Cele cinci miliarde de euro aflate in trezorerie reprezinta "o zona interzisa", o rezerva de care Romania are nevoie pentru vreme rea si nu trebuie utilizata pentru decizii populiste, a declarat miercuri premierul demis Ungureanu, precizand ca sunt bani din alte surse pentru reintregirea salariilor.
"Resursele de cinci miliarde de euro din trezorerie nu sunt bani aparuti peste noapte, ei reprezinta rezerva de care avem nevoie pentru vreme rea si trebuie sa ramana intangibila, sa nu alimenteze decizii populiste care sa distruga eforturile de austeritate ale platitorului de taxe", a declarat Mihai Razvan Ungureanu, intr-o declaratie de bilant rostita la Palatul Victoria.
Acesta a precizat ca "situatia economica permite astazi revenirea salariilor la nivelul anterior masurilor de austeritate asumate de Executivul anterior", iar banii provin din alte surse decat sumele din trezorerie.
"Toate calculele pe care le-am facut noi de reintregire a salariilor sau rezolvarea situatiilor pensiilor nu au pornit de la premiza sa utilizam acesti bani. Acest buffer reprezinta o zona interzisa, scoasa din calculele noastre. Si va asigur ca exista bani pentru salarii si acei bani i-am facut noi, pentru Romania. Acei bani exista, trebuie folositi in asa fel incat reintregirea salariilor sa poata avea loc curant, din iunie incolo", a explicat premierul demis.
Intrebat de unde vor fi luate concret sumele necesare Ungureanu a raspuns: "Vorbim de banii recuperati din evaziunea... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 18:50
Reintregirea salariilor a devenit aproape o certitudine pentru bugetari, vineri, cand s-a aflat ca Guvernul a anuntat Comisia Europeana. Pretul va fi insa platit de toti romanii, prin deprecierea leului fata de euro.
Legatura dintre cresterea salariilor bugetarilor sau a pensiilor si deprecierea leului este negata de unii si afirmata de altii, insa practica a demonstrat ca cele doua aspecte sunt legate invariabil.
Ultima data a fost simtit acest lucru, mai ales de catre cei care au credite in moneda europeana, in martie, dupa ce promisiunile legate de reintregirea salariilor au devenit din ce in ce mai sigure. Euro a ajuns sa valoreze 4,3783 lei la sfarsitul lunii martie, de la 4,3486 lei la sfarsitul lunii februarie. A urmat o usoara panta descendenta, cursul ajungand vineri la 4,3745 lei pe euro.
"Presiunea asupra cursului se simte din luna martie, in urma discutiilor despre reintregirea salariilor", a declarat economistul Daniel Daianu pentru Business24.
Agentia de rating Fitch a atras nu demult atentia asupra faptului ca majorarea cheltuielilor publice in Romania va duce nu doar la cresterea deficitului bugetar, ci si la amplificarea riscului unor efecte adverse indirecte. Unul dintre cele mai importante astfel de efecte s-a manifestat pe piata valutara interbancara, prin deprecierea leului fata de euro.
"Leul s-a depreciat fata de euro din doua motive importante: anuntul privind intrarea intr-o posibila recesiune si anuntul privitor la cresterea... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2012, ora 08:01
Guvernul anunta Comisia Europeana ca in 2012 va decide recuperarea integrala a diminuarilor salariale aplicate in 2010 bugetarilor, ceea ce va conduce la o usoara crestere a cheltuielilor de personal, dar cu tendinta de scadere a acestora pe termen mediu.
Recuperarea integrala a diminuarilor salariale este prevazuta in Programul de convergenta aprobat, miercuri, de Guvern, la capitolul privind politica bugetara pentru acest an, "puncte cheie ale bugetului pe 2012".
"In conditiile mentinerii politicii de inlocuire a unui angajat din sapte care parasesc sistemul, coroborat cu recuperarea integrala a diminuarilor salariale aplicate in 2010, cheltuielile de personal raportate la PIB sunt programate a avea o usoara crestere fata de anul 2011, insa pe termen mediu se reia tendinta de scadere a acestora", se arata in documentul obtinut de Mediafax.
Programul de convergenta al Romaniei este revizuit anual si transmis la Bruxelles dupa aprobarea de catre Guvern.
Ungureanu, preocupat de recuperarea salariala
Saptamana trecuta, premierul Mihai Razvan Ungureanu a spus liderilor sindicali, intro intalnire la sediul Guvernului, ca este preocupat de recuperarea salariala in sectorul bugetar, dar ca nu lanseaza promisiuni in acest sens, ci doar o speranta care se poate materializa in functie de evolutia economiei.
Dupa reducerea salariilor cu 25% in iulie 2010, bugetarii au beneficiat anul trecut de o majorare salariala cu 15%, iar pentru refacerea completa a veniturilor... mai mult
Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 09:43
Premierul Mihai Razvan Ungureanu le-a spus, marti, liderilor sindicali prezenti la Palatul Victoria, ca recuperarea salariilor bugetarilor este deocamdata "o speranta", "un proiect", nu o promisiune.
"Suntem preocupati, ca Guvern, de materializarea masurii recuperarii sumelor care au fost diminuate din salariile bugetarilor. Nu fac o promisiune, si acest lucru il repet, va fac partasi la un proiect, la un plan, la o speranta. Sper ca ea sa se poata materializa, bineinteles pe seama evidentei macroeconomice pe care o vom avea foarte curand", a declarat premierul Ungureanu, la inceputul intalnirii cu liderii sindicali.
"Pe toti ne intereseaza sa existe o salarizare mai buna, sa existe mai multe locuri de munca si sa putem spera la un nivel de trai mai ridicat al tuturor cetatenilor romani", a mai spus premierul Ungureanu.
In context, primul ministru a spus ca isi doreste sa aiba in sindicate un partener de dialog, iar astfel de intrevederi sa fie tinute cu regularitate.
Primul ministru are, la aceasta ora, o intalnire cu liderii celor cinci confederatii sindicale. Sindicatele sunt reprezentate de Dumitru Costin, Ion Samoila, Ion Popescu, Iacob Baciu si Bogdan Hossu.
Din partea Guvernului sunt prezenti, de asemenea, ministrul Finantelor Publice, ministrul Economiei, ministrul Municii, ca si ministrul Transporturilor. mai mult
Marti, 10 Aprilie 2012, ora 16:43
Premierul Mihai Razvan Ungureanu a declarat, sambata, la Iasi, ca Guvernul va incerca sa dea tuturor bugetarilor ceea ce le-a fost luat in urma taierilor salariale din iulie 2010, spunand insa ca aceasta nu este o promisiune, pentru ca el nu face promisiuni, ci o "speranta".
"O sa incercam sa dam tuturor ceea ce le-a fost luat. Nu e o promisiune, este o speranta. Promisiuni eu nu fac. Eu nu am miza electrorala", a declarat premierul, raspunzand intrebarii unui jurnalist.
El a facut aceasta declaratie la iesirea din muzeul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, unde a stat timp de aproximativ 30 de minute, presa neavand acces. De la muzeu, premierul a mers pe jos pana la libraria Universitatii, unde, de asemenea, jurnalistii nu au avut acces.
Premierul Mihai Ravan Ungureanu a participat, sambata, la festivitatea de premiere a Olimpiadei Nationale de Istorie, care s-a desfasurat la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi.
Premierul Mihai Razvan Ungureanu a spus, intr-un interviu acordat jurnalistului David Frost pentru postul TV Al Jazeera English, ca spera ca, undeva pana in vara, sa aduca "putin zambet" pe fetele romanilor prin ridicarea salariilor din sectorul bugetar la nivelul anterior, aratand ca acesta este unul dintre pariurile Guvernului pe care incearca sa il castige.
"Avem o situatie mai buna in termeni macroeconomici, speram sa aducem salariile din sectorul bugetar la nivelul pe care il aveau cu ceva ani in urma. Acesta este unul dintre... mai mult
Sambata, 07 Aprilie 2012, ora 15:45
Premierul Mihai Razvan Ungureanu a declarat vineri seara intr-un interviu acordat lui David Frost de la Al Jazeera ca spera ca salariile bugetarilor sa fie reintregite la vara si a marturisit ca este o prioritate pentru el sa readuca zambetul pe fetele concetatenilor sai romani.
In cadrul unui duplex Bucuresti-Londra, Ungureanu i-a povestit celebrului jurnalist despre misiunile pe care si le-a impus ca premier. "Cea mai mare provocare este sa mentin tara pe drumul revenirii economice. Aceasta tara are un viitor excelent cu conditia sa ramana pe drumul de care v-am vorbit", a subliniat el.
Primul-ministru a fost chestionat de Frost in legatura cu masurile de austeritate, in special cele care au afectat bugetarii.
"Au fost niste ani de austeritate care au afectat profund parti ale societatii romanesti, majoritatea bugetari. Protestele care au avut loc in legatura cu aceste masuri mi-a dat sansa sa constientizez existenta unei oboseli sociale, dar cred ca poate fi combatuta si medicamentul este dialogul cu aceste parti ale societatii.
Acum avem o situatie mai buna din punct de vedere macroeconomic si speram sa readucem salariile bugetarilor la nivelul de acum cativa ani, aceasta e unul din pariurile mele si cred ca vom reusi. Incerc si sper ca vom duce acest lucru la indeplinire undeva in vara", a subliniat primul-ministru.
"Este de asemenea o prioritate a guvernului meu sa aduc putin zambet pe fetele concetatenilor mei, nu doar pentru ca este normal sa... mai mult
Sambata, 07 Aprilie 2012, ora 11:20
Presedintele Traian Basescu a declarat luni seara, intr-o emisiune televizata, ca anuntul privind taierea salariilor bugetarilor in 2010 a fost facut de el insusi deoarece nu s-a inteles cu FMI, care dorea cresterea cotei unice de impozitare de la 16% la 20% si a TVA de la 19% la 22%.
Intrebat de ce el a anuntat taierile si nu premierul, Traian Basescu a explicat ca nu a putut accepta mandatul FMI.
"La Emil Boc fusese delegatia Fondului, ii prezentase mandatul, Emil Boc m-a informat telefonic inainte sa ajunga la mine delegatia Fondului, impreuna am stabilit ca nu acceptam acest mandat prin care sa sufocam economia si atunci solutia a fost varianta doi. Si facem reducerile in aceasta zona", a spus Basescu.
La insistentele moderatorului, Basescu a spus ca a facut anuntul "pentru ca nu ne-am inteles (n.r. - cu delegatia FMI). si atunci am spus: Romania este tara suverana, eu anunt acum si daca vreti, va urcati in avion, daca nu, ramaneti si discutam varianta noastra".
"Mandatul Fondului e public, la acea vreme a circulat in presa, a trebuit modificat mandatul cu aprobare de la Washington", a mai povestit Traian Basescu, adaugand ca varianta FMI ar fi generat "un somaj incredibil".
Referitor la opozitia sa fata de micsorarea CAS, presedintele a spus ca nu are nimic impotriva, dar nu se poate.
"Nu putem. Eu in general nu am nimic impotriva reducerii fiscalitatii", dar prioritatea este reintregirea salariilor, a explicat presedintele.
"Mandatul cu care... mai mult
Marti, 20 Martie 2012, ora 08:05
Premierul Mihai Razvan Ungureanu a explicat, marti seara, ca nu a existat o contradictie intre el si Traian Basescu, care ar fi sustinut cresterea salariilor, in timp ce el dorea scaderea CAS.
Ungureanu a spus ca marirea salariilor era primul lui obiectiv si e chiar trecut in programul de guvernare, la primul punct, in timp ce el a vorbit de CAS fara sa dea un termen de timp.
Ungureanu: Primul ministru nu are obrazul atat de gros pentru a-i certa pe oameni
"S-o luam cu chestiunea de context. In primul rand, toata discutia si eu am spus inclusiv in interviul de la TVR - orice masura trebuie sa tina cont de niste date statistice pe care le asteptam.
Tentatia e sa pui cele doua optiuni in contradictie, cand de fapt ele se succed. Marirea salariilor bugetarilor e primul punct in programul de guvernare. Ce a spus presedintele in Parlament nu e altceva decat accentuarea primului punct din programul de guvernare. Am simtit nevoia sa dau un mesaj de incurajare pentru mediul privat, am vorbit despre CAS, dar nu am dat un termen de timp, nu am spus ca o sa vina peste noapte.
Citeste mai multe despre Ungureanu explica de ce cresc salariile si nu scade CAS pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 14 Martie 2012, ora 08:42
Liderii coalitiei au decis, luni, ca salariile bugetarilor sa fie majorate incepand cu luna iunie, urmand ca Guvernul sa analizeze procentul cu care se va face majorarea, a declarat liderul deputatilor PDL, Mircea Toader.
Toader a spus ca membrii coalitiei au sustinut de la inceput aceasta majorare, iar premierul are cuprins in programul de guvernare, la punctul 1, cresterea salariilor.
Mircea Toader a aratat ca Guvernul urmeaza sa calculeze si sa gaseasca solutii pentru majorarea salariilor.
Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la PRO TV, ca declaratia privind revenirea salariilor la nivelul anterior taierilor nu a fost facuta din populism, ci deoarece s-au indeplinit conditiile stabilite.
Argumentele lui Traian Basescu
Presedintele a aratat ca, potrivit datelor Ministerului Finantelor, numarul salariatilor in sectorul public era, in aprilie 2009, de 1.396.129, iar in ianuarie anul acesta de 1.196.067. El a mai explicat ca, in 2009, "anvelopa salariala, totalul salariilor era 9,6 din PIB, iar obiectivul pentru 2014 era sa ajungem la 7% din PIB".
"Am atins 7%, de fapt, cu acuratete 6,94%, la sfarsitul anului trecut. Deci conditiile de revenire s-au indeplinit la 31 decembrie. In numele prudentei, si Guvernul Boc si Guvernul Ungureanu au zis: . Dar parametrii conveniti cu fondul s-au atins", a spus presedintele.
"Ca sef al statului, eu nu pot sa mint ca nu s-au indeplinit conditiile de revenire a salariilor.... mai mult
Luni, 12 Martie 2012, ora 15:10