Viceprimarul Capitalei Stelian Bujduveanu a anuntat vineri, 28 octombrie, punerea in dezbatere publica a unui proiect de hotarare care sa reglementeze mai clar conditiile de utilizare a parcarilor publice din Bucuresti, propunandu-se un tarif unic de 5 lei pe ora, aplicabil in intervalul orar 8,00 - 20,00, de luni pana vineri, pentru toate categoriile de utilizatori - persoane fizice si juridice.
"Pentru riverani, abonamentul lunar costa 50 de lei, iar cel anual - 500 de lei", a transmis Bujduveanu.
Se propun, totodata, abonamente pentru persoane fizice/persoane juridice si institutii publice, in zilele de luni - duminica, in intervalul orar 08,00 - 20, 00, de 25 lei/zi sau 500 lei/luna. Potrivit viceprimarului Capitalei, masinile electrice vor beneficia de gratuitate pentru utilizarea locurilor de parcare.
Aceasta prevedere este cuprinsa intr-un proiect de hotarare privind utilizarea gratuita a parcarilor publice de utilitate generala de pe teritoriul municipiului Bucuresti de catre autoturismele cu emisii zero (0) de carbon - CO2 inmatriculate in municipiul Bucuresti, precum si de abrogare a HCGMB nr. 140 din data de 26.05.2016 privind utilizarea gratuita a parcarilor publice de utilitate generala de pe teritoriul municipiului Bucuresti de catre autoturisme hibrid si cele electrice inmatriculare in municipiul Bucuresti, precum si aprobarea modelului de vignetei de identificare.
Bujduveanu a precizat ca va fi creat un registru unic al masinilor electrice... mai mult
Vineri, 28 Octombrie 2022, ora 18:32
Plafonul aferent declaratiei unice este de 27.600 de lei in 2021, reiese din datele comunicate de ANAF. Oficialii Fiscului au clarificat la solicitarea Economica.net care e valoarea plafonului minim pentru incadrarea ca platitor de contributii sociale in anul 2021, in contextul atipic al inceputului de an, in care avem oficial doua niveluri ale salariului minim in luna ianuarie.
Potrivit sursei amintite, in 2021, la stabilirea plafonului minim aferent declaratiei unice, se ia in calcul doar valoarea salariului minim de 2.300 de lei brut lunar, in vigoare incepand cu 13 ianuarie.
"Pentru stabilirea de catre contribuabili, in Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, a contributiilor sociale datorate incepand cu data de 1 ianuarie 2021, se utilizeaza salariul minim brut pe tara aprobat prin Hotararea Guvernului nr.4/2021 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, respectiv valoarea de 2.300 lei", au raspuns pentru Economica.net oficialii ANAF.
Potrivit sursei amintite, declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile realizate in 2020 si pentru veniturile estimate in 2021 are nou formular, reglementat prin Ordinul ANAF nr. 14 din 2021, publicat marti, 12 ianuarie, in Monitorul Oficial.
In acest an, declaratia unica va fi trimisa la Fisc si de catre beneficiarii de drepturi de autor, de profesionistii si... mai mult
Joi, 11 Martie 2021, ora 08:43
Fostul primar din Bucuresti Gabriela Firea a reactioat, sambata seara, dupa ce primarul general Nicusor Dan a anuntat ca va fi implementat un bilet unic pentru transportul in comun: "Sa-i spuna cineva primarului dreptei unite ca exista deja bilet unic in Bucuresti".
"Sa-i spuna cineva primarului dreptei unite ca exista deja bilet unic in Bucuresti, de vreo 3 ani, cu ajutorul caruia se poate circula si cu metroul, si cu autobuzul etc. A zis azi ca el va 'implementa biletul unic imediat'", a scris, sambata seara, pe Facebook, Gabriela Firea.
Primarul general al Capitalei, Nicusor Dan, anunta ca in curand va exista un bilet unic pentru mijloacele de transport public de suprafata din Capitala, aflate in subordinea Primariei Generale si pentru Metrou, aflat in subordinea Ministerului Transporturilor.
Marea majoritate a celor 150 de comentarii raspuns la postarea fostului primar, desi recunosc ca nu sunt persoane din Bucuresti, sustin ca Gabriela Firea are dreptate si Nicusor Dan nu stie ca exista un astfel de bilet. Unul sau doua comentarii ii atrag atentia acesteia ca in realitate acest serviciu nu exista. Un altul remarca motivele acestei postari din partea sefei PSD: "Firea, ar fi bine sa mergi sa iti faci pensie!! Daca puteai tu faceai.. ai dat dovada ca nu poti, asa ca lasa pe alti, nu fi rea si invidioasa", i-a scris un utilizator.
Ministerul Transporturilor si Primaria Bucuresti au lansat la finalul anului 2017 un bilet unic pentru transportul in comun din... mai mult
Sambata, 31 Octombrie 2020, ora 20:01
Premierul Ludovic Orban a declarat luni, ca apara cota unica si ca nu renunta sub nicio forma la aceasta.
"PNL apara cota unica. Este una dintre masurile liberale cele mai importante, care au avut efecte extrem de favorabile pentru Romania si nu renuntam sub nicio forma la cota unica", a precizat Orban, dupa ce a participat la Adunarea membrilor Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei.
Tot luni, si viceprimierul Raluca Turcan a transmis ca "PNL va apara cu toata forta cota unica de impozitare".
"Cota unica valorizeaza munca si sprijina interesele angajatilor productivi - cine castiga mai mult plateste deja la stat mai mult. Din cand in cand, PSD se mai gandeste cum sa ii pedepseasca si sa ii taxeze suplimentar pe romanii care muncesc.
Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, alaturi de PSD 2 si PSD 3, vrea impozitarea progresiva a veniturilor romanilor! Se confirma din nou ca PSD este partidul care inventeaza taxe si impozite si care ii pedepseste pe cei care muncesc si care aduc plus-valoare in economie. Dar PSD si satelitii nu au cum sa inteleaga: sunt praf economic si toate actiunile lor din timpul guvernarii dovedesc acest lucru", a scris Raluca Turcan, pe Facebook ...citeste mai departe despre "Ludovic Orban spune ca PNL nu renunta la cota unica" pe Ziare.com mai mult
Luni, 29 Iunie 2020, ora 14:53
Noul model al Declaratiei unice, privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, a fost publicat in Monitorul Oficial.
Formularul se poate depune pana la data de 30 iunie.
Sunt aplicabile doua modificari in nou Declaratie unica, potrivit consultantului fiscal Adrian Benta, astfel:
acordarea unei reduceri de 5% pentru plata impozitului, respectiv a asigurarilor sociale pana in data de 30 iunie 2020;acordarea unei bonificatii de 5% pentru depunerea electronica a declaratiei pana in data de 30 iunie.
Reducerea de 10% este aplicata daca ambele conditii sunt indeplinite simultan.
"Contribuabilii au dreptul sa directioneze un procent de pana la 3,5% din impozitul pe venit catre unitati de cult, entitati fara scop patrimonial sau burse private. Formularul este rubricat corespunzator acestei posibilitati", subliniaza Adrian Benta.
Pana acum, pe site-ul ANAF nu a aparut noul model de Declaratie unica pentru a putea fi descarcat.
Ministerul de Finante a anuntat luna trecuta ca persoanele care vor sa redirectioneze sume din impozitul pe venit aferent anului 2019 catre ONG-uri si alte entitati nonprofit sau unitati de cult vor putea sa depuna formularele cu datele entitatilor/unitatilor de cult alese pana la data de 30 iunie 2020, noul termen stabilit si pentru depunerea declaratiei unice.
"Persoanele care vor sa redirectioneze sume din impozitul pe venit aferent anului 2019 catre ONG-uri si alte entitati nonprofit sau unitati... mai mult
Joi, 04 Iunie 2020, ora 10:20
Persoanele fizice obligate sa depuna declaratia unica beneficiaza de o noua pasuire, a doua in acest an.
Termenul pentru depunerea declaratiei si, implicit, pentru plata obligatiilor fiscale aferente a fost prelungit.
In plus, autoritatile au reglementat si acordarea unor bonificatii pentru conformarea voluntara, pentru anul 2019.
Ce se intampla cu cei care au platit deja taxele aferente veniturilor pe anul 2019, fara a beneficia de bonificatii?
Ordonanta de Urgenta nr. 69/2020, adoptata recent, prevede, in primul rand, prelungirea termenului de depunere a declaratiei unice de catre persoanele fizice pentru anul 2019, de la 25 mai, la 30 iunie 2020.
In al doilea rand, actul normativ stabileste nivelul si conditiile de acordare a bonificatiilor pentru persoanele care isi indeplinesc la timp obligatiile fiscale declarative si de plata aferente anului 2019.
Astfel, se acorda o bonificatie de 5% din valoarea impozitului si a altor contributii aferente anului 2019, daca acestea sunt stinse integral - prin plata sau compensare - pana la data de 30 iunie 2020.
In plus, se acorda o bonificatie suplimentara de 5%, daca declaratia unica este depusa prin mijloace electronice pana la aceeasi data. Aceasta din urma se acorda doar daca este indeplinita si conditia privind plata taxelor.
Practic, daca obligatiile fiscale sunt stinse in termenul prevazut, insa declaratia unica nu este depusa prin mijloace electronice, contribuabilul beneficiaza doar de bonificatia... mai mult
Vineri, 22 Mai 2020, ora 13:31
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) suspenda primirea cererilor unice de plata, incepand din 16 martie pana in 6 aprilie, cu posibilitatea de prelungire.
"Apreciind cu maxima responsabilitate evolutia COVID-19, conducerea APIA, sustinuta de MADR, a luat decizia de a suspenda primirea cererilor unice de plata incepand cu data de 16 martie 2020 pana la data de 6 aprilie 2020, iar in functie de evolutia virusului vom lua masurile care se impun. Mentionam faptul ca activitatea agentiei se va desfasura normal, evitand contactul cu publicul", a transmis APIA, printr-un comunicat de presa remis sambata.
Reprezentantii institutiei au transmis fermierilor ca le vor fi respectate toate drepturile.
In Romania s-au inregistrat deja peste 100 de cazuri de imbolnavire cu coronavirus.
Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre criza provocata de coronavirus in Romania si in lume ...citeste mai departe despre "APIA suspenda primirea cererilor unice de plata de la fermieri" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 14 Martie 2020, ora 20:23
Societatea romaneasca nu considera ca fiind bun public un buget situat la echilibru sau aproape de echilibru, cu deficite mici, iar acest lucru se vede foarte bine in cele noua iluzii inregistrate, legate de buget si acest dezechilibru, a afirmat joi economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea.
"Acest lucru se vede foarte bine in cele noua iluzii, ele sunt mai multe. Eu am inregistrat noua iluzii legate de buget si acest dezechilibru. Mersul spre echilibru bugetar se face numai atunci cand Romania este sub programe cu FMI cum a fost perioada 2000-2005, respectiv 2010 - 2015. In celelalte perioade, cand nu aveam pe cineva sa ne urmareasca, echilibrul bugetar este lasat la voia intamplarii.
Prima iluzie este ca in Romania ar mai exista cota unica de impozitare. Auzi pe ici si pe colo un consultant fiscal de la marile firme spunand ce grozava este Romania ca are cota unica, ca pe baza ei se poate construi... Intrebarea mea este: Stimabililor, unde este cota aia unica? Vreau sa o vad si eu", a spus Lazea, in cadrul unui forum de specialitate.
Acesta a subliniat ca in 2005 erau 16% impozit pe profit, 16% impozitul pe venit si 19% TVA.
"Ideea era toata lumea, dar absolut toata lumea, plateste aceste rate, fara exceptie. Le-am redus in 2005, dar toata lumea sa le plateasca. Ce avem astazi, dupa ce Codul Fiscal, incepand cu 2015, a fost tot relaxat. La impozitul pe profit, 16% mai platesc vreo 25.000 de firme, restul se califica acum mai nou ca... mai mult
Joi, 27 Februarie 2020, ora 12:24
Dupa aproximativ trei ani de la momentul aparitiei sale, declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice ramane un subiect fierbinte pentru contribuabili.
In contextul in care responsabilitatea fiscala se muta, din ce in ce mai rapid, de la organul fiscal catre contribuabili, am identificat cateva aspecte mai putin vazute ale acestei declaratii.
Prelungirea termenului de raportare si plata, de tratat cu prudenta si rigoare
In primul rand, remarcam faptul ca termenul de raportare si de plata de 15 martie stabilit de autoritati a fost si in acest an prelungit.
Asadar, desi, conform prevederilor fiscale, termenul de depunere a "Declaratiei Unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoane fizice" pentru anul fiscal 2019 era 15 martie 2020, acesta a fost prelungit pana la data de 25 mai 2020.
Aceasta miscare a autoritatilor a fost primita ca o gura de oxigen de catre unii contribuabili, iar pentru altii a devenit chiar un motiv de "relaxare".
Desi prelungirea termenului de raportare fiscala si de plata a obligatiilor fiscale aferente poate oferi impresia unei astfel de relaxari la nivel mental, suntem insa pe mai departe de parere ca, din punct de vedere procedural, declaratia unica trebuie sa ramana, din mai multe considerente, un subiect de interes sporit in randul contribuabililor.
Incercam sa enumeram cateva dintre aceste aspecte in cele ce urmeaza.
Procesul in ansamblul... mai mult
Luni, 24 Februarie 2020, ora 11:36