Noile reglementari adoptate de autoritatile romane in domeniul energiei risca sa submineze planurile companiilor de a dezvolta mari zacaminte de gaze din Marea Neagra, punand in pericol venituri de miliarde de dolari si anuland sansele de a contesta pozitia grupului rus Gazprom in regiune, arata o analiza Reuters.
Mai multi oficiali din industria petroliera au avertizat ca aceste modificari, care includ un plafon pentru gazele naturale vandute de producatorii locali pana in 2022 si o taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor energetice, exceptand termocentralele detinute de stat, ar putea duce la revizuirea planurilor de investitii.
Majoritatea masurilor anuntate in ordonanta de urgenta din decembrie au fost confirmate vineri. Guvernul de la Bucuresti a facut unele concesii, precum eliminarea plafonarii pretului gazelor pentru consumatorii industriali. Insa aceste concesii nu sunt suficiente pentru a multumi companiile, avand in vedere ca taxa pe cifra de afaceri si restrictiile la export raman in vigoare, cumulate cu riscul ca autoritatile sa isi schimbe din nou pozitia.
In aceste conditii, analistii citati de Reuters avertizeaza ca Romania risca sa amane demararea proiectelor offshore, ceea ce ar face jocul Rusiei, care a reusit sa blocheze Ucraina sa isi exploreze resursele sale din Marea Neagra prin ocuparea peninsulei Crimeea.
"Amanarea nu este benefica pentru nimeni, nici pentru stat, nici pentru consumatori, economie sau investitori. Singurul... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2019, ora 07:53
Tema off-shore inflameaza spiritele la Bucuresti. Este, practic, noul sport national. Ca in orice situatie de acest fel, apar o multime de "specialisti" - oameni care nu cunosc subiectul, dar care au pareri foarte ferme.
Demersul de mai jos incearca sa aduca macar putina lumina in zonele negre legate de investitiile companiilor petroliere din Marea Neagra. De aceea, am discutat cu specialisti in energie, avocati cu experienta internationala si politicieni de la Putere si din Opozitie.
Dar, inainte de orice, de ce e important acest subiect? Mai exact, cine ar putea fi deranjat daca s-ar face investitiile in off-shore-ul romanesc si cine le-ar vrea stopate?
"Federatia Rusa, prin faptul ca ar fi blocata dezvoltarea unui rival de relevanta regionala in sectorul gazelor naturale, intr-o zona in care are si importante interese de control politic", sunt de parere Radu Dudau si Vasile Iuga, Energy Policy Group.
Deputatul Virgil Popescu (PNL) afirma, la randul, sau ca de castigat ar avea "'prietenii' Romaniei, Rusia, Ungaria". Reprezentantul PSD, deputatul Georgian Pop, are o viziune asemanatoare: "Cine ar castiga? Simplu. Actualii furnizori internationali de gaz natural din zona. Nu ar avea un concurent in plus si nu s-ar confrunta cu un surplus de gaz in piata."
Avocatul Laurentiu Pachiu, Pachiu si Asociatii:
"In primul rand, furnizorii externi alternativi (deocamdata unul singur, Gazprom) prin disparitia unui potential concurent. Apoi, state vecine care raman... mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2018, ora 14:36
Ziua de 5 februarie 2018 se anunta linistita ca orice zi de luni in Romania. Proaspat pricopsiti cu o noua reforma fiscala, romanii isi beau cuminti cafelutele bine-meritate de dupa weekend, in asteptarea fatidicei ore doua dupa amiaza, cand temutul CEx sau birou al partidului de guvernamant va aduce la Breaking News vreun ministru nervos care sa anunte fie o noua taxa, fie o noua campanie de lupta impotriva statului paralel.
Deodata, panica s-a instalat in redactii si pe ecrane: un ochelarist inalt si subtire, cu privirea rece a unui tocilar (olimpic la vreo materie ciudata gen chimie sau geografie) a venit val-vartej la Bucuresti, i-a aliniat pe prea-puternicii Tariceanu si Dragnea si, secondat de elegantul si plictisitul nostru ministru de Externe, a anuntat ca a venit sa ne ia gazele de la Marea Neagra, sa uneasca Clujul de Budapesta cu o cale ferata de mare viteza si alte cateva grozavii. Szijjarto Peter pe numele lui, hiper-activul ministru de externe maghiar, avand jumatate din varsta si din tara lui Melescanu, ne-a lasat pe toti sa ii admiram iscusinta diplomatica si determinarea.
Moskva slezam ne verit (Moscova nu crede in lacrimi)
Atunci cand se aude un zgomot de copite, cel mai probabil este o turma de cai, nu de zebre.Regentul Orban Viktor sau tanarul de 40 de ani Szijjarto nu urmareau nici sa ne ia Ardealul si nici macar nu le pasa de secuii pe care ii plangeau la televizor, totul era, de fapt, o lupta pentru resurse.
Ungaria este o tara mica,... mai mult
Miercuri, 07 Februarie 2018, ora 10:10
Rezervele potentiale de gaze din Marea Neagra, precum si posibililele zacaminte de gaze de sist ar putea asigura consumul intern al Romaniei, dar este prea devreme pentru a avansa evaluari privind cantitatile, a declarat presedintele ANRM, Alexandru Patruti.
"Cu certitudine ca, luand in calcul potentialele rezerve din Marea Neagra si gazele de sist, Romania va putea sa isi asigure necesarul de consum din productia interna", a afirmat Patruti.
El a adaugat ca rezervele certe de gaze naturale din Romania se ridica la aproximativ 100 miliarde metri cubi. Romania consuma anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze.
Cei mai mari producatori de gaze din Romania sunt companiile Romgaz Medias si OMV Petrom, care asigura peste 90% din productie, diferenta fiind importata in principal de la firme agreate de grupul rus Gazprom. Productia interna asigura 75-80% din consum.
Potrivit ZF, factura energetica pe care Romania o achita rusilor de la Gazprom an de an se ridica la peste un miliard de dolari, in ultimii opt de ani firmele locale varsand in conturile intermediarilor care aduc gazul rusesc, WIEE si Imex Oil, peste 10 miliarde de dolari.
O alta resursa este reprezentata de gazele de sist. Cantitatea de gaze neconventionale este proportionala cu cea a gazelor conventionale, insa deocamdata nu poit fi estimate rezervele, a precizat presedintele ANRM.
"Potrivit studiilor organismelor internationale, rezervele potentiale de gaze de sist in Romania, Bulgaria si... mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 20:10