Premierul ungar Viktor Orban a declarat vineri ca l-a rugat pe seful statului american Donald Trump sa ajute la demararea productiei de gaze naturale din apele teritoriale romanesti ale Marii Negre, care va fi realizata cu participarea companiei Exxon din SUA, aceasta fiind singura alternativa practica la gazul rusesc, transmite Reuters.
"Diversificarea este plauzibila in cazul in care cooperarea dintre SUA si Romania are loc rapid. I-am cerut presedintelui sa ajute ca aceasta sa se materializeze", a declarat Orban, la postul public de radio.
Luni, Donald Trump s-a intalnit la Washington cu Viktor Orban. Acesta a declarat ca in cursul intalnirii cei doi au consolidat relatiile strategice dintre tarile lor in mai multe domenii, inclusiv in cel economic, politic si al relatiilor de securitate. Vizita premierului ungar a fost insa una controversata, o serie de personalitati din Senatul american, atat din randul republicanilor, cat si al democratilor, avertizand de mai multa vreme ca de cand acesta se afla la putere democratia din Ungaria s-a "erodat in mod semnificativ". Legislatorii americani si-au exprimat de asemenea preocuparea in legatura cu relatiile apropiate ale lui Orban cu Moscova, inclusiv in ce priveste tranzactiile cu energie.
Ungaria va semna un nou acord pe termen lung de aprovizionare cu gaze naturale din Rusia daca grupul american Exxon Mobil Corp nu va lua o decizie finala, pana in luna septembrie, privind investitia in proiectul offshore Neptun, a... mai mult
Vineri, 17 Mai 2019, ora 12:26
Ungaria va semna un nou acord pe termen lung de aprovizionare cu gaze naturale din Rusia daca grupul american Exxon Mobil Corp nu va lua o decizie finala, pana in luna septembrie, privind investitia in proiectul offshore Neptun, a declarat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, pentru Reuters.
In apele teritoriale romanesti ale Marii Negre, companiile ExxonMobil si OMV Petrom exploreaza impreuna blocul Neptun, unde primele estimari arata existenta unor zacaminte de gaze intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi.
Potrivit firmei de consultanta Deloitte, rezervele de gaze naturale ale Romaniei din Marea Neagra ar putea pune in discutie pozitia dominanta a grupului rus Gazprom pe piata de furnizare de gaze naturale din Europa Centrala si de Est.
Accesarea resurselor din Marea Neagra ar putea diversifica sursele de aprovizionare din regiune si ar aduce guvernului Romaniei venituri de 26 de miliarde dolari pana in 2040.
"ExxonMobil poate revolutiona piata furnizarii de energie in Europa. Insa ar trebui sa ia o decizie finala de investitii", a spus Szijjarto intr-un interviu acordat Reuters in orasul american Houston, unde a inaugurat un consulat al Ungariei. "Daca nu vor lua o decizie pana in luna septembrie, voi fi nevoit sa semnez un nou contract pe termen lung cu rusii" a adaugat oficialul ungar.
La inceputul acestei luni, directorul general al grupului austriac OMV, Rainer Seele, a declarat ca divizia OMV Petrom este intr-un "dialog intensiv" cu Guvernul... mai mult
Joi, 16 Mai 2019, ora 15:57
Tema off-shore inflameaza spiritele la Bucuresti. Este, practic, noul sport national. Ca in orice situatie de acest fel, apar o multime de "specialisti" - oameni care nu cunosc subiectul, dar care au pareri foarte ferme.
Demersul de mai jos incearca sa aduca macar putina lumina in zonele negre legate de investitiile companiilor petroliere din Marea Neagra. De aceea, am discutat cu specialisti in energie, avocati cu experienta internationala si politicieni de la Putere si din Opozitie.
Dar, inainte de orice, de ce e important acest subiect? Mai exact, cine ar putea fi deranjat daca s-ar face investitiile in off-shore-ul romanesc si cine le-ar vrea stopate?
"Federatia Rusa, prin faptul ca ar fi blocata dezvoltarea unui rival de relevanta regionala in sectorul gazelor naturale, intr-o zona in care are si importante interese de control politic", sunt de parere Radu Dudau si Vasile Iuga, Energy Policy Group.
Deputatul Virgil Popescu (PNL) afirma, la randul, sau ca de castigat ar avea "'prietenii' Romaniei, Rusia, Ungaria". Reprezentantul PSD, deputatul Georgian Pop, are o viziune asemanatoare: "Cine ar castiga? Simplu. Actualii furnizori internationali de gaz natural din zona. Nu ar avea un concurent in plus si nu s-ar confrunta cu un surplus de gaz in piata."
Avocatul Laurentiu Pachiu, Pachiu si Asociatii:
"In primul rand, furnizorii externi alternativi (deocamdata unul singur, Gazprom) prin disparitia unui potential concurent. Apoi, state vecine care raman... mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2018, ora 14:36
Compania petroliera OMV vorbeste deja, in strategia sa pana in 2025, de o productie de gaze semnificativa si pe termen lung din perimetrul Neptun din Marea Neagra, aceasta desi decizia finala de a investi in acest perimetru va fi luata abia in a doua parte a acestui an.
OMV, actionarul majoritar al OMV Petrom, companie care exploreaza blocul de mare adancime Neptun din Marea Neagra alaturi de americanii de la ExxonMobil, a dat publicitatii marti strategia sa de dezvoltare pana in 2025.
"Productia ar urma sa creasca la 600.000 de barili pe zi pana in 2025 (fata de 348.000 barili pe zi in 2017 - n.r.). Aceasta crestere va fi asigurata de achizitii in regiuni bogate in rezerve, unde costul de productie mediu nu depaseste 8 dolari (pe baril - n.r.). O contributie semnificativa, pe termen lung, este asteptata sa vina din campurile Yuzhno Russkoye, Achimov IV si V din Rusia, precum si din blocul de gaze offshore Neptun din Romania", se arata intr-un comunicat al OMV, remis AGERPRES.
Totodata, compania isi planifica sa ajunga la o rata de inlocuire a rezervelor de peste 100% si sa-si dubleze rezervele pana in 2025, la peste 2 miliarde de barili echivalent petrol, din care jumatate sa fie rezerve de gaze naturale.
Reprezentantii OMV vorbesc si de extinderea in noi regiuni, precum cea din Asia si Australia.
"In strategia de crestere, ramanem focusati geografic pe regiunile noastre cheie: Europa Centrala si de Est (Austria si Romania), Marea Nordului, Orientul... mai mult
Marti, 13 Martie 2018, ora 16:02