Bulgaria a anuntat ca va mentine obiectivul de a adera la ERM II pana la finele lunii aprilie 2020, obiectiv fixat inca din octombrie 2019.
ERM II (Exchange Rate Mecanism in lb. engleaza) este anticamera adoptarii monedei unice europene, in care un stat trebuie sa dovedeasca stabilitatea necesara a cursului de schimb (+/-15%) pe o perioada de minim doi ani, inainte de a putea adopta euro.
Premierul Boiko Borisov a argumentat decizia prin oportunitatile care apar pentru relansarea economica dupa ce criza generata de pandemia de coronavirus va trece.
"Cei care sunt in zona euro, sau in anticamera, vor avea la dispozitie miliarde de euro pentru relansare. Cei care nu sunt vor trebui sa contracteze datorii la dobanzi ridicate", a spus el.
Romania a anuntat si ea, in mai multe randuri, intentia de a adopta euro (cel mai recent Cabinetul Dancila vehicula anul 2024), dar in prezent nu mai indeplineste integral criteriile economice impuse la Maastricht. Spre deosebire noi, bulgarii le-au atins in 2012 (Romania in 2014) si le-au pastrat de atunci.
Infografic - Situatia in raport cu adoptarea euro
-Bleu - 19 tari membre in zona euro
-Galben - 5 tari care nu sunt in ERM II, dar si-au asumat adoptarea euro (Suedia, Cehia, Polonia, Ungaria, Romania)
-Bleu-vert - 2 tari care au depus cererea pentru intrarea in ERM II (Bulgaria, Croatia)
-Roz - o tara intrata in ERM II, dar cu clauza de opt-aut (Danemarca)
-Verde - 4 state non-UE care utilizeaza euro printr-un... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2020, ora 10:04
Rata anuala a inflatiei in zona euro in luna august 2019 a ramas neschimbata, la 1%, arata o estimare preliminara publicata, vineri, de Eurostat, informeaza Reuters.
Aceasta este cea mai scazuta rata anuala a inflatiei inregistrata de zona euro dupa luna noiembrie 2016. Cifra comunicata de Eurostat este mult sub obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE), respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%.
Tot neschimbata, la 1,1%, a ramas si inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele. De asemenea, un indicator care pe langa preturile la energie si alimente exclude si preturile la tigari, a ramas neschimbat la 0,9%.
Estimarea publicata vineri de Eurostat este una preliminara, urmand ca o estimare revizuita, care sa includa si datele privind inflatia in Uniunea Europeana sa fie date publicitatii in data de 18 septembrie.
Anterior, Eurostat a informat ca Romania a avut si in luna iulie 2019 cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preturilor de consum de 4,1%, in crestere fata de nivelul de 3,9% inregistrat in luna iunie. Luna iulie 2019 a fost a saptea luna consecutiva in care Romania are cea mai mare inflatie anuala din Uniunea Europeana.
Separat, Eurostat a mai anuntat vineri ca rata somajului in zona euro a ramas stabila la 7,5% in luna iulie 2019, in timp ce in Uniunea Europeana rata... mai mult
Vineri, 30 August 2019, ora 15:24
Rata anuala a inflatiei in zona euro a incetinit la 1,1% in iulie, de la 1,3% in luna precedenta, arata o estimare preliminara publicata miercuri de Oficiul european de Statistica (Eurostat).
Cifra comunicata de Eurostat este in linie cu estimarile analistilor si mult sub obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE), respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%.
Inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a scazut la 1,1% in iulie, de la 1,3% luna precedenta, in linie cu estimarile analistilor.
Inflatia de baza este urmarita cu atentie de catre BCE la elaborarea deciziilor sale de politica monetara. Banca a redus dobanzile si a achizitionat active in valoare de 2.600 miliarde euro, in incercarea de a aduce inflatia aproape de obiectivul sau tinta de 2%.
Estimarea publicata miercuri de Eurostat este una preliminara, urmand ca o estimare revizuita, precum si datele privind inflatia in Uniunea Europeana sa fie date publicitatii in data de 19 august.
Anterior, Eurostat a informat ca rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana (UE) a ramas stabila in iunie, la 1,6%, in timp ce in zona euro inflatia a crescut usor, pana la 1,3%, de la un nivel de 1,2% inregistrat in luna mai.
In randul statelor membre UE, cea mai ridicata rata anuala a inflatiei se inregistra in Romania (3,9%), Ungaria (3,4%) si Letonia (3,1%) . La polul opus, tarile... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2019, ora 13:40
Rata anuala a inflatiei in zona euro a scazut la 1,2% in mai, de la 1,7% in luna precedenta, arata o estimare preliminara publicata marti de Oficiul European de Statistica (Eurostat), in timp ce analistii se asteptau ca rata inflatiei sa scada la 1,3% luna trecuta.
Conform acestor cifre, inflatia din zona euro este departe de obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE), respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%.
Reducerea inflatiei in zona euro in luna mai se explica in principal prin evolutia preturilor la energie, care au inregistrat o crestere de doar 3,8%, dupa un avans de 5,3% luna precedenta, in timp ce preturile la alimente, bauturi si tigari au urcat cu 1,6%, fata de o expansiune de 1,5% in aprilie.
In schimb, inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a scazut la 0,8% in mai, de la 1,3% luna precedenta. Inflatia de baza este urmarita cu atentie de Banca Centrala Europeana la elaborarea deciziilor sale de politica monetara.
Estimarea publicata marti de Eurostat este una preliminara, urmand ca o estimare revizuita precum si datele privind inflatia in Uniunea Europeana sa fie date publicitatii in data de 18 iunie.
Anterior, Eurostat a informat ca rata anuala a inflatiei a crescut in aprilie la 1,7% in zona euro si la 1,9% in Uniunea Europeana, iar Romania si Ungaria au inregistrat cele mai ridicate rate ale inflatiei din UE. mai mult
Marti, 04 Iunie 2019, ora 12:59
Rata anuala a inflatiei in zona euro in luna februarie 2019 a crescut usor, pana la 1,5%, de la un nivel de 1,4% in luna ianuarie 2019, arata o estimare preliminara publicata vineri de Eurostat.
Conform acestor cifre, care sunt in linie cu estimarile analistilor intervievati de Factset, inflatia din zona euro este departe de obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE), respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%, informeaza Reuters.
Cresterea inflatiei in zona euro in luna februarie se explica in principal prin accelerare ritmului de crestere a preturilor la energie, care au inregistrat un avans de 3,5% in luna februarie 2019, dupa un avans de 2,7% inregistrat in luna ianuarie, precum si a preturilor la alimente, bauturi si tigari, care au inregistrat un avans de 2,4% in luna februarie 2019, dupa un avans de 1,8% inregistrat in luna ianuarie.
In schimb, inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a scazut usor pana la 1% in februarie, de la 1,1% in ianuarie. Inflatia de baza este urmarita cu atentie de Banca Centrala Europeana la elaborarea deciziilor sale de politica monetara.
Estimarea publicata vineri de Eurostat este una preliminara, urmand ca o estimare revizuita precum si datele privind inflatia in Uniunea Europeana sa fie date publicitatii in data de 15 martie.
Anterior, Eurostat a informat ca rata anuala a inflatiei a scazut... mai mult
Vineri, 01 Martie 2019, ora 12:46
Cele sapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic sa adopte moneda euro, respectiv Romania, Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria, Polonia si Suedia, prezinta in general o convergenta nominala considerabila, insa niciunul nu indeplineste toate conditiile formale pentru aderarea la zona euro, se arata in raportul de convergenta pe 2018 publicat miercuri de Comisia Europeana, raport care evalueaza progresele inregistrate de statele membre in directia aderarii la zona euro.
Potrivit concluziilor raportului, toate statele membre vizate indeplinesc criteriul privind finantele publice; Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria si Suedia indeplinesc criteriul ratelor dobanzilor pe termen lung, in timp ce Bulgaria, Croatia, Polonia si Suedia indeplinesc criteriul referitor la stabilitatea preturilor.
Niciunul dintre statele membre nu indeplineste criteriul privind cursul de schimb, deoarece niciunul nu este membru al mecanismului cursului de schimb (MCS II).
Practic, inainte de a adera la zona euro, este necesar ca un stat membru sa participe la acest mecanism, fara sa cunoasca tensiuni grave, timp de cel putin doi ani.
"Comisia este dispusa sa colaboreze cu statele membre care s-au angajat sa se pregateasca pentru o aderare de succes la zona euro prin consolidarea propriilor sisteme economic si financiar. De exemplu, raportul nostru de convergenta arata ca Bulgaria indeplineste deja criteriile nominale de la Maastricht legate de... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2018, ora 14:12
Ungaria nu se grabeste sa adere la zona euro si ar trebui sa faca trecerea la moneda unica doar atunci cand productia sa economica se apropie de media din zona euro, a declarat ministrul ungar al Economiei, Mihaly Varga, intr-un interviu publicat in cotidianul Magyar Hirlap.
"La fel ca cehii sau polonezii, nu vom intra in anticamera pentru adoptarea monedei euro. Aceasta este o pozitie favorabila si depinde de noi sa decidem cand vom face urmatorul pas" a spus Varga, adaugand ca Ungaria ar trebui de asemenea sa astepte sa vada care este rezultatul dezbaterilor cu privire la adancirea integrarii statelor membre din zona euro, transmite Reuters.
Banca Nationala a Ungariei a apreciat si ea ca tara nu ar trebui sa adere la euro inainte ca economia sa fie suficient de puternica.
Mecanismul ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n. r.) prevede ca evolutia cursului de schimb al monedei unei tari candidate trebuie sa ramana intr-un interval de variatie de plus/minus 15% fata de un nivel central agreat, timp de doi ani inainte de adoptarea euro.
Cinci dintre fostele state comuniste care sunt acum membre ale UE - Slovenia, Slovacia, Estonia, Letonia si Lituania - au intrat deja in zona euro.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat vineri cu privire la adoptarea de catre Romania a monedei euro in 2024 ca "temporar" tara noastra a iesit din marja de conformare, dar ca lucrurile se pot corecta daca exista vointa politica guvernamentala.
"In acest moment si temporar am... mai mult
Luni, 26 Martie 2018, ora 09:54
Ungaria ar putea adera la zona euro in urmatorii patru ani, daca noul guvern format dupa alegerile ce vor avea loc in luna aprilie va mentine politica fiscala austera instaurata de actualul cabinet, potrivit Portfolio.hu, citat de NewsIn."Daca Ungaria va ramane pe aceasta cale, daca vom putea mentine deficitul bugetar la un nivel atat de mic, atunci vom fi prima dintre tarile din regiune - Polonia, Cehia si Ungaria - care va trece la euro", a declarat Bajnai, la televiziunea publica din Ungaria.
"Daca pastram aceasta cale, vom putea trece la euro in urmatorii patru ani", a adaugat el.Ungaria a ratat unele obiective de aderare stabilite in trecut si nu intruneste in prezent niciunul dintre criteriile de aderare. De asemenea, nu are o tinta oficiala de aderare la ERM-2 sau la zona euro.Potrivit ultimelor sondaje, analistii se asteapta ca Ungaria sa treaca la euro in 2014."Putem trece aderarea la zona euro in agenda, daca se va ajunge la un acord politic in ceea ce priveste cea mai elementara intrebare, politica economica pe care trebuie sa o urmam", a afirmat Bajnai.In luna aprilie sunt programate alegerile generale din Ungaria, iar opozitia, reprezentata de partidul de centru-dreapta Fidesz, pare favorit in fata actualei guvernari socialiste. mai mult
Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 15:18
Evolutia volatila a forintului scade sansele intrarii Ungariei in ERM-2, anticamera zonei euro, a spus guvernatorul bancii centrale a Ungariei, Andras Simor, scrie Reuters.
Oficialul a subliniat ca o crestere a datoriilor publice trebuie oprita, ceea ce va fi posibil numai daca bugetul va inregistra un excedent sau daca potentialul de crestere a economiei ungare va fi amplificat.
Simor a spus ca Banca Centrala Europeana (BCE) si membrii zonei euro vor fi de acord cu intrarea Ungariei in ERM-2 daca vor vedea ca exista sanse serioase ca rata de schimb a forintului fata de euro sa se incadreze in banda de fluctuatii ceruta de anticamera zonei euro.
Forintul s-a depreciat in timpul schimburilor matinale de miercuri pana la un nou minim record fata de euro si pana la cel mai mic nivel din ultimii 6 ani si jumatate in fata dolarului, arata Portfolio.
Forintul s-a depreciat pana la 312 forinti/euro in numai cateva minute, de la 307,50 unitati/euro, pentru a mai recupera apoi pana la 310 forinti.
In fata monedei americane, forintul s-a depreciat pana la 249 forinti/dolar, de la 245 unitati/dolar. Totodata, acesta s-a apreciat in fata francului elvetian la 211 forinti, de la 208 forinti.
mai mult
Joi, 05 Martie 2009, ora 10:39