Consiliul de supervizare al companiei FGSZ, transportatorul maghiar de gaze, a aprobat vineri un plan de investitii privind constructia unui gazoduct pana in Serbia cu o capacitate de sase miliarde metri cubi pe an, informeaza Itar Tass.
Potrivit documentelor adoptate de FGSZ, capacitatea planificata a viitoarei conducte trebuie atinsa la granita cu Serbia pana in luna octombrie 2021.
Grupul energetic ungar MOL, care controleaza FGSZ, a anuntat si el sambata ca a decis sa se va alature proiectului gazoductului TurkStream, care face legatura intre Rusia si Turcia via Marea Neagra. MOL a precizat ca Autoritatea de reglementare din Ungaria a aprobat un plan de dezvoltare pe zece ani care include constructia unui nou interconector de gaze la granita cu Serbia, cu o capacitate de 6 miliarde de metri cubi anual.
Anterior, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto a declarat ca Ungaria a semnat un acord comercial cu privire la achizitionarea unei cantitati de 4,2 miliarde metri cubi de gaze naturale de la grupul rus Gazprom in perioada octombrie 2020-octombrie 2021. Szijjarto a mai spus ca Budapesta este interesata "in oportunitatea de a cumpara gaze naturale rusesti via TurkStream si Bulgaria, incepand de la finele anului urmator".
Conducta ocoleste Ucraina
Conducta TurkStream face parte din eforturile Rusiei de a ocoli Ucraina in livrarile sale de gaze naturale spre Europa.
TurkStream va permite furnizarea de gaze naturale rusesti din Rusia pana in Turcia,... mai mult
Duminica, 28 Iunie 2020, ora 12:47
Ungaria mentine deocamdata restrictiile de calatorie pentru Romania si Ucraina, a declarat sambata Tibor Lakatos, membru al comitetului operativ pentru combaterea epidemiei de COVID-19, intr-un briefing de presa.
Persoanele care sosesc din Romania sau Ucraina si vor sa ramana pe teritoriul Ungariei trebuie sa intre intr-o carantina de 14 zile, a precizat Lakatos.
Relaxarea restrictiilor legate de cele doua tari face obiectul unei analize atente, a mai spus el, afirmand ca Romania si Ungaria "nu arata in prezent nicio intentie" de a face pasi similari.
Pe de alta parte, in baza unui decret intrat in vigoare sambata, cetatenii ungari care vin din Bulgaria pot intra fara restrictii in tara, chiar daca au tranzitat prin Romania, a anuntat Tibor Lakatos.
Responsabilul ungar a avertizat ca epidemia nu a luat sfarsit si le-a cerut concetatenilor sai sa respecte in continuare distantarea sociala in timpul vacantelor si al deplasarilor interne. ...citeste mai departe despre "Ungaria mentine deocamdata restrictiile de calatorie pentru Romania si Ucraina" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 30 Mai 2020, ora 21:51
Primele livrari de gaze naturale rusesti destinate sa ajunga in Ungaria prin conducta TurkStream ar putea sa aiba loc la finalul lui 2021 sau inceputul lui 2022, a declarat secretarul de stat pentru Energie din Ministerul Inovatiei si Tehnologiei din Ungaria, Peter Kaderjak, informeaza MTI.
Intr-un interviu acordat postului de televiziune M1, Peter Kaderjak a subliniat ca gazoductul TurkStream, a carui prima faza s-a finalizat, va conecta direct Rusia de Turcia via Marea Neagra. Potrivit lui Kaderjak, prelungirea gazoductului va continua in directia Bulgaria, Serbia si Ungaria.
Secretarul de stat a subliniat ca, in prezent, Ungaria poate achizitiona gaze naturale din Austria, unde ajung gaze naturale atat din sud, de exemplu din Africa de Nord, cat si din nord, de exemplu din Norvegia.
Alternativa o reprezinta gazele naturale lichefiate care ajung in Europa prin mai multe terminale. Peter Kaderjak a spus ca gazele naturale lichefiate ar putea ajunge pe piata ungara gratie terminalului din Croatia.
La finele anului trecut, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, declara si el ca va fi lansata o procedura de rezervare de capacitate pentru conducta TurkStream incepand din 2021, adaugand ca Ungaria ar putea sa primeasca anual 10 miliarde metri cubi de gaze naturale la frontiera cu Serbia.
Conducta TurkStream face parte din eforturile Rusiei de a ocoli Ucraina in livrarile sale de gaze naturale spre Europa.
TurkStream va permite furnizarea de gaze... mai mult
Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 12:31
Ungaria este pregatita sa inceapa negocierile cu Gazprom privind un nou acord pe termen lung de aprovizionare cu gaze naturale, a anuntat luni ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, dupa intalnirea cu Viktor Zubkov, presedintele Board-ului grupului rus, transmite Reuters.
Ungaria importa majoritatea gazelor naturale din Rusia iar contractul expira pana in 2020.
Consumul anual de gaze naturale al Ungariei este de aproximativ 10 miliarde metri cubi iar autoritatile au anuntat ca au in depozite intreaga cantitate necesara pentru aceasta iarna.
Statul din Europa Centrala primeste majoritatea gazelor printr-un gazoduct care traverseaza Ucraina.
Actualul acord prin care Rusia livreaza gaze Ucrainei si altor tari din Europa expira dupa 31 decembrie 2019. Un nou acord nu a fost inca semnat iar negocierile sunt in impas.
Gazprom asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizioneaza Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus si Polonia, precum si gazoductul Nord Stream, care face legatura intre Rusia si Germania, via Marea Baltica. mai mult
Luni, 02 Decembrie 2019, ora 15:18
Producatorii ucrainenii si-au majorat anul trecut cu 22,6% exporturile de ciocolata spre Uniunea Europeana pana la 41,2 milioane euro, informeaza Unian.
Potrivit datelor furnizate de compania de cercetare de piata Pro-Consulting, Romania a fost cel mai mare cumparator de produse de ciocolata din Ucraina, 4.900 tone de ciocolata si produse din cacao, urmata de Ungaria (2.600 tone) si Bulgaria (2.500 tone).
Expertii precizeaza de asemenea ca produsele de cofetarie car contin cacao au ramas cel mai important segment datorita preturilor mai accesibile comparativ cu batoanele produse numai din ciocolata sau produsele din ciocolata cu o greutate de peste doua kilograme.
Produsele de ciocolata reprezinta 28% din toata piata produselor de cofetarie din Ucraina si sunt exportate in 50 de tari.
Anterior, Unian a informat ca in 2018 Ucraina si-a majorat cu 8,7% exporturile de produse agricole spre UE pana la 6,3 miliarde dolari.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, printre produsele agroalimentare importate de Romania care au inregistrat cresteri, in 2018, se afla si ciocolata. Anul trecut importurile de ciocolata au crescut cu 30,4 milioane de euro. mai mult
Luni, 25 Martie 2019, ora 11:50
Ungaria si-a asigurat livrarile de gaze pentru anul urmator, chiar daca Moscova si Kievul nu vor reusi sa ajunga la un acord privind tranzitul gazelor naturale pana la finalul anului, a declarat joi ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, dupa discutiile pe care le-a avut cu directorul Gazprom, Alexei Miller, la Moscova, informeaza MTI.
"Astazi am semnat un acord cu directorul Gazprom care asigura ca grupul va aproviziona Ungaria cu gaze naturale anul urmator indiferent daca Rusia si Ucraina vor semna un nou acord de tranzit", a declarat Peter Szijjarto.
Potrivit acestuia, este posibil sa apara o situatie in care Rusia sa inceteze sa mai livreze gaze naturale Europei via Ucraina.
"De aceea trebuie sa ne pregatim pentru cel mai negativ scenariu atunci cand planificam aprovizionarea cu energie a tarii", a spus Szijjarto.
Cu privire la securitatea energetica pe termen lung a Ungariei, Szijjarto a spus ca Guvernul de la Budapesta mizeaza pe o noua ruta sudica de aprovizionare cu gaze naturale.
In prezent, Gazprom discuta cu Bulgaria si Serbia despre o posibila livrare de gaze naturale spre Austria si Ungaria via conducta TurkStream, a spus Szijjarto, care a promis ca Ungaria va dispune de infrastructura necesara pentru aceasta ruta de aprovizionare inca de la inceputul anului urmator.
Referindu-se si el la conducta TurkStream, directorul Gazprom, Alexei Miller a spus ca grupul rus este in discutii avansate cu Bulgaria, Grecia si Serbia iar finalizarea... mai mult
Vineri, 22 Martie 2019, ora 09:43
Secretarul american al Energiei, Rick Perry, a cerut marti Ungariei si tarilor vecine sa respinga gazoductele rusesti, care in opinia autoritatilor de la Washington sunt folosite pentru a consolida influenta Moscovei asupra Europei Centrale si de Est.
Diversificarea surselor de aprovizionare cu energie va fi cruciala pentru regiunea Europei Centrale si de Est avand in vedere ca, in trecut, Rusia a utilizat energia ca o arma, a subliniat oficialul american, transmite Reuters.
"Rusia utilizeaza un proiect de gazoduct denumit Nord Stream 2 precum si unul denumit TurkStream in incercarea de a-si intari controlul asupra securitatii si stabilitatii Europei Centrale si de Est", a declarat Rick Perry cu ocazia unei vizite la Budapesta.
In replica, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a spus ca gazoductul TurkStream, care este in prezent construit intre Rusia si Turcia via Marea Neagra, este o veste buna pentru Ungaria, in conditiile in care va avea o capacitate anuala de transport de 5-6 miliarde metri cubi si una din ramurile acestui gazoduct ar urma sa permita livrarea de gaze naturale in sudul Ungariei via o noua ruta.
Administratia Trump incearca sa incurajeze achizitiile de gaze din SUA sau alti furnizori in dauna achizitiilor din Rusia. "SUA se opun cu fermitate acestor proiecte si cerem Ungariei si tarilor vecine sa ni se alature in respingerea lor", a spus Perry.
Ungaria depinde in mare parte de Rusia pentru aprovizionarea cu gaze naturale, care... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 11:48
OMV Petrom este in discutii privind exportul in tarile vecine al gazelor care vor fi extrase din Marea Neagra, insa a pierdut licitatia pentru rezervarea de capacitate pe conducta spre Ungaria, a declarat, miercuri, Mariana Gheorghe, directorul general al companiei, intr-o conferinta de presa.
"Pentru atingerea acelui moment de decizie finala de investitie pentru productia de gaze din perimetrul Neptun, pe langa elementele tehnice, operationale, de fiscalitate, generate de mediul din piata de gaze, avem nevoie de a prezenta posibilitatea de monetizare a productiei din Marea Neagra.
Acest proces a inceput, pentru evaluarea potentialului de vanzare a cantitatilor care nu ar putea sa fie vandute in Romania.
In absenta unei cresteri a cererii in Romania, va trebui sa ne cautam optiuni de vanzare si pe alte piete.
Obiectivul nostru este zona de vecinatate a Romaniei, unde putem avea randamentul cel mai bun pentru orice fel de vanzare, nu numai pentru gaze", a precizat Gheorghe.
Pe langa cererea de gaze din tarile din vecinatatea Romaniei, importanta este si capacitatea de transport catre aceste zone, a adaugat ea.
"In aceasta perioada noi purtam discutii si analizam scenarii de vanzare pe astfel de piete din vecinatate, dar ele trebuie sa fie calibrate cu disponibilitatea de interconectivitati intre Romania si pietele potentiale. Nu avem niciun contract incheiat la aceasta ora", a sustinut oficialul OMV Petrom.
Ea a aratat ca fiecare dintre cele doua... mai mult
Miercuri, 21 Februarie 2018, ora 16:08
Peste 10.000 de militanti ucraineni de extrema dreapta au sarbatorit sambata in centrul capitalei, Kiev, implinirea a 75 de ani de la infiintarea Armatei Insurectionale Ucrainene (UPA), o controversata organizatie militara care si-a desfasurat activitatea in anii 1940 si 1950, relateaza AFP.
Participantii au defilat prin centrul Kievului, fluturand drapele negre si rosii, culorile UPA, sau galbene si albastre ale Ucrainei.
Mai multi activisti au purtat portrete ale lui Stepan Bandera, liderul nationalistilor ucraineni in anii 1930 si 1940, scandand "Bandera este un erou!" sau "Glorie Ucrainei!". La lasarea serii, mai multe persoane au aprins torte si fumigene.
UPA este in continuare obiectul controverselor, deoarece, daca membrii sai au luptat impotriva Armatei Rosii, ei au si masacrat zeci de mii de polonezi si au colaborat cu nazistii inainte de a intoarce armele contra lor.
Stepan Bandera, asasinat de KGB in 1959 la Munchen, este considerat de multa lume din Ucraina un erou si un simbol al luptei pentru independenta acestei foste republici sovietice, in timp ce altii, in special din estul separatist al tarii, il acuza ca a colaborat cu nazistii.
"Astazi, vorbim despre lupta UPA si o urmam ca exemplu", a declarat la inceputul manifestatiei liderul partidului extrema dreapta Svoboda, Oleg Tiagnybok.
"Ei au luptat impotriva invadatorilor de la Moscova, impotriva polonezilor, germanilor, ocupantilor ungari. Vedem ca situatia este aceeasi in Ucraina de... mai mult
Sambata, 14 Octombrie 2017, ora 23:13