Angajatii Primariei Balesti, din judetul Gorj, primesc salarii mai mici cu 20%.
Decizia a fost luata de primarul din localitate, cu acordul salariatilor, in conditiile in care nu mai sunt bani pentru continuarea investitiilor din localitate.
Toti cei 50 de angajati ai Primariei Balesti primesc salarii mai mici cu 20%, dupa ce conducerea institutiei a anuntat ca nu mai sunt bani pentru cofinantarea proiectelor privind investitiile in localitate.
Angajatii au semnat ca sunt de acord cu aceasta masura, sperand sa recupereze diferenta la rectificarea bugetara promisa de Guvern in luna iulie.
"Am luat aceasta masura tocmai pentru a nu ne bloca. In urma cu doua luni, am luat o decizie, impreuna cu ceilalti din conducere, sa diminuam salariile, cu acordul angajatilor, cu 20%.
Am facut acest lucru pentru a ne continua in perfecta stare proiectele pe care le avem de implementat la nivelul comunei, pe partea de cofinantare. Toti angajatii au fost de acord. Asteptam rectificarea bugetara, se pot recupera banii pe parcurs. S-au majorat salariile si acum trebuie sa asiguram sursa de finantare", a declarat Madalin Ungureanu, primarul comunei Balesti.
Lunar, primaria are nevoie de peste 200.000 de lei pentru plata salariilor.
"Propunerea a venit ca o necesitate de a functiona primaria. Ma afecteaza undeva la peste 800 de lei, personal", a precizat Spiridon Nicolescu, unul dintre angajati.
Masura de reducere a salariilor cu 20% a fost luata si in cazul primarului.... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2018, ora 11:15
Majorarea salariilor ar fi fost decisa de Cabinetul Ungureanu imediat dupa incheierea misiunii FMI, prin hotarare de guvern, pentru ca nu se depasea anvelopa salariala de 42 de miliarde lei aprobata prin strategia fiscal-bugatara, iar rectificarea ar fi avut loc in iulie, afirma Bogdan Dragoi.
"Noi am anuntat ca imediat dupa misiunea FMI vom da o hotarare in Guvern si sa stabilim ca de la 1 iunie vor fi reintregite salariile. Nu era nevoie de o rectificare bugetara. Rectificarea ar fi avut loc in luna iulie. Cu aceasta revenire, masa salariala estimata, de 42 de miliarde lei pe 2012, nu va fi depasita" a spus ministrul interimar al Finantelor.
Dragoi a tinut sa explice ca efectul cresterii salariilor de la 1 iunie trebuie vazut atat pe partea de cheltuieli, cat si de venituri, unde se vor incasa sume mai mari din CAS, impozit pe venit, TVA si accize.
"Suma neta pentru reintregirea salariilor incepand cu 1 iunie 2012 este de 1,5 miliarde lei", a precizat Dragoi.
El a explicat ca prin politica de inlocuire a unui singur angajat din 7 plecari naturale din sistemul bugetar s-a ajuns ca la nivelul anului 2012 sa se realizez o economie a cheltuielilor de personal de 600 de milioane lei comparativ cu bugetul aprobat initial.
"Diferenta va fi acoperita din veniturile colectate, mai mari decat bugetul agreat. La momentul aprobarii de catre Parlament cresterea economica estimata pentru 2011 era de 2%, dar s-a dovedit ca a fost de 2,5%, si PIB-ul a fost mai mare.... mai mult
Joi, 03 Mai 2012, ora 19:02
Cresterea salariilor se va reflecta in economisire si consum, ceea ce inseamna si credite de consum mai multe, a declarat economistul sef al BCR, Lucian Anghel.
"Cresterea salariilor se va reflecta in economisire si consum, ceea ce inseamna si credite de consum mai multe. Ceea ce influenteaza sentimentul consumatorilor, iar acesta influenteaza si cresterea economica.
Odata ce ai o incredere mai mare poti sa te lansezi in investitii", a declarat Lucian Anghel, economistul sef al BCR, cu ocazia prezentarii Raportului Macroeconomic " Romania - Top 10 provocari".
Mihai Razvan Ungureanu a declarat miercuri, la bilantul celor 78 de zile de mandat, ca situatia economica a Romaniei ar permite revenirea la cuantumul salariilor din 2010, punctand ca lasa pregatita o astfel de masura.
Pe de alta parte, premierul desemnat Victor Ponta a declarat joi ca, de cand Florin Georgescu a inceput sa studieze situatia actuala, ca viitor ministru de Finante, s-a constatat ca nici Cabinetul Boc, nici Cabinetul Ungureanu nu au prevazut banii pentru reintregirea salariilor. mai mult
Joi, 03 Mai 2012, ora 16:45
Premierul desemnat Victor Ponta a declarat, joi, ca a constatat acum, cand Florin Georgescu a inceput "sa se uite prin hartii", ca nici Guvernul Boc, nici Guvernul Ungureanu nu au prevazut bani pentru reintregirea salariilor, Ponta sustinand ca situatia este "mult mai rea" decat a fost prezentata.
"Acum, cand Florin Georgescu a inceput sa se uite pe hartii, pe buget, rezulta foarte clar ca nici Guvernul Boc si nici Guvernul Ungureanu nu au prevazut bani pentru cresterea salariilor, nu au alocat niciun leu pentru restituirea sumelor incasate ilegal de la pensionari", a spus Ponta.
El a sustinut ca, in schimb, Guvernul "nu s-a abtinut de la a aloca bani clientelei politice, in special baronilor locali ai PDL", criteriul fiind exclusiv politic. mai mult
Joi, 03 Mai 2012, ora 15:38
Cele cinci miliarde de euro aflate in trezorerie reprezinta "o zona interzisa", o rezerva de care Romania are nevoie pentru vreme rea si nu trebuie utilizata pentru decizii populiste, a declarat miercuri premierul demis Ungureanu, precizand ca sunt bani din alte surse pentru reintregirea salariilor.
"Resursele de cinci miliarde de euro din trezorerie nu sunt bani aparuti peste noapte, ei reprezinta rezerva de care avem nevoie pentru vreme rea si trebuie sa ramana intangibila, sa nu alimenteze decizii populiste care sa distruga eforturile de austeritate ale platitorului de taxe", a declarat Mihai Razvan Ungureanu, intr-o declaratie de bilant rostita la Palatul Victoria.
Acesta a precizat ca "situatia economica permite astazi revenirea salariilor la nivelul anterior masurilor de austeritate asumate de Executivul anterior", iar banii provin din alte surse decat sumele din trezorerie.
"Toate calculele pe care le-am facut noi de reintregire a salariilor sau rezolvarea situatiilor pensiilor nu au pornit de la premiza sa utilizam acesti bani. Acest buffer reprezinta o zona interzisa, scoasa din calculele noastre. Si va asigur ca exista bani pentru salarii si acei bani i-am facut noi, pentru Romania. Acei bani exista, trebuie folositi in asa fel incat reintregirea salariilor sa poata avea loc curant, din iunie incolo", a explicat premierul demis.
Intrebat de unde vor fi luate concret sumele necesare Ungureanu a raspuns: "Vorbim de banii recuperati din evaziunea... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 18:50
Premierul Mihai Razvan Ungureanu le-a spus, marti, liderilor sindicali prezenti la Palatul Victoria, ca recuperarea salariilor bugetarilor este deocamdata "o speranta", "un proiect", nu o promisiune.
"Suntem preocupati, ca Guvern, de materializarea masurii recuperarii sumelor care au fost diminuate din salariile bugetarilor. Nu fac o promisiune, si acest lucru il repet, va fac partasi la un proiect, la un plan, la o speranta. Sper ca ea sa se poata materializa, bineinteles pe seama evidentei macroeconomice pe care o vom avea foarte curand", a declarat premierul Ungureanu, la inceputul intalnirii cu liderii sindicali.
"Pe toti ne intereseaza sa existe o salarizare mai buna, sa existe mai multe locuri de munca si sa putem spera la un nivel de trai mai ridicat al tuturor cetatenilor romani", a mai spus premierul Ungureanu.
In context, primul ministru a spus ca isi doreste sa aiba in sindicate un partener de dialog, iar astfel de intrevederi sa fie tinute cu regularitate.
Primul ministru are, la aceasta ora, o intalnire cu liderii celor cinci confederatii sindicale. Sindicatele sunt reprezentate de Dumitru Costin, Ion Samoila, Ion Popescu, Iacob Baciu si Bogdan Hossu.
Din partea Guvernului sunt prezenti, de asemenea, ministrul Finantelor Publice, ministrul Economiei, ministrul Municii, ca si ministrul Transporturilor. mai mult
Marti, 10 Aprilie 2012, ora 16:43
S-au implinit doua luni si o zi de cand Mihai Razvan Ungureanu s-a asezat pe scaunul de premier al Romaniei.
Odata cu venirea sa la Palatul Victoria, protestele din Piata Universitatii s-au calmat, iar promisiunile sale in fata Parlamentului pareau sa fi calmat spritele incinse in anii de criza financiara.
Dupa depunerea juramantului, noul premier a facut o prima promisiune: aceea de a prezenta Parlamentului un raport complet al activitatii sale dupa doua luni de mandat. Cum au decurs cele doua luni ale lui Mihai Razvan Ungureanu si ce va prezenta acesta in fata Parlamentului?
Prima tema pe care Ungureanu le-a trasat-o membrilor Guvernului a fost aceea de a aduce venituri in valoare de doua miliarde de euro la buget din evaziune fiscala, o sarcina grea, dar nu imposibila. Incetul cu incetul, promisiunile lui Mihai Razvan Ungureanu nu au incetat sa apara. Scaderea CAS-ului si redimensionarea fiscalitatii pe zona IMM-urilor au fost primele subiecte care au dat o urma de speranta mediului privat. Nu dupa mult timp, presedintele Traian Basescu i-a trasat premierului o sarcina: sa reintregeasca salariile bugetarilor.
Iata ca dupa doua luni de la investirea in functia de prim-ministru, Mihai Razvan Unugureanu se vede nevoit sa se tina de prima promisiune facuta: aceea de a-si prezenta raportul de cativitate in fata Parlamentului.
Iata care au fost principalele obiective ale lui Mihai Razvan Ungureanu:
Reducerea CAS-ului si redimensionarea fiscalitatii pentru... mai mult
Marti, 10 Aprilie 2012, ora 07:59
Premierul Mihai Razvan Ungureanu a declarat, sambata, la Iasi, ca Guvernul va incerca sa dea tuturor bugetarilor ceea ce le-a fost luat in urma taierilor salariale din iulie 2010, spunand insa ca aceasta nu este o promisiune, pentru ca el nu face promisiuni, ci o "speranta".
"O sa incercam sa dam tuturor ceea ce le-a fost luat. Nu e o promisiune, este o speranta. Promisiuni eu nu fac. Eu nu am miza electrorala", a declarat premierul, raspunzand intrebarii unui jurnalist.
El a facut aceasta declaratie la iesirea din muzeul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, unde a stat timp de aproximativ 30 de minute, presa neavand acces. De la muzeu, premierul a mers pe jos pana la libraria Universitatii, unde, de asemenea, jurnalistii nu au avut acces.
Premierul Mihai Ravan Ungureanu a participat, sambata, la festivitatea de premiere a Olimpiadei Nationale de Istorie, care s-a desfasurat la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi.
Premierul Mihai Razvan Ungureanu a spus, intr-un interviu acordat jurnalistului David Frost pentru postul TV Al Jazeera English, ca spera ca, undeva pana in vara, sa aduca "putin zambet" pe fetele romanilor prin ridicarea salariilor din sectorul bugetar la nivelul anterior, aratand ca acesta este unul dintre pariurile Guvernului pe care incearca sa il castige.
"Avem o situatie mai buna in termeni macroeconomici, speram sa aducem salariile din sectorul bugetar la nivelul pe care il aveau cu ceva ani in urma. Acesta este unul dintre... mai mult
Sambata, 07 Aprilie 2012, ora 15:45
Premierul Mihai Razvan Ungureanu a explicat, marti seara, ca nu a existat o contradictie intre el si Traian Basescu, care ar fi sustinut cresterea salariilor, in timp ce el dorea scaderea CAS.
Ungureanu a spus ca marirea salariilor era primul lui obiectiv si e chiar trecut in programul de guvernare, la primul punct, in timp ce el a vorbit de CAS fara sa dea un termen de timp.
Ungureanu: Primul ministru nu are obrazul atat de gros pentru a-i certa pe oameni
"S-o luam cu chestiunea de context. In primul rand, toata discutia si eu am spus inclusiv in interviul de la TVR - orice masura trebuie sa tina cont de niste date statistice pe care le asteptam.
Tentatia e sa pui cele doua optiuni in contradictie, cand de fapt ele se succed. Marirea salariilor bugetarilor e primul punct in programul de guvernare. Ce a spus presedintele in Parlament nu e altceva decat accentuarea primului punct din programul de guvernare. Am simtit nevoia sa dau un mesaj de incurajare pentru mediul privat, am vorbit despre CAS, dar nu am dat un termen de timp, nu am spus ca o sa vina peste noapte.
Citeste mai multe despre Ungureanu explica de ce cresc salariile si nu scade CAS pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 14 Martie 2012, ora 08:42