Grupul Digi a anuntat, printr-un comunicat la Bursa de Valori Bucuresti, ca a ajuns la un acord preliminar pentru vanzarea operatiunilor sale din Ungaria catre grupul 4iG, unul dintre operatorii telecom de top din tara vecina.
"Societatea doreste sa informeze investitorii si piata ca, la data de 29 martie 2021, Filiala din Romania a Societatii si 4iG Plc., unul dintre operatorii de top de pe piata de IT si telecomunicatii din Ungaria, au incheiat unacord preliminar si neobligatoriu pentru achizitia DIGI Tavkozlesi Szolgaltato Ltd. (Digi Ungaria) si a filialelor Invitel Ltd. si I TV Ltd", se arata intr-un raport transmis de Digi catre BVB.
Grupul Digi s-a judecat cu autoritatile ungare, dupa ce a fost respins de la participarea la licitatia 5G din aceasta tara, dar a pierdut definitiv procesul in luna februarie din acest an. Compania are peste 1,1 milioane de abonati in Ungaria, o piata pe care activeaza de peste 23 de ani.
In baza intelegerii, 4iG ar urma sa achizitioneze integral participatia Digi in operatorul de pe piata de telecomunicatii din Ungaria. Achizitia ar urma sa fie finalizata pana in luna septembrie a anului 2021, dupa ce se va incheia procesul de due-diligence pentru Digi Ungaria si filialele sale. Contractul de vanzare-cumparare va fi semnat dupa obtinerea acordului autoritatii de concurenta.
Anul trecut, operatiunile din Ungaria ale Digi au inregistrat venituri consolidate de 70 miliarde de forinti (circa 200 de milioane de euro) si EBITDA... mai mult
Luni, 29 Martie 2021, ora 21:38
Ungaria va cumpara vaccinuri anti-COVID-19 fie prin intermediul mecanismului Uniunii Europene, fie direct din China, intrucat Rusia nu detine suficiente capacitati de productie a vaccinului, a declarat joi seful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, transmite Reuters.
Ungaria a participat la eforturile de testare ale Rusiei si a primit mici cantitati din vaccinul rusesc Sputnik-V, ceea ce a starnit in randul colegilor ei europeni ingrijorarea ca ar putea ocoli mecanismul de aprobare al Uniunii Europene, noteaza Reuters.
"Rusia are o capacitate de productie inadecvata", a spus Gergely Gulyas pe canalul de televiziune ATV.
El a adaugat ca Ungaria s-a bucurat sa ia parte la testele din Rusia, dar ca achizitia de vaccinuri la scara larga va avea loc "in cadrul procedurii UE sau din China".
Aceste remarci sunt primul semnal clar ca vaccinurile rusesti nu vor fi folosite pentru vaccinarea in masa din Ungaria, mentioneaza Reuters, amintind si ca Viktor Orban a fost criticat de-a lungul mandatului sau in fruntea executivului pentru construirea de relatii cu liderul rus Vladimir Putin, inclusiv prin proiecte comune de anvergura, cum este cel al unei noi centrale nucleare.
Citeste si:
Ministrul de Externe ungar, dupa primirea a 6.000 de doze de vaccin Sputnik V: "Majoritatea maghiarilor au fost vaccinati de la varsta copilariei cu vaccinuri rusesti" ...citeste mai departe despre "Ungaria nu va folosi pe scara larga vaccinul Sputnik-V, date fiind capacitatile... mai mult
Joi, 31 Decembrie 2020, ora 20:21
Fortele armate ungare se vor dota cu sistemul israelian de aparare aeriana Iron Dome (Domul de Fier), menit sa protejeze de atacuri cu rachete cu raza scurta de actiune si de artilerie, informeaza duminica MTI, citand portalul israelian Yedioth Ahronoth.
Noul sistem va fi produs si livrat de ELTA Systems Ltd, subsidiara a companiei de stat Israel Aerospace Industries.
Tot ELTA a livrat Republicii Cehe acum circa doi ani opt sisteme radar in cadrul unui contract de 125 milioane de dolari, dar actuala tranzactie va fi probabil mai mare, a mentionat ynet.
Acordul a fost semnat vineri de seful de Stat major al armatei ungare, Ferenc Korom, primele piese din noile echipamente radar urmand sa fie livrate in 2022. Acestea vor inlocui radarele deja invechite din apararea aeriana a Ungariei, datand din epoca sovietica.
Sistemul ELM-2084 poate detecta aeronave care zboara la altitudini scazute, elicoptere, drone, rachete si proiectile de artilerie.
ELTA a vandut pana acum peste 100 de sisteme radar in valoare de peste 2 miliarde de dolari Canadei, Indiei si Finlandei, intre alte tari.
Citeste si:
Israelul va incepe campania de vaccinare contra COVID-19 pe 27 decembrie ...citeste mai departe despre "VIDEO Ungaria va cumpara din Israel sistemul radar Iron Dome, care poate detecta inclusiv drone. Alte tari care au achizitionat astfel de sistem" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 13 Decembrie 2020, ora 22:34
Comisia Europeana studiaza deja diferite optiuni pentru a activa fondul de redresare post-pandemie fara Polonia si Ungaria, daca aceste tari nu-si ridica in zilele urmatoare veto-ul asupra acestui plan pe care l-au blocat - impreuna cu bugetul plurianual al UE - pentru a se opune conditionarii accesarii fondurilor europene de statul de drept.
Potrivit unui inalt responsabil comunitar, citat miercuri de agentia EFE, Bruxellesul are pe masa mai multe variante pentru o solutie care "sa reproduca efectele pachetului actual" si care sa functioneze ca "punte" pana cand cele 27 de state membre vor ajunge la un acord unanim asupra cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027 si fondului de redresare.
"Suntem siguri ca aceste solutii pot fi gasite si pot fi aplicate rapid", spune responsabilul european, adaugand insa ca Bruxellesul inca nu s-a hotarat asupra unei optiuni concrete si "scenariul de baza" ramane rezolvarea blocajului impreuna cu toate statele membre.
Dupa ce la reuniunea ambasadorilor statelor UE din 16 noiembrie a fost adoptat prin majoritate calificata un mecanism ce conditioneaza accesarea fondurilor europene de situatia statului de drept, Polonia si Ungaria au blocat prin veto intr-un vot preliminar la aceeasi reuniune bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 (de 1.074 de miliarde de euro) si planul "Next Generation" care consta intr-un un fond de redresare de 750 de miliarde de euro.
Mecanismul, adoptat in urma unei intelegeri... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 07:20
Suedezii de la Holmbergs Safety Systems, una dintre cele mai importante companii din industria auto din Europa, isi va reloca o parte din activitatea din Ungaria si Lituania in Romania. Potrivit Profit.ro, nordicii detin mai multe fabrici in Europa, Hong Kong, SUA si China si se lauda cu vanzari anuale de peste 40 milioane euro.
Compania scandinava isi va stabili hub-ul de productie in Romania, dupa ce a preluat compania Te-Rox Prod din Pascani. Pe langa Pascani, grupul suedez va fi prezent de acum si la Roman si Ruginoasa, unde Te-Rox Prod detine cate o fabrica.
Produsele fabricate in Romania, care devine hub-ul central de productie al grupului, vor ajunge pe pietele din Europa, SUA si Asia. Potrivit sursei citate, Doina Cepalis, fondatoarea si proprietara Te-Rox Prod, va avea in continuare un rol important in grup, iar de acum va administrator al afacerilor din Romania ale grupului si va ocupa un loc in Consiliul de Administratie. ...citeste mai departe despre "Companie uriasa din industria auto muta productia din Ungaria in Romania. Fabrici deschise la Pascani, Roman si Ruginoasa" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2020, ora 17:44
Ungaria s-a opus prin veto bugetului pentru 2021-2027 si fondului de recuperare post-coronavirus ale Uniunii Europene pentru ca ele ar fi fortat-o sa accepte migratia, a declarat miercuri premierul Viktor Orban, potrivit Reuters.
Ungaria, alaturi de Polonia, si-a exprimat luni vetoul atat fata de bugetul UE, cat si fata de planul de recuperare, spunand atunci ca a facut asta deoarece legea privind bugetul include o clauza care conditioneaza accesul la bani de respectarea statului de drept.
"Dupa acceptarea actualei propuneri, nu ar mai fi existat niciun obstacol in conditionarea acordarii de fonduri catre statele membre de sprijinirea migratiei si in santajarea tarilor care se opun imigratiei cu sanctiuni bugetare", a transmis Orban intr-o declaratie publicata de agentia nationala de presa MTI.
Premierul ungar a mai spus ca Bruxellesul nu mai considera ca tarile care isi protejeaza granitele de migratie respecta statul de drept, conform declaratiei citate de MTI.
El a adaugat ca Ungaria a acceptat, in iulie, fondul de relansare si bugetul pe termen lung "deoarece suntem angajati fata de solidaritatea europeana si sprijinim ajutorul financiar pentru statele care au nevoie de el cat mai repede posibil".
Bugetul si fondul de relansare ale UE nu au clauze speciale privind migratia, precizeaza Reuters.
Orban este un oponent ferm al migratiei in masa, spunand ca aceasta dilueaza identitatea nationala si europeana. UE a initiat o procedura de sanctionare a... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 13:28
Ministrul german de externe, Heiko Maas, s-a declarat marti 'convins' ca va fi gasita rapid o solutie pentru deblocarea bugetului UE si a planului de relansare european, in pofida vetoului exprimat in ajun de Ungaria si Polonia, transmite AFP.
'In orele si zilele urmatoare, ne vom aseza la masa cu toate partile implicate pentru a gasi o solutie', a declarat intr-o conferinta de presa Maas, a carui tara asigura pana la sfarsitul anului presedintia Consiliului Uniunii Europene.
'Germania, in rolul sau actual de presedinte, este in parte responsabila de a gasi o solutie dupa ce Polonia si Ungaria si-au exprimat vetoul, la fel cum suntem in rolul nostru de facilitator al acestui proces', a adaugat el.
Maas s-a declarat 'convins ca va exista o solutie', pentru ca 'exista atat de multi bani in joc si atatea tari UE au nevoie disperata de ei si ii asteapta, incat avem nevoie nu doar de o solutie, ci mai ales de o solutie rapida'.
Budapesta si Varsovia au blocat luni bugetul UE pentru 2021-2027 si planul masiv de relansare - aprobate dupa negocieri dificile de cei 27 in iulie -, deschizand o criza in interiorul Uniunii in plin val al doilea al pandemiei.
Cele doua state se opun unui mecanism de privare de fonduri europene a tarilor acuzate de incalcari ale statului de drept (independenta a justitiei, respectarea drepturilor fundamentale).
Blocajul din partea Ungariei si Poloniei penalizeaza cetatenii Uniunii Europene, care risca sa plateasca un 'pret foarte... mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2020, ora 14:25
Circulatia automarfarelor va fi restrictionata pe teritoriul Ungariei incepand de sambata, de la ora 23:00, pana duminica la aceeasi ora, informeaza Politia de Frontiera Romana.
"Ca urmare a restrictiilor impuse de autoritatile maghiare cu privire la circulatia vehiculelor de transport marfa pe teritoriul Ungariei, incepand din aceasta seara (...) ora 23:00 (ora Romaniei) pana maine (...) ora 23:00 (ora Romaniei) (...), pe teritoriul statului vecin va fi restrictionata circulatia tuturor automarfarelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone. Politistii de frontiera romani si maghiari efectueaza controlul comun pentru iesirea din Romania (respectiv intrarea in Ungaria) pentru acest tip de mijloace de transport, iar conform legislatiei statului vecin, in aceasta perioada soferii automarfarelor vor avea obligatia sa stationeze in parcarile special amenajate, pana la incheierea restrictiei de circulatie pe drumurile public", se precizeaza intr-un comunicat al Politiei de Frontiera transmis, sambata, AGERPRES.
Conform sursei citate, traficul de calatori si autoturisme se deruleaza in conditii normale in intervalul orar mentionat, fara sa fie afectat de aceste restrictii. Conducerea Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Oradea mentine un contact permanent cu autoritatile de frontiera din Ungaria, in vederea stabilirii masurilor comune necesare asigurarii unui control operativ pentru acest tip de mijloace de transport.
Politia de Frontiera le recomanda... mai mult
Sambata, 07 Noiembrie 2020, ora 10:43
Huawei construieste un nou centru de cercetare si dezvoltare la Budapesta, iar cooperarea intre Ungaria si China este mai buna ca niciodata, a declarat ministrul ungar al Afacerilor Externe si al Comertului Exterior, Peter Szijjarto, la manifestarea jubiliara a companiei Huawei, organizata marti, la Budapesta. Ministrul a subliniat ca unul dintre gigantii lumii telecomunicatiilor, Huawei lanseaza deja a treia sa investitie in Ungaria, potrivit MTI.
In capitala ungara va fi infiintat un centru de cercetare si dezvoltare care va angaja cel putin 100 ingineri, a precizat ministrul de Externe, care a calificat aceasta investitie drept o piatra de hotar din perspectiva deschiderii si a schimbarii dimensiunii economiei ungare.
Peter Szijjarto a relatat ca activitatea noului centru va fi axata pe inteligenta artificiala, pe streaming, pe tehnologiile de prelucrare a imaginilor si pe transmisia semnalelor, precum si pe sistemele de distributie de dimensiuni exceptionale.
El a evidentiat faptul ca Huawei a fost prima companie chineza cu care Ungaria a incheiat un acord strategic in urma cu 7 ani, iar infrastructura Huawei, care a fost un investitor activ si pana acum, ofera un suport solid pentru actorii pietei telecomunicatiilor din Ungaria.
Compania gigant a instalat in Ungaria si cel mai mare centru logistic al sau in afara Chinei, a precizat ministrul. El considera important faptul ca Huawei anunta investitii considerabile in Ungaria si pe timpul pandemiei si a... mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2020, ora 10:02