Consecintele economice ale pandemiei de COVID-19 ar putea duce la cresterea cu 86 de milioane a numarului de copii care vor ajunge sa traiasca in saracie pana la finalul anului 2020, ceea ce reprezinta o crestere de 15%, conform analizei publicate de Salvati Copiii si UNICEF.
Analiza subliniaza faptul ca, in lipsa unor masuri urgente pentru protejarea familiilor fata de greutatile financiare provocate de pandemie, numarul total al copiilor care traiesc sub limita saraciei, in tarile cu venituri mici si medii, ar putea ajunge la 672 de milioane pana la finalul anului. Aproape doua treimi dintre acestia traiesc in Africa Subsahariana si Asia de Sud.
Tarile din Europa si Asia Centrala ar putea inregistra cea mai semnificativa crestere, de pana la 44% in regiune. America Latina si Caraibe ar putea inregistra o crestere de 22%.
"Pandemia de coronavirus a generat o criza socio-economica fara precedent, care consuma toate resursele familiilor din intreaga lume", a declarat Henrietta Fore, Director Executiv al UNICEF.
"Amploarea si profunzimea greutatilor financiare cu care se confrunta familiile ar putea sa anuleze progresele realizate de-a lungul anilor pentru reducerea saraciei in randul copiilor si sa ii priveze pe acestia de serviciile esentiale.
Fara masuri concertate, familiile care abia se descurca ar putea fi impinse in saracie, iar cele mai sarace familii s-ar putea confrunta cu privatiuni =nemaiintalnite de zeci de ani".
Salvati Copiii si UNICEF... mai mult
Marti, 02 Iunie 2020, ora 10:20
UNICEF face apel pentru strangerea unei sume de 1,6 miliarde de dolari pentru a-si sustine actiunile umanitare dedicate copiilor afectati de pandemia de COVID-19, in crestere fata de suma initiala de 651,6 milioane de dolari solicitata intr-un apel similar la finalul lunii martie.
Aceasta crestere reflecta consecintele socio-economice devastatoare ale bolii si nevoile crescande ale familiilor.
In timp ce epidemia intra in cea de-a cincea luna, costurile materialelor, transporturilor si serviciilor de protectie a copiilor cresc alarmant.
"Pandemia este o criza sanitara care devine rapid o criza a drepturilor copilului", a afirmat Henrietta Ford, directorul executiv al UNICEF.
"Scolile sunt inchise, parintii nu mai au locuri de munca, iar familiile se confrunta cu tensiuni sporite. Pe masura ce incepem sa ne reimaginam lumea in urma pandemiei, aceste fonduri ne vor ajuta sa intervenim pentru a raspunde crizei, pentru a ne restabili si pentru a proteja copiii impotriva consecintelor sale indirecte".
Accesul la servicii esentiale precum ingrijirile medicale si imunizarea de rutina a fost deja compromis pentru sute de milioane de copii, lucru care ar putea conduce la o crestere semnificativa a mortalitatii infantile.
De altfel, sanatatea mintala si impactul psiho-social provocat de circulatia restrictionata, inchiderea scolilor si izolarea ulterioara au o probabilitate mare de a intensifica nivelurile de stres deja crescute, in special in randul copiilor... mai mult
Marti, 12 Mai 2020, ora 14:44
Fundatia Botnar, partener de lunga durata al UNICEF, a donat 400.000 de dolari reprezentantei din Romania in vederea achizitionarii de echipamente medicale si teste pentru spitale si de echipamente de protectie personala care urmeaza a fi distribuite profesionistilor comunitari din Romania care se afla in prima linie - asistenti sociali, asistente medicale comunitare si mediatori sanitari si tuturor profesionistilor care lucreaza pe teren pentru a-i sustine pe copiii dezavantajati si familiile lor.
"Apreciem foarte mult sustinerea oferita de Fundatia Botnar pentru ca UNICEF in Romania sa poata oferi echipamentele esentiale necesare celor care lupta in prima linie impotriva pandemiei de COVID-19.
Acest lucru le va permite sa isi desfasoare activitatea in conditii de siguranta, protejandu-se atat pe ei insisi, cat si pe copiii carora le ofera ajutor.
Fundatia Botnar este un partener de lunga durata si de incredere al UNICEF.
Pe durata pandemiei este cu atat mai important sa luptam impreuna pentru drepturile copiilor si in special pentru copiii, care, chiar si inaintea acestei pandemii, se aflau intr-o situatia extrem de dificila", a declarat Pieter Bult, Reprezentatul UNICEF in Romania.
UNICEF estimeaza ca, in Romania, peste 70.000 de lucratori din prima linie au nevoie de echipamente de protectie personala pentru a le putea oferi servicii, in conditii de siguranta, persoanelor vulnerabile.
Printre acestia se numara: asistentii medicali comunitari,... mai mult
Joi, 23 Aprilie 2020, ora 11:45
Reprezentantul UNICEF in Romania, Pieter Bult, a declarat ca, inca dinainte de pandemie, situatia copiilor din Romania era dificila, iar ce se intampla in prezent va inrautati lucrurile, mentionand ca trebuie luate masuri pentru a continua serviciile esentiale pentru acestia.
"Este o perioada plina de provocari pentru noi toti. UNICEF in Romania actioneaza pentru a sustine masurile de contracarare a COVID-19 si, in acelasi timp, depune eforturi pentru a asigura mentinerea serviciilor esentiale pentru copii: educatie, protectie si sanatate. Inca dinainte de aceasta pandemie situatia copiilor din Romania era dificila, iar ce se intampla in prezent va inrautati lucrurile.
Daca nu luam acum masurile pentru a continua serviciile esentiale pentru copii, lumea de dupa pandemie va fi mai dura pentru copii. Realizam o analiza a situatiei si dezvoltam protocoale pentru ca profesionistii de la nivelul comunitatii, aflati in prima linie, sa poata merge in continuare pe teren, in siguranta, pentru a le asigura servicii copiilor din medii vulnerabile", a spus Bult, potrivit unui comunicat al UNICEF.
Membri ai Boardului Copiilor din Romania au discutat marti online cu Pieter Bult.
In conditiile in care scolile din Romania sunt inchise de peste o luna, iar elevii sunt acasa in grija exclusiva a parintilor, UNICEF a vrut sa afle de la copii, prin intermediul acestui dialog online, care sunt provocarile pe care le intampina in aceasta perioada si cum reusesc sa le... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2020, ora 19:58
O parte din membrii Boardului Copiilor din Romania au discutat astazi online cu Reprezentantul UNICEF in Romania, Pieter Bult. Dialogul a fost transmis live pe pagina de Facebook a UNICEF.
In conditiile in care scolile din Romania sunt inchise de peste o luna, iar elevii sunt acasa in grija exclusiva a parintilor, UNICEF a vrut sa afle de la copii, prin intermediul acestui dialog online, care sunt provocarile pe care le intampina in aceasta perioada si cum reusesc sa le depaseasca.
La randul lor, copiii participanti i-au adresat intrebari Reprezentantului UNICEF despre actiunile organizatiei pentru reducerea efectelor negative ale COVID-19 asupra celor mici si, in special, asupra copiilor vulnerabili si familiilor acestora din Romania.
"Este o perioada plina de provocari pentru noi, toti. UNICEF in Romania actioneaza pentru a sustine masurile de contracarare a COVID-19 si, in acelasi timp, depune eforturi pentru a asigura mentinerea serviciilor esentiale pentru copii: educatie, protectie si sanatate.
Inca dinainte de aceasta pandemie situatia copiilor din Romania era dificila, iar ce se intampla in prezent va inrautati lucrurile.
Daca nu luam acum masurile pentru a continua serviciile esentiale pentru copii, lumea de dupa pandemie va fi mai dura pentru copii.
Realizam o analiza a situatiei si dezvoltam protocoale pentru ca profesionistii de la nivelul comunitatii, aflati in prima linie, sa poata merge in continuare pe teren, in siguranta, pentru a le... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2020, ora 17:55
Tarile din nordul Europei, Germania si Elvetia se afla in fruntea unui clasament al tarilor industrializate in ceea ce priveste progresul inregistrat in asigurarea bunastarii copiilor, mult in fata SUA, in timp ce ultimele trei locuri sunt ocupate de Romania, Bulgaria si Chile, informeaza un raport al UNICEF dat publicitatii joi.
Cele trei tari din coada clasamentului - Romania, Bulgaria si Chile - au un venit pe cap de locuitor inferior celui din alte tari din lumea industrializata, subliniaza bilantul realizat de centrul de cercetare Innocenti al UNICEF.
Insa "pozitia slaba" a unor tari precum SUA (37 din 41) si Noua Zeelanda (34) "demonstreaza ca un venit national ridicat nu este suficient pentru a garanta rezultate bune in termeni de bunastare a copiilor", subliniaza autorii. Slovenia (locul al 9-lea) depaseste cu mult tarile mai bogate, in privinta a numerosi indicatori.
In plus, noteaza raportul, Japonia, SUA si Canada sunt printre tarile cu cele mai putin eficiente politici sociale si de impozitare in sensul reducerii saraciei in randul copiilor.
Franta, pe locul al 19-lea, se afla la randul sau in treimea de tari cu rezultate medii.
Clasamentul care compara 41 de tari din Uniunea Europeana (UE) si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a fost stabilit in functie de noua criterii, care figureaza printre obiectivele de dezvoltare durabila definite in 2015 de Organizatia Natiunilor Unite - reducerea saraciei si a foametei,... mai mult
Joi, 15 Iunie 2017, ora 15:01
Cel putin una din 10 fete a fost victima unui abuz sexual, iar un miliard de copii din intreaga lume sunt supusi unor violente fizice si emotionale, din partea parintilor sau a celor care ii ingrijesc, potrivit unui raport emis de Fondul International pentru Urgente ale Copiilor al Natiunilor Unite (UNICEF).
Raportul, bazat pe date culese din 190 de tari, creeaza o imagine de ansamblu asupra violentelor fizice si emotionale la care sunt supusi copiii in propria lor casa, scrie Irish Times.
Studiul arata ca, in perioada unor conflicte sau a unor crize umanitare, violenta domestica tinde sa creasca in mod considerabil.
"De cele mai multe ori, actele de violenta impotriva copiilor sunt manifestate de cei cu care cei mici ...citeste mai departe despre "1 din 10 fete a fost victima unui abuz sexual - raport UNICEF" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 06 Septembrie 2014, ora 12:59
Copiii din Romania sunt cei mai expusi riscului de saracie in cadrul Uniunii Europene (48,7%), in timp ce riscul cel mai mic se inregistreaza in Finlanda (14,2%), potrivit unui raport privind efectele crizei publicat de UNICEF.
Potrivit unor experti ai oficiului european de statistica, Eurostat, printre principalii factori se numara ocupatia parintilor, componenta familiei, oferta serviciilor sociale.
In Belgia, 23,2% dintre copii sunt expusi riscului de saracie, ceea ce situeaza aceasta tara sub media europeana (27,1%), insa deasupra Frantei (23%), Luxemburgului (22,3%), Germaniei (21,7%) si Olandei (16,9%).
Delegatul general pentru drepturile copilului, Bernard De Vos, constata ca "decidentii limiteaza ajutorul social si cheama la relansarea consumului, in timp ce prospera noi forme de saracie". El pledeaza pentru garantarea dreptului la locuinta, precum si pentru un acces automat la drepturile sociale.
"Exista un cinism teribil in a nu le oferi celor care au nevoie ajutorul la care au dreptul, sub pretextul ca nu il cer", estimeaza Bernard De Vos. mai mult
Miercuri, 23 Mai 2012, ora 14:18
Fondul Natiunilor Unite pentru Copii a lansat un apel la finantare in valoare totala de 1,28 miliarde de dolari (947 milioane de euro) pentru a veni in ajutorul copiilor si al femeilor, victime ale catastrofelor naturale sau ale conflictelor, informeaza AFP.
"In 2012, UNICEF intentioneaza sa ajute aproximativ 97 milioane de persoane' din 25 de tari, potrivit unui raport anual privind nevoile financiare ale organizatiei. Aceasta 'va avea nevoie de 1,28 miliarde de dolari. Comparat cu apelul din 2011, suma solicitata este in scadere cu 9%", precizeaza agentia ONU.
Reculul se explica in special prin scaderea fondurilor cerute pentru Asia de Sud precum si pentru America Latina si Caraibe, mai ales din cauza diminuarii nevoilor de finantare ale Pakistanului si Haiti.
In schimb, nevoile mai multor regiuni africane sunt in crestere. Regiunea Africa de Est si australa, din cauza crizei umanitare din Cornul Africii afectat de seceta, inregistreaza in acest an cea mai importanta crestere de finantare. mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 18:03