Ungaria va semna un nou acord pe termen lung de aprovizionare cu gaze naturale din Rusia daca grupul american Exxon Mobil Corp nu va lua o decizie finala, pana in luna septembrie, privind investitia in proiectul offshore Neptun, a declarat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, pentru Reuters.
In apele teritoriale romanesti ale Marii Negre, companiile ExxonMobil si OMV Petrom exploreaza impreuna blocul Neptun, unde primele estimari arata existenta unor zacaminte de gaze intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi.
Potrivit firmei de consultanta Deloitte, rezervele de gaze naturale ale Romaniei din Marea Neagra ar putea pune in discutie pozitia dominanta a grupului rus Gazprom pe piata de furnizare de gaze naturale din Europa Centrala si de Est.
Accesarea resurselor din Marea Neagra ar putea diversifica sursele de aprovizionare din regiune si ar aduce guvernului Romaniei venituri de 26 de miliarde dolari pana in 2040.
"ExxonMobil poate revolutiona piata furnizarii de energie in Europa. Insa ar trebui sa ia o decizie finala de investitii", a spus Szijjarto intr-un interviu acordat Reuters in orasul american Houston, unde a inaugurat un consulat al Ungariei. "Daca nu vor lua o decizie pana in luna septembrie, voi fi nevoit sa semnez un nou contract pe termen lung cu rusii" a adaugat oficialul ungar.
La inceputul acestei luni, directorul general al grupului austriac OMV, Rainer Seele, a declarat ca divizia OMV Petrom este intr-un "dialog intensiv" cu Guvernul... mai mult
Joi, 16 Mai 2019, ora 15:57
Ungaria catalogheaza drept o "problema uriasa" amanarea de catre ExxonMobil si OMV Petrom a deciziei finale de investitie in proiectul offshore de extractie de gaze naturale Neptun Deep din apele teritoriale romanesti ale Marii Negre.
Afirmatia a fost facuta de ministrul de Externe de la Budapesta, Peter Szijjarto, pentru publicatia Bloomberg, citata de Profit.ro.
Manfred Leitner, membru al board-ului OMV responsabil cu operatiunile downstream, a afirmat saptamana aceasta ca lipsa politicilor fiscale si de reglementare adecvate din Romania a descurajat grupul austriac in a lua decizia finala de investitie in proiect.
"In Romania, unde am descoperit un mare zacamant offshore de gaze, nu vedem politicile adecvate unei investititii de multe miliarde de dolari.
Avem nevoie de un regim fiscal si de reglementare stabil pentru a putea lua decizia finala de investitie si, momentan, ne chinuim acolo", a spus Leitner, la o conferinta pe tema gazelor naturale desfasurata la Viena.
In context, Szijjarto afirma ca "aceasta amanare este o problema uriasa".
Ministrul ungar a mai explicat ca solicitarea autoritatilor americane ca Ungaria sa isi diversifice sursele de aprovizionare cu energie si sa isi reduca dependenta de Rusia este blocata de mai multe state aliate din Uniunea Europeana si NATO, respingand criticile potrivit carora Budapesta incearca sa stranga legaturile cu Moscova, scrie Profit.ro.
Oficialul a precizat ca tara sa a facut tot ce a putut prin... mai mult
Sambata, 02 Februarie 2019, ora 19:21
Compania petroliera OMV vorbeste deja, in strategia sa pana in 2025, de o productie de gaze semnificativa si pe termen lung din perimetrul Neptun din Marea Neagra, aceasta desi decizia finala de a investi in acest perimetru va fi luata abia in a doua parte a acestui an.
OMV, actionarul majoritar al OMV Petrom, companie care exploreaza blocul de mare adancime Neptun din Marea Neagra alaturi de americanii de la ExxonMobil, a dat publicitatii marti strategia sa de dezvoltare pana in 2025.
"Productia ar urma sa creasca la 600.000 de barili pe zi pana in 2025 (fata de 348.000 barili pe zi in 2017 - n.r.). Aceasta crestere va fi asigurata de achizitii in regiuni bogate in rezerve, unde costul de productie mediu nu depaseste 8 dolari (pe baril - n.r.). O contributie semnificativa, pe termen lung, este asteptata sa vina din campurile Yuzhno Russkoye, Achimov IV si V din Rusia, precum si din blocul de gaze offshore Neptun din Romania", se arata intr-un comunicat al OMV, remis AGERPRES.
Totodata, compania isi planifica sa ajunga la o rata de inlocuire a rezervelor de peste 100% si sa-si dubleze rezervele pana in 2025, la peste 2 miliarde de barili echivalent petrol, din care jumatate sa fie rezerve de gaze naturale.
Reprezentantii OMV vorbesc si de extinderea in noi regiuni, precum cea din Asia si Australia.
"In strategia de crestere, ramanem focusati geografic pe regiunile noastre cheie: Europa Centrala si de Est (Austria si Romania), Marea Nordului, Orientul... mai mult
Marti, 13 Martie 2018, ora 16:02