Lucretia Voinescu, vicepresedintele asociatiei de exportatori UGIR 1903, le doreste romanilor ca in 2014 "sa-si gaseasca resursele interioare pentru a-si pastra moralul si a rezista dificultatilor cotidiene".
"Daca reusim este o adevarata performanta. Cred ca am lua medalia de aur daca s-ar organiza mondiale la acest sport extrem", spune femeia de afaceri, privind pesimist perspectiva anului 2014.
Pentru anul 2014 isi propune sa reziste mediului ostil, "ca toti care au ramas in tara", spune Voinescu, intr-un interviu acordat Business24.
Cum puteti caracteriza anul 2013, din punct de vedere al modului in care au evoluay afacerile dumneavoastra?
Constant in general si la rigoare cu o usoara panta descendenta.
In ce masura a fost 2013 un an propice pentru mediul de afaceri romanesc?
In general, mediul de afaceri din Romania este ostil prin inconstanta si imposibilitatea de a fi previzionat. Nici macar pe termen foarte scurt. Din acest punct de vedere, nimic nou sub soare pentru anul care a trecut. Constant ostil. Se schimba usor ambalajul, continutul este acelasi - total dezinters din partea decidentilor, oricare ar fi acestia.
Care este cel mai important proiect pe care doriti sa il implementati in 2014?
Sa rezist mediului ostil si in anul 2014.
Dar pe plan personal, ce obiective v-ati propus?
Sa rezist mediului ostil si in anul 2014, ca toti care am mai ramas in tara.
Aveti o lista cu neimpliniri ale anului 2013, dar asupra carora veti... mai mult
Vineri, 03 Ianuarie 2014, ora 00:00
Adoptarea euro nu mai este, tehnic, posibila in 2015, iar un nou termen va fi stabilit de Guvernul care se va forma in urma alegerilor legislative. Vestea este bine primita de reprezentantii industriasilor din Romania.
"Problema este a cursului de schimb inghetat la un anumit moment. Daca evolutia viitoare va fi in jos, vom fi dezavantajati. Si Grecia si Germania ar fi vrut sa se intoarca la moneda nationala, pentru controlul politicii monetare si al fiscalitatii", a declarat pentru Business24, Lucretia Voinescu, vicepresedinte UGIR 1903.
Voinescu considera ca o perioada de stand by este "o miscare prudenta", dar oportuna in contextul international actual, caracterizat de imprevizibil.
Mugur Isarescu a declarat, in premiera, ca Romania nu poate respecta termenul de 2015, pentru adoptarea monedei euro.
"Trecerea la euro in 2015 nu mai intra in discutie", a declarat el, pentru publicatia New York Times.
Romania nu mai poate adopta euro in 2015. Care sunt motivele
Printre motive se numara incapacitatea Romaniei de a atinge conditiile impuse de tratatul de la Maastricht si lipsa timpului necesar pentru aplicarea din 2013 a mecanismului european al ratelor de schimb (EMR-2). mai mult
Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 15:50
Fostul presedinte al UGIR-1903, Cezar Coraci, a fortat miercuri intrarea in sediul Uniunii Generale a Industriasilor din Romania, precizand ca vrea sa isi recupereze bunurile personale, actiune care a dus la altercatii intre sustinatorii vechii si actualei conduceri a Uniunii, potrivit NewsIn."Un grup de salariati ai UGIR, cu carti de munca, sunt impiedicati sa vina la locul de munca. Aici sunt niste domni care nu au nici o calitate si au ocupat ilegal cladirea. La etajul doi sunt bunurile mele personale, inclusiv buletinul, pe care vreau sa le recuperez", a declarat Coraci.In urma altercatiilor dintre sustinatorii vechii si actualei conduceri a Uniunii, o persoana a fost ranita, iar la fata locului a venit si Politia.La randul sau, actualul presedinte al UGIR - 1903, Marius Opran, a declarat: "Fostul presedinte Coraci nu mai este membru al UGIR, fiind exclus in cadrul adunarii generale ordinare din data de 30 mai pentru fapte foarte grave, respectiv incalcarea prevederilor unor contracte cu finantare europeana, pentru care exista sesizare penala facuta DNA-ului. Mandatul de presedinte al dansului a expirat la 24 august 2010. Foloseste o hartie eliberata de un organ administrativ caruia nu i-a prezentat situatia reala, ci un caz ipotetic si a cerut un punct de vedere juridic. Bineinteles ca actualul organ administrativ, deci nu justitia, i-a dat o hartie din care practic nu se intelege nimic, dar pe care dansul o foloseste si, prin impostura, spune ca este in continuare... mai mult
Miercuri, 14 Septembrie 2011, ora 15:37
Colegiul director al UGIR-1903 l-a suspendat din functia de presedinte al confederatiei patronale pe Ioan Cezar Coraci, pozitie care pana la 30 mai va fi ocupata de Marius Opran, presedintele executiv al organizatiei, anunta Mediafax.Opran va ocupa, pana la alegerile de la sfarsitul lunii mai, functia de presedinte interimar al UGIR-1903, iar presedintele executiv interimar va fi Constantin Vasilescu, potrivit unui comunicat al organizatiei.
"Conducerea interimara trebuie sa aduca la indeplinire urmatoarele sarcini (...): negocierea si cearea unui sistem de aliante cu alte confederatii patronale partenere traditionale in vederea obtinerii in comun a unei juste repartitii, bazata pe reprezentativitate la nivel national, a locurilor alocate Romaniei in strcutura patronala a noulul CES national si in cele de reprezentare a oamenilor de afaceri din Romania in organismele europene si internationale de profil", se mentioneaza in comunicat.
Coraci se afla la conducerea UGIR-1903 din anul 2005. mai mult
Marti, 03 Mai 2011, ora 11:49
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, i-a anuntat pe reprezentantii patronatelor ca exista discutii privind un nou imprumut de la FMI, dar inca nu a fost stabilita o suma, ci doar domeniile pe care ar trebui sa se axeze investitiile, potrivit lui Cezar Coraci, presedintele UGIR-1903, transmite Mediafax. "Franks a recunoscut ca exista discutii (...). Da, da, inclusiv un imprumut, dar vor fi si masuri care sa stimuleze economia, dupa ce va fi rezolvata problema deficitului", a spus Coraci, dupa o intalnire cu reprezentantii FMI.
El a precizat ca nu s-a vehiculat o cifra privind valoarea imprumutului care ar putea fi contractat, dar in schimb au fost anuntate domenii prioritare pentru investitii, acestea vizand plata arieratelor, fondurile europene si investitiile publice.
Franks a declarat luni ca FMI va avea, "la un moment dat", discutii cu Guvernul despre modul in care va fi continuata relatia cu institutia financiara internationala, aratand ca Executivul si-a aratat interesul pentru o noua colaborare.
El a precizat ca acum discutiile despre un nou acord sunt "premature", iar parametrii vor fi analizati "la un moment dat".
Posibilitatea incheierii unui nou imprumut, dupa incheierea actualului acord, in primavara anului viitor, a fost anuntata de presedintele Traian Basescu. mai mult
Marti, 27 Iulie 2010, ora 12:15
Presedintele UGIR 1903, Cezar Corici, a declarat luni ca liniile mari ale acordului cu FMI, precum incadrarea intr-un anumit deficit bugetar, nu pot fi modificate, dar ca modalitatile prin care se poate ajunge la acei parametri se pot rediscuta e si ca acest lucru il asteapta CES de la Executiv, relateaza NewsIn."Scrisoarea CES va fi trimisa imediat, nu se mai reuneste pentru asa ceva.
Deci asteptam invitatia Guvernului de a amenda, nu fondul, nu parametrii. N-avem ce sa discutam acolo. Fondul Monetar are dreptate din acest punct de vedere.
Dar pentru a amenda detaliile si pentru a asigura masuri de stimulare a economiei care sa ne dea garantia ca acest efort nu este facut de pomana de cetatenii Romaniei. stim precis ca textul, asa cum a afirmat si presedintele Romaniei, poate fi modificat.
Continutul economic nu poate fi modificat si haideti sa-l fixam din nou: reincadrarea in deficitul bugetar de 6,8 la suta incepand cu luna urmatoare. (...) Asta poate fi facut prin reducerea cheltuielilor publice in domeniul bugetar cu 25 la suta.
Dar asta poate sa insemne nu 25 la suta la toate salariile, poate insemna si altceva: restructurarea unor agentii, reducerea unor cheltuieli cu motorina, cu tot felul de prostii, cu deplasari... Fondul mai doreste si o reducere a subventiilor la fondul de pensii.
Asta poate sa insemne si alte cai decat prin reducerea pensiilor cu 15 la suta, care este inacceptabila in Romania", a declarat Corici, la finalul sedintei CES.El a explicat ca nu se... mai mult
Luni, 17 Mai 2010, ora 16:43
Romania risca sa ramana inca 1-2 ani in criza in lipsa unor masuri concrete de relansare economica, a declarat Ioan Coraci, presedintele UGIR-1903, printre propunerile patronatului regasindu-se sustinerea investitiilor publice sau private cu efect multiplicator si achitarea restantelor catre firme, informeaza NewsIn."In Uniunea Europeana unele economii dau semne timide de relansare a cresterii economice, iar pentru altele ce a fost mai greu nu a trecut inca, Romania aflandu-se in a doua categorie. Scenariul pesimist arata ca am putea asista la o continuare a crizei in Romania inca 1-2 ani", a spus Coraci, luni, la Adunarea Generala a UGIR-1903, transmite Mediafax.
El a adaugat ca Romania ar putea pierde, in acest fel, oportunitatile relansarii economice la nivel comunitar si global.
"Este adevarat ca nimeni nu a putut prevedea amploarea pe care criza economica a avut-o la nivel global si in Romania. Aceasta insa nu este o scuza pentru lipsa totala de masuri luate de autoritatile din Romania", a precizat Coraci.
Reprezentantul UGIR-1903 sustine necesitatea implementarii de catre Guvern a unui program de sustinere si relansare a economiei, care cuprinde o serie de masuri cu aplicare imediata.
"Doar aplicarea imediata si hotarata a acestor masuri pot salva Romania", a adaugat Coraci.
O prima masura propusa de patronatul industriasilor este sustinerea investitiilor publice in domenii cu efect multiplicator, realizate in Parteneriat Public Privat, si stimularea investitiilor... mai mult
Luni, 29 Martie 2010, ora 12:48
Veniturile totale ale confederatiei patronale UGIR-1903 (Uniunea Generala a Industriasilor din Romania) au crescut in 2009 cu 165%, la 3 milioane lei, insa profitul net a scazut cu 12%, la 70.709 lei, potrivit bilantului contabil prezentat luni, in cadrul unei conferinte de presa.In 2008, UGIR-1903 a inregistrat venituri totale de 1,16 milioane lei si un profit net de 80.629 lei."La nivelul anului 2007-2008, confederatia inregistra datorii restante la bugetul statului, neavand disponibilitatile banesti necesare achitarii acestora.
In aceasta situatie, confederatia a hotarat vanzarea unor spatii in suprafata de 479 metri patrati (din suprafata totala de circa 3.000 mp pe care o detine), incheindu-se in acest sens cu promitentii cumparatori actele necesare achitarii contravalorii acestora si transferului ulterior de proprietate", se arata in raportul financiar al UGIR-1903.Potrivit acestuia, o suma de circa 2 milioane lei, ce a fost incasata intre 2007 si 2008, pe baza antecontractelor/contractelor de vanzare-cumparare, a fost utilizata in exclusivitate la achitarea creantelor bugetare.
"Factura fiscala reprezentand transferul de proprietate si iesirea acestor spatii din patrimoniul confederatiei s-a intocmit si emis in anul 2009", spun reprezentanti UGIR-1903.
De asemenea, la 31 decembrie 2009, confederatia inregistra datorii ce trebuie platite intr-o perioada de pana la un an in suma de un milion lei, din care datoriile la bugetul de stat sunt de 95.406 lei. Totodata, la... mai mult
Luni, 29 Martie 2010, ora 12:33
Presedintele UGIR-1903, Cezar Corici, a declarat, marti, la finalul discutiilor de la Ministerul Muncii, ca a cerut ca prevederile din Legea unitara a pensiilor privind aplicarea CAS pentru drepturile de autor sa fie amanate cel putin pana in ianuarie 2012."Cred ca va exista o flexibilitate in ce priveste drepturile de autor. Principiul contributivitatii va ramane, dar dorim ca in dispozitiile finale, in mod special pentru presa, sa fie amanat termenul de aplicare a CAS pentru drepturile de autor, cel putin pana la 1 ianuarie 2012", a spus Corici, scrie Mediafax.
Presedintele UGIR a precizat ca patronatele nu se opun cresterii varstei de pensionare la 65 de ani atat pentru femei cat si pentru barbati, asa cum prevede proiectul de Lege privind sistemul unitar de pensii publice, aratand ca Romania trebuie sa se supuna unor reguli europene."Pot intelege cererea privind o varsta de pensionare mai mica, dar nu trebuie sa uitam ca suntem integrati pe o piata a muncii europeana care are niste reguli pe care trebuie sa le respectam", a mai spus Cezar Corici.Liderul UGIR a adaugat ca a primit promisiuni ca din varianta finala a proiectului de act normativ va fi scoasa masura privind contributia pe dividende.Corici a mai spus ca legea va suferi multe amendamente in Parlament si va fi schimbata tot timpul, chiar si dupa adoptare.Reprezentantii Ministrului Muncii au avut, marti, o ultima discutie cu partenerii sociali pe tema proiectului de Lege privind sistemul unitar de pensii... mai mult
Marti, 09 Februarie 2010, ora 14:01