Pretul aurului a crescut semnificativ luni, investitorii fiind din ce in ce mai interesati de metalul galben, pe fondul temerilor ca extinderea pandemiei de coronavirus (COVID-19) va incetini ritmul redresarii economiei mondiale, transmite Reuters.
In conditiile in care pretul aurului a crescut deja cu 15% de la inceputul anului, pe piata spot uncia de aur a urcat luni dimineata cu 0,7%, la 1.754,74 dolari, dupa ce atinsese cel mai ridicat nivel din 18 mai.
"Aversiunea generala fata de risc ajuta piata, vedem presiuni in crestere pe valutele expuse si pe burse. Per ansamblu, aceste presiuni vin pe fondul temerilor privind extinderea pandemiei", a apreciat Michael McCarthy, analist sef la CMC Markets. Acesta a adaugat: "Pietele sunt ingrijorate de perspectivele economice, ceea ce sprijina pretul aurului".
OMS: Cresc cazurile de COVID- 19
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a raportat duminica o crestere cu 183.020 a cazurilor de COVID-19 in ultimele 24 de ore, un record zilnic la nivel global. Bilantul cazurilor globale de imbolnavire a ajuns la peste 8,7 milioane, iar cel al deceselor provocate de COVID-19 la cel putin 461.000, potrivit unui raport zilnic al OMS.
Cresterea infectiilor in SUA si in alte regiuni a afectat sperantele pentru o redresare economica rapida si a redus apetitul investitorilor pentru activele riscante. De asemenea, tensiunile geopolitice sprijina cresterea pretului aurului, perceput ca o investitie de refugiu in vremuri de... mai mult
Luni, 22 Iunie 2020, ora 11:53
Cotatia aurului a atins luni cea mai ridicata valoare din ultimele doua saptamani iar bursele asiatice au inregistrat scaderi pe linie, pe fondul cresterii ingrijorarilor ca extinderea epidemiei de coronavirus ar putea afecta economia chineza, ceea ce i-a facut pe investitorii sa renunte la activele mai riscante si sa caute valori de refugiu, transmite Reuters.
Pe piata spot, cotatia aurului a crescut cu 0,6%, pana la 1.579,11 dolari uncia in jurul orei 4:33 GMT dupa ce anterior a atins o valoare de 1.586,42 dolari, cea mai ridicata inregistrata dupa data de 8 ianuarie. Pe piata din SUA, cotatia aurului pe piata futures a crescut cu 0,4% pana la 1.578,30 dolari.
In paralel, bursele asiatice au inregistrat scaderi dupa publicarea unor informatii potrivit carora epidemia de coronavirus a provocat 80 de victime si a infectat peste 2.000 de persoane in China iar locuitorilor din provincia Hubei, de unde provine virusul, li se interzice accesul in Hong Kong, pe fondul eforturilor globale destinate opririi raspandirii.
Investitorii "se asteapta pentru noi riscuri la adresa pietelor de pe urma coronavirusului si de aceea se grabesc sa iasa de pe pietele bursiere, acesta este motivul pentru care cotatia aurului este in crestere", sustine Stephen Innes, analist la AxiCorp. Acesta a adaugat ca epidemia va avea un anumit impact asupra economiei chineze.
Autoritatile de la Beijing au anuntat luni ca au decis sa prelungeasca vacanta de Anul Nou chinezesc cu 3 zile, pana la... mai mult
Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 10:29
Cotatia aurului a trecut, miercuri, pragul de 1.600 de dolari pentru o uncie (28,3495231 grame), pentru prima data in mai mult de sase ani, dupa atacurile lansate de Iran asupra unor tinte americane din Irak, ca represalii pentru atacul SUA cu drona asupra unui comandant iranian.
Pe piata spot, cotatia aurului a crescut cu pana la 2,4%, pana la 1.611,42 de dolari uncia, cel mai ridicat nivel de dupa 2013, si in jurul orei 5:49 a.m. era cotat la 1.593,86 de dolari pe piata din Londra. Cotatiile futures la aur au crescut si ele cu 2,5%, transmite Bloomberg.c
Metalul galben a inceput furtunos anul 2020, investitorii fiind ingrijorati de escaladarea tensiunilor in Orientul Mijlociu. Cotatiile inregistreaza cea mai mare crestere din aproape un deceniu, stimulat de politicile monetare relaxate ale bancilor centrale si ingrijorarile cu privire la evolutia economiei mondiale.
"Sunt foarte surprins ca Iranul a ales un astfel de mod deschis de a raspunde. Aproape ca invita SUA sa dezlantuie un raspuns de tip 'soc si groaza'. Ma astept ca aurul, argintul si petrolul sa continue sa se aprecieze", a declarat Jeffrey Halley, analist la Oanda.
Analistii de la Citigroup Inc. sustin ca este posibil ca uncia de aur sa treaca dincolo de pragul de 1.625 de dolari in acest trimestru, in conditiile in care investitorii cauta valori sigure care sa ii protejeze de scaderile de pe pietele de actiuni, iar tensiunile geopolitice ridicate din Orientul Mijlociu vor sustine pretul aurului.... mai mult
Miercuri, 08 Ianuarie 2020, ora 13:22
Cotatia aurului a urcat luni la cel mai ridicat nivel din ultimii sapte ani, iar uncia de paladiu a atins un nivel record de peste 2.000 de dolari, pe masura ce investitorii s-au indreptat spre protectia oferita de metalul galben, pe fondul escaladarii tensiunilor dintre SUA si Iran, transmite Reuters.
Pe piata spot, pretul aurului a urcat pana la 1.579,72 dolari uncia, cel mai ridicat nivel de dupa luna aprilie 2013. Pretul paladiului a atins recordul de 2.020,18 dolari uncia, iar cotatiile la argint si platina au crescut si ele.
"Geopolitica este pe primul plan", spune Benjamin Lu, analist la Phillip Futures.
"Tensiunile dintre Iran si SUA au escaladat si asta a dus la cresterea pretului la aur", a adaugat analistul.
Presedintele Donald Trump a amenintat cu sanctiuni severe impotriva Irakului duminica, dupa ce parlamentul irakian a cerut trupelor americane sa paraseasca teritoriul sau. De asemenea, presedintele american a amenintat din nou Teheranul cu "represalii majore" in cazul unui atac iranian asupra instalatiilor americane din Orientul Mijlociu, ca raspuns la eliminarea de catre SUA a generalului Qassem Soleimani. In replica, Iranul a anuntat duminica o noua diminuare a angajamentelor asumate prin acordul nuclear international incheiat in 2015, renuntand si la ultima restrictie din acest acord pe care inca o mai respecta, si anume limitarea numarului de centrifuge.
Aversiunea fata de risc a pietelor financiare sta in spatele cresterii pretului la... mai mult
Luni, 06 Ianuarie 2020, ora 11:26
Pretul aurului a atins marti dimineata cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani, din cauza incertitudinilor legate de escaladarea conflictului comercial dintre SUA si China si a valului de reduceri ale dobanzilor de catre bancile centrale, pe fondul temerilor legate de incetinirea economiei mondiale, transmit Reuters si site-ul cityam.com.
Pe piata spot, la ora 08:30 AM, uncia de aur inregistra un avans de 1,2%, la 1.523 dolari, dupa ce saptamana trecuta a depasit pragul psihologic de 1.500 dolari, pentru prima data din aprilie 2013. Pe piata din SUA, cotatiile futures la aur au atins 1.535 dolari o uncie.
"Aurul castiga pe fondul acestor turbulente", a apreciat Neil Wilson de la platforma de tranzactionare Markets.com. Acesta a adaugat ca, daca uncia de aur depaseste 1.525 dolari, ar putea apoi ajunge pana la pragul de 1.550 dolari.
Analistii de la Goldman Sachs au avertizat asupra cresterii riscului de recesiune din cauza razboiului comercial dintre SUA si China si au inrautatit estimarile privind evolutia economiei americane in trimestrul patru din 2019.
Bursele din intreaga lume au inregistrau in ultimele zile scaderi semnificative, dupa ce presedintele american Donald Trump a anuntat ca va impune de luna viitoare taxe vamale suplimentare de 10% pentru importuri de bunuri din China in valoare de 300 de miliarde de dolari.
Revenirea aversiunii fata de risc a dus la majorarea cererii pentru active considerate sigure precum aurul, yenul japonez si francul... mai mult
Marti, 13 August 2019, ora 12:49
Pretul aurului a depasit joi pragul psihologic de 1.500 dolari o uncie, din cauza incertitudinilor legate de escaladarea conflictului comercial dintre SUA si China si a valului de reduceri ale dobanzilor de catre bancile centrale, pe fondul temerilor legate de incetinirea economiei mondiale, transmite Reuters.
Pe piata spot, la ora 04:39 GMT, o uncie de aur se situa la 1.500,20 dolari, dupa ce in cursul sedintei de miercuri a urcat cu 2%, depasind pragul psihologic de 1.500 dolari, pentru prima data din aprilie 2013. Pe piata din SUA, cotatiile futures la aur au scazut cu 0,4%, pana la 1.513 dolari o uncie.
Bursele din intreaga lume au inregistrau in ultimele zile scaderi semnificative, dupa ce presedintele american Donald Trump a anuntat ca va impune de luna viitoare taxe vamale suplimentare de 10% pentru importuri de bunuri din China in valoare de 300 de miliarde de dolari.
Revenirea aversiunii fata de risc a dus la majorarea cererii pentru activele considerate sigure: aurul, yenul japonez si francul elvetian.
Saptamana trecuta, Rezerva Federala a SUA a redus rata dobanzii de referinta cu un sfert de punct procentual, in linie cu estimarile analistilor, la un interval cuprins intre 2% si 2,25%. A fost prima reducere a costului creditului din decembrie 2008, in perioada de varf a crizei financiare globale.
Pe fondul temerilor privind incetinirea economiei mondiale, bancile centrale din Noua Zeelanda, India si Thailanda au surprins pietele cu reduceri... mai mult
Joi, 08 August 2019, ora 13:15
Cererea globala de aur va creste in 2019 pana la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, in conditiile in care consumul ridicat de metal galben al producatorilor de bijuterii va compensa pentru scaderea achizitiilor de aur ale bancilor centrale, sustin analistii de la firma de consultanta Metals Focus, informeaza Reuters.
In total, lumea va consuma in acest an 4.370 de tone de aur, cea mai mare cantitate de dupa 2015, si in crestere usoara fata de cantitatea de 4.364 de tone in 2018, sustine firma de consultanta Metals Focus. Aceeasi firma prognozeaza ca pretul mediu al aurului va fi de 1.310 dolari uncia in acest an, in crestere fata de 1.268 dolari uncia in 2018, acesta fiind cel mai ridicat pret inregistrat dupa 2013.
In timp ce consumul de aur pentru bijuterii va creste cu 3% in acest an pana la 2.351 tone, gratie unei cresteri de 7% in India si unui avans de 3% in China, primele doua mari piete din lume, care vor compensa pentru scaderea cererii in Orientul Mijlociu, sustin analistii de la Metals Focus. In schimb, achizitiile de aur ale sectorului oficial, care au crescut cu aproape 75% in 2018 gratie achizitiilor facute de bancile centrale pentru a-si diversifica rezervele, vor scadea cu 9% in acest an pana la 600 de tone, se arata in raportul mentionat. De asemenea, cererea de aur pentru investitii va ramane practic nemodificata comparativ cu 2018 la 1.082 tone.
In ceea ce priveste oferta mondiala de aur, raportul Metals Focus sustine ca aceasta va... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 11:12
Pretul aurului a crescut luni cu aproape un procent, pana la cel mai ridicat nivel din ultimele 12 saptamani, dupa ce pietele bursiere din Asia au scazut iar investitorii se confrunta cu impactul tensiunilor comerciale dintre SUA si China precum si cu majorarea dobanzilor in SUA.
Pe piata spot, la ora 04:41 GMT o uncie de aur inregistra o crestere de 0,9%, pana la 1.228,24 dolari, dupa ce in cursul sedintei preturile au atins un varf de 1.229,18 dolari o uncie, cea mai ridicata valoare inregistrata dupa data de 26 iulie. Pe piata din SUA, cotatiile futures la aur au crescut cu 0,8%, pana la 1.231,80 dolari o uncie, transmite Reuters.
"La nivelul actual aurul este foarte atractiv avand in vedere incertitudinile care exista pe piata", sustine Naeem Aslam, analist la Think Markets UK.
Bursele din Asia au incheiat sedinta de luni in scadere, dupa o revenire inregistrata saptamana trecuta la nivel global.
"Aurul este mai atractiv atunci cand piata bursiera se prabuseste. In prezent, metalul galben si-a redobandit o parte din atractivitatea sa de valoare de refugiu", sustine Brian Lan, director la dealerul GoldSilver Central din Singapore.
In pofida cresterilor din ultimele saptamani, pretul aurului este in continuare cu 10% sub varful atins in luna aprilie a acestui an, fiind presat de dolarul puternic sustinut de razboiul comercial dintre SUA si China precum si de majorarea dobanzilor in SUA. Rezerva Federala americana a decis luna trecuta sa majoreze dobanda de... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2018, ora 16:23
Banca Nationala a Ungariei (NBH) a anuntat marti ca a finalizat repatrierea, de la Londra la Budapesta, a rezervei de aur a Ungariei.
A fost repatriata o cantitate de aproximativ 100.000 de uncii (aproape trei tone) de metal pretios care, la cursul actual de schimb, are o valoare de 130 de milioane de dolari, informeaza agentia MTI.
In opinia Bancii Nationale a Ungariei, pastrarea rezervei de aur in interiorul tarii poate consolida si mai mult increderea pietelor financiare in Ungaria.
NBH adauga faptul ca si alte banci centrale din Europa, precum cele din Olanda, Germania si Austria, au decis sa repatrieze o parte din rezervele lor de aur. mai mult
Miercuri, 07 Martie 2018, ora 14:29