de titluri existente, cu un discont de 29%, potrivit Reuters.
UniCredit a subliniat ca, datorita majorarii de capital, rata capitalului propriu de baza (core tier-1) va creste la 8,39% de la 7,55% la finalul lui septembrie, care reprezinta una dintre cele mai scazute dintre bancile europene.
Potrivit unei surse, "toti actionarii principali ai UniCredit ar urma sa ia parte la majorarea de capital".
La Bursa, actiunea UniCredit avansase cu 2,03% la 2,38 euro, la 16:15, ora Romaniei, in timp ce indicele Dow Jones Stoxx al valorilor bancare castigase 0,54%
mai mult
Vineri, 08 Ianuarie 2010, ora 09:55
Ritmul de crestere a creditarii se va mentine pozitiv in acest an in Romania, insa foarte redus, de doar 1%, de la nivelul de circa 35% inregistrat anul trecut, in conditiile in care volumul depozitelor este estimat sa afiseze un avans de 6% la final de 2009, arata un studiu al grupului UniCredit.
Astfel, economistii de la UniCredit estimeaza ca avansul creditarii in Romania se va relua treptat, ajungand la o rata pozitiva de 5% in 2010 si la 10% in 2011.
Pe de alta parte, depozitele vor afisa anul acesta o crestere de 6%, de la cea de 19% in 2008, continuand sa creasca in 2010 cu 8% si in 2011 cu 12%, mai arata un studiu al pietei financiare publicat luni de grupul financiar.
Estimarile UniCredit iau in calcul o prognoza de contractie a economiei Romaniei cu 7,5% anul acesta, urmata de o usoara redresare in 2010, cu o rata pozitiva de 0,4%.
In continuare, in 2011, cresterea produsului intern brut va fi de 3,5%, prognozeaza analistii UniCredit.
Totodata, acestia atrag atentia ca nivelul creditelor neperformante va continua sa creasca in lunile urmatoare in Romania, de la o pondere de 11,3% din soldul creditelor la jumatatea acestui an. Cu un an in urma, nivelul creditelor neperformante in sistemul bancar romanesc era de 4,6%.
mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2009, ora 16:03