Grupul bancar italian UniCredit ar putea fi obligat sa plateasca o amenda pentru incalcarea legislatiei antitrust cu privire la emiterea de titluri de stat, informeaza Reuters.
UniCredit a precizat ca in data de 31 ianuarie 2019 a primit din partea Comisiei Europene o comunicare de obiectii in legatura cu o ancheta in curs a Executivului comunitar privind suspiciunile de incalcare a legislatiei antitrust cu privire la emiterea de obligatiuni guvernamentale.
"Termenul limita pana la care UniCredit poate raspunde la obiectiile ridicate de Comisia Europeana este 29 aprilie si poate fi prelungit la discretia Comisiei", urmand ca ulterior sa fie acordata posibilitatea unei audieri, a precizat banca italiana intr-un comunicat.
In data de 31 ianuarie, Comisia Europeana a acuzat opt banci care in perioada 2007 - 2012 au format un cartel in domeniul tranzactionarii bondurilor guvernamentale din zona euro. Numele celor opt banci nu au fost dat publicitatii. Autoritatea antitrust a precizat ca unii traderi ai bancilor au schimbat informatii sensibile din punct de vedere economic si au coordonat strategii de tranzactionare a bondurilor denominate in euro, in special prin camere virtuale online.
Companiile care incalca reglementarile UE pot primi o amenda de pana la 10% din cifra lor globala de afaceri.
UniCredit SpA este prezent in 17 tari din lume, cu peste 8.500 de sucursale si 147.000 de angajati. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa... mai mult
Joi, 11 Aprilie 2019, ora 10:50
UniCredit Tiriac Bank isi schimba denumirea in UniCredit Bank, incepand cu data de 18 august 2015.
In urmatoarele luni procesul de rebranding va continua prin schimbarea identitatii vizuale a bancii (denumire si logo) in contracte si comunicarea comerciala cu clientii, partenerii, autoritatile si a semnalisticii in intreaga retea de unitati teritoriale, precum si inlocuirea instrumentelor de plata (carduri, token-uri) care poarta vechea denumire.
Schimbarile care vor avea loc in cadrul procesului de rebranding nu implica modificarea caracteristicilor si functionalitatilor produselor si nici modificarea relatiilor contractuale cu clientii, iar inlocuirea instrumentelor de plata actuale cu cele care poarta noua denumire se va realiza treptat, fara costuri suplimentare pentru clienti.
Banca va derula si o campanie de comunicare externa care va sustine implementarea noii denumiri - UniCredit Bank.
Procesul de rebranding este determinat de tranzactia realizata in iunie a.c. prin care UniCredit Bank Austria AG a cumparat actiunile reprezentand 45% din UniCredit Tiriac Bank S.A. detinute de Tiriac Holdings Ltd., majorandu-si capitalul detinut in cadrul UniCredit Tiriac Bank S.A. de la 50,6% la 95,6%. mai mult
Marti, 18 August 2015, ora 12:48
Omul de afaceri Ion Tiriac si-a vandut actiunile pe care le avea la UniCredit Tiriac Bank catre grupul italian UniCredit, actionar majoritar.
"UniCredit Bank Austria AG cumpara actiunile reprezentand 45% din UniCredit Tiriac Bank S.A. detinute de Tiriac Holdings Ltd", arata un comunicat UniCredit Bank Austria remis Ziare.com.
Ca rezultat al acestei tranzactii uriase, capitalul detinut de UniCredit Bank Austria AG in UniCredit Tiriac Bank S.A. creste de la 50,6% la 95,6%.
Finalizarea tranzactiei este preconizata inainte de sfarsitul lunii iunie 2015.
Documentul citat mai arata ca partile au cazut de acord sa nu dezvaluie pretul de vanzare sau oricare alte detalii ale tranzactiei.
Potrivit unor informatii neconfirmate aparute in presa din Italia (Il Messaggero), in 2014, pentru participatia detinuta de Ion Tiriac, UniCredit urma sa plateasca sute de milioane de euro.
"As dori sa-i multumesc lui Ion Tiriac si reprezentantilor Tiriac Holding pentru colaborarea excelenta... citeste mai departe despre "Ion Tiriac si-a vandut actiunile la UniCredit Tiriac Bank" pe Ziare.com mai mult
Joi, 04 Iunie 2015, ora 08:09
Consiliul Concurentei a aprobat preluarea subsidiarei locale a bancii portugheze Millennium bcp de catre OTP Bank Romania si a portofoliului de clienti corporate ai RBS Romania de catre UniCredit Tiriac Bank, fara a avea vreo obiectie in privinta concentrarii economice realizate in fiecare caz.
"Se emite prezenta decizie de neobiectiune privind concentrarea economica ce urmeaza a se realiza in urma dobandirii controlului unic direct asupra Bancii Millenium S.A., de catre OTP Bank Romania S.A. (respectiv asupra portofoliului de clienti corporate ai Royal Bank of Scotland plc. Edinburgh - Sucursala Romania, de catre Unicredit Tiriac Bank S.A. - n.r.) constatand ca, desi operatiunea cade sub incidenta legii, nu exista indoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurential normal", se arata in documentele Consiliului Concurentei (CC).
UniCredit Tiriac Bank a notificat autoritatea de control pe 7 august privind contractul de achizitie a portofoliului de clienti RBS, iar OTP Bank pe 25 august despre cumpararea integrala a subsidiarei locale a bancii Millennium, in urma carora Consiliul a anuntat ca analizeaza operatiunile de concentrare economica.
OTP a preluat in iulie toate actiunile Millennium Bank Romania
OTP a semnat la finele lunii iulie un contract pentru achizitia a 100% din actiunile Millennium Bank Romania, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 39 milioane de euro.
Totodata, OTP Bank va restitui Millennium contravaloarea finantarii intragrup... mai mult
Marti, 07 Octombrie 2014, ora 16:20
Impunerea de sanctiuni mai dure impotriva Rusiei ar putea afecta afacerile UniCredit, a apreciat vineri seful diviziei pentru CEE de la UniCredit, Gianni Franco Papa, intr-un interviu acordat cotidianului german Handelsblatt, preluat de Reuters.
Ca reactie la actiunile Rusiei in Ucraina, occidentalii au impus sanctiuni tintite pentru mai multi oficiali rusi si anumite companii care le apartin, interzicand bancilor americane sa mai proceseze tranzactiile lor in dolari.
Pana acum insa guvernele occidentale au evitat sa impuna sanctiuni impotriva marilor companii de stat din Rusia, dar au avertizat ca, in conditiile unei escaladari a crizei din Ucraina, ar putea adopta noi sanctiuni. Presedintele SUA, Barack Obama, a amenintat miercuri seara Rusia cu noi sanctiuni daca nu adopta "initiative concrete imediate pentru a stopa fluxul de arme si combatanti peste granita".
"Respectam deciziile UE si ne vom conforma acestor decizii", a declarat Gianni Franco Papa. "Insa daca vor fi impuse restrictii mai dure acest lucru va avea cu siguranta un impact asupra operatiunilor noastre cat si asupra Europei in ansamblu. Rusia este o piata foarte importanta" a adaugat responsabilul UniCredit.
Profit in crestere
Anul trecut divizia din CEE a UniCredit, Bank Austria, a inregistrat o crestere de 26% a profitului operational pana la 783 milioane de euro, stimulata de creditarea pe segmentul de retail.
Gianni Franco Papa a mai spus ca UniCredit incearca sa-si vanda subsidiara... mai mult
Vineri, 27 Iunie 2014, ora 12:47
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a subscris 20% din totalul de 550 de milioane de lei (121 de milioane de euro) cat a fost emisiunea de obligatiuni negarantate cu maturitate de cinci ani lansata de UniCredit Tiriac Bank, aceasta fiind prima sa investitie in cadrul programului de sprijinire a dezvoltarii pietei romanesti de capital.
Potrivit unui comunicat al BERD, banca a lansat un program de 150 milioane de euro in vederea sustinerii emisiunilor de obligatiuni pe termen mediu si lung emise de institutiile financiare locale.
Prima investitie a BERD in cadrul acestui program s-a derulat prin subscrierea de obligatiuni in moneda locala emisa de UniCredit Tiriac Bank. Astfel, BERD a subscris 20% din totalul de 550 de milioane de lei (echivalentul a 121 de milioane de euro) la care s-a ridicat emisiunea de obligatiuni negarantate cu maturitate de cinci ani, care a atras peste 30 de investitori.
Investitorii institutionali locali au subscris in total peste jumatate din volumul emisiunii de obligatiuni.
"Suntem incantati sa sustinem prima emisiune de obligatiuni in moneda locala a bancii UniCredit Tiriac, care este, totodata, una dintre primele emisiuni de obligatiuni emise de o banca comerciala din Romania de la declansarea crizei economice. Credem ca acest proiect va deschide calea si altor institutii financiare sa acceseze pietele de obligatiuni ca surse alternative de finantare, contribuind, astfel, la dezvoltarea pietei de capital din Romania.... mai mult
Marti, 02 Iulie 2013, ora 10:37
Actiunile UniCredit au crescut joi cu 5,2%, la patru zile dupa debutul emisiunii de drepturi de preemptiune prin care banca vrea sa atraga 7,5 miliarde euro, datorita unor informatii aparute din presa conform carora fondul de investitii kazah a acumulat 5% din actiunile grupului.
Titlurile UniCredit au fost sprijinite si de anuntul mai multor fundatii bancare italiene din actionariat ca vor participa la majorarea de capital.
Fondul Samruk Kazyna din Kazahstan a cumparat din piata aproape 5% din actiunile UniCredit, scril Il Giornale.
Operatiunea nu a intampinat obstacole, iar Banca Italiei a fost informata in mod adecvat, precizeaza Il Giornale.
Reprezentantii bancii si ai fondului kazah au refuzat sa comenteze informatia.
O sursa apropiata Consob, autoritatea italiana de reglementare a pietelor financiare, a declarat ca nu are informatii despre tranzactie, precizand insa ca legea permite notificarea in termen de cinci zile.
UniCredit a preluat in 2007 ATF Bank, a cincea banca din Kazahstan dupa active, pentru 2,1 miliarde de dolari, intr-o perioada de boom pentru industria financiara kazaha.
Printre investitorii italieni care fac afaceri in Kazahstan se numara si gigantul energetic Eni, cu proiecte mari de petrol si gaze.
Majorarea de capital a UniCredit a debutat "cu stangul", drepturile de preemptiune fiind primite cu raceala de investitori in primele zile de tranzactionare. Actiunile bancii au scazut saptamana trecuta cu aproximativ 38%, dupa ce... mai mult
Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 13:37
UniCredit ar valora mai mult daca grupul italian ar fi dezmembrat si vandut pe bucati, scrie cotidianul american Wall Street Journal, dupa ce actiunile au scazut puternic miercuri si joi, pana la minimul ultimilor 19 ani, si au fost chiar suspendate de mai multe ori de la tranzactionare.
Cotatia UniCredit a coborat cu 14% miercuri si cu 16% joi, pana la 4,536 euro, minimul din septembrie 1992, iar capitalizarea bancii a ajuns la 8,9 miliarde de euro.
Declinul bancii a fost accelerat de anuntul unui discount semnificativ al preturilor unei emisiuni de titluri pentru atragerea a 7,5 miliarde de euro, fonduri necesare grupului pentru respectarea pragului de 9% al ratei de adecvare a capitalului, impus de autoritatiele europene.
Pretul de 1,94 euro pentru o actiune UniCredit, anuntat miercuri, este cu 69% mai mic fata de cotatia de 6,33 euro din inchiderea sedintei de marti si cu 43% sub nivelul de tranzactionare estimat dupa realizarea majorarii de capital.
UniCredit are ghinion ca este o banca internationala cu sediul in Italia
Doar 11% din actionari s-au angajat sa cumpere actiunile care le revin, in timp ce inca 13% afirma ca vor face probabil acest lucru. Emisiunea de actiuni este subscrisa in intregime de banci, astfel ca UniCredit va primi banii, insa analistii se tem ca bancile care au participat ar putea ramane cu un portofoliu substantial de actiuni nedorite.
UniCredit are ghinion ca este o banca internationala cu sediul in Italia, intr-un moment... mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 20:44
Grupul bancar italian UniCredit a stabilit la 1,589 euro pretul unei actiuni in cadrul majorarii de capital de 4 miliarde euro, destinata sa-i imbunatateasca solvabilitatea, care ar urma sa se deruleze intre 11 si 29 ianuarie, in Italia si Germania, si intre 14 si 29 ianuarie in Polonia, informeaza NewsIn.
Grupul italian va emite in acest scop trei actiuni ordinare pentru fiecare 20 de titluri existente, cu un discont de 29%, potrivit Reuters.
UniCredit a subliniat ca, datorita majorarii de capital, rata capitalului propriu de baza (core tier-1) va creste la 8,39% de la 7,55% la finalul lui septembrie, care reprezinta una dintre cele mai scazute dintre bancile europene.
Potrivit unei surse, "toti actionarii principali ai UniCredit ar urma sa ia parte la majorarea de capital".
La Bursa, actiunea UniCredit avansase cu 2,03% la 2,38 euro, la 16:15, ora Romaniei, in timp ce indicele Dow Jones Stoxx al valorilor bancare castigase 0,54%
mai mult
Vineri, 08 Ianuarie 2010, ora 09:55