Consumul national de energie electrica este in crestere, pe fondul temperaturilor ridicate din partea de sud a tarii, depasind 8.200 de MW miercuri la pranz, Romania fiind importator de electricitate, potrivit datelor Transelectrica, analizate de AGERPRES.
Astfel, la ora 13:10, consumul se ridica la 8.240 MW, productia era de 7.960 MW, diferenta de 281 de MW fiind importata.
In topul surselor de generare a energiei se aflau cele hidro - 37%, carbune - 22%, nuclear - 15,6%, hidrocarburi - 15,04%, fotovoltaic - 8%, eolian - 0,9%, biomasa - 0,6%.
Pretul energiei pe piata spot in Romania, cu livrare miercuri, este de 60,01 euro pe MWh, la egalitate cu cel din Ungaria si cu 30% mai mare decat cele din Slovacia si Cehia - 43,11 euro pe MWh.
Energia cu livrare joi va fi si mai scumpa in Romania, respectiv 64,12 euro pe MWh, potrivit datelor publicate de bursa de profil OPCOM.
Astfel, Romania va fi, joi, cea mai scumpa piata din regiune, fiind urmata de Ungaria, cu un pret de 63,77 euro pe MW, in timp ce pretul in Cehia si Slovacia va fi de 38,20 euro pe MWh. mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2019, ora 13:33
Pretul energiei pe piata spot din Romania cu livrare marti are o medie de 34,78 euro pe MWh si este cel mai mic dintre tarile cu care Romania este cuplata, potrivit datelor postate pe site-ul operatorului bursier OPCOM.
In Ungaria, pretul este de 40,04 euro pe MWh, iar in Slovacia si Cehia - 39,41 euro pe MWh.
Mai mult, in Romania, pretul in timpul orelor de noapte coboara la 10 euro pe MWh.
In lei, pretul mediu cu livrare marti este de 200 de lei pe MWh, in scadere fata de 209 lei, cat a fost luni.
Aceasta in contextul in care Administratia Nationala de Meteorologie a emis o informare privind precipitatii moderate cantitativ, sub forma de ploaie si lapovita, pentru luni si marti. Totodata, ANM estimeaza si intensificarea vantului, in special in regiunile sudice si sud-estice, unde sunt concentrate cele mai multe parcuri eoliene din Romania.
Astfel ca traderii mizeaza pentru marti pe o productie mare de energie hidro si eoliana in Romania, care sunt cele mai ieftine surse.
Cod galben de vant in localitati din Dobrogea si Transilvania, in orele urmatoare
Meteorologii au emis, luni, noi avertizari nowcasting Cod galben de vant puternic, valabile in zone din Transilvania si Dobrogea, pe durata urmatoarelor ore.
Conform Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), pana la ora 17:00, in localitati din judetele Constanta si Tulcea se vor semnala intensificari locale ale vantului, cu viteze la rafala de 55 - 65 km/h.
De asemenea, pana la ora 18:00,... mai mult
Luni, 11 Martie 2019, ora 16:34
Scaderea spectaculoasa, cu 24%, a pretului energiei electrice compenseaza surplusul de certificate verzi din acest an, a declarat Ionel David, directorul executiv al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (RWEA).
Precizarea vine dupa ce, in urma cu doua zile, marii consumatori industriali de energie s-au plans ca au costuri foarte mare cu factura energetica din cauza certificatelor verzi.
"Este adevarat ca aparitia mai multor producatori de energie regenerabila a crescut numarul de certificate verzi in 2013 fata de 2012, lucru care a condus la costuri suplimentare pentru marii consumatori de electricitate. Marii consumatori de electricitate trec cu vederea faptul ca pretul platit de un consumator industrial pe kWh, luand in calcul electricitatea, toate taxele si certificatele (verzi, de carbon) este mai mic in acest an fata de 2012", a precizat Ionel David.
El a amintit ca, in primele 10 luni ale anului 2013, pretul electricitatii pe piata a fost cu 24% mai mic decat in perioada corespunzatoare a anului trecut.
"Aceasta scadere spectaculoasa a pretului electricitatii compenseaza surplusul de certificate verzi din 2013 si are la baza, in buna masura, aportul de energie ieftina adusa pe piata de catre industria energiilor regenerabile, mai ales energia produsa din surse eoliene care are un cost marginal foarte scazut. Faptul ca energia s-a ieftinit nu este mentionat, pentru ca de fapt aceasta ieftinire le-a compensat cheltuielile cu certificatele verzi. Drept... mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 19:40
Parlamentul ungar a adoptat marti un amendament legislativ care interzice companiilor de utilitati energetice sa includa unele taxe si accize in pretul platit de consumatori.
Proiectul a fost adoptat de legislativul unicameral al Ungariei intr-o procedura accelerata, cu 264 de voturi pentru - inclusiv din partea miscarii nationaliste Jobbik -, 5 impotriva si 13 abtineri, relateaza MTI.
Adoptarea acestui amendament survine dupa ce luni primul ministru ungar Viktor Orban a calificat drept "scandaloasa" o recenta decizie a unui tribunal din Ungaria de a da castig de cauza companiilor energetice impotriva masurii guvernului de a reduce pretul gazelor naturale.
Guvernul ungar a impus, in ianuarie, reduceri de preturi de 10% companiilor din energie, semnaland ca vor urma si alte taieri.
Marti, liderul grupului parlamentar al formatiunii guvernamentale Fidesz, Antal Rogan, a anuntat ca pentru joi a fost convocata o sesiune parlamentara speciala pentru a autoriza Oficiul ungar pentru energie sa emita decrete si sa-si sustina deciziile privind reducerile de preturi la utilitati. Prin aceste decrete, deciziile Oficiului privind reducerile de preturi vor deveni necontestabile, a mentionat Rogan.
In Ungaria, sectorul de utilitati este detinut in cea mai mare parte de companii straine, cei mai importanti jucatori fiind concernele germane RWE si E.ON AG si cele franceze GDF si EDF.
Reducerea pretului la energie a fost cea mai recenta masura din seria de decizii... mai mult
Marti, 12 Martie 2013, ora 17:30
Ungaria a redus de la 1 ianuarie preturile gazelor naturale, electricitatii si energiei termice livrate populatiei cu 10%, iar o masura similara urmeaza sa fie aplicata cel tarziu in aprilie, a declarat joi o sursa guvernamentala citata de publicatia Magyar Hirlap, transmite Portfolio.
Obiectivul masurii, aprobata de Parlament in decembrie 2012, este ca fiecare gospodarie sa plateasca mult mai putin pentru energie, a aratat oficialul.
Initial, costul masurii ar fi trebuit suportat de furnizorii straini de energie, dar potrivit modificarilor aduse legislatiei costurile sunt impartite de un grup mai mare de operatori din industrie.
Potrivit unei analize a Portfolio, informatia publicata de Magyar Hirlap este surprinzatoare avand in vedere ca nici reducerea actuala de 10% a pretului energiei nu este justificata economic, intrucat nu a avut loc o scadere a costului materiilor prime.
In aceste conditii, o a doua decizie de acest fel ridica intrebarea daca nu va fi pusa in pericol aprovizionarea cu energie, in conditiile in care tendintele de pe piata mondiala nu indica o scadere a preturilor.
Premierul Viktor Orban si mai multi membri ai Parlamentului au declarat inainte de reducerea pretului energiei din ianuarie ca masura este "doar un prim pas". Orban a afirmat, cu prilejul mai multor reuniuni, ca Guvernul estimeaza ca este posibila o reducere a pretului energiei pentru populatie de 20%-40%.
Analistii avertizeaza insa ca aceste reduceri ar putea avea loc,... mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 08:32