Consiliul de supervizare al companiei FGSZ, transportatorul maghiar de gaze, a aprobat vineri un plan de investitii privind constructia unui gazoduct pana in Serbia cu o capacitate de sase miliarde metri cubi pe an, informeaza Itar Tass.
Potrivit documentelor adoptate de FGSZ, capacitatea planificata a viitoarei conducte trebuie atinsa la granita cu Serbia pana in luna octombrie 2021.
Grupul energetic ungar MOL, care controleaza FGSZ, a anuntat si el sambata ca a decis sa se va alature proiectului gazoductului TurkStream, care face legatura intre Rusia si Turcia via Marea Neagra. MOL a precizat ca Autoritatea de reglementare din Ungaria a aprobat un plan de dezvoltare pe zece ani care include constructia unui nou interconector de gaze la granita cu Serbia, cu o capacitate de 6 miliarde de metri cubi anual.
Anterior, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto a declarat ca Ungaria a semnat un acord comercial cu privire la achizitionarea unei cantitati de 4,2 miliarde metri cubi de gaze naturale de la grupul rus Gazprom in perioada octombrie 2020-octombrie 2021. Szijjarto a mai spus ca Budapesta este interesata "in oportunitatea de a cumpara gaze naturale rusesti via TurkStream si Bulgaria, incepand de la finele anului urmator".
Conducta ocoleste Ucraina
Conducta TurkStream face parte din eforturile Rusiei de a ocoli Ucraina in livrarile sale de gaze naturale spre Europa.
TurkStream va permite furnizarea de gaze naturale rusesti din Rusia pana in Turcia,... mai mult
Duminica, 28 Iunie 2020, ora 12:47
Primele livrari de gaze naturale rusesti destinate sa ajunga in Ungaria prin conducta TurkStream ar putea sa aiba loc la finalul lui 2021 sau inceputul lui 2022, a declarat secretarul de stat pentru Energie din Ministerul Inovatiei si Tehnologiei din Ungaria, Peter Kaderjak, informeaza MTI.
Intr-un interviu acordat postului de televiziune M1, Peter Kaderjak a subliniat ca gazoductul TurkStream, a carui prima faza s-a finalizat, va conecta direct Rusia de Turcia via Marea Neagra. Potrivit lui Kaderjak, prelungirea gazoductului va continua in directia Bulgaria, Serbia si Ungaria.
Secretarul de stat a subliniat ca, in prezent, Ungaria poate achizitiona gaze naturale din Austria, unde ajung gaze naturale atat din sud, de exemplu din Africa de Nord, cat si din nord, de exemplu din Norvegia.
Alternativa o reprezinta gazele naturale lichefiate care ajung in Europa prin mai multe terminale. Peter Kaderjak a spus ca gazele naturale lichefiate ar putea ajunge pe piata ungara gratie terminalului din Croatia.
La finele anului trecut, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, declara si el ca va fi lansata o procedura de rezervare de capacitate pentru conducta TurkStream incepand din 2021, adaugand ca Ungaria ar putea sa primeasca anual 10 miliarde metri cubi de gaze naturale la frontiera cu Serbia.
Conducta TurkStream face parte din eforturile Rusiei de a ocoli Ucraina in livrarile sale de gaze naturale spre Europa.
TurkStream va permite furnizarea de gaze... mai mult
Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 12:31
Transgaz si omologul sau din Ungaria vor organiza, in perioada 5 - 25 februarie 2019, o licitatie suplimentara pentru rezervarea de capacitate (open season) pe conducta care va transporta gaze din Romania in Ungaria, dupa ce unii ofertanti care au castigat in etapa initiala s-au retras, informeaza un comunicat al transportatorului de gaze, postat pe site-ul companiei.
"In cadrul Procedurii de Sezon Deschis Angajant RO-HU s-a oferit capacitatea de transport de 4,4 miliarde mc, rezultatul pozitiv al alocarii de capacitate fiind determinant in construirea si asigurarea unei capacitati de transport suplimentare celei asigurate de construirea proiectului BRUA faza I (1,75 mld mc/an) . Mentionam faptul ca fondurile europene si contractele de imprumut sunt incheiate pentru finantarea proiectului BRUA faza I, care asigura o capacitate de transport in punctul de interconectare RO-HU de 1,75 mld mc/an, capacitate pentru care Transgaz s-a angajat sa o asigure fata de Uniunea Europeana", se arata in comunicat.
In conformitate cu prevederile Manualului Procedurii de Sezon Deschis Angajant RO-HU, in cazul in care unul sau mai multi ofertanti desemnati castigatori dupa prima perioada de depunere a ofertelor isi exercita dreptul de retragere pana la 14 decembrie 2018, in perioada 7-21 ianuarie 2019 operatorii de transport vor efectua un nou test economic cu luarea in considerare a contractelor ofertantilor care nu si-au exercitat dreptul de retragere.
"Subliniem faptul ca in... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2019, ora 14:47
Transgaz va investi 360 de milioane de euro pentru realizarea conductei Tuzla-Podisor, care va prelua gazele care vor fi extrase din Marea Neagra si le va transporta spre conductele de export, potrivit datelor publicate in raportul pentru semestrul I al administratorilor companiei.
"Obiectivul major al acestei investitii consta in construirea unei conducte telescopice de transport gaze naturale Tuzla-Podisor, in lungime de 308,3 km si Dn 1200 respectiv Dn 1000, care sa faca legatura intre resursele de gaze naturale disponibile la tarmul Marii Negre si coridorul Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria, astfel asigurandu-se posibilitatea transportului gazelor naturale spre Bulgaria si Ungaria prin interconectarile existente Giurgiu-Ruse (cu Bulgaria) si Nadlac-Szeged (cu Ungaria) ", se arata in documentul mentionat.
De asemenea, aceasta conducta se va interconecta cu actuala conducta internationala de transport gaze naturale Tranzit 1 (Isaccea-Negru Voda).
Capacitatea de transport va fi de 8,14 milioane de metri cubi pe an, iar investitia estimata se ridica la 360,36 milioane de euro.
In prezent sunt finalizate studiul de fezabilitate si cel de impact asupra mediului si a fost obtinuta autorizatia de construire. Decizia finala de investitie va fi luata in acest an, iar constructia este prevazuta pentru perioada 2019-2020.
Transgaz estimeaza ca punerea in functiune si intrarea in operare vor avea loc in anul 2020, dar calendarul estimativ de dezvoltare a proiectului... mai mult
Marti, 21 August 2018, ora 09:50
Romania va pune la punct conditiile tehnice pentru exporturile de gaze naturale spre Ungaria pana in 2020, in conformitate cu acordul semnat luni la Bucuresti de ministrii de Externe din cele doua tari, Peter Szijjarto si Teodor Melescanu.
Potrivit lui Peter Szijjarto, incepand din anul 2022, mai cantitati de gaze naturale extrase din Marea Neagra vor putea fi livrate Ungariei.
Szijjarto a adaugat ca firmele ungare si-au rezervat deja intreaga capacitate de 4,4 miliarde metri cubi pe an a conductei de aprovizionare care leaga Romania de Ungaria, informeaza agentia ungara de presa MTI.
"Aceasta este prima oportunitate din ultimele decenii pe care o are Ungaria de a cumpara mari cantitati de gaze naturale dintr-o alta sursa decat Rusia", a spus Peter Szijjarto, care a adaugat ca acest acord de cooperare reprezinta un progres istoric pentru asigurarea securitatii energetice a Ungariei.
Potrivit oficialului ungar, partea romana a convenit sa construiasca statii de compresare care vor permite livrarea a 1,75 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an in 2020, urmand ca aceasta capacitate sa fie majorata pana la 4,4 miliarde metri cubi in 2022.
"Guvernul Ungariei a decis sa construiasca tronsonul de conducta care lipseste intre hubul central de distributie de la Varosfold si Vecses, in apropiere de Budapesta, unde se termina gazoducutul dintre Slovacia si Ungaria. Odata cu aceasta legatura, coridorul de gaze nord-sud, o facilitate cruciala pentru securitatea... mai mult
Marti, 06 Februarie 2018, ora 16:20
Cele trei companii implicate in proiectul gazoductului Giurgiu-Ruse, compania de stat Transgaz, firma romaneasca privata Inspet Ploiesti si constructorul austriac Habau, au tras pe sub Dunare conducta principala a gazoductului, potrivit unui comunicat publicat duminica de Transgaz.
Gazoductul va face parte din proiectul Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria (BRUA), care va lega retelele de gaze naturale din cele patru state si va permite exportul gazelor de la Marea Neagra spre Austria, arata News.ro.
Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat, in 23 iulie, ca a primit asigurari din partea constructorului ca prima conducta ar trebui sa subtraverseze Dunarea in 45 de zile.
Lucrarea de subtraversare a Dunarii este una dintre cele mai mari din Europa pana la acest moment.
"Lungimea efectiva a subtraversarii este de 2,1 km de la grupul de robinete Comasca pana la grupul similar de la Marten (Bulgaria) ", se arata in comunicat.
Conducta a fost construita in atelierele ...citeste mai departe despre "S-a tras pe sub Dunare prima conducta de gaze intre Romania si Bulgaria" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 25 Septembrie 2016, ora 11:32
Exportul de gaze in Republica Moldova este preconizat sa inceapa in a doua jumatate a lunii august, a declarat, joi, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet.
Havrilet a afirmat intr-o conferinta ca exportul va putea fi facut de orice furnizor si a apreciat ca pretul de vanzare va fi cel de pe piata concurentiala din Romania.
Romania si Republica Moldova lucreaza la constructia unei conducte de gaze intre cele doua tari, pe ruta Iasi si Ungheni, avand ca obiectiv interconectarea sistemelor de transport al gazelor naturale.
Lucrarile la gazoduct, cu o lungime de 43 kilometri, au fost derulate in mai putin un an. Circa o treime din costurile conductei, adica 7 milioane de euro, a fost suportata din fonduri europene.
Prima etapa a proiectului va fi finalizata pana in 15 august 2014, iar etapa a doua vizeaza prelungirea conductei pana la Chisinau, intr-un interval de doi-trei ani.
In prima etapa, conducta va avea o capacitate de 14.000 - 15.000 metri cubi pe ora.
Romania exporta deja gaze prin conducta Arad-Szeged (Ungaria), dar cantitatile livrate sunt mici. mai mult
Joi, 07 August 2014, ora 14:29
Romania va putea transporta gaze prin conducta de gaze Giurgiu - Ruse incepand cu luna iulie 2013, termenul final fiind 30 iunie, iar proiectul urmeaza sa fie intarziat cu o saptamana sau doua, a declarat directorul Dispeceratului de Gaze din cadrul Transgaz, Marius Stroia, joi, la o conferinta organizata de Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).
"Romania si-a indeplinit atributiile in ceea ce priveste conducta Giurgiu - Ruse. A mari ramas de finalizat subtraversarea Dunarii. Termenul final este 30 iunie 2013, este posibil sa existe o intarziere de o saptamana sau doua", a afirmat Marius Stroia.
In ceea conducta Arad - Szeged, aceasta va deveni operationala de la 1 iulie 2014, sustine oficialul Transgaz.
"Teoretic, pot avea loc exporturi prin conducta Arad - Szeged. Insa la noi presiunea este mai scazuta decat in Ungaria. Alocarea capacitatilor va incepe de la 1 ianuarie 2014 si va fi de tipul 'open season', cu aplicabilitatea din anul gazier 2014 - 2015, care incepe de la 1 iulie 2014. De atunci Romania poate exporta", a mai adaugat Stroia. mai mult
Joi, 25 Aprilie 2013, ora 12:20
Azerbaidjanul va lua o decizie privind ruta de export a gazului extras in a doua faza de exploatare a campului gazeifer Shah Deniz catre Europa abia in primul trimestru al anului 2012, a anuntat directorul companiei nationale energetice SOCAR, Rovnag Abdullaiev.
In prezent, societatea analizeaza in detaliu propunerile primite in acest sens, potrivit lui.
"Nu cred ca vom termina procesul pana la finalul anului. Nu ne-am impus o astfel de tinta. Subiectul va fi rezolvat, probabil, in primul trimestru al anului viitor", a precizat Abdullaiev, citat de news.az.
Anterior, reprezentanti ai SOCAR declarasera ca o decizie ar putea fi luata pana la sfarsitul anului.
Nabucco (Azerbaidjan-Turcia-Austria), ITGI (Interconectorul Turcia-Grecia-Italia) si TAP (Gazoductul Transadriatic) se afla printre optiunile pentru infrastructura ce va permite transportul catre Europa a gazului extras in a doua faza de exploatare a campului Shah Deniz.
O alta optiune o reprezinta planurile companiei British Petroleum, care ar intentiona sa construiasca un gazoduct cu lungimea de 1.300 de kilometri, via Bulgaria-Romania-Ungaria.
Conducta South-East Europe Pipeline ar urma sa fie de mai mica amploare si mai ieftina decat Nabucco, avand la baza interesele comerciale ale BP si ale partenerilor sai, care intentioneaza sa investeasca 22 de miliarde de dolari in extinderea campului gazeifer Shah Deniz. De asemenea, proiectul va folosi si infrastructura existenta pentru a lega Azerbaidjanul... mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 09:51