Cei mai controversati lideri politici candideaza si la alegerile parlamentare din 2012, dar nu isi disputa Bucurestiul, ci alte orase din tara.
Liderii aliantei politice USL, Crin Antonescu si Victor Ponta, sau cofondatorii ARD, Mihai Razvan Ungureanu si Vasile Blaga, sunt titularii unor conturi generoase, dar si a mai multe case si terenuri.
Nici averea mentionata de alti politicieni cunoscuti, cum ar fi Elena Udrea, Petre Roman sau Madalin Voicu, nu este de neglijat.
Ponta are un apartament si un teren interavilan
Premierul Romaniei, Victor Ponta, candideaza pentru un nou mandat de deputat in colegiul sase, din judetul Gorj. Ponta are un teren intravilan, de peste 1.300 metri patrati si o casa, in acelasi judet. Premierul mai este proprietarul unei apartament in Capitala.
Alegeri parlamentare 2012: Ce averi au candidatii din Timisoara
Conform declaratiei sale, liderul PSD nu are masina sau colectii de bijuterii, dar este titularul a trei conturi: doua conturi in lei, in valoare totala de peste 60.000 de lei, si unul ce depaseste 15.000 de euro.
Antonescu: masini, bijuterii de 18.000 de euro si cont in coroane daneze
Cofondatorul USL si presedintele Senatului, Crin Antonescu, candideaza pentru un loc de senator in colegiul doi din Teleorman. Antonescu are doua apartamente in Bucuresti, o casa in judetul Prahova si un loc de parcare in Bucuresti. Antonescu a mentionat, in declaratia de avere, trei masini: o Dacie si doua BMW si bijuterii estimate,... mai mult
Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 13:30
Misiunea FMI condusa de Jeffrey Franks ajunge marti in Romania, pentru cea de-a cincea evaluare a acordului stand-by, care se va termina in data de 9 mai. Temele fierbinti ale intalnirii sunt cresterea salariilor bugetarilor, scaderea CAS, liberalizarea pietei energiei si privatizarile.
Vizita FMI are loc intr-un context in care tot mai multe voci se ridica impotriva continuarii acordului cu Fondul Monetar. Intalnirile vor stabili si bazele viitoarei relatii dintre Romania si FMI, in conditiile in care este prima evaluare a Fondului din mandatul guvernului Ungureanu si ultima condusa de Jeffrey Franks. De asemenea, tot acum are loc si prima vizita oficiala a olandezului Erik De Vrijer, in calitate de viitor sef al FMI in Romania.
Principalele teme de discutie
Cel mai fervent subiect aflat pe agenda guvernului pentru discutiile cu FMI este recuperarea diminuarii salariale anuntata de guvernul Ungureanu, in conditiile in care Jeffrey Franks nu a incurajat pana acum aceasta idee.
"Daca exista spatiu fiscal, guvernul poate face ajustari modeste, o crestere a salariului sau reducerea CAS. 15% este considerabil mai mare decat am discutat in trecut, de o crestere de 4-5%. Stiam ca s-au acumulat presiuni politice si ma asteptam sa exista discutii", a declarat recent oficialul FMI.
In scrisoarea de intentie convenita cu guvernul, in urma celei de-a patra evaluari a acordului preventiv, derulata in ianuarie-februarie, se subliniaza ca politica de austeritate pe... mai mult
Marti, 24 Aprilie 2012, ora 08:01
Guvernul analizeaza situatia legala si financiara pentru rezolvarea problemei create in urma deciziei Curtii Constitutionale privind plata CAS numai pe sume din pensii de peste 740 lei, iar datele arata ca ar trebui 650 milioane lei la returnarea doar a contributiilor achitate in acest an, coalitia avand opinii diferite.
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a declarat, luni, ca Guvernul analizeaza situatia legala si financiara aparuta in urma deciziei Curtii Constitutionale (CC).
Surse politice au declarat in acelasi timp ca datele analizate la nivelul Guvernului releva ca numai pentru returnarea contributiilor de asigurari sociale retinute pensionarilor in acest an si identificate drept neconstitutionale ar fi necesar un efort bugetar de aproximativ 650 milioane lei, motiv pentru care in interiorul coalitiei sunt opinii divergente.
"Unii membrii ai coalitiei insista pentru returnarea contributiilor retinute pensionarilor sub acest plafon de 740 lei, chiar si esalonat, iar altii amintesc ca legea nu actioneaza retroactiv si solicita ca, daca sunt identificate fonduri disponibile, banii sa fie folositi pentru recuperarea salariala in sectorul bugetar si nu pentru pensii", au aratat sursele.
Nemultumiri ale pensionarilor privind returnarea contributiilor la pensiile de peste 740 de lei
Potrivit OUG 107/ 2010, persoanelor care beneficiaza de pensii de peste 740 de lei li se retine, de la 1 ianuarie 2011, 5,5% contributii de sanatate.
In mai multe... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2012, ora 16:13
S-au implinit doua luni si o zi de cand Mihai Razvan Ungureanu s-a asezat pe scaunul de premier al Romaniei.
Odata cu venirea sa la Palatul Victoria, protestele din Piata Universitatii s-au calmat, iar promisiunile sale in fata Parlamentului pareau sa fi calmat spritele incinse in anii de criza financiara.
Dupa depunerea juramantului, noul premier a facut o prima promisiune: aceea de a prezenta Parlamentului un raport complet al activitatii sale dupa doua luni de mandat. Cum au decurs cele doua luni ale lui Mihai Razvan Ungureanu si ce va prezenta acesta in fata Parlamentului?
Prima tema pe care Ungureanu le-a trasat-o membrilor Guvernului a fost aceea de a aduce venituri in valoare de doua miliarde de euro la buget din evaziune fiscala, o sarcina grea, dar nu imposibila. Incetul cu incetul, promisiunile lui Mihai Razvan Ungureanu nu au incetat sa apara. Scaderea CAS-ului si redimensionarea fiscalitatii pe zona IMM-urilor au fost primele subiecte care au dat o urma de speranta mediului privat. Nu dupa mult timp, presedintele Traian Basescu i-a trasat premierului o sarcina: sa reintregeasca salariile bugetarilor.
Iata ca dupa doua luni de la investirea in functia de prim-ministru, Mihai Razvan Unugureanu se vede nevoit sa se tina de prima promisiune facuta: aceea de a-si prezenta raportul de cativitate in fata Parlamentului.
Iata care au fost principalele obiective ale lui Mihai Razvan Ungureanu:
Reducerea CAS-ului si redimensionarea fiscalitatii pentru... mai mult
Marti, 10 Aprilie 2012, ora 07:59
Premierul Mihai Razvan Ungureanu a explicat, marti seara, ca nu a existat o contradictie intre el si Traian Basescu, care ar fi sustinut cresterea salariilor, in timp ce el dorea scaderea CAS.
Ungureanu a spus ca marirea salariilor era primul lui obiectiv si e chiar trecut in programul de guvernare, la primul punct, in timp ce el a vorbit de CAS fara sa dea un termen de timp.
Ungureanu: Primul ministru nu are obrazul atat de gros pentru a-i certa pe oameni
"S-o luam cu chestiunea de context. In primul rand, toata discutia si eu am spus inclusiv in interviul de la TVR - orice masura trebuie sa tina cont de niste date statistice pe care le asteptam.
Tentatia e sa pui cele doua optiuni in contradictie, cand de fapt ele se succed. Marirea salariilor bugetarilor e primul punct in programul de guvernare. Ce a spus presedintele in Parlament nu e altceva decat accentuarea primului punct din programul de guvernare. Am simtit nevoia sa dau un mesaj de incurajare pentru mediul privat, am vorbit despre CAS, dar nu am dat un termen de timp, nu am spus ca o sa vina peste noapte.
Citeste mai multe despre Ungureanu explica de ce cresc salariile si nu scade CAS pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 14 Martie 2012, ora 08:42
Contributiile sociale ar putea fi reduse cu 3-5% in acest an, potrivit prim-ministrului Razvan Mihai Ungureanu, in conditiile in care contextul economic va permite. Analistii saluta initiativa guvernului, desi recuosc ca nu sunt tocmai surprinsi, avand in vedere ca 2012 este an electoral.
"Am in vedere scaderea CAS, sigur pentru angajati, poate si pentru angajatori, intr-o marja de 3 pana la 5%, in functie de capacitatea noastra de a ne permite asa ceva, care tine de felul in care exista bani la buget, si externa, in functie de conditiile de mediu economic si financiar ", a spus Ungureanu intr-o emisiune televizata.
In luna februarie, premierul Mihai Razvan Ungureanu si liderii coalitiei au convenit ca in programul de guvernare sa fie prevazuta cresterea veniturilor populatiei, in functie de resursele economiei, surse politice precizand atunci ca masura va fi luata prin majorare directa sau prin reducerea CAS si indexari de pensii.
Reducerea CAS, o masura necontestata
Potrivit specialistilor, reducerea CAS este benefica pentru mediul de afaceri, dar mai ales pentru imaginea guvernului, atat de importanta intr-un an electoral.
Claudiu Doltu, viitor ministru de Finante, intr-o posibila guvernare USL, este de parere ca reducerea contributiilor sociale este un pas necesar, cu toate ca nu poate contesta caracterul politic al unei asemenea decizii.
"Orice decizie pentru reducerea contributiilor de asigurari sociale e in primul rand, una politica. Fiscalitatea... mai mult
Marti, 06 Martie 2012, ora 18:00
Decizia luata la nivelul coalitiei este ca despre subiecte precum reducerea CAS, majorarea salariilor si a pensiilor sa se discute la inceputul lunii aprilie, cand vom fi fata cifrele pe T1, a anuntat luni ministrul UDMR Laszlo Borbely.
"Vom discuta aceste probleme atunci cand avem datele pe primul trimestru. La inceputul lunii aprilie vom discuta in functie de cifrele pe T1, aceasta este decizia luata in coalitie", a spus Borbely, intrebat daca UDMR va sustine scaderea CAS sau majorari de salarii si pensii.
La randul sau, purtatorul de cuvant al Guvernului a confirmat ca este in curs o analiza referitoare la majorarea CAS, insa "totul depinde de rezultatele din T1 si situatia conjuncturala a economiei europene din care suntem si noi parte".
Premierul Mihai Razvan Ungureanu a anuntat luni seara, intr-o emisiune televizata, ca "are in vedere" scaderea CAS-ului "sigur pentru angajat, si pentru angajator, intr-o marja de 3 pana la 5%".
"Am in vedere scaderea CAS-ului, sigur pentru angajat, pentru si pentru angajator, intr-o marja de 3 pana la 5%, in functie de capacitatea noastra de a ne permite asa ceva, care este o data interna, tine de felul in care exista bani la buget, si externa, in functie de conditiile de mediu economic si financiar", a explicat Ungureanu.
Fostul ministru de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a declarat pe 27 februarie, in exclusivitate pentru NewsIn, ca, intre o decizie de majorare a salariilor si pensiilor si cea de scadere a CAS, el ar... mai mult
Marti, 06 Martie 2012, ora 14:40
Premierul Mihai Razvan Ungureanu a declarat luni seara, intr-o emisiune televizata, ca dupa primele 100 de zile de mandat ia serios in calcul sa-si prezinte in fata Parlamentului un bilant cu ceea ce a reusit sa faca si cu ceea ce-si va propune in continuare sa realizeze.
"Ma gandesc foarte serios ca la 100 de zile implinite de la ziua de investitura sa mi se dea ocazia, si sper in Parlament, de a spune ce am intalnit, ce am reusit sa facem, dorim sa facem mai departe", a spus Ungureanu.
Guvernul analizeaza o posibila reducere a contributiilor de asigurari sociale intr-o marja cuprinsa intre 3-5%, "sigur pentru angajati, poate si pentru angajatori", daca situatia economica interna si externa va favoriza aplicarea unei astfel de masuri, a declarat, luni, premierul Mihai Ungureanu.
"Am in vedere scaderea CAS, sigur pentru angajati, poate si pentru angajatori, intr-o marja de 3 pana la 5%, in functie de capacitatea noastra de a ne permite asa ceva, care tine de felul in care exista bani la buget, si externa, in functie de conditiile de mediu economic si financiar ", a spus Ungureanu intr-o emisiune televizata.
In luna februarie, premierul Mihai Razvan Ungureanu si liderii coalitiei au convenit ca in programul de guvernare sa fie prevazuta cresterea veniturilor populatiei, in functie de resursele economiei, surse politice precizand atunci ca masura va fi luata prin majorare directa sau prin reducerea CAS si indexari de pensii.
De asemenea, premierul si-a anuntat... mai mult
Marti, 06 Martie 2012, ora 09:38
Guvernul analizeaza o posibila reducere a contributiilor de asigurari sociale intr-o marja cuprinsa intre 3-5%, "sigur pentru angajati, poate si pentru angajatori", daca situatia economica interna si externa va favoriza aplicarea unei astfel de masuri, a declarat, luni, premierul Mihai Ungureanu.
"Am in vedere scaderea CAS, sigur pentru angajati, poate si pentru angajatori, intr-o marja de 3 pana la 5%, in functie de capacitatea noastra de a ne permite asa ceva, care tine de felul in care exista bani la buget, si externa, in functie de conditiile de mediu economic si financiar", a spus Ungureanu intr-o emisiune televizata.
In luna februarie, premierul Mihai Razvan Ungureanu si liderii coalitiei au convenit ca in programul de guvernare sa fie prevazuta cresterea veniturilor populatiei, in functie de resursele economiei, surse politice precizand atunci ca masura va fi luata prin majorare directa sau prin reducerea CAS si indexari de pensii.
Anterior, fostul premier Emil Boc declara ca reducerea contributiilor sociale pentru angajatori va fi principala masura adoptata de Guvern atunci cand datele economice vor permite o astfel de relaxare fiscala, in prezent neputand fi insa avansat un termen pentru aplicarea acestei diminuari.
Tot atunci, presedintele PSD, Victor Ponta, declara ca daca se va ajunge la alegeri anticipate, USL va propune ca prime masuri guvernamentale reducerea cu 5% a TVA la angajator, blocarea PNDI si introducerea unei TVA diferentiate la... mai mult
Marti, 06 Martie 2012, ora 09:24